Diskuze: Investujete na důchod? Nově si snížíte daň i mimo penzijko

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 13. 11. 2024 | 3 komentáře
Kupujete akcie nebo investujete přes podílové fondy a ETF? Snažíte se, aby vás to finančně zajistilo ve stáří? Nově k tomu můžete ušetřit až 7200 korun ročně. Novou daňovou úlevu naplno využijete, když ještě do konce roku začnete investovat formou DIP. U některých bank dokonce ani není nutné investovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

14. 11. 2024 1:25 | Skeptik

Založte si DIP u Patria, Fio, a nebo přinejhorším u Portu. Vložte peníze, vyberte si ETF, a nakupte maximum kusů, na které vám vyjdou prostředky. Patria/Portu umí investovat pravidelně na měsíční bázi automaticky. Přes Fio se musí zadávat každý nákupní pokyn zvlášť, ale zároveň je tam ideální nakupovat naráz jedou ročně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2024 19:24 | vaclavpe

Dobře, kdybych chtěl v rámci DIP nakupovat ETF, jak to prakticky udělat ? Díval jsem se na stránky ČNB, ale praktického jsem tam nenašel v podstatě nic... Děkuji za odpověď.
0
+-

13. 11. 2024 10:08 | Škodolibka domácí

Pokud pominu nějaké rizikově averzní šílence, kteří si dělají DIP kvůli bezrizikové úložce na spořicím účtu (ve srovnání s kolísavým Povinným konzervativním fondem v penzijku), tak má tento produkt ve srovnání s penzijkem smysl hlavně u dynamických klientů, kteří chtějí minimalizovat náklady spojené s dlouhodobým investováním a v DIPu budou pravidelně investovat do akciových ETF. Teď jsem v poslední době někde na Seznamu viděl článek s porovnáním nákladovosti při pravidelné investici do DIP přes ETF, kde o chlup nejlevněji vycházela v delším časovém horizontu Patria finance.
A pokud jsem legislativu studoval dobře, tak by tam byla vhodná jedna úprava. Pokud totiž převádím DIP od jiného poskytovatele, tak se mi NEZAPOČÍTÁVÁ odspořená doba a smlouva u nového poskytovatele také musí běžet aspoň 10 let, abych při současném splnění věkové podmínky nemusel dodaňovat. V penzijku je toto vyřešeno dobře a odspořená doba se při převodu normálně započítává.
+8
+-

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Lidl spustí obří výprodej, nabídne zboží ze skladů. Má ale podmínku

Lidl spustí obří výprodej, nabídne zboží ze skladů. Má ale podmínku

Obchodní řetězec Lidl uvolňuje místo ve svých skladech, od 12. do 21. prosince nabídne...více

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Viktor Kožený

podnikatel a kriminálník

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 50 duelů
Viktor Kožený
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 48 duelů