Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

Jan Traxler | rubrika: Jak na to | 19. 8. 2013 | 2 komentáře
Někdo drží dluhopisy kvůli úrokům, jiný spekuluje na pohyb jejich tržní ceny. Pokud kupujete dluhopisy kvůli vyšším úrokům, zaměřte se na podnikové dluhopisy.
Jak dnes vydělat na dluhopisech. Strategie kup a drž

Dnes si ukážeme jeden přístup k dluhopisům, mohli bychom ho označit jako „buy and hold“, tedy „kup a drž“. Ale na začátek bychom si raději měli ujasnit základní pojmy. Běžný dluhopis má svou pevnou nominální hodnotu například 1000 korun a nese pevný úrokový kupon, kupříkladu pět procent. Emitent dluhopisu (dlužník) je povinen každý rok vyplatit majiteli dluhopisu (věřiteli) úrokový kupon a při splatnosti dluhopisu mu vrátit nominální hodnotu dluhopisu. Tedy v tomto případě bude majitel dluhopisu každý rok až do splatnosti dluhopisu dostávat 50 korun a při splatnosti obdrží 1000 korun.

Majitel dluhopisu se ale může také rozhodnout dluhopis prodat někomu jinému. Je pouze na kupci a prodejci, na jaké ceně se dohodnou. To se dennodenně odehrává na burze cenných papírů. Zde pak hovoříme o tržní ceně dluhopisu. Ta se často dost zásadně liší od nominální hodnoty dluhopisu. Tržní cenu dluhopisu ovlivňuje celá řada faktorů, ale souhrnně bychom mohli říct, že se tržní cena dluhopisu odvíjí od toho, jaký úrokový výnos od daného dluhopisu požadují jeho majitelé.

Někdy jsou investoři ochotní si připlatit nad nominální hodnotu, postačí jim úrokový výnos menší než pět procent ročně, pak tržní cena roste nad nominální hodnotu. Jindy můžete mít naopak problém najít investora, který by vám půjčil za pět procent ročně. Pak tržní cena dluhopisu klesá pod nominální hodnotu. Čili mezi tržní cenou dluhopisů a úrokovými výnosy funguje nepřímá závislost.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Dva přístupy k dluhopisům

Jako investor můžete k dluhopisům přistupovat dvěma způsoby:

  • Pokud nakoupíte dluhopis rovnou při emisi a držíte ho až do jeho splatnosti, nemusíte se vůbec zaobírat vývojem na trzích. Každý rok inkasujete úrokový kupon a jste spokojení. Takový přístup se hodí pro krátkodobé konzervativní investice. Uplatňují ho například majitelé Kalouskových státních spořicích dluhopisů.
  • Pokud ale investujete do dluhopisových fondů nebo spekulujete s dluhopisy přímo na burze, pak v podstatě jediné, co vás zajímá, je vývoj tržní ceny dluhopisů, respektive vývoj úrokových výnosů dluhopisů. V tomto případě vůbec nesejde na tom, jaký úrokový kupon daný dluhopis nese, ale jaký má úrokový výnos do splatnosti a zda bude tento úrokový výnos růst nebo klesat. Opačným směrem se pak vyvíjí tržní cena dluhopisu čili aktuální hodnota vaší investice.

Někdo prostě drží dluhopisy kvůli pravidelným úrokům, jiný se snaží vydělat na pohybu tržní ceny. Ve své podstatě je to stejné jako s akciemi. Někdo drží akcie kvůli dividendám, druhý spekuluje na růst jejich ceny.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí „garantovanou“ investicí? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Na držení se dnes hodí firemní dluhopisy

Patříte-li do první skupiny, pak byste se měli zaměřit především na české firemní dluhopisy, protože státní dluhopisy dnes nesou menší úroky, než nabízejí termínované vklady. Přednostně byste také měli volit dluhopisy denominované v korunách, což platí obecně pro všechny investice, které mají mít konzervativní charakter. Preferoval bych zároveň dluhopisy s krátkou dobou do splatnosti.

Mezi českými firmami v poslední době velmi stoupá obliba financování dalšího rozvoje firmy emisí dluhopisů po vzoru velkých zahraničních firem. Celá řada českých firem v poslední době emitovala dluhopisy s úrokovým kuponem kolem šesti až osmi procent. To je s ohledem na aktuální úroky v bankách velmi zajímavý úrok.

Nutno však podotknout, že investice do dluhopisů není pojištěná, jako je tomu u bankovních vkladů. Vyšší úroky s sebou nesou i riziko, že emitent nedodrží své závazky. Firma se může dostat do platební neschopnosti, a nejen že nemusí být schopná splácet úroky, ale pochopitelně můžete přijít také o celou investici. Proto je zcela zásadní rozložit investici na více hromádek, diverzifikovat. A samozřejmě dobře zvážit rizika každé emise. Méně totiž může být někdy více. Rozhodně bych nekupoval dluhopisy firem, které nemají silné kapitálové zázemí a sází na jeden jediný projekt.

