Všecko je legální a ty máš holej zadek aneb moderní finanční inženýring (I)

Ondřej Záruba | rubrika: Jak na to | 20. 10. 2010 | 57 komentářů
Kdekomu vadí vysoké poplatky za provoz běžného účtu. Bližší pohled ale ukazuje, že jde o pouhou kapku v moři skutečného problému.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2010 5:47, Jura

Nu, článek je to podnětný, ale přestože se necítím zcela finančně negramotný, v části která demonstruje ztráty klienta a zisky finančního ústavu, se mi orientuje těžko .Císla do sebe nezapadají, není zcela patrné co je z čeho odvozeno. Pro větší údernost a prospěšnost ( o které není pochyb ) by bylo vhodné demonstrovat polopatičtěji a přehlednějí ( tabulka ? )
I tak děkuji, článek je počinem, který by si ( po doplnění a opravě pravopisných chyb a překlepů ) zasloužil publikovat v denním tisku vedle reklam pojišťoven. Ale kdo by to vydal, že ..

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2010 18:59, nafta

no to jsou perly, co z tebe padaj...nechceš škrtnout ???

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 57 komentářů)

22. 10. 2010 12:29 | benzin

Ano misto na trhu ma, to je evidentni. Jinak by tu nebylo. Btw. spousta lidi si rada zaplati za pocit jistoty a je uplne jedno jestli je ta jistota realna, nebo jenom domela. Proste lide si za to plati a radi si takove sluzby kupuji (jinak bychom nemeli ani tolik kostelu). A to neni podvod (kolik zvas nazyva papeze podvodnikem?) jde o prodej pocitu jistoty a i ten pocit ma svou hodnotu, ktera se da vyjadrit pomerne nizkou mesicni castkou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2010 12:13 | Radim

Citace - PatrikChrz / 21.10.2010 11:14

Obzvlast po jeho podrobnem prostudovani na webu si ho nikdo s IQ vyssim nez houpaci kun nesjedna. Pojistovny jsou si toho vedomy a tak o tomto typu produktu najdete na webu minimum informaci. Nevim o pojistovne, ktera by napr. mela online kalkulacku, vzdy je to "posleme Vam poradce".

Důvod je velice jednoduchý. Rezervotvorné životní pojištění je pojišťovnami už od začátku stavěno pro přímý prodej prodejci na obchodních schůzkách. Jako takové je složité a dá se hodnotit z obrovského množství různých pohledů. Prodejce na schůzce potom funguje tak, že při domlouvání schůzky nebo během prvních pár minut, deseti, dvaceti minut obecného výkladu toho klienta otypuje a najde či uhodne, na co ten klient slyší. A potom stočí ten prodejní výklad tak, aby zdůraznil to, na co klient slyší a potlačil to, co je pro toho konkrétního klienta v tom pojištění nevýhodné. Aby to ten klient podepsal.... Popis tohoto pojistného produktu na webu je pro takový prodej kontraproduktivní, protože klient si to může v klidu předem prostudovat, najít v tom pojištění nevýhody pro sebe a potom o nich s prodejcem diskutovat. Což převede předmět obchodní schůzky z výhod pro toho klienta na nevýhody pro toho klienta , což rozbije prodejní marketing té schůzky. A podstatně sníží pravděpodobnost "bodování" prodejce pojištění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2010 11:14 | Patrik

Ta provize, co vyplaci pojistovna je v nekterych pripadech skutecne celych 200 procent (a pravdepodobne to neni konecne cislo) dokonce samy pojistovny volaji po regulaci a nastaveni hodnoty na max 150 %. ekonomika.idnes.cz/pojistovnam -vadi-vlastni-drazi-agenti-cht eji-pomoc-od-statu-pln-/ekonom ika.aspx?c=A081110_202652_ekon omika_dp Kolik si z toho bere maklerska firma je ruzne, ale ty ferovejsi si berou tak tretinu. Pokud si nektera bere vice nez polovinu, tak je to vylozene zlodejina. Naklady, ktere se smlouvou ma pojistovna si strhava zvlast, obvykle jsou zahrnuty v rizikove casti pojisteni. Bohuzel predstava, ze si lide budou aktivne chodit na pobocku uzavirat rezervotvorne zivotni pojisteni je utopie. Tenhle produkt vlastne nikdo nechce a musi do nej byt vylozene natlacen. Obzvlast po jeho podrobnem prostudovani na webu si ho nikdo s IQ vyssim nez houpaci kun nesjedna. Pojistovny jsou si toho vedomy a tak o tomto typu produktu najdete na webu minimum informaci. Nevim o pojistovne, ktera by napr. mela online kalkulacku, vzdy je to "posleme Vam poradce".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 23:22 | TVK

