Měly by se zrušit zdravotnické poplatky?

Zdravotnické poplatky zvýšily celkovou spoluúčast pacientů na úhradě své léčby. Především proto, že si začali za své kupovat nejlevnější léky. Na druhou stranu ubylo lidí na pohotovostech a zůstalo více peněz pro těžce postižené. Měly by se poplatky přesto zrušit? Napište, co si o tom myslíte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 12. 2008 17:40, POP

Vážený pane, k některým z poplatků mám také výhrady. Ovšem demagogická argumentace, jak jste si platil celý život nemocenskou je dosti směšná. Poplatky přece nejsou úhradou za péči, kterou ve zdravotnickém zařízení dostáváte. Na tu se ve vašem případě musí složit především v současné době pracující lidé. Pokud byste se nedej bože musel podrobit operaci srdce, předpokládám, že z vašeho platu byste musel prožít několik životů k úhradě nákladů za léčbu. Ani představit si nedovedete, jak nákladná je dnes moderní léčba,kterou dostáváte.
Takže 60 Kč za den při hospitalizaci je skutečně směšná suma. Za tu dobu byste doma více projedl a protopil. Poplatek za pohotovost je rovněž v pořádku. Zrušil bych poplatek za položku na receptu a poplatky za kontroly ve všední den a mimo pohotovostní režim.
Tím, co jsem napsal, však nechci říci, že podporuji reformy pana Julínka tak, jak jsou nastaveny. Právě naopak. Na druhou stranu si v současné době pan Rath asi nepamatuje, jak v dobách prezidentování v lékařské komoře intenzivně na jednáních komory volal po těchto poplatcích!

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2008 8:00, MoB

Poplatky se osvědčily - pár kaček za paralen nikoho nepoloží a o to víc peněz zůstane pro vážně nemocné: připomeňme si, že to je skutečné naplnění smyslu zdravotního pojištění, ne "aby bylo všechno zadarmo". Toto ovšem průměrný volič se svým IQ nechápe a politik surfující na této blbosti (zdravím Dr. Ratha) ho pochopitelně vzdělávat nebude... Blbej volič = pro schopného politika výtah k moci (zdravím ČSSD).

Jinak k tématu - dokážu si představit, že by se mohla snížit jejich výše, ale se strukturou poplatků bych nedělal nic. Dobrá věc je i výdajový strop, opět to pomůže nejvíce těm vážně nemocným s drahou léčbou. Mimochodem je zajímavé, že ani ČSSD ani KSČ(M) se nevyjadřuje k skutečně pozorovaným pozitivním efektům toho systému regulačních poplatků. Asi by museli uznat, že to opravdu funguje.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 66 komentářů)

18. 12. 2008 13:06 | petrph

Bohužel, stále chybí zásadní informace, totiž o kolik více tedy zdravotní pojištovny zaplatily více na drahou léčbu vážně nemocných. Vzhledem k tomu že se v současné době mají rušit traumatologická centra (mimo jiné - těch případů by se našlo víc), tak to asi nebude mnoho. Ale neškodilo by je zveřejnit. Takhle to totiž vypadá, že regulační poplatky zůstávají doktorům, ti si tím částečně sanují nízké úhrady od zdravotních pojištoven - a už na jaře bylo zveřejněny desetimiliardové přebytky, které zdravotní pojištovny "ušetřily" jako svůj zisk.. No jinak - ono je hezké že u lékařů ubylo lidí, ale konkrétně je Vám to jedno, stejně když jdete ke specialistovi, tak si Vás sestřička objedná až někdy za měsíc..- nebo máte jinou zkušenost???
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 12:51 | suchoparj

Citace - zdenek kral / 18.12.2008 09:57

Ruseni poplatku je blbost,nikoho tech par korun nezabije.Najednou bylo v ordinacich prazdno,lidi nechodili s kazdym prdnutim k doktorovi a usetrilo se spousta penez za leky,protoze kdyz za neco zaplatim, tak to spotrebuju. Kdyz je to zadarmo,tak co bych setril-tak uvazuje spousta lidi. Tak se poplatky zaplati z rospoctu,nebudou penize na potrebne veci a bude se mrhat leky a casem doktoru. Nepochopim,jak nekdo muze volit takovou kreaturu jako je dr.Rath. Lidi v teto zemi se chovaji jako slepi pitomci-nevidi ,ze tento smer je cesta do pekel-hlavne ze usetrim na 2 piva.

