Dluhopis Republiky pokračuje. K protiinflačnímu přibude nový typ

pk | rubrika: Aktuality | 20. 6. 2019

„Pilotní fáze“ spořicích Dluhopisů Republiky dopadla dobře, projekt bude pokračovat. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová.

Od začátku července znovu nabídne protiinflační dluhopis na šest let, který – stejně jako minule – garantuje každoroční výnos 0,5 % nad inflaci (před zdaněním).

Inflace je zpět!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Stát opět nabídne i šestiletý reinvestiční dluhopis, jeho celkový výnos ale dál klesne. V době, kdy banky zvyšují úroky na termínovaných vkladech, jde ministerstvo proti proudu a láká na průměrný roční výnos 1,62 %. Na něj dosáhne jenom ten, kdo se dluhopisu nezbaví předčasně, sazba totiž postupně roste.

V první emisi dosahoval průměrný výnos u reinvestičního dluhopisu 2,07 %, ve druhé 1,99 % a ve třetí 1,91 %. Zatímco z pohledu občanů jsou srovnatelným produktem právě termínované vklady (ty nejlepší nabízejí přes 2,5 %), z pohledu státu je rozhodující vývoj na dluhopisových trzích.

Dej inflaci na kokos!

Stateční bojovníci s inflací, jistě nechcete dát své těžce vydřené peníze zadarmo. Jdeme do toho s vámi. Braňte se!

Jak porazit inflaci. Alternativy spořicích dluhopisů


Porazit inflaci spořicí účty nedokážou. Ale nějakou rezervu při ruce mít potřebujete – a na spořáku vám z ní inflace aspoň neulíže tolik jako na běžném účtě:

Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si porovnání

Novinkou bude fixně úročený dluhopis. Také on má splatnost šest let, nabízí ale pevně stanovený výnos 1,5 % v každém roce. Majitelé ho můžou předčasně prodat – stejně jako další typy spořicích dluhopisů.

Reinvestiční dluhopis půjde i nadále pořídit prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu nebo na vybraných pobočkách ČSOB, zatímco protiinflační a také nový fixní dluhopis bude možné objednat výhradně elektronicky.

„Elektronický přístup k majetkovému účtu bude automaticky zřízen všem vlastníkům nových dluhopisů. Nově si ale žadatel bude moci zřídit elektronický přístup bez nutnosti nakoupit státní dluhopis,“ říká Schillerová.

„Zřízení nového elektronického přístupu bylo doposud svázáno s nákupem reinvestičního dluhopisu. Nově dostanou občané možnost zřídit si na pobočce distributora elektronický přístup zcela bez omezení. Zároveň pracujeme na novém vlastním rozhraní, které umožní bezpečnou autentizaci a zřízení přístupu z pohodlí domova, a to zcela zdarma,“ upřesňuje ministryně.

Na základních pravidlech se nic nemění: Dluhopis si můžou objednat jenom lidé, ne právnické osoby. Minimální výše jedné objednávky zůstává 1000 kusů (tedy 1000 korun), maximální počet je pět milionů pro každý typ dluhopisu.

Anketa

Koupíte si dluhopis?

Nejbližší „upisovací období“ začne 1. července a skončí 13. září, další proběhne od 16. září do 20. prosince.

Během tří emisí pilotní fáze – od loňského prosince do letošního června – si dluhopisy koupilo 11 981 lidí v celkové hodně 9,2 miliardy korun. Podle očekávání stoupl zájem díky nabídce protiinflačních dluhopisů – v posledním upisovacím období prodal stát Dluhopisy Republiky za celkem 5,4 miliardy, tedy víc než za první dva úpisy dohromady. Z toho proiinflační dluhopisy se na celkovém objemu podílely pěti miliardami, pořídilo si je 4517 lidí.

„Dluhopisy Republiky objednávali spíše občané středního a vyššího věku, o čemž svědčí fakt, že 65 % upisovatelů bylo starších 50 let. Další zhruba čtvrtina držitelů je z věkové skupiny 41 až 50 let. Průměrný věk upisovatelů činí 55,3 let. Nejstaršímu nabyvateli je 92 let. Naopak nejmladšímu nabyvateli bylo teprve 83 dní,“ upřesňuje Schillerová.

Celková čísla přesto zůstala daleko za érou exministra financí Miroslava Kalouska, který kdysi s nápadem na spořicí dluhopisy přišel – pokaždé se mu podařilo prodat cenné papíry za 15 až 30 miliard korun. Tehdy je sice mohly kupovat i neziskové organizace včetně krajů či měst, dostupné byly také pro zahraniční zájemce, jejich podíl byl ale zanedbatelný.

Podíl spořicích dluhopisů pro občany na celkovém dluhu České republiky stoupl díky Dluhopisům Republiky od loňského prosince z 0,3 na 0,7 procenta.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services