Dluhopisy: Loni zářila jižní Evropa, letos je to risk

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 27. 1. 2014 | 2 komentáře
Rok 2013 nebyl pro státní dluhopisy příznivý. Poprvé od roku 2006 začaly růst úrokové výnosy dluhopisů, a jejich tržní cena tudíž klesla. Je to signál pro prodej nebo nákup dluhopisů?
Dluhopisy: Loni zářila jižní Evropa, letos je to risk

Ačkoliv centrální banky po celém rozvinutém světě stále drží úrokovou míru prakticky na nule, na dluhopisových trzích už začaly úrokové výnosy růst. A pokud roste úrokový výnos dluhopisu, tržní cena dluhopisu klesá. Takže kdo v uplynulém roce vsadil na české nebo americké státní dluhopisy, neudělal dobře. Před rokem jsem před investicí do státních dluhopisů varoval:

Změna úrokových výnosů vybraných desetiletých státních dluhopisů v roce 2013

Zdroj: Trading Economics, FINEZ Investment Management

Země

rok 2013

nejlepší dluhopisy

Řecko

-28 %

Irsko

-23 %

Rumunsko

-21 %

Španělsko

-17 %

Portugalsko

-10 %

nejhorší dluhopisy

Indonésie

64 %

USA

65 %

Singapur

93 %

Švýcarsko

127 %

Hong Kong

220 %

vybrané dluhopisy

Maďarsko

-8 %

Japonsko

-7 %

Itálie

-4 %

Rusko

14 %

Francie

14 %

Polsko

17 %

Česká republika

24 %

Austrálie

26 %

Čína

26 %

Německo

36 %

Velká Británie

51 %

Za všechno může Bernanke…

Všechno to spustil guvernér Fedu Ben Bernanke, když v květnu loňského roku oznámil světu, že je dost možné, že Fed brzy začne omezovat nákupy amerických státních dluhopisů v rámci jeho programu kvantitativního uvolňování. Můžeme jen spekulovat, proč Bernanke takovou informaci vyslal do světa a proč k tomuto kroku Fed posléze nepřistoupil.

Možná si chtěl jen otestovat, jak moc jsou finanční trhy závislé na steroidech v podobě kvantitativního uvolňování. Nebo možná Fed skutečně chtěl upustit od kvantitativního uvolňování, ale po velmi prudké reakci na trzích si to bankéři rozmysleli. Těžko říct. Každopádně úrokové výnosy amerických vládních dluhopisů začaly prudce růst (viz graf níž), což má v USA za následek i poměrně rychlý růst úroků u hypoték. Možná že právě to přimělo Fed k přehodnocení situace. 

Úrokové výnosy rostly prakticky všude ve světě

Hysterická reakce účastníků trhu se okamžitě přenesla i do zbytku světa. Úrokové výnosy dluhopisů začaly růst prakticky všude. A jak jsme si řekli u bilancování vývoje na měnových trzích, lavinovitě začal odtékat kapitál z rozvíjejících se trhů, což vedlo k prudkému oslabení mnohých emerging markets měn. 

Když se podíváme na statistiku, vůbec největší růst úrokových výnosů v uplynulém roce zaznamenaly dluhopisy Hongkongu, Švýcarka a Singapuru. Hned na čtvrtém místě jsou dluhopisy americké a na pátém místě možná trochu překvapivě indonéské dluhopisy. Tržní cena dluhopisů v těchto zemích výrazně poklesla.

Vývoj úrokových výnosů desetiletých státních dluhopisů USA a Hongkongu

Zdroj: Trading Economics; zvětšíte klikem

Vývoj úrokových výnosů desetiletých státních dluhopisů Řecka

Zdroj: Trading Economics; zvětšíte klikem

Jen v Řecku, Irsku nebo Španělsku se můžou smát. (Aspoň na krátko)

Naopak největším růstem tržní ceny (čili poklesem úrokových výnosů) se pyšní řecké dluhopisy, následované Irskem, Rumunskem, Španělskem a Portugalskem. Úrokové výnosy poklesly také u dluhopisů v Japonsku, Itálii nebo Maďarsku.

Vývoj úrokových výnosů desetiletých státních dluhopisů České republiky

Zdroj: Trading Economics; zvětšíte klikem

Většina dluhopisových fondů v minusu

České a polské dluhopisy se zařadily po bok německých a amerických dluhopisů. Úrokový výnos českého desetiletého dluhopisu v uplynulém roce nejprve klesl z 1,9 na 1,5 procenta, pak ale v květnu začal prudce růst a do konce roku stoupl zhruba na 2,35 procenta. Většina českých dluhopisových fondů proto v minulém roce lehce prodělala.

Mnohem větší ztráty zaznamenaly fondy zaměřené na dluhopisy na rozvíjejících se trzích, zejména pak takové, které investují v lokálních měnách. Tady jsem se ve výhledu na rok 2014 značně mýlil. Svou roli v tom sehrál jednak růst úrokových výnosů, ale v mnohem větší míře také již zmíněný vývoj na měnových trzích.