Nemám rád vulgarismy, které používáš ve svém příspěvku, ale jsi úplně mimo a i když bych ti nepřál žádné závažnější onemocnění, může tě to potkat třeba zítra. Nejsou jen prachy, někdy jde o život. A někdy nejsou prachy na to, jak to všechno zaplatit. Zaplatit si život?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 12:33 | suchoparj

To: Roman Asi nejsi mimo mísu a máš nějakou představu. Teoretickou. Já to znám z té tvrdé stránky, z praxe. V minulém roce jsem prodělal onkologiocké onemocnění a denně jsem jezdil na ozařování a na chemoterapii. Jestli bych dnes platil 30,- Kč za každou návštěvu, to nevím, ale v každém případě platím za následné kontroly, recepty a doplatky za léky. A je to dost peněz. Jinak s tebou naprosto souhlasím. Vyšetření na specializovaném pracovišti, které doporučí lékař, by mělo být zdarma včetně léků, které tam předepíšou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 12:27 | benzin

To ze ochrany limit vyuzilo jen 5 000 lidi muze byt taky zpusobeno i tim, ze nekdo spatne eviduje ony 30 Kc a pacient si to jen tezko dopocita sam.
Ale i tak to je limit 413 Kc mesicne doplacenych pacientem v 30 Kc doplatcich (to je asi 13 navstev doktora, resp. receptu). O tom, ze se do toho zapocitavaji i doplatky na leky nemuze byt rec, protoze kazda skupina ma neco plne hrazeneho (byt je casto pro vas nevhodny lek).
Ochrany limit, byl jenom proto aby lidi rvali o trochu min.
Nicmene i tak si myslim, ze jsou poplatky dobre, delako lepsi, nez aby mi zvysovali dane a pak si stejne svoji lecbu musim zaplatit sam (napr. na exem mi pojistovna hradi masi na pul tydne v mesici).
Jedine co mne stve ze vetsi cast zdravotnictvi neni hrazeno primo. Stve mne kdyz musim mesicne platit 30 000 na zdravotni dani a pak zato nemam ani poradne spraveny zub a stejnes i to zacaluju sam.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 12:25 | Háňa

Jsem jednoznačně pro poplatky, i když k lékaři chodím se sebou i dětmi.A je mi velice špatně,když vidím, že "masa" si zvolila v celé republice Paroubka s Rathem, potažmo komunisty jenom kvůli 30 korunám.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 12:15 | suchoparj

To: Roman
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 11:12 | suchoparj

Je tu drobná chybka v logice. Potraviny samozřejmě ppotřebuji a platím za ně. Léky potřebuji také, ale dlouhodobě platím zdravotní pojištění. a nevím, proč bych za léky měl doplácet. Zza návštěvu lékaře, za recept, za doplatek léku. Znovu opakuji:jste naprosto fit, pak můžete najednou spadnout na chodník kvůli mozkové příhodě jakko já, urychlená operace mozku, zázrak medicíny. A pak kontroly a léky. A poplatky. Lékař mi naprosto nedoporučoval vrátit se do práce., jenže já ty peníze potřebuji. Nejen na poplatky zdravotního pojištění, ale také na ty potraviny, energie atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 10:23 | Roman

