Dluhopisy.cz mají nově rating firem, jejichž dluhopisy nabízejí

jih | rubrika: Aktuality | 11. 7. 2019

Inzertní portál Dluhopisy.cz začal používat ratingové hodnocení rizikovosti jednotlivých emitentů. Používá k tomu systém iRating od společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Díky tomu může zájemce o dluhopisy lépe posoudit, zda se do dané emise vyplatí investovat.

„Bohužel podvodníků přibývá a my jsme přesvědčeni, že investor musí znát rizikovost emitentů a teprve podle ní se rozhodnout, zda si dluhopis koupí nebo ne,“ vysvětlil Jiří Mesároš, jednatel společnosti Centrum dluhopisů, která Dluhopisy.cz provozuje.

Na webu je momentálně v nabídce 11 dluhopisů a rating má zatím jediná. Společnost Midea nabízí dluhopis s osmiprocentním ročním výnosem. Firma si přes vydání dluhopisů chce zajistit financování nákupu skladových zásob hraček na vánoční sezonu pro svůj e-shop Bejbynet.cz. Dluhopis má iRating B1, což je páté nejvyšší ohodnocení na čtrnáctistupňové škále a představuje nízké riziko.

Použitý rating hodnotí firmy jako celek, nehodnotí jen aktuálně vydané dluhopisy. Cílem iRatingu je objektivní vystižení výchozí ekonomické situace společnosti.

„Hodnocení se skládá ze dvou složek – z finanční a nefinanční. Podkladem pro finanční část hodnocení jsou zejména účetní výkazy za poslední dva roky a aktuální čtvrtletí, které zájemce o rating musí doložit. Bez nich není možné rating získat. Nefinanční analýza pak využívá dalších informací o firmě, jako je doba její existence, odvětví podnikání a pozice na trhu nebo dosavadní výše úvěrů,“ doplnil Mesároš.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dluhopisy, investice, ratingy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services