Snaha dohnat a předehnat USA se Evropě nevyplatila

František Mašek | rubrika: Rozhovor | 1. 3. 2010 | 21 komentářů
Česko je uzavřené proti vlastním podnikatelům a investorům, zahraničním ale vychází vstříc. Měli bychom se raději poučit z vývoje malých států, podporovat přímou demokracii a nezávislé odborníky, říká profesor Fordham University Milan Zelený v další části rozhovoru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2010 20:42, Dotaz

Ano, neuvádím žádné argumenty, ani nepředjímám a nekritizuji vaši politickou či jinou příslušnost. Ani se nikoho nepokouším urazit. Narozdíl od Vás, pane Luboši. Jen se pořád ptám, abych se něco dozvěděl. Vážně věříte tomu, že když si manažeři neefektivních podniků v USA rozdělí na odměnách státní dotace určené na restrukturalizaci firem, že to pomůže zvýšit konkurenceschopnost tamního průmyslu? Aby bylo z čeho uhradit ty obrovské dluhy a ztráty, které v minulosti tak šikovně rozšířili do celého světa pomocí líbivě pojmenovaných finančních balíčků? A co asi udělají takoví manažeři, až při EXITu bude třeba stáhnout ty miliardy vypůjčených dolarů? Opravdu se to podaří, když je nyní používají na poněkud pochybné účely?

A nyní pár velmi nepřesných faktů: planeta Země existuje několik stovek milionů let. V tomto srovnání je USD bankovka či mince z r. 1920 velmi nedávná minulost. A co bude za rok, to není budoucnost, ale už vlastně přítomnost. A co dělají v USA proto, aby odstranili skutečné příčiny krize? Státní správa tam přerozděluje peníze podobně jako kdysi u nás komunisti a přes akcie vpodstatě zestátňují (znárodňují?) neefektivní firmy. A je snad nějaký stát dobrý hospodář - lepší než soukromý majitel? Krize v USA nezmizí dokud se neodstraní její skutečná příčina: blahobyt v USA je vytvořen na dluh a dokud tam budou mít vyšší životní úroveň, kterou nedokáží svou produkcí zaplatit, tak bude krize trvat. Musí přestat žít nad poměry, na které si nevydělají. A proto si z nich nemůžeme brát příklad a snažit se je dohnat. Přesně tak, jak se píše v článku. Naopak musíme žít tak vyváženě, abychom se do podobné situace (dikatura peněz) pokud možno nedostali. Protože např. nadbytek potravin je i v EU, ale aspoň z toho umíme uvařit něco k jídlu, narozdíl od typického stravování v USA. Kdybych chtěl použít Vaši logiku, vzal bych kurs USD/CZK z r. 1990, 2000 a 2010 a mohl bych z toho spočítat, kdy asi bude 1 USD za 1 CZK. Ale bylo by to stejné hausnumero, jaké produkují různé instituce v zemích jako USA nebo třeba Řecko. Zkrátka to musíme dělat jinak nebrat si různé tzv. světové velmoci (ať už USA nebo třeba Rusko) za vzor. Co kdybychom pak náhodou skončili jako světová velmoc? :-)))

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2010 19:44, Jaroslav Neugebauer

Je k neuvěření, co píše pan profesor Zelený. Vždyť on sám se vlastně podílel na bankrotu dolaru v rámci svých přednášek o ekonomice, a teď bude něco radit nám v Česku, jak to máme dělat a svádět všechno na levici! Od takových profesorů a bankéřů, kteří finanční kolaps pomohli uskutečnit, se držme co nejdále! J.N.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

1. 3. 2010 8:05 | Tycoon

Nic osobně proti panu Zelenému, ale teoretické fantazírování lidí, kteří nikdy neviděli reálnou ekonomiku, nám moc nepomůže. Pan Zelený se nám snaží, namluvit, že co nejméně regulace a státních zásahů a co nejvíce liberalismu je cesta z krize, společně s budováním tzv. ekonomiky služeb. Podívejme se na Lotyšsko, tam něco takového zkoušeli ...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services