Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?

Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2009 4:19, Vladislav Skalicky

většina restaurací zřejmě ceny nezmění. Domnívám se že bude následující důvod.
V minulosti v roce 2004 kdy ČSSD vláda zvýšila DPH z 5% na 19% z prodeje jídel se
prapodivného důvodu ceny nehnuly. S údivem jsem periodicky sledoval ceny v okolí
mé vlastní restaurace ABA v Žitné 4, Praha kdy konečně stoupnou ceny .
Byl jsem u ohromen že se vůbec nezvýšily. Trh a konkurence to prostě nedovolily.
Můj provozní - letitý harcovník pan Porochnavý zvýšení cen odporoval.
vysvětlil že si to nemůžeme dovolit proto že kdybychom zvýšili , tak oněch 160 -180
poledních strávníků by přeběhlo jinam a my bychom ztratili trh a režie by se o moc
stejně nesnížila. Ve skutečnosti tato změna znamenala že majitelé restaurací
byli donuceni krátit daně aby vůbec přežili. Já ceny nakonec upravil , trh jsem pomalu
začal ztrácet a zrušil jsem nakonec obědy nakonec restauraci raději pronajal.
Jsem naprosto přesvědčen že současní restauratéři si oddechnou že již nebudou
muset být nuceni státem tolik zkreslovat tržby . Stejně si myslím že české restaurace
v porovnání s cizinou podávají většinou skvělou službu , hygienické standarty jsou
nepoměrně vysoké ,a ceny nízké. Važme si že je máme , než dopadneme jako v USA
či UK kde tyto služby jso vytlačovány řetězci typu KFC, Mac Donald, Wimpy s katastrofálním
druhem tukových bomb které z nás vytvoří obézní a nezdravou populaci.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2009 6:00, Štěpánka

Začnu s poslední otázkou. Většina českých restourací je z mého pohledu nepoužitelná tj. nekvalitní. Většina restaurací (včetně firemních kantýn) se zaměřila na vaření jídel, které budou lidem chutnat. Co toto jídlo dělá postupně se zdravím a vitalitou lidí neřeší. A pro lidi, kteří pro léčbu svých nemocí potřebují méně populární jídla restaurace obvykle vůbec nejsou. Jsou jen dvě jídelny kam chodím a jejich ceny jsou příjemné. V plzeňské dostanu hlavní jídlo vždy do 50Kč a v pražské do 90Kč. A co se týče DPH, DPH je prostě pro firmy jedna z nákladových položek a nelze očekávat, že když se mi nějaká nákladová položka sníží, tak se sníží ceny. Záleží i na tom, jak se mění ostatní náklady a jak se vyvíjí poptávka a tím i příjmy.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

2. 6. 2009 20:20 | Petr

Takže teď ten zákon o snížení DPH mají ve sněmovně jako 97. bod. Schůze začíná 9.6. 09. Pokud ho projednají a schválí, tak musí ještě do druhého čtení atd... Už nám asi nezbývá nic jiného, než čekat...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2009 9:37 | Petra

Taky by mě zajímalo, jak to vlastně dopadlo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2009 18:45 | Petr

Jsem na tom úplně stejně, jediné co jsem vyčetl je, že sněmovna návrh ani neprojednala...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2009 20:03 | Pavel

Přátelé má někdo informaci kdy má dojít k nějakému jedná ní o snížení DPH v restauracích, neustále hledám na netu nějaký článek a nikde nic!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2009 16:26 | Johny