Dík za super článek. Rétoriku neřeším, ta snad pomůže pochopit problematiku i těm, kteří se o ni až tak nezajímají. I když jsem neměl údaje, které uvádíte v článku, přímo v rodině jsem přiměl už pár lidí zrušit absolutně nesmyslné smlouvy na kdejaké IŽP, KŽP, (logicky) bohužel se ztrátou, ale zanedbatelnou vůči ztráte dlouhodobé. Už roky snažím lidem okolo sebe tlouct do hlavy to, co jste shrnul v bodech na konci. Bohužel, Paretovo platí a bude platit dál i ve financích ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 21:40 | Jan Ackermann

Ano, máte pravdu, situace je vážná. Lidé nemají peníze rádi, ale už se to mění. Alespoň kolem mě ano. Proto jsem v klidu. Krásný den J.A.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2010 11:56 | Radim

Citace - PatrikChrz / 21.10.2010 11:14

Bohuzel predstava, ze si lide budou aktivne chodit na pobocku uzavirat rezervotvorne zivotni pojisteni je utopie. Tenhle produkt vlastne nikdo nechce a musi do nej byt vylozene natlacen. Obzvlast po jeho podrobnem prostudovani na webu si ho nikdo s IQ vyssim nez houpaci kun nesjedna.

To není pravda, že by si ho sám o sobě nikdo nekoupil. Jako každý jiný produkt má i tento svoje místo na trhu a svoje zákazníky, pro které by byl ideální. Například rezervotvorné životní pojištění má obvykle v pojistné části ty všelijaká připojištění nejkomplexnější a obvykle má taky nejlevnější sazby. Třeba proti čistě rizikovým pojištěním. Rezervotvorné životní pojištění je tak vhodné pro klienta, který chce být v životním pojištění co nejdůkladněji pojistně chráněn a který zároveň z nějakých důvodů nemůže nebo nechce své přebytečné finanční prostředky investovat sám podle svého rozhodnutí. Třeba z důvodu, že jeho znalosti o investování jsou mizivé nebo se tyto znalosti nechce učit a přitom nemá tolik peněz, aby si ty investice dal zvlášť spravovat nějakým finančním odborníkem.....Problém je v tom, že počet klientů vhodných pro rezervotvorná životní pojištění je podle mého odhadu zhruba desetina, pětina vzhledem k počtu klientů, kteří v současné době podlehnou agresívním obchodním praktikám prodejců a rezervotvorné životní pojištění uzavřou. A agresivita prodejců na uzavírání rezervotvorných životních pojištění je zase dána preferencí těchto pojištění jednotlivými pojišťovnami, za smlouvu s rezervotvorným životním pojištěním má prodejce 5 - 10 x vyšší provizi než za smlouvu s jiným životním pojištěním v podobné výši. Neboli jinak, pokud by prodejce nenutil všem klientům, které dostane na "bezplatné" schůzky, rezervotvorné životní pojištění bez ohledu na to, jestli je pro toho klienta vhodné nebo ne, a prodával by jim jiné pojištění na míru, musel by těch pojištění prodat několikanásobně víc. Což v dnešním konkurenčním prostředí, jaké pojišťovny a makléřské společnosti mezi prodejci udržují, by znamenalo, že by se takový průměrný prodejce pojištění v oboru neudržel a musel by odejít. A tak prodejci pojištění více nebo méně, co si můžou dovolit, cpou klientům v první řadě rezervotvorná životní pojištění, i když jim je jasné, že pro většinu z nich by bylo vhodnější jiné pojištění. Ale to neznamená, že rezervotvorné životní pojištění není výhodné vůbec pro nikoho a že by si nikdo sám od sebe nekupoval.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2010 21:08 | Franchesco

A jak je to s běžným účtem, např u banky jejíž název začíná na ČS? Zhodnocení 0,01%p.a. Společenstva vlastníků bytů tam syslují velké objemy peněz a vzhledem k letošní inflaci cca 1,9% a poplatkům za vedení tohoto účtu dochází nepřetržitě ke znehodnocování úspor a k úvěrování této banky. O tom však všichni potencionální střadatelé(vlastníci bytů) nemají ani tušení, neboť jejich správce nebo výbor SVJ se bijí v prsa, kolik již tam mají pěněz, místo toho aby tento balík peněz zhodnotili jinde nebo jinak. Jaké s tím máte zkušenosti, eventuelně návrhy?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2010 18:20 | finančně negramotný soudruh