Já také s regulačními poplatky souhlasím - jednak se výrazně snížil počet tzv. "zdvořilostních" návštěv lékaře, kdy si k lékaři přišlo spousta lidí jen "pokecat" - teď si člověk alespoň trochu rozmyslí, zda musí nutně lékaře navštívit nebo svůj problém může vyřešit sám. Totéž platí pro nadměrné plýtvání léky - tedy zavedené regulační poplatky v lékárnách - nemohu souhlasit s poznámkou, že to je jen za "otevření a zavření šuflete" - jednak je lékárník plně kvalifikovaný a studovaný člověk stejně jako lékař a navíc je účelem poplatků především regulace (tak, jak je to uvedené v názvu "regulační poplatky") - tedy omezení zbytečného plýtvání léky. Nedovedete si ani představit, jaké množství léků se vyhazuje a likviduje. Když si lidé musí rozmyslet, zda za daný lék ještě připlatí nějakou (byť minimální) částku, tak se také zamyslí nad tím, zda jej opravdu potřebují. Navíc se regulační poplatek u doplatkových léků započítává do degresivní marže - tedy u doplatkových dražších léků ani nemusíte poznat, že nějaký regulační poplatek platíte (protože se o danou částku částečně snížila cena léku) - tedy poznáte to jen u léků bez doplatku nebo u léků levných. Navíc je spousta léků opravdu drahých a léčba vážnějších nemocí velmi nákladná - regulační poplatky opravdu zvýhodňují pacienty, kteří jsou vážněji nemocní, i když to tak na první pohled nevypadá. Snad ještě poznámku - nemyslím si, že struktura regulačních poplatků je definitivní a dovedl bych si představit pár změn, které by např. odstranily platby reg. poplatků při žádané návštěvě u specialistů pro stejnou diagnózu v rámci např. určitého časového horizontu - např. nemocní, kteří navštíví praktickéko lékaře a ten je pošle ke specialistovi, který je pošle na různá diagnostická pracoviště, tak by měli být dle nějakých pravidel osvobozeni od placení poplatků na všech pracovištích - zaplatili by jen na začátku - apod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 10:14 | Beda

Všechny poplatky u ambulantního ošetření a v lékárnách by se měly zrušit, neboť se stejně nevrací do zdravotnictví, ale zůstávájí jako přivýdělky lékařů a lékárníků. Teorie o tom, že se zlepší přístrojové vybavení u lékařů je blud jako i to, že klesly marže v lékárnách (ještě větší blud). Poplatky v nemocnicích, budiž, neboť i doma musím jíst.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 9:57 | zdenek kral

Ruseni poplatku je blbost,nikoho tech par korun nezabije.Najednou bylo v ordinacich prazdno,lidi nechodili s kazdym prdnutim k doktorovi a usetrilo se spousta penez za leky,protoze kdyz za neco zaplatim, tak to spotrebuju. Kdyz je to zadarmo,tak co bych setril-tak uvazuje spousta lidi. Tak se poplatky zaplati z rospoctu,nebudou penize na potrebne veci a bude se mrhat leky a casem doktoru. Nepochopim,jak nekdo muze volit takovou kreaturu jako je dr.Rath. Lidi v teto zemi se chovaji jako slepi pitomci-nevidi ,ze tento smer je cesta do pekel-hlavne ze usetrim na 2 piva.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 9:56 | Petr

Poplatky snad ano, ale promyšleně. Nelze věřit ministerstvu, že se zavedené popl. osvětčily.Co je regulačního na poplatku např. u zubaře? Zubaři si je chválí, nedivím se. Dokíáže však někdo nejít k zubaři a ušetřit, když rozbolí zub? Ctěl bych ho vidět. Vyléčení zubu pak znamená i několik návštěv, vždy se musí zaplatit a lze to regulovat?Jak lze regulovat porod? Rodit doma za pomoci sousedky? Sníží to počet simulantů? Každý z nich si na prstech spočítá, že se mu to pořád vyplatí a každý podvod se placením poplatku částečně legalizuje. Proč měli platit popl. i dobrovolní dárci krve? No tam snad je přecejen cosi regulováno. Zkrátka ušité horkou jehlou, bez rozmyslu, zřejmě jen prosté zdražení lék. péče, je to snadnější, nežli se zabývat úniky peněz ze zdravotnictví. Jsem ale pro poplatky . Tímto způsobem ne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 9:45

Dle Vaší logiky se ptám proč musím platit za potraviny, když je tak nutně potřebuji k životu. Odpověď - protože nic není zadarmo, ani to zdravotnictví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 9:34 | Václav Volodkovic

