Jak zabránit poradcům v honbě za provizemi z životního pojištění?

Časté přestupy mezi penzijními fondy, které doporučovali někteří finanční poradci kvůli provizím, se kvůli osmisetkorunové pokutě klientovi nevyplatí. Podobné omezení u lukrativnějšího životního pojištění ale neplatí. Měl by stát nějak zasáhnout? Napište, co si o tom myslíte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2009 10:27

Jsem jeden z fin.poradců a neházel bych nás do jednoho pytle.Povodně mi ukázali jak se některé poj.zachovali ke svým klientům a to jak v poj.nemovitostí,tak i v životních pojistkách,neboť jsem se dostal k řadě smluv a vím o čem mluvím.Nezávislé fin.poradenství je dobrá věc,ale záleží přesně na tom kdo ho provádí a zda se mu jen jedná o peníze nebo blaho klienta.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2009 15:22

JSEM U VELMI DOBRÉ FIRMY KTERÁ MNE NENUTÍ PREFEROVAT,JAKOUKOLIV POJIŠ.A NEURČUJE MI MŮJ ČAS.VŠE ZÁLEŽÍ NA MNĚ KOLIK ČASU DO TOHO VLOŽÍM.Já sám si určuji poj.podle klienta a pokud s ní nemáme smlouvu a je pro klienta výhodná,tak mu zajistím danný produkt aniž bych obdržel provizi,ale klient je spokojen a to je nejlepší vizitka neboť nemusím na nikoho zvonit a ani nám to firma nedovoluje.Vše je na bázi doporučení a jsem rád,že klienti se ozívají sami

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

16. 7. 2009 15:06

Je vidět,že se v dané oblasti vyznáte,ale jsou fin.poradci kteří od klientu v žádném případě neberou žádné penize,neboť jsou placeny pojiš. a mohou vybrat tu nejlepší pro klienta.Např. klient má pět různých smluv a mi mu vytvoříme nabídky od 10 jiných pojišťoven a nejsme provizně vázáni jen na jedné.Tomu se říká nezávislé fin.poradenství,neboť máme makléřské smlouvy s 12 pojiš. a 10 bankama.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 15:05 | Lubik

Majk. No právě já neřeším jakou má pingl provizi na pivu, ani kolik si přirazí prodavač na rohlík, ani mně nezajímá kolik dostane cestovní agentura od cestovní kanceláře za zprostředkování zájezdu. U piva mně zajímá jeho kvalita, ale i cena a prostředí hospody vč. toalet a to kolik kdo má provize (hostinský, výčepní, číšník) je mi jedno. Stejně tak nehodnotím zda provize za prodej zájezdu 5, 10, nebo 20% je hodně nebo málo. Proč bych se měl o to zajímat zvlášť u pojišťováků? A čím jsou pojišťováci tak výjimeční, že by je měl regulovat stát?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 14:50 | Majk

A ještě doplním, úplně stejně to funguje i ve finančním PORADENSTVÍ - ne PRODEJI. Poradci zaplatíte třeba 5000 za vypracování plánu a porovnání pojistek, ale pokud je platíte např. 20 let, tak v součtu ušetříte i statisíce - tak si myslím, že se platit poradci vyplatí. To že chce většina z Vás ušetřit vede právě k tomu, že pojišťovny najímají prodejce a aby utrhli co nejvíce kusů, tak neustále zvyšují provize, které stejně zaplatíte Vy jako klient. A že byste při sjednání na pobočce ušetřili??? A co asi, když ta pojistka má úplně stejné parametry jako ta od prodejce - jen hold prodejce uvede do smlouvy, kolik za to dostane a na pobočce Vám to nikdo neřekne, ale cena je stejná. Jen ten prodejce se víc naběhá a jeho to stojí víc peněz klienta získat. Pobočky mají tyto peníze které nevyplatí prodejci -ale vyplatí je pobočkové pracovnici navíc k platu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 14:44 | Majk

