Kalousek si od vás půjčí 10 miliard. Odtajnil detaily

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 9. 2011 | 14 komentářů
Kalousek si od vás půjčí 10 miliard. Odtajnil detaily
Ministr financí ve čtvrtek zveřejnil podrobnosti k plánu vydat emisi státních dluhopisů pro občany, o němž poprvé hovořil už v březnu 2009 ještě v Topolánkově vládě.

Ještě letos chce ministerstvo vydat takzvanou pilotní emisi v objemu do 10 miliard korun. „Cílem bude otestovat jak zájem občanů, tak případná slabá místa v distribuci,“ vysvětluje Kalousek.

„Pokud se naše cíle naplní, každý rok by mohlo probíhat několik pravidelných emisí a přistoupili bychom k rozšíření nabídky jednotlivých typů dluhopisů a k rozvoji distribučních kanálů,“ dodává.

Upisovací období pilotní emise začne 3. října a skončí 1. listopadu, během této doby mohou zájemci dávat objednávky distributorům.

Datum emise pak Kalousek stanovil na 11. listopadu, kdy stát připíše dluhopisy na účet zájemců. „Je to jednak snadno zapamatovatelné datum, jednak výroční den konce první světové války, tedy konce největší bídy,“ vysvětluje.

Propojeno!

Propojka

Jsou dlouho slibovné nové státní dluhopisy výhodnou investicí?
Ptá se analytik Aleš Tůma ve svém komentáři:
A šestistého dne řekl Ministr: Budiž dluhopis!

Dluhopisy budou moci zpočátku nabízet tři banky – ČSOB na všech 224 pobočkách, Česká spořitelna a Komerční banka shodně na 77 pobočkách. V dalších letech se pak distribuční místa mají rozšířit, zejména o síť kontaktních míst Czech Point.

Ministerstvo vydá tři typy dluhopisů: jednoletý diskontovaný, pětiletý kuponový a pětiletý reinvestiční. Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, avšak minimální objem jedné objednávky je 1 000 korun. Horní hranice není omezena, i když se o tom původně uvažovalo, aby všechny dluhopisy neskoupili velcí investoři.

Pořizovací cenu 1 000 kusů dluhopisů kuponového a reinvestičního typu stanovilo ministerstvo na 1 000 korun, u diskontovaného dluhopisu jen 980 korun.

Efektivní úrok přes tři procenta

Kalousek také zveřejnil úrokové výnosy pro první emisi. Typem úročení bude v prvním případě diskont (tedy rozdíl mezi jeho nominální hodnotou a výší pořizovací ceny), u dvou pětiletých typů pak rostoucí pevná úroková sazba.

U jednoletého diskontovaného dluhopisu půjde o dvě procenta.

U kuponového dluhopisu činí úrokový výnos 0,85 procenta v prvním roce, 1,5 procenta ve druhém, tři procenta ve třetím, 4,5 procenta ve čtvrtém a šest procent v pátém roce. Efektivní úrok je 3,09 procenta ročně.

Reinvestiční dluhopis bude mít stejné úročení jako kuponový. Výplata úroků však neproběhne každý rok, ale bude mu reinvestována v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Zdroj: ministerstvo financí

Konkrétní výnos si zájemci mohou spočítat na webové kalkulačce. Koupí-li například pětileté kuponové dluhopisy za celkem 1 000 korun, získají po pěti letech hrubý výnos 158,5 koruny (před stržením 15procentní daně a bez započtení inflace).

TIP REDAKCE

Podrobné informace o státních dluhopisech a o způsobu jejich prodeje nebo dluhopisovou kalkulačku hledejte na webu www.sporicidluhopisy.cz, který na jejich podporu připravilo ministerstvo financí.

Nejlepší spořicí účty v bankách s možností okamžitého výběru nabízejí roční úrok těsně nad dvěma procenty, nejvyšší úrok u družstevní záložny činí 2,8 procenta. U pětiletých termínovaných vkladů se nejvyšší nabídky na trhu pohybují mezi čtyřmi až pěti procenty, ale obvykle je nelze předčasně vypovědět bez sankcí.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2011 23:13, Michal

Pěkně Kalouskovy podvůdky s dluhopisy strhali jeho bývalí soukmenovci :D
http://statnidluhopisy.blogspot.com/

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

A šestistého dne řekl Ministr: Budiž dluhopis!

16. 9. 2011 | Aleš Tůma | 13 komentářů

A šestistého dne řekl Ministr: Budiž dluhopis!

... a byl čtvrtek den plus minus šestistý i vydali občanové sborově obdivné „aaaach“ a „ooooch“, neboť stát pro ně konečně stvořil dluhopisy. Jde o výhodnou investici?

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

5. 9. 2011 | Jan Traxler | 18 komentářů

Jak chránit majetek před hyperinflací, devalvací měny a bankovní krizí?

Během několika let se můžeme potýkat s hyperinflací a devalvací měn, ještě dříve můžeme být svědky bankovní krize. Přitom aktuálně upadá svět do hospodářské recese a ke slovu se hlásí... celý článek

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

12. 8. 2011 | Jan Traxler | 12 komentářů

Akcie ve výprodeji… a to je jen začátek

Akciové trhy zachvátila panika. Analytici radí „Nepanikařte a využijte propadu k nákupům.“ Souhlasím, ale dodávám: nakupujte postupně na horizontu cca šesti měsíců, protože pravděpodobně... celý článek

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

13. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jste větší loupežník než Kalousek? Otestujte se v naší interaktivní hře!

Den daňové svobody bude ve středu. Na chod státu tedy vyděláváme bez dvou neděl půl roku! Vyzkoušejte si v naší interaktivní hře, jestli dokážete občany obrat o jejich peníze lépe než... celý článek

Partners Financial Services