Ve sněmovně pan Jůlinek řekl že 30,-Kč za předpis na léky je jako kdysi 1,-Kčs.Zapomněl ale dodat,že to bylo za jeden předpis,nikoli jako nyní za každý lék na předpisu!Jsem ZTP v důchodu a jedna návštěva lékárny mě stojí cca od 500,- do 800,-Kč dle množství předepsaných léčiv.Je mi 72 let takže tady již dlouho nepobudu a tím že si nemohu některé léky dovolit si délku pobytu zde ještě zkracuji.Byl bych proto rád,kdyby se s poplatky něco stalo!Ti páni ve vládě,sněmovně a senátu pobírají nehorázné platy,mají vše zadarmo a bokem za úplatky od různých lobistů další příjmy.Když chtějí šetřit,musí začít u sebe!Platit vše jako my tady z nízkých důchodů a mizerných platů. Nechápu jak je možné v podniku se státní účastí brát 600 milionú ročních odměn a nás chudé krutě vydírat!!!S pozdravem Volodkovič.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 9:10 | Petr Behún

ČSSD vystupuje proti poplatkům jen z toho důvodu, že tím získává voliče. Obyčejný populismus. Poplatky prospějí ekonomice našeho státu a tím v konečném důsledku zvýší životní úroveň obyvatel. Problém je, že ODS to není schopna lidem vysvětlit pomocí nějaké jednoduché, ale pořádné informační kamapně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2008 9:07 | Mayha

A neměly by být tedy zdarma i potraviny, bydlení a voda? Ty také potřebujete, a navíc pořád, nejen když jste nemocný.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 8:57 | suchoparj

Já s Vámi naprosto souhlasím. Je mi jedno, kdo je momentálně u moci. Ale zdravotní péče pro děti by měla být zdarma, ať už je tam Julínek nebo Rath nebo někdo jiný.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 8:57 | Michal Kára

5000 za rok (limit) mi tedy nejak katastroficky velke penize neprijdou.

Mirek: A to jsou ty deti nejak chronicky nemocne nebo telesne postizene? Mam dve deti, 2 a 3.5 roku a k lekari chodi jen na pravidelne prohlidky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 8:49 | Kysoň

Je obdivuhodné,jaký rozruch v tomto státě dokáže udělat výběr několika korun za vyšetření u lékaře. Špatné na tomto je pouze vybírání 30.- Kč za položku na receptu,protože za "otevření a zavření šuflete" je to dost přehnaná suma. Dále je zajímavý dojem části národa,který si snad myslí,že tyto poplatky zaplatí , po jejich zrušení ,pánové ze sociální demokracie (např. blahoslavený dr. Rath ,ing. Paroubek) ,eventuálně naší křesťanští demokraté ze svého. Zaplatíme to zase my ,např. z hanebně zdražené energie a to několikanásobně vícekrát. Uvědom si národe,že vše zaplatíš ze svého,nikdo z politiků obyvatelům této země nic nedá,naopak je pokud možno ,co nejvíce obere. Kolik placených funkcí má např. tolik, částí národa , obdivovaný dr. Rath ??????? To už nikoho nezajímá,z čích peněz je tento Dobromysl II. - Rozdávačný ( z cizího ) placený ???
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 8:46 | suchoparj

No, asi máte mylné informace. Lékař měl problém napsat mi recepty na tři měsíce dopředu (do léčebny, kde chtěli, abch měl sebou pravidelně užívané léky), pak to nějak udělal, ale byl to zcela vyjímečný případ. Nikomu nepřeji dostat se do mé situace, ale znovu opakuji: může se to přihodit komukoli, kdykoli a z ničeho nic, jako se to stalo mně. Z plného zdraví do hajzlu ze de na den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2008 8:34 | Mirek

Já bych poplatky jednoznačně zrušil, mám malé děti 2x1,5 roku a 8 let a to by ste nevěřili kolik nechám peněz jen u doktora nebo v lékárně, prakticky jsem se nesetkal s lékem, který bych nemusel doplácet a k tomu ještě 30 Kč za lék, navíc jsem platil za děti i u lékaře, který si je poštou pozval na preventivní prohlídku. Za rok to je řádově už několik tisíc co jsme za to vydali no a do toli limitu se z toho započítalo jen pár stovek. Myslím, že je to naprosto nehorázný !!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Paclík

podnikatel, Viktoria Plzeň a Dočista

Jiří Dienstbier

politik

Tomáš Paclík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services