Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 5. 11. 2009 | 38 komentářů
Invalidní důchody se v Česku od ledna změní. Nově se zavádí tři druhy invalidních důchodů namísto současných dvou. Třístupňové členění má více rozlišovat, na kolik klesla schopnost člověka pracovat v případě vážné choroby, úrazu či postižení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2017 20:54, Tundzher Ibryamov 44let Plzeň

Podle vyjádření Heleny Trnkové, specialistky MPSV:Trvalé invalidní důchody jsou vyšší, v průměru činí 9666 korun........

Dobrý den,
o jaky 9666 Kč mluví paní Heleny Trnkové, specialistka MPSV??Když mám odpracování 22 let v ČR plus v zahraničí. a jsem dostal v ČR 4770Kč za polní invalidní duchod třetí stupeň 70%.Je to smutné ale je fakt. A teď ani nejsem moc schopněj pracovat kvůli potíže, který mám a taky mě odmítají zaměstnavateli, když im řeknu, že mám invalidní důchod třetí vstupen 70% . Na Úřadu práce nedostanu soc.pomoc tam úřednice mi řekla ať podám rozvod s manželkou, která bydlí v cizine aby jsem něco dostal na bydlení.To jsou s prominutím " magoři"Ale podám rozvod a uvidím co mi řeknou potom.Ten systém je začarovaný kruh a máš svazání ruce. v Česko říkáte" Nikdy neříkej nikdy " a ti, který vymýšlejí zákoni, pravidla ať viději jak to je , když vám nefungou všech končetin v pořádku a můžou mluvit potom. Děkuji.
mobil:776323603

+100
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2017 15:42, Milada

Taky se jdu zabít,přišel mi nový posudkový závěr od komise která nejen že není z našeho města ale rozhodla o mně beze mne.Ani nevím jak ta paní vypadá a už se to nikdy nedozvím....

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

19. 1. 2012 10:20 | Alexik

Dobrý den. Chci se zeptat, jak se píše námitka k rozhodnutí o odebrání důchodů a co se tam všechno píše? Děkuji
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 5. 2011 17:43 | jiří durač

v roce2010 sem dostal č.inv.duchod 2 .stupně u komise mi bylo řečeno že se mi zvedne duchod a furt nic,totež se stalo kamarádovy a za 8.měsícu mu vratily peníze tak se vtom mám vyznat víte někdo o tom něco napište mi na meila kladivost@seznam.cz děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2010 17:27 | Milada

DObrý večer já sem na tom podobně není nic na mě vidět,ale mám revmatoidní artritidu a bronchiale astma a srdce ,pokud se my samozřejmě nepodíváte na ruce mám je od samého začátku oteklé a bolavé dosti prášků sem měla a nadále mám beru kortikoidy.Ale už sem se s tím docela smířila že už nebudu asi pracovat,ale jedinný co mě opravdu štve je to že znám i pár lidí kteří ji májí taky invalidku a chodí do hodspody kouřit a pít a je to astmatik tak nevím teda proč se léčí když to podporuje kouřením.Já to mám hlavně v rukách proto mám také problémy něco zvednout a marně sháním nějakou domácí brigádu či práci protože už se opravdu nudím a ta bolest je dost nesnesitelná a za to by my ta invalidka vážně nestála radši bych pracovala,ale bohužel mám invaliditu stupně je my 33.Tak to by bylo asi tak vše.Ano kolikrát to opravdu není vidět že vám něco je už sem si to taky párkrát vyslechla apříjemné to opravdu není.Já sem první posudkovou komisy měla s brekem protože sem měla takovcý bolesti že sem sotva otevřela dveře,ale já mám moc doboru paní doktorku a ta my také řekla o invalidním důchodě u mě vše proběhlo v dobrém žádný problémy sem s nikým neměla druhou komisy udělaly betze mě jem my poslaly vyrozumění což sem jen koukala.A peníze jej jak bych je mohla někomu dát ,když je sama nemám sem ráda že mám na léky a levný teda fakt nejsou.Tak to by asi bylo ode mě vše Nashledanou Milada
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2010 17:35 | Kovaříková

