Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2009 | 24 komentářů
Nemocnost v Česku klesá, ubývá simulantů. Češi vloni prostonali 88 milionů pracovních dnů, to je o 13 milionů méně než v roce 2007. Na nemocenských dávkách stát meziročně ušetřil 3,1 miliardy korun. Místo nemocenské čerpají lidé raději dovolenou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2009 13:53, miladis

Jestliže na nemocenskou podle autora článku chodí jenom simulanti, pak jak nazvat toto: platím si zdravotní pojištění, abych si mohl koupit za své léky a pak se za neplacené volno léčil (běžné onemocnění jako je nachlazení, kde se stačí alespoň 5 dní vyležet a vypotit. Žádný jiný způsob léčby nemá cenu. Ti co dělají venku a přechodí to pak stejně skončí u lékaře s něčím horším a ti co sedí v teple pak obtěžují své okolí a přenášejí viry na ostatní). Já bych to nazval podvodné získávání peněz státu na bezmocných daňových poplatnících. Ze směšných platů si lidé ušetří kulové a když onemocní, tak jsou úplně v p......! Ať si páni poslanci ověří v praxi sami na sobě co schvalují. To se jim to dobře dělá dluhy, když je zaplatí někdo jiný!!!!!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2009 9:39, Uhlíř

Neschopenku jsem neměl minimálně 4 roky.U mého bývalého zaměstnavatele kde jsem pracoval 3 roky a 3 měsíce ani jednou.K lékaři se mohlo jít pouze vyjímečně napsat léky jinak bylo vyhrožováno propuštěním.Práce bylo tolik že byl problém vybrat řádnou dovolenou která se vybírala po jednotlivých dnech aby se nenarušila výroba.Nemoc se řešila 1 maximálně 2 dny dovolené.Pak přišla hospodářská krize a jsem na pracáku.Je mi 53 let a ty přechozené chřipky se na mě podepsaly.Za vším byl strach nepřijít o práci!!!

-42
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

26. 5. 2009 7:48 | cml11

Lidí na nemocenské ubývá, to je pravda. Ale nemocnost se tím samozřejmě nijak nesnižuje. Nemocní jsou pouze nuceni chodit do práce i během nemoci, což vede tak akorát k jejímu lepšímu šíření a horšímu léčení. Ten, kdo příjem z práce skutečně potřebuje, dnes raději pár dní prská kolem sebe a nakazí půl firmy včetně zákazníků, než by byl bez peněz. Skutečný simulant nemarodí jen tři dny, ale najde si nějakou chronickou nemoc, která se léčí pár měsíců. Kolem sebe tyhle případy vidím a tihle lidé to klidně přiznávají. Šktnutím prvních tří dnů nemocenské stát ušetří na každém jednotlivém nemocném, ovšem vědomě tím zhoršuje zdravotní stav populace. Jak moc a jestli vůbec se mu to dlouhodobě vyplatí je dost diskutabilní.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2009 7:08 | MoB

Tat a krat5: plácáte nesmysly. Pokud by údaje před zavedením těchto opatřením byly správné, museli bychom být nesmírně nemocní, třeba v porovnání s civilizovanou západní Evropou. To ale nebyla pravda, průměrný věk neustále roste a tak dále, projdětě si statistiky. Zkrátka, ve zdravotnictví se plýtvalo a teď se i díky poplatkům plýtvá méně. A to je dobře. A je škoda, že možná budou poplatky zrušené, protože se zase začne plýtvat o sto péro. Holt populismus zase jednou slaví ošklivé vítězství.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2009 6:34 | krat5

Co to tu plácáte, že ubývá simulantů! Není to pravda. Dělám mzdovou účetní a vidím, kolik lidí si nenechá napsat neschopenku, p¨rotože by nic nebrali a raději si zameškané hodiny kvůli nemoci napracují. Dokonce si nenechají napsat neschopenku ani když jdou třeba na 14 dní na nějaký zákrok do nemocnice. Ještě mi chce někdo tvrdit, že v nemocnici leží simulanti? Nechápu, kde ti vaši novináři berou ty zmatečné informace.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2009 6:27 | Tat

Prd ubývá simulantů - drtivá většina zaměstnanců si bere na marodění dovolenou na což v horizontu 5-10 let doplatíme všichni zvýšenou nemocností z nedoléčených případů - protože si nikdo na angínu a chřipku neveme více jak 5 dnů dovolené. Toto se nikde neeviduje a páni politici si mnou ruce jak ničí zdraví svých voličů tvrdou destrukcí nemocenských dávek, která postihuje především postive manuelně pracující.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services