Tak teď trochu z jiného soudku pro všechny předřečníky -náhončí finančních analfabetů na zázračné finanční produkty. Kašlu na vás všechny to zaprvé a nedám vám ani zlámanou grešli to zadruhé. Jednak proto, že nakupujete vesměs pasiva anebo aktiva, které mají tendenci se v blízké době stát pasivy, také proto, že bych neměl žádnou kontrolu nad tokem vložených peněz. Když investuji sám, vím co kupuji a tak mám i neustálou kontrolu nad tokem svých fin. prostředků a pokud zjistím, že jsem koupil špatně, nečekám ani se nemodlím, ale rychle prodám , což si nedovedu předsatvit u vašich tzv. diverzifikovaných portfolií.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2010 10:50 | Radim

Citace - Petr / 20.10.2010 18:27

Ahoj všichni. Říká Vám něco IFP a ČPP? Kamoš se mě ted snaží do toho navést, neustále vykládá jak strašné peníze vydělavá za každého přivedeného člena. Je to zlodějna to já vím, ptž tu provizi co si vydělám vlastně vytáhnu zase ze svých známých. Tvrdí mi že za jednoho člověka inkasuje 12 OOO...nevim, nevim.
Vídíte do toho někdo, slyšili jste o tom? Jakožto student bych si rad neco vydělal, ale příjde mi to jako neuvěřitelný letadlo.
Díky za rady

Je to projev toho, že trh s životním pojištěním je už u nás v podstatě plný, kdo pojištění chtěl, už ho má a nová pojištění už by správně měly být jen se změnami, někdo založí rodinu, začne vydělávat mnohem víc, narodí se mu dítě....Ale pojišťovny toto nechtějí akceptovat, myslí si, že když budou šlapat do prodejců, tlačit na ně, budou stále dál expandovat a objem nově uzavřeného pojištění bude růst jako dříve před takovými 10 lety. A tak marketingoví šarlatáni vymysleli tento způsob prodeje, který by měl té pojišťovně přinášet další pojistné smlouvy tam, kde klasický prodej klasickými pojišťovacími prodejci už selhává. V podstatě to není nic jiného než způsob, jak ještě víc přitlačit prodejce pojištění, aby ještě víc makali a "urvali" ještě víc nových klientů.... Doporučil bych se držet od takoho prodeje dál, pod takovým tlakem je pro běžného, navíc ještě nezkušeného začínajícího prodejce prakticky nemožné prodávat to pojištění solidním zdrženlivým způsobem, který přináší příslušné pojistné hodnoty klientovi a neodírá ho o peníze. Neboli jinak, je rozdíl prodat drahé životní pojištění někomu, kdo systém toho pojištění akceptuje, souhlasí s ním dlouhodobě a je pro něho výhodný a je rozdíl prodávat toto pojištění každému, koho se mi pomocí pečlivě naučených prodejních metod povede přemluvit.... A udržet ho u tohoto pojištění aspoň tři roky, abych nemusel vracet provizi......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2010 7:42 | Patrik

Citace - Petr / 20.10.2010 18:27

Ahoj všichni. Říká Vám něco IFP a ČPP? Kamoš se mě ted snaží do toho navést, neustále vykládá jak strašné peníze vydělavá za každého přivedeného člena. Je to zlodějna to já vím, ptž tu provizi co si vydělám vlastně vytáhnu zase ze svých známých. Tvrdí mi že za jednoho člověka inkasuje 12 OOO...nevim, nevim.
Vídíte do toho někdo, slyšili jste o tom? Jakožto student bych si rad neco vydělal, ale příjde mi to jako neuvěřitelný letadlo.
Díky za rady
IFP je prodejce, ktery (mimo jine) prodava produkt CPP, coz je pojistovna. Vyinkasuje od ni 24000 a z toho pulku da tomu, kdo produkt skutecne prodal. Navic jako podmnkui vstupu si musis rovnez produkt uzavrit. 1) ostatni firmy si obvykle nechavaji z provize min, kolem tretiny (takze misto 12000 dostanes 18000) 2) ne u vsech je podminka uzavrit si take ZP Jsou dva nejpravdepodobnejsi scenare: a) Uzavres pojistky znamym a rodine a skoncis. Neco malo si vydelas (nezapomen, ze se minimalne na 2 roky zavazujes platit ZP), ale prijdes o kamarady, az zjisti, ze "diky" Tobe prisli o desitky tisic b) Zjistis, ze prodavat pojisteni neni zadna sranda a ze to (krome otrle povahy a lhani) vyzaduje i schopnost presvedcit (proste prodat eskymakovi led) a ze tuto schopnost nemas, skoncis tak bez jedine prodane smlouvy a s povinnosti platit ZP, nebo odskodneni pro IFP. Samozrejme je tu moznost, ze se v tom najdes. Pak bych ale doporucil zacit u nejake renomovane pojistovny. Dostanes lepsi skoleni, lepe se zorientujes v homogenni nabidce produktu a vetsinou plat po prvni tri mesice, bez nutnosti neco prodat. A hlavne si nebudes muset nic uzavrit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2010 10:34 | Radim