Tak například dluhopisy společnosti Leo Express mi přijdou velmi rizikové, protože nevěřím, že se této firmě podaří uspět v konkurenci s Českými drahami a RegioJetem. I přes poměrně vysoký úrokový kupon ve výši 7,5 procenta bych si osobně dluhopisy Leo Express nekoupil. Naproti tomu třeba dluhopisy společnosti J&T Global Finance nesou „jen“ šestiprocentní úrok, ale kapitálové zázemí skupiny J&T mi voní mnohem více. Pro úplnost jen dodám, že společnost J&T Global Finance slouží k financování různých projektů skupiny J&T. J&T Global Finance vydá dluhopisy a takto získané peníze potom půjčuje jiným dceřiným společnostem J&T Group.

Anketa

Má cenu dneska kupovat dluhopisy kvůli úrokovému kuponu?

Riziko je možné rozložit prostřednictvím fondu

Každopádně jak už jsem zmínil, podstatné je rozložit riziko mezi více dluhopisů od různých emitentů. To ovšem vyžaduje mít k dispozici větší kapitál, protože často je nominální hodnota jednoho dluhopisu milion a víc korun. Pro rozumnou diverzifikaci rizika potřebujete tedy řádově částku alespoň o sedmi nulách, čili od deseti milionů výše.

Alternativou je v tomto případě investovat prostřednictvím podílových fondů. Díky tomu může i drobný investor investovat do diverzifikovaného portfolia podnikových dluhopisů. Ovšem tím už se dostáváme do druhé skupiny investorů, kde není podstatná výše úrokového kuponu, ale průměrný úrokový výnos dluhopisů v portfoliu fondu a vývoj úrokových výnosů. Abychom omezili vliv vývoje úrokových výnosů na aktuální hodnotu naší investice, je dobré volit fond s nízkou durací, respektive s krátkou průměrnou dobou do splatnosti u dluhopisů v majetku fondu. Čím kratší doba do splatnosti, tím menší je vliv změny úrokového výnosu na tržní cenu dluhopisu.

Většina českých fondů se zaměřením na podnikové dluhopisy se nyní skutečně soustředí více na dluhopisy s kratší dobou do splatnosti. Takže to by splňovaly. Dalším kritériem výběru je pal konkrétní složení portfolií jednotlivých fondů, jejich poplatková politika atd. Porovnání jednotlivých fondů již přesahuje rámec tohoto článku. Proto si dovolím pouze zvednout varovný ukazováček u dvou největších českých fondů zaměřených na firemní dluhopisy (ČP Invest Korporátních dluhopisů a ISČS korporátní dluhopisový). Oba dva investují velkou část majetku do ruských dluhopisů, což považuji za dosti rizikové. Držel bych se raději primárně českých dluhopisů, popřípadě střední Evropy.

Příště se zaměříme na druhou skupinu investorů. Vyplatí se dnes kupovat, nebo shortovat dluhopisy? Tato otázka rozděluje investory na dva tábory. Teprve čas nám ukáže, kdo měl pravdu. Ale příště vám alespoň prozradím, do kterého tábora se řadím já.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Martin Tománek: Pět procent za fond? Krádež za bílého dne!

14. 8. 2013 | Daniel Tácha | 15 komentářů

Martin Tománek: Pět procent za fond? Krádež za bílého dne!

„Řeknu vám to otevřeně. Když sestavuji portfolio, málokdy si vyberu český fond. Skutečně jen ve výjimečných případech sáhnu po českém fondu,“ říká Martin Tománek, specialista investičního... celý článek

Příšerky s.r.o. – zaručeně výhodná investice?

26. 6. 2013 | Aleš Tůma

Příšerky s.r.o. – zaručeně výhodná investice?

Loňská novela zákona o dluhopisech výrazně zjednodušila jejich vydávání. Z pohledu snižování byrokratické zátěže firem dobrá zpráva. Investoři by ale měli bedlivěji studovat, co se... celý článek

Zlaté časy dluhopisů končí. Co s nimi dál?

22. 5. 2013 | Jan Valášek

Zlaté časy dluhopisů končí. Co s nimi dál?

Ze všech stran zní, že se nám tu nafukuje dluhopisová bublina. Pravda, půl pravdy, nebo poplašná zpráva? Máme prodat všechny podíly v dluhopisových fondech? Tenhle krok by mohl mít... celý článek

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

4. 12. 2012 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

Kampak dneska s pomeranči! Jinačí mikulášskou nadílku připravila investorům řada českých firem – nadělují dluhopisy se zajímavými výnosy. Ale čert varuje: dělejte domácí úkoly, nebo... celý článek

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

17. 9. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

Klasické poučky doporučují konzervativním investorům fondy peněžních trhů a dluhopisové fondy. Ovšem výnos takového portfolia nedosáhne ani čtyř procent ročně. Jak sestavit konzervativní... celý článek

Partners Financial Services