Mluvit o tom, jestli je v českých restauracích draho(pokud nebudu do českých restaurací počítat některé tzv.elitní restaurace povyšující se Michelinskými hvězdičkami) je přinejmenším hloupé a drzé. Jsem z Moravy a vedu již léta pivnici v pronájmu a situace je, ač veškeré náklady neustále rostou, čím dál horší. Samozřejmě šťastlivci jsou ti, kteří již svou hospůdku vlastní, ale ti co platí nehorázné nájmy svým pronajímatelům.kteří povětšinou nedodržují zákony tím, že do pronajatých prostor sami neinvestují ani korunu a všechno nechávají jen na hospodských, kteří přece musí všechno zvládnout. Jenomže většina hospodských na začátku sama zcela určitě investovala nemalé peníze a teď by někteří v téhle době možná svou živnost raději i položili, nemohou tak učinit vzhledem ke svým dluhům, které se jen těžce splácejí. Slavní pronajímatelé nejsou ochotni povětšinou ustoupit, raději si najdou jiného nájemce, takže to pak v řadě restaurací vypadá tak, jak to opravdu vypadá. Jistě mi tuto záležitost většina normálních a poctivých hospodských potvrdí, dobře ví o čem mluvím. Ceny by měly být vzhledem k nákupům a hlavně příšerné režii, která většinou zdaleka překračuje hodnoty nákupů zboží, minimálně o 100% vyšší. Nelze ani uvažovat přece o tom, že když se pomůže snížením sazby DPH, že by snad hospodští mohli snížit cenu piva, to si opravdu může myslet jen člověk s velmi nízkou inteligencí. Je jasné, že kdyby se hospodským žilo alespoň o 50% lépe, zcela určitě by se u všech poctvivých,kteří si váží svých štamgastů , zlepšily i veškeré služby, které by sami hospodští chtěli vylepšit, ale prostě si to nemohou dovolit. Ať žije české pivo a pravé vepřové hody.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2009 9:40 | Jan

Snížení sazby DPH velice pomůže restauracím v současné situaci.Nejedná se o snižování cen jak už tady někdo uvedl, ale o udržení pracovních míst a udržení samotných restaurací.Myslím že mluvím za většinu restaurátorů a hoteliérů.A pokud se někomu zdá že restaurace v jeho okolí je drahá tak musí najít jinou a ať tam nechodí.Podle mého názoru je cena jídel spojená s kvalitou, prostředím, lokalitou.A každý má na výběr.Vždy a všude se najde nějaká černá ovce.České pohostinství se za poslední roky posunulo znatelně ku předu. Průměrné platy v ČR nejsou tak nízké a v srovnání z evropskými státy jsou naše restaurace min. o 100%levnější. Fandím všem hospodským, restauratérům ať tyto těžké časy přežijí a hůř být už snad nemůže.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2009 19:48 | Březina Leo

zvyšování DPH u restaurací bylo krátkozraké, zablokovalo to investování do modernizace technického zázemí, naplnování zvýšených hygienických požadavků, omezení personalní práce a samotný pohyb cen. Snížení DPH v době finanční krize umožní stabilizovat zaměstnance, investovat a upravit rozsah cen jídel směrem dolů. Tím se majitelům a provozovatelům uvolní ruce což může mít i značný národohospodářský význam.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2009 22:51

Buď piš jako Čech nebo zalez do hospody a chlastej. Možná to bude užitečnější.ty hrubky jsou šílené. Běž vrátit vysvědčení a omluv se školníkovi.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2009 16:37 | john

No chtěl bych Vás vidět. Takových jako vy znám spousty.Jen chytraci a to do slova. Každý má svůj názor,ale jděte si to vyskoušet. Moc by mě zajímalo,jak by jste se poprali s následujícím: vysoké nájmy,ceny surovin,super ceny energii!!!!!!!!!!!,kvalita a velký výběr personálu,velká konkurence,nepřetržitý provoz a mnoho dalšího. Ha ,ha meníčkáři,tak Ti jsou nejlepší a určitě Vás dobře uživí!!!!!!!!!!!!!!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2009 12:31 | Tom

Restaurace zdražovaly, ale ne skokově. Udělaly to chytře. Začaly pomalu zdražovat už v lednu či únoru a postupně o DPH zdražily. Byl jsem tehdy zvědav, co udělají, a tak jsem to sledoval.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2009 12:25