Je to tak, že vážná nemoc nemusí být vysloveně na pacientce vždy vyditelná a většina lidí, si myslí, že Vám nic není, ale když pobíráte inv.důchod, máte s naprostou jistotou,určitě známého posudk.doktora a nebo, že ste mu dal(a) do obálky 30 tisíc!Není to tak, musím odporovat! O tom jak se věci na OSSZ v Příbrami mají,sem se sama přesvědčila, když mi moje lékařka navrhla, abych si podala žádost o důchod!Byla jsem zaměstnána, ale dlouhodobá nemoc mi způsobovala dlouhé pracovní neschopnosti a lékařka mi proto navrhla tuto alternativu. Byla jsem tehdy pozvána na posudkové odd.v Příbrami.To co jsem si vyslechla od lidí na chodbě, kteří také šli žádat o důchod, bylo naprosto šokující!V duchu jsem si říkala, proboha co tu dělám! Všichni mi tvrdili, jak doktoři na OSSZ v Příbrami jsou zkorumpovaní a jak všechny nemocné občany vyhazují a berou jim důchody! Já jsem svému posudkáři žádné peníze dát nemusela, ani bych mu žádné nedala! Osobně se vůbec neznáme a když jsem si v duchu připravovala řeč,s vysvětlením mého zdravotního stavu,nemusela jsem říkat v podstatě nic!Rovnou mi bylo sděleno, že mi pan doktor Pekárek plný invalidní důchod přiznává a bylo vyřešeno.Jsem naprosto přesvědčená, že pokud je člověk opravdu vážně a nevylečitelně nemocný tak to lékaři akceptují a důchod nemocnému člověku přiznají! Alespoň na Příbramské OSSZ to tak, skutečně funguje!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2010 20:25 | jara

Jojo je to k nevíře jak hnusně se k sobě chovají mladí a ještě ne až tak staří,ale jednou i ti mladí budou mít problémy a potom se budou dožadovat péče od lékaře a nedej bože od rodiču.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2010 23:09 | Petr

Kvalitní společnost se pozná podle toho jak se umí postarat o nemocné a potřebné. Naši rodiče byli taky někdy mladí a pracovali ve prospěch společnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2010 20:31 | Renata

Těžko věřit, čeho jsou lidé schopni zdravotní problémy přeci nemusí být vždy vidět a nemusí chodit v teplákách, aby vypadal uboze- i když ty částky důchodů - za ty se vyžít nedá. To si asi neuvědomuji ti kritici. Je třeba být ohleduplnější, nikdy nevíte, co člověka může trápit a sčím je nemocný. Větší problém jsou lidé, kteří pracovat nechtějí a ubírají státu tím, že opakovaně a po co nejdelší dobu jsou na pracovních úřadech. A komise - ? Nechápu význam, když člověk musí mít zprávu od odborníků i obvodního...kolik ještě byrokracie?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2010 9:26 | Jarda

Jen si tady plivejte po invalidech,však se taky dočkáte a potom si možná vzpomenete,ale to už bude pozdě.budou do vás kopat a nadávat jako vy dnes!!!!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2009 13:58 | Tomka

Nevím o čem se bavíte. Jsem sice plně invalidní krátce, ale protože mám aspoň deset nemocí, beru prášky, tak, že se mi do dlaně nevejdou, mám největší problém s nemocí, která se nedá vyléčit. V područí této nemoci jsou další nemoci a také to na mě není vidět i když mám takové problémy, že si nškdy přeji abych už umřela. Ono se to nedá posuzovat jak člověk vypadá. Jsem smutná z toho, že člověka posuzují špatně a hned si myslí, že podplatil posuzovatele. A z toho je mi smutno.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2009 11:38 | Levičák