to Lubik - kdyby měl pingl z piva 2 Kč, tak tam běhat nebude. Z piva má majitel 50% (v těch nejlevnějších hospodách) a na dýškách si pingl přijde minimálně na 1000 za den -nezdaněnou. To abysme pak řešili - kolik má pekař za rohlík -no a půjdu si koupit ten levnější gumový a ošizený na váze, nebo si koupím radši dražší, ale dobrý. Budu obíhat všechny obchody a všude koupím jen to co je zrovna v akci. Nakonec pokud si budu zapisovat kolik mě to stále času a peněz na přemisťování mezi obchoďáky, tak zjistím, že pokud zůstanu o tu hodinu nebo 2 v práci déle, tak mám všechny ty slevy dávno zaplacené a ještě vydělávám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 14:33

Musím se vložit do tohoto mkomentáře.Dobrý fin.poradce chodí uklízet po pojišťovnách a optimalizuje jim jejich půjčky,pojištění a řeší jejich fin.situaci.To znamená,že i stávající poj.jen nevypovídá i když je nevýhodná,ale dá se dát do redukce,zmrazit,vypovědět rizika atd.Jedná s bankami za lepší úroky při stávající hypotéce,ale toto dělá zdarma.Je to nedoceněná práce v ČR,neboť závist je vždy na prvním místě.To že za naše peníze jezdí politici i s rodinami na dovolené,zaměstnávají je tak tohle mně vadí daleko víc.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 14:25 | Lubik

Jendo, když jsi takový znalec přes provize: jsou 2 koruny pro číšníka na 1 pivo desítku hodně nebo málo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 13:54 | Majk

Tak si kupte lepší brýle Lojzo. Když se pohybujete pouze v okruhu svých známých a nevylezete z domova dál než do hospody, pak máte problém pořádného poradce potkat - ty co znáte z hospody, co dělali pingla a na pár tejdnů to zkusili opravdu nejsou ti správní. To byste koukal, jaký rozdíl může být ve shodně nastavených pojistkách - nejen v plnění, ale i při placení. Tak všechny poradce nechte zrušit třeba zákonem a pak si sjednávejte drahý pojistky na pobočkách (podle takových jako je Patrik Chrz jsou levnější - kulový s přehazovačkou) a pak prosím Vás nechtějte, aby Vám něco někdy zaplatili - na to většinou mít riziko v pojistce sjednané nebudete. - Opravdový poradce Vám nejen vybere pojistku přiměřeně levnou/drahou, ale s velmi dobrým plněním a v případě úrazu Vám zajistí i likvidaci. Ale stojí to peníze -provize, který on sice nedostane, ale pojišťovna Vám žádnou slevu stejně nedá, tak pojistku zaplatíte v plné výši a ještě zaplatíte za práci poradce -ale to Vy radši ušetříte a pak nadáváte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 13:41 | Lubik

Vážení co to proboha řešíte? Přece si porovnám, zda je pro mě výhodné přestoupit k jiné pojišťovně a kolik dostane zprostředkovatel je mi přece jedno a jestli ho někdo platí hodně nebo málo, jednorázově nebo ročně, proč bych to měl zkoumat? A proč by do toho měl vůbec vstupovat stát? A kdyby se vyčíslila provize a platila se zvlášť, že by to spoustu odradilo? Dejme tomu, ale to je jen důkazem toho, že se lidé nezajímají o vlastní pojistku a její podmínky, ale rozhodují se podle něčeho jiného. A když si kupujete zájezd u cestovní agentury zajímáte jakou provizi dostane od cestovou? Já ne a proč taky?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 13:01 | jenda

Pokud se smlouva uzavírá např. na 20 let a poradce obdrží jednorázovou provizi např. ve výši ročního pojistného (dvouleté jer extrém), je to tedy 5% provize z pojistného celkově zaplaceného. To je myslím přijatelné. Řešením by bylo provizi nevyplácet jednorázově, ale každoročně dílčí část ze skutečně zaplaceného pojistného. Pro nekorektní zprostředkovatele by to byla asi konečná. Je otázka, zda pak toto pojištění bude vůbec někdo sjednávat. Není to úplně med. Zkusit si to může každý.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 11:51 | Lubik