Reakce Vladimíra Skalického je naprosto přesná. Restaurace po zvíšní DPH nezdražovaly, z důvodů boje o trh. Ovšem to mělo za následek minimální zisky a ukončení investic do zažízení a takřka žádný růst mezd. Takže klvalitní číšnickou profesi provádí nekvalifiovaní a bohužel pro obchod nevhodní zaměstnanci. K cenám v restauracích jsou více než nízké. Okolní Evropa mívá minimální rabat 400%. Což by u guláše bylo okolo 200.- Kč. I přesto si myslím, že naše restaurace co se týče higieny ve srovní se zahraničím jsou na vyskoé úrovni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 3. 2009 9:04 | Lída

Podle mě v restauracích draho není. Nebo spíše jak ve kterých. U nás v Olomouci jsou ceny přiměřeny kvalitám služeb. Nemyslím si, že by se snížení DPH promítlo v cenách restaurací, ceny se zvyšují ne snižují!!! A se službami v restauracích jsem spokojená. Samozřejmě, že se vždy najde někdo "protivný", tím pádem se to odrazí na výši zpropitného!! Jsem zvyklá nechávat zpropitné vždy, protože jsem sama v restauracích pracovala, takže vím o čem to všechno je...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2009 8:04 | Jan

Putykáři jsou neomalení a s hosty v mnoha případech jednají tak,že jsou tam hosti pro putykáře a né jako hosti,jídlo mnohokrát neodpovídá jak kvalitou tak množství o ceně ani nemluvě !!!!!!!!!!!! Pokud je personál jen trochu na úrovni,tak jsem ochoten dát i zpropitné což je ovšem velice málo kdy !!!!!!!!!!!!!!!§
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2009 6:00 | Štěpánka

Začnu s poslední otázkou. Většina českých restourací je z mého pohledu nepoužitelná tj. nekvalitní. Většina restaurací (včetně firemních kantýn) se zaměřila na vaření jídel, které budou lidem chutnat. Co toto jídlo dělá postupně se zdravím a vitalitou lidí neřeší. A pro lidi, kteří pro léčbu svých nemocí potřebují méně populární jídla restaurace obvykle vůbec nejsou. Jsou jen dvě jídelny kam chodím a jejich ceny jsou příjemné. V plzeňské dostanu hlavní jídlo vždy do 50Kč a v pražské do 90Kč. A co se týče DPH, DPH je prostě pro firmy jedna z nákladových položek a nelze očekávat, že když se mi nějaká nákladová položka sníží, tak se sníží ceny. Záleží i na tom, jak se mění ostatní náklady a jak se vyvíjí poptávka a tím i příjmy.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 3. 2009 4:19 | Vladislav Skalicky

většina restaurací zřejmě ceny nezmění. Domnívám se že bude následující důvod. V minulosti v roce 2004 kdy ČSSD vláda zvýšila DPH z 5% na 19% z prodeje jídel se prapodivného důvodu ceny nehnuly. S údivem jsem periodicky sledoval ceny v okolí mé vlastní restaurace ABA v Žitné 4, Praha kdy konečně stoupnou ceny . Byl jsem u ohromen že se vůbec nezvýšily. Trh a konkurence to prostě nedovolily. Můj provozní - letitý harcovník pan Porochnavý zvýšení cen odporoval. vysvětlil že si to nemůžeme dovolit proto že kdybychom zvýšili , tak oněch 160 -180 poledních strávníků by přeběhlo jinam a my bychom ztratili trh a režie by se o moc stejně nesnížila. Ve skutečnosti tato změna znamenala že majitelé restaurací byli donuceni krátit daně aby vůbec přežili. Já ceny nakonec upravil , trh jsem pomalu začal ztrácet a zrušil jsem nakonec obědy nakonec restauraci raději pronajal. Jsem naprosto přesvědčen že současní restauratéři si oddechnou že již nebudou muset být nuceni státem tolik zkreslovat tržby . Stejně si myslím že české restaurace v porovnání s cizinou podávají většinou skvělou službu , hygienické standarty jsou nepoměrně vysoké ,a ceny nízké. Važme si že je máme , než dopadneme jako v USA či UK kde tyto služby jso vytlačovány řetězci typu KFC, Mac Donald, Wimpy s katastrofálním druhem tukových bomb které z nás vytvoří obézní a nezdravou populaci.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Nečas

politik

Jiří Paroubek

politik

Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services