Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního fondu AEGON a člen expertní skupiny, která má připravit návrhy důchodové reformy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2010 19:23, Hrpgn

Hlavní problém je demografický. I když budou mít budoucí důchodci nastřádané miliony v nejrůznějších druzích aktiv, ale nebude tu dostatek mladých produktivních lidí, budou mít úspory stejně mizivou hodnotu. Systém nebude moci vydržet tak vysokou nerovnováhu a pravděpodobně se sám "pročistí" (průměrná délka života klesne, nebude-li se o důchodce mít kdo starat a kdo pro ně vyrábět statky... a to je varianta optimistická, všichni dobře víme, čeho jsou lidé v krizi schopní). Proto by se měly maximálnlě podporovat rodiny s dětmi, to je kromě přílivu cizinců jediný zdroj budoucí prosperity. Osobně bych byl pro daňové úlevy, aby se omezilo zneužívání takovéto podpory některými lidmi. Děti jsou náš jediný dlouhodobě smysluplný fond.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2010 15:47

Plácáte nesmysly. Pfondy mají nařízeno, jak mají investovat, proto dosahují ve zhodnocení jenom procentíčka. Majitelé fondů jsou nadnárodní finanční společnosti, to taky nevíte. Už vidím, jak třeba Allianz PF mizí v Karibiku.
Kritika pfondů mě vždy pobaví. Alternativy sice existují, ale když se lidem nabídnou, tak nespokojenci náhle otočí, najednou chtějí garanci, klidně jen 2-3%, hlavně když mají na účtech furt kladný zůstatek.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

8. 3. 2010 15:48

Tak nemají z čeho spořit, koho to zajímá. Ať se o to víc množí. Tak už to v životě chodí, že všichni nemají všechno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2010 15:47

Plácáte nesmysly. Pfondy mají nařízeno, jak mají investovat, proto dosahují ve zhodnocení jenom procentíčka. Majitelé fondů jsou nadnárodní finanční společnosti, to taky nevíte. Už vidím, jak třeba Allianz PF mizí v Karibiku. Kritika pfondů mě vždy pobaví. Alternativy sice existují, ale když se lidem nabídnou, tak nespokojenci náhle otočí, najednou chtějí garanci, klidně jen 2-3%, hlavně když mají na účtech furt kladný zůstatek.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2010 15:04 | frozko

Nejak se v tom clanku neobjevilo, ze soukrome penzjinni fondy maji z hlediska stradatelu mnohem vyssi naklady. Tedy prelozeno : oni si vezmou svych 10-20% za spravu fondu pro sve akcionare a na budouci duchodce tam zbyde nejake to procenticko sotva pokryvajici inflaci. A to vse pri nepojistenem riziku, ze v dobe kdy pujdete do duchodu budou majitele fondu v pohode v danovem raji a fond zustane jen jako prazdna slupka
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2010 14:39 | benzin

No prijde mi ze se na to diva pomerne rozumne. Prijde mi ze rika, ze to vlastne zadne reseni nema kdyz nam bude populace starnout. Teda zadny vyjma zvyseni duchodoveho veku a snizeni duchodu - coz je dosti podobnemu tomu ze se proste vyplacet nebudou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2010 12:59 | Tycoon

Škoda, že nějaký "expert" také nepřipomene, že fondový systém je na stárnutí populace náchylný stejně jako ten státní ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2010 12:57 | Tycoon

Pan Bezděk mne překvapil, že se dokázal vžít do života milionů lidí, kteří prostě nemají dost peněz na to, aby si v soukromém fondu naspořili na důchod. Na druhou stranu výsledky Bezděkovy komise č. 2 nebudu považovat za dokument k diskuzi, protože fondová lobby tam má jasnou převahu - vždyť i sám pan Bezděk je šéfem jednoho z penzijních fondů - a ruku na srdce, zrovna tento fond na tom rozhodně není lépe než státní rozpočet.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2010 10:53 | zdehof

Kecy a zase kecy. Jak mohou nechat něco navrhovat ředitel penzijního fondu, tak výrazně nezávislého, že tam snad ani peníze nebere. Stát až do předloňského roku vybíral přebytky z penzijního zabezpečení, bez huntí brvy. Teď kdy se situace mění se vymyslily dva geniální obraty :
1. Ať si lidé spoří na stáří, že tím vzniknou nemalé režijní náklady a zisky pro tyto penzijní fondy není důležité, jen když se něco bude dít. tak jak je to známe v tomto státě, dokud bude suma vkládaných prostředků narůstat, bezpochyby se tyto fondy udrží, protože příliv peněz postačí na rozmařilý život zainteresovaných Bezděků, Rusnoků a dalších. Jakmile se příliv zastaví, vždy je možné fond položit, nebo prodat na Kajmanské ostrovy a na zbytcích poměrně dobře paběrkovat několik let.
2. Zvýšit věk odchodu do důchodu. Přestože všem je jasné, že většina lidí, kteří neodejdou do důchodu zvýší počty nezaměstnaných a to jak u nejmladších, tak i nejstarších pracovníků. Protože produktivita práce roste, můžeme očekávat, že za každý rok odkladu odchodu do důchodu to představuje roční navýšení o 50 - 80 tis lidí.
Bohužel je zřejmé, že stávající reprezentace v čele se všemi NERVY, ESY a jinými experty jsou zcela mimo mísu. Je to asi tak jako nás pan expert Kohout poučoval, před n2kolika lety,že musíme změnit naše hospodářství podle Islandského, nebo Lotyšského vzoru.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2010 9:59 | jezevec

bohužel slušnej a chytrej člověk - proto neni v politice
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Zdeněk Pohlreich

restauratér a podnikatel

Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pohlreich
ÚSPĚŠNOST
80,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services