Naopak velmi dobrých výsledků dosáhly fondy zaměřené na podnikové dluhopisy, ať už velkých zavedených firem, nebo rizikovější tzv. high yield dluhopisy. Právě zde dle mého názoru nepozorovaně číhá značné nebezpečí. Riziková přirážka high yield dluhopisů oproti státním dluhopisům klesla na velmi nízkou úroveň, která dle mého názoru nereflektuje dostatečně rizika spojená s investicí do high yield dluhopisů.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Ohlédnutí za minulým rokem.
Výhledy do budoucího

Jak na dluhopisy v roce 2014

Na vývoj tržní ceny dluhopisu má vliv hned několik faktorů. Tím primárním je výše základní úrokové míry, kterou určuje centrální banka, a očekávání jejího vývoje v budoucnu. Je nepravděpodobné, že by centrální banky v tomto roce zvedly úrokové sazby. Proto by tento faktor neměl hrát z krátkodobého pohledu velkou roli. Na druhou stranu z dlouhodobého pohledu jsou „nulové“ úrokové sazby neudržitelné, takže na dlouhodobém horizontu budou úrokové výnosy dluhopisů růst a jejich tržní cena klesat.

Nicméně nás nyní zajímá vývoj v tomto roce, a pro ten platí, že z pohledu vývoje úrokových sazeb není důvod, aby ceny dluhopisů klesaly. Na cenu dluhopisů ale působí ještě jeden velmi podstatný faktor – kreditní riziko. Pakliže investoři budou pochybovat o schopnosti dlužníka (emitenta dluhopisu) splatit své závazky, budou logicky požadovat u dluhopisů vyšší úroky. Tím pádem by jejich tržní cena klesla.

Já se domnívám, že v roce 2014 začne právě tento faktor hrát důležitější roli v cenovém vývoji na dluhopisových trzích. Největší riziko číhá u již zmíněných high yield dluhopisů. Obecně ale hrozí pokles cen i u jiných podnikových dluhopisů. Pokud by ekonomický vývoj neodpovídal optimistickým odhadům analytiků, klesaly by ceny akcií i korporátních dluhopisů.

Naopak mnohé státní dluhopisy se z krátkodobého hlediska dočasně mohou znovu stát bezpečným útočištěm. Ačkoliv dlouhodobě nesou nízké úrokové výnosy, tudíž je nemá smysl držet dlouhodobě, krátkodobě bych v roce 2014 raději držel americké nebo i české dluhopisy, než se slepě spoléhal na akcie a jiné rizikové investice, které už pomalu nemají kam dále růst.

Neplatí to však pro všechny státní dluhopisy. Zatímco v roce 2013 jste mohli vydělat držením řeckých, španělských nebo italských dluhopisů, nebude dlouho trvat a i zde se znovu projeví kreditní riziko emitentů. Evropská centrální banka se sice snaží držet úrokové výnosy Španělska a Itálie na přijatelné úrovni, a proto je ve velkém skupuje, ale ani to nemůže navždy zastavit tržní síly. Španělské, italské, ale i francouzské dluhopisy jsou dle mého názoru velmi rizikovou investicí, do které bych se v tomto roce raději nepouštěl.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Měny 2013 a 2014: Člověk míní, centrální bankéř mění

20. 1. 2014 | Jan Traxler | 11 komentářů

Měny 2013 a 2014: Člověk míní, centrální bankéř mění

Vývoj na měnových trzích v roce 2013 dirigovaly centrální banky. Mezi ekonomy se stále častěji začíná skloňovat pojem měnová válka. Ani Česká národní banka nezůstala jen nečinně přihlížet... celý článek

Akcie loni a letos: Euforie předchází pád

13. 1. 2014 | Jan Traxler | 2 komentáře

Akcie loni a letos: Euforie předchází pád

V roce 2013 se nejlépe dařilo akciím v Bulharsku a ve Spojených arabských emirátech. Naopak nejhorší výsledek zaznamenaly v Peru. Obecně se dařilo zejména akciím na rozvinutých trzích,... celý článek

Investice na rok 2014

30. 12. 2013 | Jan Traxler | 7 komentářů

Investice na rok 2014

Rok 2013 byl nakloněn investicím do akcií v USA, Německu a Japonsku. Do čeho investovat v roce 2014?

Jak dnes vydělat na dluhopisech: Trocha spekulace

2. 9. 2013 | Jan Traxler | 7 komentářů

Jak dnes vydělat na dluhopisech: Trocha spekulace

Vyplatí se dnes nakoupit, anebo shortovat americké dluhopisy? Tato otázka rozděluje investory na dva tábory. Teprve čas ukáže, kdo měl pravdu.

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

29. 1. 2013 | Jan Traxler | 5 komentářů

Dluhopisy 2012 a 2013: bublina roste

Investice do dluhopisů patřily v uplynulém roce k nejlepším. Jaký výsledek můžeme očekávat v roce 2013?

Partners Financial Services