Paní Lado v mnohém máte pravdu.Je smutné,když v televizi ukazují paní,která sotva vidí,má brnění v rukou,že sotva udrží hrneček,ale dle posudku lékařů může pracovat.Ale nedivte se ostatním,že invalidy odsuzují,protože skutečně je mnoho těch,kteří berou své důchody neoprávněně.Samozřejmě v našem státě se nerozlišuje a protože někteří lékaři nejsou schopni rozpoznat simulanta od nemocného člověka,tak naše vláda místo lékařů potrestá celý národ,jako v případě omezení částky na výplatu nemocenské a 30 korunový poplatek.Proč zdravotní pojišťovny nekonají řádné kontroly právě u těch simulantů a nepotrestají lékaře,u kterých jich je zjištěno nejvíce?A do posudkových komisí bych jmenoval lékaře,kteří budou jezdit přes půl republiky,ale nebudou tím pádem známí některých důchodců a za úplatek jim nebudou důchody dávat.Bývalá manželka mého kolegy je invalidní důchodkyně,byla operována před lety s páteří a protože měla jako předsedu posudkové komise dobrého známého,tak ten jí za úplatek důchod zařídil a ještě jí poradil,jak se má chovat,aby si ho udržela.Vždy půl roku před tím,než má jít ke komisi,tak běhat po lékařích,stěžovat si na potíže,případně absolvovat injekce,rehabilitace,aby měla těch lékařských zpráv ke komisi co nejvíce.A důchod se jí opět prodlužíA ono to funguje.Paní je alkoholička,tráví čas vysedáváním po restauracích,chodí na tanečky,ale nemůže pracovat,protože má vystavenou pracovní rekomandaci,že nemůže vykonávat práci v nucených polohách,v noci,v klimaticky nevhodném prostředí a s přetěžováním horních končetin.4 hodiny sezení v restauraci absolvuje jako by nic,ale pracovat nemůže.To jak tráví svůj důchodcovský volný den nikdo nezkontroluje a my všichni pracující na ni přispíváme.A takoví lidé právě kazí těm opravdu nemohoucím reputaci a svádí národ ke všeobecnění,jak jsou na tom invalidé dobře.Ale chybí nám všem hrozně pan Julínek,ten by ty důchody sebral všem a pro něj by bylo vše vyřešeno a p.Cikrt by Vám to ještě v televizi vysvětlil.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2009 11:22 | vladislav skalicky

10 000 000 obyvatel má 5 600 000 pracovníků a z těch přes 500 000 je invalidů-- je přece nemožné věřit , že je každý desátý z věkové skupiny 20 až 62 invalidou -- Tady není něco v pořádku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2009 6:23 | cml11

Musím se bohužel připojit. Posudkové komise tady nejsou pro to, aby spravedlivě rozhodovaly o tom kdo opravdu potřebuje pomoc, ale slouží jen jako nástroj k omezování finanční pomoci lidem, kteří se nemohou příliš bránit. Moje matka je po spletitých zdravotních komplikacích schopná jakž takž normálně fungovat sotva pár hodin denně. Lékaři jí pomoct nedokážou. Diagnózy buď vůbec nejsou, nebo jsou čím dál horší. Ovšem podle posudkové komise je rok od roku zdravější. Naprosto chápu paní Ladu. Její příběh není první toho druhu který slyším.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2009 22:33 | Lada

