Investice do stříbra: cena kovu musí porazit českou DPH

František Mašek | rubrika: Analýza | 12. 1. 2010 | 23 komentářů
Obavy z inflace nahrávají investicím do drahých kovů i dalších komodit. Cena zlata loni vzrostla asi o čtvrtinu, stříbra dokonce o 46 procent. Přesto je o stříbro menší zájem. Trh s ním je malý a v Česku nákup kovu zatěžuje i DPH.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2010 17:05, Argent Goldmann

DPH problém je. V první řadě morální: stříbro kupuju proto, abych se zabezpečil proti nezodpovědné fiskální a monetární politice státu. A ještě mu za to mám platit?

Dále je to samozřejmě problém finanční. Stačí se kouknout na stránky obchodníků se stříbrem, za kolik vykupují. Rozdíl nákupní a prodejní ceny je obrovský (oproti zlatu) a je to způsobeno především tou DPH. Když si zlato koupím jako fyzická osoba, zaplatím obchodníkovi DPH a on ho pošle státu (čili on utrží cenu bez DPH). Pokud obchodník ode mne vykupuje, s DPH se vůbec nic neděje! Nikdo jí v ten moment nedostane zpět!

DPH má dvě řešení:
1) Koupit stříbro na firmu ze zahraniční v rámci EU. Pokud je vaše firma plátcem DPH, zahraniční dodavatel mu stříbro pošle za cenu bez DPH (ověřeno). Pak už je jen otázka, co s tím Ag v účetnictví dále. Buď ho nechat ve firmě a čekat, že stát DPH (po vzoru zlata) na Ag zruší také (pak si to bez daně odprodám sobě jako fyzické osobě), nebo čekat na jinou změnu (státní bankrot, hyperinflace, kolaps státu) a pak si ho prostě vzít.
2) Koupit stříbro v zemi EU, kde je na něj nižší (7%) DPH a pak ho zcela legálně přivézt do ČR. Jelikož půjde o nákup v rámci EU, DPH se nedoplácí, ani se neplatí clo. A i kdyby, kdo to na neexistujících hranicích zkontroluje? Podle mne pokud to člověk nedělá na kšeft (neprodává to pak na černo po českých aukcích = NedovolenéPodnikání+DaňovýÚnik ),ale nakupuje jen pro sebe, není na tom nic špatného.

Každopádně DPH je třeba brát jako vážné negativum a snažit se ho eliminovat. Fyzické kovy se nakupují jako dlouhodobá investice a jako pojistka proti zásadním ekonomicko-politickým zvratům. Na krátkodobé spekulace tu je burzovní "papírové" stříbro, kde se DPH neřeší vůbec, ale zase člověk má v ruce jen papír (a vzhledem k tomu, že na burze se obchoduje s daleko větším objemem stříbra, než ho reálně existuje, je to z pohledu dlouhodbé investice velký risk).
Docela věřím, že až půjdu do penze, o DPH se bude učit pouze v dějepise (děti se budou ptát, proč jsme politikům platili 20% za to, že jsme si za své zdaněné peníze něco koupili - budou na to čučet stejně jako na nevolnictví, robotu a desátky) a tudíž při prodeji stříbra vám DPH už nikdo nedá. Nebo ještě prvděpodobněji: až půjdu do penze, žádné jiné peníze, než zlato a stříbro už ani platit nebudou. Současný experiment s nekrytou papírovou měnou brzy zkolabuje, jako vždy v dějinách. No a to stříbro bude mít takovou hodnotu, jako bude mít "burzovní" cenu, ne cenu s DPH.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2010 1:57, Kobe

Píšete: " Stát může začít stíhat spekulanty se stříbrem, kteří nám zničili burzu... "
Tak jednak v ČR není co zničit, leda tak "komoditní burzu" Brno :)
A vnímání stříbra jako spekulativního nástroje u nás nelze srovnávat s USA.
Možný scénář naznačují 50. léta. Jo držení zlata, to byl v té době jiný adrenalin.

Otázka, zda stojí 7% za větší anonymitu, je jistě legitimní.
Odpověď ale není tak jednoznačná.
On ten "import" na vlastní triko má totiž i své náklady a rizika.
A oficiální zásilky od velkých, tedy důvěryhodných zahraničních dodavatelů, již 7% DPH nezajišťují.
Taková firma se totiž musí od 35.000 € obratu v ČR registrovat a účtovat naši sazbu DPH.
A to je pro obchodníka zatraceně nízká hranice.

Ale nákup v ČR nikomu nevnucuji, jen uvádím i protiargumenty.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

12. 1. 2010 9:07 | Mašek a DPH

Jo jo, pan autor Mašek holt píše o něčem co nikdy nedělal. Je nutné porazit DPH? Tak to je teda kravina jak hrom. Cokoliv s daní kupuju a prodávám, teda nula vod nuly pojde. Je jedno,jestli kupuju a prodávám stříbro nebo rohlíky, je to stejný. Spíš mně sere, že stát zvedá DPH, ale faktem je, že DPH je stejné pro každého.
Druhá věc je, když kamarád nakupuje stříbro na s.r.o., kde si to vede jako zásoby. Ulejvá tak prachy, protože čeká inflaci - a drží to jako zásoby a tím se vyhne zdanění zisku. Tohle by měl Mašek poradit, ne psát ptákoviny o DPH.
Další sranda bude, až budou na světě dluhopisy pro občany - to bude tady na penize.cz masivní reklama "Kupujte státní dluhopisy - kupujte zaručené zisky" . TO se pobavíme. Horší bude, že občánci nakoupí dluhopisy, inflace jim sežere výnos. A jaká inflace bude, to nikdo neví... Silverum neznám, má s n
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 8:52 | DPH

Pane Mašku, nastudujte si lépe zákon - DPH u stříbra vůbec není problém.
Když bude fyzická osoba prodávat stříbro či zlato, tak že ho bude prodávat za tržní cenu která panuje v jeho oblasti. U nás je koncová tržní cena stříbra včetně DPH. Takže s DPH sice koupí, ale pak s DPH také jinému investorovi prodá. Pokud se bavíme o malých investorech, neplátcích DPH.
Velký si DPH rovnou odečte, protože je plátce.
DPH je oblíbený strašák prodejců zlata - snaží se tak odradit od nákupu stříbra. Jasně, když je zlato za takové pálky, je to jediná možnost, jak zblbnout davy, aby dál kupovaly :) Příčetný člověk si umí spočítat, že "porazit DPH" opravdu není zapotřebí. Stačí stříbro nakupovat za dobrou cenu (s DPH :))) a za ještě lepší cenu prodávat (opět s DPH :)))
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2010 8:27 | Jiří Hájek

Naprostý souhlas. Zlato je předražené, byť prodejci pořád poukazují na osvobození od DPH. Stříbro sice je "s DPH", ale tak se také následně prodává - na ceně se tedy nic nemění. A poměr ceny zlato/stříbro mluví za vše - růst tam je nejen možný, ale přímo jistý. Však také Warren Buffet ví, proč kupuje právě stříbrné cihly. Jsem rád, že mi autor potvrdil moji analýzu - investiční stříbro je jasná protiinflační volba
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Magdalena Souček

manažerka, Ernst & Young

Jan Mládek

politik

Magdalena Souček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services