Dluhopis Republiky chtějí tři tisíce lidí. Nová emise má vyšší úrok

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 23. 12. 2019 | 20 komentářů

O spořicí dluhopisy pro občany, které stát nabízel od poloviny září do konce minulého týdne, měly zájem necelé tři tisíce lidí.

Ministerstvo financí eviduje 2922 žádostí o úpis páté emise Dluhopisu Republiky v celkové hodnotě 1,72 miliardy korun.

Během tří emisí pilotní fáze – od loňského prosince do letošního června – mělo o dluhopisy zájem 11 981 lidí, od července do poloviny září se přidalo dalších 2051. Nakonec zaplatili o trochu méně, než si objednali, celkem se tak – bez započtení poslední emise – prodaly dluhopisy za 10,4 miliardy korun. Jednoznačně největší zájem byl o protiinflační variantu.

Exministrovi Miroslavu Kalouskovi, který s nápadem před lety přišel, se v každé emisi podařilo prodat 15 až 30 miliard. Zatímco současná ministryně Alena Schillerová omezuje prodej na fyzické osoby, za Kalouska si dluhopisy mohly objednat i neziskové organizace včetně krajů či měst, dostupné byly také pro zahraniční zájemce. Podrobné statistiky nicméně ukazují, že podíl právnických osob či cizinců na celkovém objemu objednávek byl zanedbatelný.

Ministerstvo financí dnes zahájilo prodej další, šesté emise Dluhopisů Republiky. Objednávky přijímá do 13. března.

Množte se

Dvě banky, které dlouhodobě patří ke špičce v nabídce spoření, změnily od prosince úroky. Jedna směrem nahoru, druhá dolů.

Nejlepší termínovaný vklad zvyšuje úroky. S pár tisíci ale jděte jinam


Koncem roku tradičně roste zájem o stavební spoření – hlavně kvůli státní podpoře, která zvyšuje zhodnocení vkladů na zajímavou úroveň. Spořitelny zároveň přicházejí s novými akčními nabídkami.

Nové porovnání stavebního spoření. Víme, kdo dá nejvíc


Mezera mezi nejlepšími spořicími účty a inflací roste.

Úrok na spořicím účtu snižuje i Creditas

Nejatraktivnější v nabídce dál zůstává protiinflační spořicí dluhopis na šest let, který – stejně jako minule – garantuje každoroční výnos 0,5 % nad inflaci (před zdaněním). Lze ho předčasně prodat každý rok v předem určeném období, a to bez ztráty dosud připsaného zhodnocení.

Stát opět nabízí i šestiletý reinvestiční dluhopis. Jeho průměrný roční výnos stoupne na 1,62 %. Na něj dosáhne jenom ten, kdo se dluhopisu nezbaví předčasně, sazba totiž postupně roste. Průměrný výnos reinvestičního dluhopisu dosahoval v první emisi 2,07 %, ve druhé klesl na 1,99 %, ve třetí na 1,91 % a v předchozí na 1,42 %

V nabídce zůstává i dluhopis s fixně stanoveným úrokem. Ten dosahuje 1,5 % ročně, tedy stejně jako při své letní premiéře (na podzim klesl na 1,25 %). Také on má splatnost šest let, nabízí ale pevně stanovený výnos v každém roce. Majitelé ho můžou předčasně prodat – stejně jako další typy spořicích dluhopisů.

Na základních pravidlech se nic nemění. Minimální výše jedné objednávky zůstává 1000 kusů (tedy 1000 korun), maximální počet je pět milionů pro každý typ dluhopisu. Majitelé online majetkového účtu mohou objednávat elektronicky, ostatní zájemci pak na vybraných pobočkách České spořitelny. Reinvestiční dluhopis je k dostání i na vybraných pobočkách ČSOB.

Nejlepší termínované vklady v bankách na pět se pohybují kolem dvou procent, při uložení větší částky (od půl milionu korun) lze dosáhnout i na 2,8 %.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 12. 2019 13:50, Jerry

Jediná nevýhoda mi připadne to, že dluhopis není pojištěný (jako vklady v bance do 100000eur). Jinak solidní až na to, že to vlastně zatáhnou daňoví poplatníci a "vydělá" na tom jen 3000 lidí z celé ČR.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2019 14:51, Škodolibka domácí

Konečně se sazby stanovují s nějakou logikou a jsou trochu blíže tržním úrokovým sazbám. Ty zmiňované dluhopisy z dob Kalouska byly úrokově úplně mimo tržní realitu a dodnes tento úlet jinak rozumného a odpovědného pana ministra úplně nechápu.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services