Jsem také invalidní,17 let,někdy bych se nejraději oběsila,když jdu ke komisi,nyní to už asi udělám,myslím,že by nám tam měli dát rovnou cyankály a měli by vyřešeno,pak se můžou zase nahoře více napakovat penězi po nás,kdyby nesmyslně nevyhazovali peníze za rauty,jejich příplatky,nesmyslné vojenské obnovování šmejdy,zbytečné výlety a zvaní návštěv za miliony,bylo by na důchody.Když nemám peníze neutrácím za návštěvy a nesmysly,chvíli se to dá vydržet a ušetří se,ale néé u nás v republice,tady tečou peníze na krávoviny a opravdovým invalidům berou důchody i po 20 letech,viděla jsem to na vlastní oči,pán zkolaboval a záchranka už nebyla potřebná.I to je pro ně však řešení.Chce to klacky a hole a vyhnat tu bandu z hradu,lidi jen mlčejí a jsou jako hloupé ovce a poslouchají ty nesmysly,a zase budou volit ty samé darmožrouty.Je mi zle z naší země a ze zákonů co tu jsou.
+69
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2009 12:24 | Eva

No nevím,jakou dámu jste viděl vyhopkat a nakupovat,ale například já také používám v autě označení pro invalidy.Syn,ačkoli na první pohled není jeho postižení zřetelné trpí těžkými záchvaty u kterých navíc ani nevím kdy přijdou.Také se nám již stalo,že na nás jeden kritik křičel,že jsme simulanti a šmejdi,co si užívají za jeho daně.Během chvíle se syn zhroutil se záchvatem k zemi a věřte mi,že onen pán raději rychle utekl a ostatní jen pokukovali a šli pryč.Nenašel se nikdo,kdo by mi pomohl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2009 7:20 | karelt

Musím se přiznat, že trochu přísnější měřítko na posuzování invalidity bych uvítal. Podle aut s označením invalidy si myslím, že u nás musí být velmi mnoho lidí v invalidním důchodu! Ale jaké je pro mne překvapení, když z takto označeného auta, které stojí na stání pro invalidy "vyhopká" madam ve středním věku a jde si nakupovat. Nevím, ale můžou duševní invalidé u nás řídit auto? Podle toho co vídám asi ano.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2009 6:20 | mhad

Dotaz - bude se ono komplexnější posuzování vztahovat i na ty snědé mladíky a děvčata,co jsou od 20 v invalidce,protože nemohou robiť?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2009 6:13 | Tat

Zajímavé - u těchto se provnává se zahraničím, ale nikde nečtu porovnání např. krácení pro předčasný odchod do starobního důchodu s Německem. Vytahujete akorát co se hodí pro bití občanů. Jinak má pan Skalický pravdu - s tím, že se postihují ti co nemohou chodit mají první stupeň, ale většina nepříspůsobivých (vidím je v Prostejově na náměstí) berou plný invalidní důchod a nikdo se jim jej neodváží sebrat i když jim nic prokazatelně není. Mám příklad - můj bratr měl i přes léčení trvalé zkracování šlach na rukou i nohou a polali ho vždy po půl roku do práce - do měsíce byl znovu na neschopence a tak to šlo 4 leta a pak dostal částečný důchod i když prakticky nemohl vykonávat sou práci. Nezaměstnali ho ani jako hlídače. Jestli to budou i nadále takhle posuzovat, tak se nic nezmění. racovití lidé jdou do inv. důchodu jen když musí.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2009 3:16 | vladislav skalicky

Není těch invalidních důchodců trochu disproporčně hodně??? počítám li průměrný věk 75 let odchod do důchodu v 62 letech a mládež a studenti do proměru 20 let na školách, tak 13 + 20 let nepracovních /: 75 let věkem = 13+20/75 = 33/75 = 44 % nepracovní doby pak 56 % doby je pracovní -- takže populace 10 000 000 obyvatel mi dá 5 600 000 pracovníků a z těch přes 500 000 je invalidů ??? To snad není ani možné ??? Myslím že švejk by jich označil mnoho za simulanty ??? Konečně do toho někdo začne štourat. BYLO BY ZAJÍMAVÉ VĚDĚT KOLIK INVALIDŮ MÁ TAKOVÁ ČÍNA???
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Miroslav Kalousek

politik

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Miroslav Kalousek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services