Má stát seškrtat platy manažerů státních podniků?

Platy šéfů státních firem se musí snížit, tvrdí Jiří Paroubek. U ztrátových podniků to je rozumné. V úspěšných firmách to mohou manažeři cítit jako křivdu. Možná pak budou hledat lépe placené místo. Má stát škrtat platy manažerů? Napište, co si o tom myslíte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 5. 2009 13:19, EP

Domnívám se, že vysoké ohodnocení šéfů úspěšných firem, byť se státní účastí je na místě. Jelikož neznám podmínky opčního programu ČEZ, nemohu tvrdit, zda tento případ zavání nemravnými móresy - i když opticky se to výrazně takto může jevit. V ostatních podobných firmách, např. ČD by měla být výraznou složkou pobídková stránka platu. Pakliže konkrétně ČD požaduje po státním rozpočtu dotace v řádu desítek miliard, jeví se mi plat půl milionu měsíčně pro jejich generálního ředitele nadstandardní. Jako stát bych hledal schopného manažera, nabídl mu tříleté období hájení pro provedení nutných prospěšných změn, požadoval pravidelné a přísné audity hospodaření firmy a nebál se za odměnu dát mu a jeho řekněme padesátičlennému "krizovému" týmu kromě počátečního nástupního platu jednoho až půldruha statisíce korun. A po skončení sledovaného období klidně i 10, 15 a třeba i 25 % z uspořených prostředků. Což by pro stát čítalo v případě 100 % ušetření tří 25miliardových ročních dotací úsporu od 56,25 mld (25 % pobídka) do 67,5 miliard (10 % pobídka) a pro pětičlenný management částku v průměru (přepočtenou na měsíce od po dobu 3 let) od cca 4,167 mil. po 10,417 mil Kč měsíčně (!!!). Úhrnem by každý z oné padesátky krizového týmu dostal pobídku od 50 do 125 mil. Kč. A ještě bych tyhlety peníze nezdanil, případně bych je navýšil o zákonné odvody - stejně jdou státu do kapsy. Výsledkem by byly fungující a prosperující dráhy, olbřímí úspora státní kasy, nepochybně vyšší platy spokojeným a dobře pracujícím zaměstnancům drah a v konečném efektu i umlčení neskutečně dravých železničních odborů (kdoví - možná tady je kořen všeho zla, neb odbory jako každé levičácké hnutí se rády chovají stylem čím hůř, tím líp... A odborářští bossové můžou tak odůvodnit svou existenci, co si budem povídat). Utopie? Nikoliv. Jenže známe naši nesmrtelnou tetu Závist, nenamlouvejme si, že jí je kdokoliv prost. A její zvlášť atrofovanou mutací trpí především politici.Tedy ti, kteří mají v rukou klíč k řešení situace. Konkrétně Paroubek - než by řešil pozitivně celou zapeklitou situaci, raději manažerům "sekne po koulích". Lhostejno zda oprávněně či nikoliv. Bůh ochraňuj naši zem...

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2009 15:09, milan

vzhledem k tomu, že každý pracující člověk by měl dostávat odměnu za svoji práci, tak si myslím, že tito lidé kteří okrádají ostatní (150x průměrný plat!!!!!), by měli také platit a to právě těm , co okrádají, tzn. všem nám ostatním. Měli by tedy vrátit tyto amorálně získané peníze státu a stát by měl tyto získané peníze investovat do vzdělání aby se tato situace nemohla nikdy více opakovat.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

30. 4. 2009 7:40 | Marie

Dala bych jim průměr jako mají ostatní lidé.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2009 7:02 | Eva

Být manažerem ve státním podniku umí každý. Kšefty jsou zajištěné, ztrátu uhradí daňoví poplatníci. Nevidím důvod, proč by měli mít více než např. ředitel či ředitelka školy.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Bohumír Ďuričko

podnikatel

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Bohumír Ďuričko
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services