EMTC Czech skončila v úpadku, dluží skoro miliardu

pk | rubrika: Aktuality | 23. 3. 2020 | 3 komentáře

Městský soud v Praze rozhodl o úpadku společnosti EMTC – Czech kvůli nesplácení jejích závazků. Podle informací z insolvenčního rejstříku zamířily do insolvenčního řízení i dceřiné společnosti EMTC – GLA, EMTC – Servis a EMTC – Real Estate. Informovala o tom Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz.

Soud teď zvažuje další řešení úpadku, tedy konkurs nebo reorganizaci společnosti. Ta svým věřitelům, z nichž velkou část tvoří dluhopisoví investoři, dluží téměř 800 milionů, sám její jednatel Tomáš Bárta pak víc jak 134 milionů.

„Dá se předpokládat, že způsob řešení úpadku, tedy zda soud přistoupí k reorganizaci či konkursu, vyplyne z červnové schůze věřitelů konané bezprostředně po přezkumném jednání 24. června. Předmětem schůze má být také případné zpeněžení majetkové podstaty dlužníka,“ říká Skřivanová.

Reorganizační plán musí schválit alespoň polovina všech zajištěných věřitelů a polovina všech nezajištěných věřitelů. „Někteří věřitelé se k reorganizačnímu plánu staví skepticky. Vidí v něm snahu podnikatele vyhnout se odpovědnosti,“ upřesňuje Skřivanová.

Bárta zdůrazňuje, že EMTC - Czech se o reorganizaci už nepokouší. „Nebráníme se řádnému konkurzu pod dohledem nezávislého insolvenčního správce a státního zastupitelství, což je i pro nás záruka transparentnosti řízení. Avšak jelikož společnost splnila obratové kritérium za uplynulé účetní období, má jakýkoliv věřitel právo podat návrh na reorganizaci a právě z tohoto důvodu nebyl ještě soudem prohlášen konkurz. Tedy nejde o snahu EMTC o reorganizaci, ale o právo jakéhokoliv věřitele podat návrh na reorganizaci,“ vysvětluje Bárta.

Věřitelé podle ní dosáhnou zřejmě jenom na refundanci jednotek procent svých pohledávek. Bártova EMTC může nabídnout pouze hypotetickou částku, na kterou byla oceněna mobilní aplikace Lipa Learning, jejíž vývoj měli dluhopisoví investoři financovat.

„S každým dalším měsícem a rokem, kdy dochází k prudkému rozvoji informačních technologií, ale konkurenceschopnost aplikace spíše klesá. Mimoto nyní, v době počínající hospodářské krize, se její lukrativní zpeněžení rovná spíše výhře v loterii. S ohledem na skutečnost, že Městský soud v Praze navíc v únoru rozhodl, že Tomáš Bárta nemá nárok na 10% podíl ve společnosti Bohemia Energy, bude uspokojení pohledávek věřitelů jen velmi problematické. Za jediné reálné řešení tak lze považovat konkurs,“ dodává Skřivanová.

„Lipa Land je stále největší celosvětovou aplikací pro děti od dvou do sedmi let z hlediska šíře obsahu a jazykových mutací. I současný stav, kdy děti v mnoha částech světa musejí být povinně doma, a tedy tráví mnoho času na mobilních zařízeních, nám dává za pravdu, že na nich chybí dostatek kvalitního obsahu, který by děti nejen bavil, ale zároveň rozvíjel a prokazatelně něco učil,“ reaguje Bárta.

Analýza webu Rizikovedluhopisy.cz, která vycházela z nové metodiky ministerstva financí (úřadem zveřejněné kalkulačky), už před měsícem ukázala, že téměř 40 procent dluhopisových emitentů s prospektem je vysoce rizikových. Ekonomická krize v důsledku koronaviru teď ohrozí i další emitenty firemních dluhopisů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services