Pro koho je výhodná fixace ceny elektřiny na rok 2010

Jan Lener | rubrika: Jak na to | 9. 3. 2009 | 5 komentářů
Společnosti ČEZ a Pražská energetika prodloužily do konce dubna termín pro zafixování ceny elektrické energie na rok 2010. ČEZ pro rok 2010 garantuje o 15 procent nižší cenu oproti roku 2009. I tak ale zákazníci možná za elektřinu neušetří.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

31. 3. 2009 14:04 | Zbyněk

já jsem zariskoval a šel do tarifu kvartál. Moje spotřeba elektřiny dělá cca 1500kč /měs. a za předpokladu, že se nejméně dva kvartály udrží cena na stávající úrovni (přepočtový koeficient 0,5-0,6, silová elektřina dělá cca 50% celkové ceny) průměrně ušetřím počítám 300Kč/ měs. příští rok až se ekonomika zmátoří se určitě vrátím k celoroční sazbě, protože bych na tom velice pravděpodobně prodělal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2009 10:22 | Alex

Souhlasim s minulym nazorem, ze nikdo z beznych spotrebitelu neni specialista a nezna souvislosti a informace. Na druhe strane jsou to zakony a pravidla (zamerne nechci spekulovat kdo kdy lobisticky tlacil a kde) ktere definuji ceny na energeticke burze a pomerne v dlouhodobem horizontu. Tedy kontrahuji se objemy na ca pul roku dopredu. Minula nabidka byl vysmech, ale ta stavajici (-15% pro silovou cast) je docela fair. I ja si myslim, ze okamzita cena bude nizsi, temer jiste pro 1.Q a 2.Q/2010. Ale jak to bude v druhe polovine roku 2010. To opravdu nikdo netusi.
Je to o nakupu. Kdyz jdu koupit treba lednici, tak mam take moznost srovnavat, nebo koupit prvni na sklade. Muzu se ptat a projizdet na netu parametry, nebo dat na radu prodavace. Proste take loterie a take kazdy koupi nakonec jinou. Jde totiz i o dalsi parametry, jako design, velikost, usporadani, energeticka trida, atd.
Ja doporucuji vsem, kdo maji el. jen jako jeden ze zroju energii jan pro sviceni a elektroniku (takove ty odbery kolem 500-2000 Kc mesicne) aby to nechali byt a riskli to. Riziko je male a i pri narustu koncem roku jde o desetikoruny ci stokoruny. Naopak pro ty, co elektrinou i topi, treba dokonce cely RD (spotreba a platba kolem 4000-6000 Kc mesicne) aby nabidku -15% vzali. Uspora je jasna a citelna oproti 2009 a regulovcana slozta take neporoste. Pri stavajicim ristu HDP a inflaci a stagnujicich mzdach CEZ tezko vylobuje narust s ohledem na rust vstupu (dopravni technika, draty, management, mzdy, atd. = vse jde dolu). Riziko narustu v 2. semestruy 2010 je velke. Vychazim-li z toho, ze prijem ma vetsina naroda ze mzdy a tedy +/- stejny, tak je lepsi jisty vrabec v hrsti. Uspora je zrejma....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2009 8:33 | Tom

Kdyby toto opatření zavedla každá společnost, třeba vodovody a kanalizace, svoz komunálního odpoadu, rwe, a další monopolně se chovající organizace tak ze zákazníka udělají burzovního specialistu orentujícího se v cenách komodit???
Přijde mi to, že z nás ČEZ dělá pitomce, páni makléři si netroufají odhadnout budoucí vývoj a to chtějí toto riziko přesunout na zákazníka? Jen jediná věc je jasná, že elektřina je levnější, ale aby čez nemusel zlevnit přenese (harazdní burzovní hru na zákazníka) vlastně své zákazníky nutí koumunikovat se sebou samotným, a nutí je věnovat se něčemu čemu 98% odběratelů nerozumí a v čem se nepohybují. A to jen proto, že nechce dát elektřinu za cenu, která je na trhu a uměle udržuje vysoce nastavené ceny aby zisk v roce 2010 opět přeskočil hranici 50 miliard nebo si snad pan Roman stanovil vyšší cíle?
Spotřeba energie v důsledku globální krize klesá, tak co uděláme abychom dostali peníze - zlevníme pro domácnosti? ne!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2009 7:38 | MoB

Jinak pokud jde o fixaci cen - nikdo z nás není odborník na vývoj cen energií, takže na rozdíl od ČEZ/PRE/EON můžeme jenom hádat, nemáme přístup k zásadním informacím. Můj odhad je, že pokud ČEZ nabízí slevu 15%, skutečný rozdíl cen bude dost možná vyšší. Jak to ale bude ve skutečnosti... čert ví.
Mimochodem, ještě k tomu PR - všimněte si, že když se mluví o zdražení, tak se uvádí nárůst ceny včetně regulovaných plateb (čímž vychází menší číslo), ale když se mluví o slevňování, tak se uvádí pokles ceny silové elektřiny (a to zase vychází větší číslo).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2009 7:31 | MoB

Jak znám ČEZ - lži zabalené do PR omáčky, přístup jeho pracovníků k zákazníkovi (mně jejich liknavost stála cca 20 tisíc) a podobně - nemyslím si, že by ČEZ byl kdykoliv ochoten nabídnout zákazníkovi cokoliv výhodného pro zákazníka. Bohužel, tato firma má u mně důvěryhodnost mrtvé krysy nakažené dýmějovým morem.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services