Pěkný článek, který docela dobře osvětluje jednu z hlavních myšlenek těch složitých pojišťovacích produktů. A sice tu, že je jednoduché tu problematiku tady konkrétně investičního životního pojištění tak zašmrdrchat, že je i pro trochu znalejšího člověka úplně nepřehledná a nedá se potom jako celek solidně vyhodnotit, jak moc je výhodná nebo nevýhodná. Zároveň taková pojistná smlouva pojišťovně zaručuje "práci" neboli kšeft na desetiletí dopředu a pokud ji klient ukončí předčasně, zaručuje pojišťovně zisk na smluvních pokutách. Kde jinde v jiném oboru je taková jistota, že uzavřením x množství smluv si firma zajistí práci a tím i v podstatě zaručenou existenci na 10 - 30 let dopředu ? Jen bych chtěl poznamenat k těm "obrovským" provizím prodejci ve výši 200 procent roční platby pojistného. Za prvé, tato částka je celková provize, kterou klient platí. A je rozdělována, část si z ní vezme pojišťovna v podobě vstupního poplatku, část si z ní vezme makléřská společnost pro svoji režii a svůj zisk, při kterou prodejce pracuje, pokud prodejce nepracuje přímo pro pojišťovnu. A teprve zbytek, tedy to, co pojišťovna a makléřská společnost dovolí, dostává prodejce. Bývá to obvykle třetina, ale může to být i polovina stejně tak jako třeba šestina, podle toho, jak chce pojišťovna výši provize podporovat prodej daného produktu. A stejně to pořád nejsou peníze jen za posezení u klienta v délce tří vypitých káv. Za prvné prodejce musí klienta ochotného pojištění zakoupit nejdřív najít. To mohou být až desítky hodin všelijakého shánění a telefonování, případně odměňování pomocníků, kteří takové lidi shánějí. Potom se na místo schůzky musí prodejce přepravit, to jsou dnes obvykle desítky kilometrů a obvykle je to ježdění autem. Pak to jsou klienti, kteří absolvují 2 - 3 schůzky a potom se rozhodnou, že žádné pojištění kupovat nebudou, jenže peníze už byly protelefonovány, kilometry už byly najety a čas ztracen. Zkrátka za každou prodanou pojistnou smlouvou je dnes obvykle mnoho hodin práce prodejce a mnoho spotřebovaných peněz, které si prodejce hradí právě z těch provizí. To je právě ta daň za "bezplatné" schůzky, za "bezplatnou" finanční analýzu klienta a za komfortní ježdění prodejce do bytu klienta na půl až hodinové schůzky. Lidi jsou tak sami proti sobě. Kdyby si nastudovali pojistné podmínky sami a pojištění si přišli do pobočky jen zakoupit, maximálně jen s pár otázkami na 5 minut, nebo kdyby bylo takové pojištění dostupné na internetu, byl by tady prostor pro zásadní snížení vstupních nákladů a tím i vstupních poplatků. Které by se určitě kvůli konkurenčnímu boji pojišťoven snížily.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 18:31 | Ondřej Záruba

Ta rétorika má vzbudit naléhavost tématu.Berte to s lehkou nadsázkou.Je to taková tragikomedie.Ono paradoxně nejde zas až tolik o ty první 2 roky.Paseku tam dělá TER a inflace.To je průšvih.Podívejte se na dlouhodobou výkonnost těch fondů a zjistíte, že si kupujete v podstatě spoření s garantovanou ztrátou.Proto ten tón.Je to krádež, která je legální.Ne pouze nevýhodný produkt.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2010 18:27 | Petr

