Chcete mít možnost nakupovat silné léky i bez receptu?

Léky, které dosud byly na předpis, mají být od ledna 2009 k dostání v lékárně i bez něj. Novinka má pomoci dlouhodobě nemocným. Lékárníci ji vítají, lékaři jsou proti. Kdo z nich má pravdu? Co je pro pacienty lepší? Napiště svůj názor a přečtěte si mínění ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2008 5:19, jezevec

ANO CHCEME mít co nejširší možnost nakupovat léky bez receptu.
Argumenty lékařů jsou plytké - i dnes jsou v lékárnách volně prodejné léky, jejichž nesprávná indikace nebo kombinace může způsobit smrt nebo vážné poškození zboží - například obyčejný aspirin. Cukrovkáře může zabít krabice kostkového cukru - přesto se neprodává na recept.
Nechť tedy ti co znají svůj zdravotní stav, si mohou koupit lék bez ponižujícího plandání po čekárnách doktorů. Každý kdo bere pravidelně léky na recept, ví moc dobře, jak taková procedura cyklicky opakovaného "receptu" probíhá - recepty píše sestra nebo vrátný, a doktor přitom pacienta ani nevidí, důchodcům to často vyzvedávají příbuzní na telefonickou objednávku. Ostatně ten, kdo potřebuje ke svému léku každý měsíc novou odbornou přednášku od lékaře - těm zajisté zůstane tato možnost otevřena. Těm ostatním ano usnadněme život.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2008 8:34, Pavel

Kupovat bez receptu jde i teď. Moje osobní zkušenost z lékárny:

Pacient: Je lék XY volně prodejný?
Farmaceut: Ne, ten je jen na předpis. A kolik ho chcete?

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

19. 9. 2008 0:09 | Veronika

Myslím, že je to určitě dobře. Pacientům se ušetří čas a neustálé běhání pro recepty za které jsou nuceni v některých případech platit celoživotně...pokud se tyto inteligentní poplatky nezruší. Zdraví každého z nás je v našich vlastních rukách ( samozřejmě na vyjímky ) a sami musíme uvážit jakým způsobem se o něj budeme starat, či budeme bojovat, nebo pasivně polykat pilulky a čekat, že se nám uleví..Každý je zodpovědný sám za sebe a upřímně se od lékárníka mnohdy dozvím více než od lékaře, neboť ten píše léky od společností, které ho více podporují a zavalují dárky..i když lékárníci už také....takže je to na nás samotných
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 23:40 | Wallisch

Volný nákup léků v lékárně je rozumné rozhodnutí.Souhlasím. Nesouhlas lékařů s touto změnou nemá nic společného se strachem o zdraví pacientů. Bojí se prázdných čekáren, malého počtu bodů a třicetikorunových poplatků. Pokud praxe volného nákupu funguje v jiných zemích, nevidím důvod proč jí nepoužít i u nás.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 13:22 | Petr Žilka

Předseda LK Kubek v ČRo působil zcela demagogicky. Zavedením tohoto systému se údajně pacienti vystaví nebezpečí nesprávného dávkování a používání nesprávných leků, lékárníci prý jsou nedostatečně kvalifikovaní a pod. Můj názor: Jsem asi deset let pod léky na tlak a cholesterol. Můj lékař zakrátko našel vhodnou kombinaci léků, která mne drží ve stabilizovaném stavu. Každé dva měsíce k němu chodím na kontrolu, kde zjištujeme, že tlak je OK, Jednou za rok jsem vyslán na jaterní testy, jednou za rok mě sejme EKG. Nevidím důvod, proč bych nemohl přijít na kontrolu např.jednou za rok či za půlroku a zbytek léčení nechat na přímém odběru léků v lékárně. Samozřejmě, kdybych se ocitl v situaci zhoršení stavu, např. tlak si měřím sám doma tonometrem, okamžitě bych naklusal do ordinace. Proč bych si ale podle Kubka měl měnit sám složení a dávkování léků, které se osvědčilo. Musel bych být idiot. Pokud bych jím byl, i dnešní systém - vše na recept od lékaře, nezábrání tomu, abych se nepředávkoval.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 12:40 | Pierre

SOUHLAS. Po 6ti letých zkušenostech vození nemocného otce k doktorovi pro předpis ještě ke všemu omezeného počtu balení tuto možnost, pokud projde, vítám. Aspoň budou mít praktici a ambulantní specialisté čas na léčbu ostatních a nestanoví jim diagnózu jen "pohledem ke dveřím".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 8:34 | Pavel

Kupovat bez receptu jde i teď. Moje osobní zkušenost z lékárny:
Pacient: Je lék XY volně prodejný? Farmaceut: Ne, ten je jen na předpis. A kolik ho chcete?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 7:40 | Suchoparj

Naprosto souhlasím. Lékař mi údajně nemůže napsat víc než dvě balení léku, takže musím každých čtrnáct dní pro recepty a stojí mě to minimálně hodinku času. Ještě mě napadla možnost, že by lékař mohl vystavit jakousi "permanentku" na nákup učitých léků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2008 5:19 | jezevec

ANO CHCEME mít co nejširší možnost nakupovat léky bez receptu. Argumenty lékařů jsou plytké - i dnes jsou v lékárnách volně prodejné léky, jejichž nesprávná indikace nebo kombinace může způsobit smrt nebo vážné poškození zboží - například obyčejný aspirin. Cukrovkáře může zabít krabice kostkového cukru - přesto se neprodává na recept. Nechť tedy ti co znají svůj zdravotní stav, si mohou koupit lék bez ponižujícího plandání po čekárnách doktorů. Každý kdo bere pravidelně léky na recept, ví moc dobře, jak taková procedura cyklicky opakovaného "receptu" probíhá - recepty píše sestra nebo vrátný, a doktor přitom pacienta ani nevidí, důchodcům to často vyzvedávají příbuzní na telefonickou objednávku. Ostatně ten, kdo potřebuje ke svému léku každý měsíc novou odbornou přednášku od lékaře - těm zajisté zůstane tato možnost otevřena. Těm ostatním ano usnadněme život.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Němec

právník a mediátor

Miroslav Motejlek

ekonomický žurnalista

Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Motejlek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services