Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Fondy: dovolené větrají peněžní trh
Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy jsou zcela "out", musely se snažit všechny ostatní kategorie, které skutečně uhájily kladných 100 miliónů. Ve vyrovnaném klání o přízeň si nakonec těsně na pásku sáhly akciové.

Útlum zájmu o peněžní trh pokračuje a můžeme jen tušit, nakolik jde skutečně o krátkodobé výdaje a nakolik o trvalý trend. Můžeme odhadnout půl na půl? Bylo by to asi dost pravděpodobné i po zohlednění sezónních výkyvů. Jen samotný IKS Peněžní trh (profil, názory) si odepsal přes 200 miliónů a ISČS Sporoinvest (profil, názory) odhrnul 137 miliónů. Jen bohatší klientela ČSOB nemusí tolik sahat do svědomí, takže celkovou ztrátu o 20 miliónů snížila.
Dluhopisům sluší smutek a ještě si trápení užijí. Sazby v Evropě stoupnou v srpnu téměř jistě a co bude dál, raději nevyhlížet. Inflace není nízká navěky, i když se nám to mnohým zdálo.

Ropa a války…

Prázdninový poklid silně nabourává nejen naše politická už skoro krize, ale zejména Střední východ. Málokdo pochybuje o tom, že jde o sud s prachem, kterému se opět zkrátil doutnák. Benzin ani ropa sice nehoří, jak se mnoho lidí domnívá (hoří jen jejich páry), ale právě ten sud s prachem by předvedl pěkný ohňostroj. To znovu a znovu nabourává akciové trhy na celém světě.
Amerika po třídenním poklesu opět vyvolala sesuvy tu i onde, ani naše burza si pátek neužila a za poslední dva dny tratila přes 4 %.

Kam s ním?

Zajištěné fondy se staly trvalkami, které kvetou v každém věku. Tentokrát sice posbíraly jen 140 milionů, ale třeba takový nový ESPA-ČS Zajištěný 17 přilákal hned za první 4 dny 63 milióny korun. Je sice pětiletý, ale zamykací každý půlrok s lákavými až 5 % (za ten půlrok). ČSOB Krátkodobého růstu 3 přivedl jen 33 miliónů korun a Max 6 (profil, názory) jen 24 milióny.
Smíšené fondy se dostaly zpět na solidní úroveň obliby a jen několik miliónků jim chybí do 140 miliónů korun. Takže skutečně, byť jen těsně, zvítězila odpověď: do akciových fondů! Lví díl na 150 miliónech má opět sám o velký ISČS Sporotrend (profil, názory) se 79 milióny korun, pěknými 25 milióny se však opět zabodoval ING Český akciový (profil, názory, koupit). Jak jen asi investoři čtou povinnou stať o minulých výnosech, když se podívají třeba na již zmíněný ISČS Sporotrend? Za 3 měsíce sice –13 %, ale za poslední měsíc +12 %. Za 6 měsíců –10 %, za rok +10 %.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: úprk od dluhopisů

26. 6. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: úprk od dluhopisů

Ač by současné turbulence na akciových trzích mohly napovídat něco jiného, čeští "střádalové" přikupují akciové fondy a zbavují se dluhopisových.

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Partners Financial Services