Chápu, že stát by měl dohlédnout na provize (marže) při prodeji léků, zdravotnických služeb, učebnic apod. Proč by se měl ale zajímat o provize pojišťováků? Proč ne hostinských, prodavačů zájezdů, zaměstnanců realistek a vůbec prodejců čehokoli? My starší pamatujeme jak měl stát vymakané, aby někdo nepřišel k bezpracným ziskům (i duševní práce byla podezřelá) regulací všeho. Vy mladí víte co to byl FCÚ? Jinak nedávno jsem na jistém romském serveru četl článek o českém rasismu jehož motto bylo: „jak jste nám mohli dovolit, abychom se takhle zadlužili?!“
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 11:19 | Rada

Podle mě by stát spíš měl působit opačným směrem. Pokud mi ŽP u dané pojišťovny přestane vyhovovat, nemám šanci přejít bez značných ztrát k jiné pojišťovně. Je mi jasné že ŽP není tak jednoduchý produkt jako penzijní připojištění ale nemyslím že by převod mezi pojišťovnami byl nemožný. Možnost převodu (za úplatu) by podle mě vedla k větší soutěži (podobný případ je možnost refinancování hypo.) a tím zisku klienta.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 11:13 | Rada

Kdyby byla provize vyčíslena a platila se zvlášť tak to může 90% pojišťováků a finančních poradců zabalit:) Už jen vyčíslení provize a poplatků by vedlo k výraznému poklesu zájmu o ŽP...ani by se nemusela provize platit najednou. Úžasný produkt je investiční životní pojištění. Poradci namalují kolik člověk dostane při určitých zhodnoceních (při vyšších zhodnoceních dostane i víc než do IŽP nasypal). Už neříkají že pokud se nebude akciovým trhům dařit, nedostane na konci (prakticky) nic protože vše spolkne krytí rizika, zisk pojišťovny a provize prodejce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 11:08 | Štěpán

Reagoval jsem na Lojzu z 16.07.2009 06:30
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 11:06 | Štěpán

Pokud jste z Č. Budějovic, případně z Prahy, tak není problém, abyste se s jedním takovým seznámil. A nejsem sám, znám i několik dalších zodpovědných poradců nebo přesněji řečeno zprostředkovatelů. Normální člověk bohužel nemá dostatek zkušeností, aby mezi poradci rozlišil dobrého a špatného "poradce".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 10:27

Jsem jeden z fin.poradců a neházel bych nás do jednoho pytle.Povodně mi ukázali jak se některé poj.zachovali ke svým klientům a to jak v poj.nemovitostí,tak i v životních pojistkách,neboť jsem se dostal k řadě smluv a vím o čem mluvím.Nezávislé fin.poradenství je dobrá věc,ale záleží přesně na tom kdo ho provádí a zda se mu jen jedná o peníze nebo blaho klienta.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2009 8:49 | Patrik

Jeden tip bych měl. Místo aby se provize platila "neviditělně" v ceně produktu, byla by na smlouvě zvlášť vyčíslena a klient by jí platil zvlášť a to najednou. Myslím, že pak by provize těhle prodejců teplého vzduchu šly opět dolů :D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 7:29 | Onanuel

a jake opatreni by zabranilo klientovi zrusit jednu smlouvu a zalozit dalsi? jedine zbavit ho zpusobilosti k pravnim ukonum. :-) neni uz opatrenim to ze ruseni pojistne smlouvy se hodne prodrazi? (na rozdil od PP kde zatim bylo vse bez poplatku a sankci) to, ze "poradci" (ja rikam prodejci) k tomu lidi tak jako tak presvedci je druha vec... predevsim by "poradce" nemeli delat cucaci, ktery nabiraji urcity firmy po houfech
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2009 6:30 | Lojza

To je jednoduché.. Zrušit finanční poradce a všechny takto parazitující firmy. Ještě jsem neviděl poradce, kterému by šlo v první řadě o blaho klienta.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services