Má být spoření na důchod povinné?

Součástí reforem, které chystá nová vláda, by měla být i reforma penzijního systému. Zda a kdy bude realizována, a zejména jakou bude mít podobu, je zatím ve hvězdách. ODS ale nyní znovu nadhodila otázku, zda má být spoření na důchod povinné.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2010 19:17, miki

Zdravím.
Tak tady pouze radikálně, NE. Vyšachovat z rozhodnutí co se bude dít s mými penězi... jakékoliv fondy, penzijní, otevřené, akciové prostě jakékoliv, včetně vlády a bank. To by se jim to spravovalo moje peníze těm zlodějům, sami milionové platy zlaté padáky....zisky z mých peněz 80%....já pouze 20%,... oni riziko žádné já 100%...oni 100% kontrola já žádná kontrola ....a stát mě pak ještě oškube o daň a to jsou peníze, které jsou již zdaněny jednou při výplatě. NIC NAS..T!!!
Je přeci PRÁVO OBČANA aby rozhodl, zda chce do nějakého zlodějského fondu nebo bude investovat a nakoupí komodity, vždyť může nakoupit zlato, stříbro, energetické a zemědělské akcie, sice třeba s malým výnosem ale elektřinu a jídlo bude potřebovat i v budoucnu každý prostě s jistotou. A když se rozhodne, že všechno prožere, probendí a prochlastá v mládí.... je to jeho rozhodnutí.... tak ať pro mne za mne třeba chcípne hlady v příkopě u silnice, samozřejmě s vyjímkou lidí postižených a nebo se sníženou pracovní schopností. A jak k tomu přijde nemalá skupina lidí, kteří žijí v tzv. vícegeneračním typu rodiny. Já sám jsem zažil, že existoval a dobře fungoval tzv. výměnek, proč tito lidé, kteří si vychovali dobře své děti mají doplácet na nějaké finanční zlodějny? ? ? JEŠTĚ JEDNOU NE A NE ! ! ! V průběžném penzijním fondu v ČR byly desítky miliard korun a najednou se ztratily.... tak kdopak je rozkradl ? ? ? To se s nimi sanoval provoz rozbujelé státní administrativy, (od r. 89 se počet úředníků zdvojnásobil) ministerstev a schodky rozdávačných vlád. Za 20 let se korupcí všechno rozkradlo. A těm mám já věřit, že když je mě 20 a budu spořit, že za 45 let až půjdeme do penze tam něco bude ? ? ? Cha cha !
Zlodějům se nevěří a " kdo lže ten také krade".
Vladimír Šmíd.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

16. 9. 2010 7:04 | Olly

Spořit do soukromého penzijního fondu, který není ze zákona pojištěn, je osobní rozhodnutí. U povinného by měl stát ručit za vklady 100%, což zřejmě v plánu nemá.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2010 7:00 | zdehof

Penzijní připojištění je dnes jistě mimořádně výhodné. Státní příspěvek, výnosy od provozovatele ( i když ty minimální ), snížení základu daně z příjmů o připojištění, příspěvek zaměstnavatele až 24 tis Kč za zaměstnání nezdaněný a bez odvodů, (máte-li 3 vlastní firmy, tak 72 tis Kč za rok, s manželkou 144 tis Kč za rok).
Zdánlivě jen výhody a sociální jistoty. Majitelům fondů jistě vynáší nádherné výnosy a budou-li uzákoněny povinné odvody jistě i mnohem vyšší. A kde se ty výnosy berou? No přece daňovými úsporami zúčastněných pojištěných, tedy na úkor zbytku, který pojištěný není.
Jasná zpráva všichni pojistit jak říkají experti NERVU, ESA, Bezděkovy komise. Jenže ouha, jak se srovná vstup nových prostředků, se sumou nutně vyplácených, dojde na poznání fondů, co jsou zač a jestli umí nějaké peníze vyprodukovat, zkrátka typické letadlo.
A pak i u nás se bude možné dočíst něco podobného jako v ČR 18.6.2010 : "Největší americký penzijní fond žádá Kalifornii o finanční injekci ve výši 600 milionů dolarů", ale to bude naštěstí za mnoho let a ti současní radiči už budou dávno za vodou.
Důchodové připojištění je mnohem větší tunel na státní rozpočet než stravenky. A píši to jako jeho účastník a příjemce maximálních výhod. Na rozdíl od těch ostatních, které sem stát žene mám přes 50, takže doufám že aspoň své vložené peníze dostanu zpět.
Penzijní připojištění je taková obrovská národní loterie, kdy skuteční výherci jsou dopředu známi ( majitelé fondů) pak několik rozdaných prémií a celý národ který přispívá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2010 6:37 | Richieq

Se spořením jako takovým problém nemám, ale s nuceným spořením u soukromé instituce asi ano... To nemůže být nucené. To je na rozhodnotí jednotlivce.. Každý svého štěstí strůjce..
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslava Němcová

politička

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
40,00 %

z 5 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services