Kolik Čechů si myslí, že si musí šetřit na důchod?

Jan Stuchlík | rubrika: Otázka dne | 31. 5. 2010 | 3 komentáře
Recese dostala český důchodový systém do mínusu, z něhož se už podle propočtů ekonomů nedostane. Řešením může být větší soukromé spoření lidí na důchod. Víte, kolik Čechů si myslí, že si musí šetřit na důchod? Tipněte si a dozvíte se víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

31. 5. 2010 18:50 | IvoL

Hold jsme většina hlupáci, když platíme do pokladny sociálního zabezpečení a necháme stát ať si ty úspory rozforuje a budeme si spořit a pak nám i ty úspory nějakcí vykuci za podpory státu taky rozfofruje. Bravo, Češi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2010 7:53 | Milan

Naprosto souhlasím. Je dobře, že si Češi spoří. Už méně dobře je...jak? A také kolik? Průměrná úložka rozhodně nedosahuje potřebné výše. Proto i já souhlasím s tvrzením, že na našem trhu již existují produkty, které klientům přináší garance a jistoty. Teď je důležité, aby se to včas dozvěděli a rychle začali.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2010 7:37 | jdetoijinak

Spoření na důchod je již opravdu "poznanou nutností" i pro generaci, která teprve začíná produktivní věk...Otázkou je však - jak a efektivně si spořit.
V ČR se to zatím děje dvěma způsoby : jednak přes finanční produkty, kde klient nemá žádnou garanci cílové částky či zhodnocení - sem bohužel patří celý systém penzijního připojištění se státním příspěvkem dle zák.42/1994Sb.
Pro naprostou většinu účastníků je asi překvapením, že zde mají jen jednu garanci ( zatím, do restartu systému) - připisování nezáporného zhodnocení, jinak asi prodejci nesdělují v souladu se zákonem další důležité vlastnosti produktu - žádné pojištění vkladů, žádné státní garance, fondy mohou zkrachovat - a také se tak 13 z nich zachovalo a za dozoru ČNB, MF a depozitních bank zmizely v likvidaci i s penězi klientů - některé vyplatily klientům 10, některé až 60 % vkladů, ale nejtragikomičtější je, že fond s názvem GARANCE skončil i s penězi a nulou pro klienty v zahraničí...
Další velmi dobře prodávaný typ negarantovaných produktů jsou různá investiční životní pojištění, nebo nově trendy - hybridní flexibilní životní pojištění. V naprosté většině se jedná o jednostrannou smlouvu - kliente plať, neseš veškerá investiční rizika a jak to dopadne, to není náš problém. V ojedinělých případech, u tzv. investování do "zajištěných fondů" může klient v pojistných podmínkách nalézt : ...cituji : "U zajištěných fondů je návratnost investice zajištěna ke dni splatnosti fondu a závisí na dodržení závazků protistran a emitentů dluhopisů držených v portfoliu fondu...", čili ani zde žádná stoprocentní jistota není.
A propos jedna z nejnelogičtějších operací, které se na finančním trhu dějí je investování přes pojišťovny...když ony se ty "investička" tak dobře prodávají a provize finančním poradcům je až 180 % ročního vkladu klienta, to už se vyplatí nahodit úsměv a naslibovat hory doly....fakt super...
Jako garantované produkty finančního trhu, které se také v masovém měřítku pokřiveně jako spoření na důchod používají - jsou kapitálová životní pojištění. Je tu smíchána částka za krytí rizik smrti, úrazu a invalidity se spořením. Pokud si klient dodá odvahu a neskončí s dotazy jen u barevného letáku pojišťovny - a požádá o simulaci vývoje kapitálové hodnoty produktu - po odečtení rizikové složky, která se průběžně spotřebovává na krytí zmíněných rizik - s hrůzou zjistí, že ve spořící části produktu v naprosté většině případů své peníze nejen že nezhodnotí, ale dostane o mnoho méně, než tam vloží...čili kapitálové životní pojištění - pokud byste si peníze ukládali do slamníku a zřídili si samostatné úrazové pojištění - jste na tom lépe !!!
A jediné, co jako garantovaný typ spoření na důchod připadá v úvahu jsou důchodová pojištění. Je to typ produktu, kde klient má garantovanou cílovou částku,už se jeho vklady občas přehoupnou přes nulu zhodnocení na konci, ale pojišťovny je moc v klasické podobě měsíčního vkladu v nabídce nemají - spíše ve formě jednorázových vkladů , čímž jsou pro většinu potencionálních klientů nedostupné....
Je nutno pečlivě hledat, ale již se dá na trhu nalézt kvalitativně vyšší podoba důchodového pojištění s garancemi a konzervativním zhodnocením...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Tůma

ekonom a politik

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Zdeněk Tůma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services