Chtějí vám zdražit energie. Tady je návod, co dělat

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 7. 10. 2021 | 27 komentářů
Jak poznat, že mám ceny skutečně zafixované? Vyplatí se přejít na účtování podle vývoje cen na burze? Může po mě dodavatel chtít vyšší zálohy? Mám si teď domluvit fixaci? Můžu si stěžovat na nekalé obchodní praktiky? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 10. 2021 10:57, Tapir

Je zcela zřejmé, že ERU je naprosto k ničemu (stejně tak ČTÚ v případě mob. tarifů..atd.), resp. pravděpodobně představuje "trafiku" pro politické mastodonty, nic víc. Rady typu "smlouvu nepodepisujte" jsou celkem k ničemu, pokud dodavatelé mají smlouvy jako přes kopírák nebo mění VOP každých cca 1/2 roku a neexistuje žádná rovnováha vztahu dodavatel - zákazník. V případě problémů úřad stejně nic nezmůže. Tak proč tyto úřady vlastně máme a platíme z daní ?

+184
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2021 16:30

ano a komunisti vyhrali volby a nic na tom nezmenite rikanim ze to neni pravda dekuji

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

7. 10. 2021 9:20 | Ladislav

a) ano, i já mám názor, že rádoby nové ujednání od BEE je neplatné a v případném sporu to musí projet, jinak se vrátíme, v dodržování práva v ČR, někam hodně zpátky.
b) ano, majetku, zejména likvidního, nemají asi dostatek, ale to je jejich riziko podnikání. Na druhou stranu věřím, že je někdo může koupit, že bankrot by byl až moc "drahý", tj. že celková hodnota společnosti je vyšší, než ztráty, které jim hrozí, a na které asi nemají dostatečnou likviditu. Proto ta panika z jejich strany. Chápu, že se majitel společnosti nechce vzdát/prodávat jí či přizvat investora, ale to si měl jinak nastavit řízení rizik a ne nyní riziko chtít nějak zpětně a protiprávně přenášet na spotřebitele.
c) Co se těch uhrazených záloh týče, máte zcela pravdu. V případě, že má někdo, např. u plynu či elektřiny, které používá zejména na vytápění, uhrazené nyní zálohy a fakticky tak vlastně těžce předplaceno, lze předpokládat, že odchod může být zcela racionální, aby dostal nevyúčtované zálohy klient zpět co nejdříve, než se společnost stane zcela nelikvidní.
My, co ovšem spotřebováváme kontinuálně a prakticky žádný výrazný přeplatek na zálohách nemáme, tak nám se odchod nyní už nevyplatí. Ceny na trhu jsou astronomické a i kdybychom měli být po nějakou dobu u dodavatele poslední instance, tak je to furt levnější, než jim ustupovat. Můj názor je neakceptovat zvýšení záloh a nové smlouvy, ale zahájit prostřednictvím ERÚ správní řízení a čekat jak to dopadne. Buď to ustojí a neutrpím de facto žádnou škodu (u mě jde cca o dvacet tisíc korun), anebo to neustojí a moje škoda bude v řádech jednotek tisíc korun, než kdybych narychlo nyní někam přecházel už za vysoké ceny. Mně ta bilance vychází statisticky tak, že odchod se mi nevyplatí, ale spor o to, že chci aby byl dodržen zákon a dodávali mi za ceny, které mi garantovali na dva roky, ano.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2021 8:37 | Michal

Chtít můžou. Já je zase s úspěchem pošlu do prdele !!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2021 8:30 | Matěj

Citace - Tomáš Smolík / 07.10.2021 08:26

Článek přišel pozdě...

Řeší to tady už nejmíň 14 dnů.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2021 8:26 | gerstjan

A abych teda řekl, jak chci postupovat: 1) Zažádal jsem si o mimořádné vyúčtování, aby mi vrátili zaplacené zálohy snížené o reálnou spotřebu (za duben - říjen spotřebujeme cca 300 kubíků, za celý rok už je to ale cca 2300 kubíků) 2)Zaslal jsem BEE odstoupení, sdělil jsem BEE, že ustanovení VOP považuji za neplatné a že mi způsobili majetkovou újmu, 2)uzavřel jsem smlouvu s důvěryhodným dodavatelem, 3)pokusím se újmu prostřednictvím sporu před ERÚ vymáhat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2021 8:26 | Tomáš Smolík

Článek přišel pozdě...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2021 8:22 | gerstjan

V článku mi chybí jedno důležité upozornění: Hlavně, než člověk začne činit nějaké kroky je dobré si promyslet svou finanční pozici.
Mně např. BE sdělila, že mění VOP a v nových VOP je psáno, že mají právo jednostranně změnit tzv. produkt. (Mám smlouvu na dobu určitou a dle produktových podínek cena platí 36 měsícu od data uzavření smlouvy) Já a někteří právníci si myslíme, že takové ujednání je neplatné a podle toho, co zatím komunikuje, je pravděpodobné, že si to ve spotřebitelském sporu bude myslet i ERÚ.
Nicméně, pokud s BEE povede spory dostatek spotřebitelů. tak pokud nelžou a opravdu jeli v gamblerském stylu a neměli budoucí dodávky v dostatečném množství kryté tzv. future kontrakty, viz pxe.cz, tak se může stát, že zbankrotují. Takže k čemu mi bude pravomocný rozsudek v můj prospěch, když skončím u dodavatele poslední instance? K ničemu. Újmu mi nikdo neuhradí a ještě, pokud zbankrotují ještě před zimou, přijdu o zaplacené zálohy.
Uvědomme si všichni, že takový obchodník s elektřinou, má vůči své bilanční sumě naprosté minimum majetku, který by šel v konkurzu zpeněžit. Pokud mají u operátora trhu a u burzy bankovní záruku, banka bude zcela jistě zajištěným věřitelem. Myslím si tedy, že na ostatní věřitele zbyde kulový.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2021 8:22 | Ladislav

Je absurdní, že dodavatel s milionem zákazníků, který si dovolí rozeslat hromadný email zákazníkům o tom, že smlouvy na dobu určitou s fixní cenou prostřednictvím rádoby změny obchodních podmínek, kterou sám ERÚ označí za neplatnou a nesmyslnou, nedostane exemplární pokutu a povinnost se okamžitě omluvit zákazníkům s tím, že smlouvy bude plnit tak, jak je zákazníci podepsali. Ukazuje to na totální impotenci úřadů, které by měly chránit spotřebitele a dbát na dodržování zákona. Je to ostuda všech, zejména státu. Jak smutné, když ERÚ radí zákazníkům, aby pak vedli s dodavatelem správní řízení, než aby okamžitě zakročil a dal dodavateli pokutu v řádech miliónů či desítek miliónů korun. Podepsal jsi smlouvy, tak je dodržuj. Pokud to nemáš, zkrachuj...
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Němec

právník a mediátor

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services