Ahoj všichni. Říká Vám něco IFP a ČPP? Kamoš se mě ted snaží do toho navést, neustále vykládá jak strašné peníze vydělavá za každého přivedeného člena. Je to zlodějna to já vím, ptž tu provizi co si vydělám vlastně vytáhnu zase ze svých známých. Tvrdí mi že za jednoho člověka inkasuje 12 OOO...nevim, nevim.
Vídíte do toho někdo, slyšili jste o tom? Jakožto student bych si rad neco vydělal, ale příjde mi to jako neuvěřitelný letadlo.
Díky za rady
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 17:32 | Jan Ackermann

Dobrý den, informace bez připomínek, ale rétorika článku hrozná. Vzhledem k Vašim zkušenostem nechápu ten slovník. Asi jste skvělý spisovatel. :-) O výhodnosti IŽP si člověk udělá snadno představu skutečně až po zamyšlení, např. proč pojišťovna investuje jen 95% úložky a podobně, ale není třeba takového rozhořčení. Je to obchod. V životě lidé utratí za hlouposti víc než 24 měsíčních splátek. IŽP přišlo a zase odejde jako další produkty. A my budeme chytřejší a začneme počítat, u pojišťoven se budeme pojišťovat proti riziku, u bank si budeme půjčovat, a investovat budeme sami tam, kam se tak investuje - do aktiv. Vyděláme víc, budeme mít víc, na daních zaplatíme taky víc, ale to je dobře, aspoň bude mít stát víc peněz pro důležité věci a ne na nesmyslné daňové výhody a státní podpory a podobné hlouposti. Učme se, ale zvesela pane Zárubo, hysterickými výkřiky dosáhneme podivných výsledků. Každý jsme udělali nějaku chybu a budoucnost je v hledání cesty, ne v pláči nad rozlitým mlékem....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 16:55 | benzin

A chapu dobre "pane znalče", ze pravidla Raifky umoznuji vzit si hypoteku na tricet let i cloveku, ktery ma 65 let, kdyz si k tomu pribere nic nevydelavajiciho mladeho hejla? Skutecne je Raifka tak strasne benevolentni?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2010 16:45 | benzin

Takze medotika Raifky umoznuje nepocitat kolik lidi z daneho prijmu zije? To jako vazne? Tak proc proboha musi vubec znat visi prijmu, kdyz je jim uplne jedno vyse nutnych vydaju?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2010 16:40 | Patrik

To jistě, ale není nutné dávat finanční instituci více, než je nezbytné. Bez hypotéky si průměrný člověk bydlení nepořídí (pokud mu nepomohou rodiče), ale rezervotvorné životní pojištění si může odpustit každý. Tam je to opravdu jen o poplatcích a živení celé armády lidí, kteří prodávají akorát teplý vzduch.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2010 16:23 | Slávka

To je všechno hezké, ale pokud chcete mít střechu nad hlavou a pár korun na stará kolena (hlavně na pohřeb),stejně nezbyde nic jiného, než se na nějako banku obrátit.Obere nás každá. Je všeobecně známo, že poplatky máme nejvyšší snad z celé Evropy. tady je každá rada drahá. :))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2010 14:24 | Petr

pán je opravdu tochu z jiného světa, raifka nemá žádné poplatky za vyřízení HÚ a i další detaily jsou mylné. Trochu se mu to popletlo ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2010 13:51 | Ondřej Záruba

IŽP jsem prodal dvě.Obě v roce 2006 a to ještě pod hlavičkou OVB.A to ještě ani zdaleka ne tak hrozné produkty jako popisuji v článku.Obě přibližně na 1300 Kč/m.
Poradenství poskytuji proti poradenské smlouvě.Ať už se jedná o investiční poradenství či jiné.Poradenství není vázáno zprostředkování produktů a obvykle mívám klauzuli o tom, že nesmím inkasovat peníze od jiných subjektů.
Zprostředkování dělám pouze u dvou typů produktů.Hypoteční úvěry a rizikové životní pojištění.Provize od hypotečních úvěrů jsou v průměru okolo 1,5% z výše úvěru, za RŽP se inkasuje celkem okolo 70% 1ho ročního pojistného za smlouvu, která je např. na 20 let.Nejdražší hypotéku, kterou teďka klientovi dělám je za 4,3% a pojistka stojí 175 Kč z milionu na smrt měsíčně.Nicméně toto je prachsprostý prodej, který si na žádné poradenství nehraje.
Takže obelhávání je prosím Vás kde, pane Záděro?Klidně se ptejte, já nemám problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Michael Rostock

podnikatel a investor, Venture Investors

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michael Rostock
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services