Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají méně peněz i na stejných pozicích, jaké zastávají i muži.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2008 16:14, cosmoskaa

vidite a mne jako zene prijde jednodussi vydelat ty penize :o) zkuste si nekdy starat se cely den o pujcene dite, anatoz o to vase...co bych dala za to kdyby manzel rodil za mne.... takhle to budu muset nekdy udelat ja...

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2008 8:38, Rada

Jeden příkládek z praxe. Kolegyně Petra (jmenovala se jinak) byla každý rok měsíc na dovolené (tak jako každý jiný u nás ve firmě) a zhruba dva měsíce na nemocenské a OČR. Měla jedno dítě. Nedávno otěhotněla. Šla na rizikové těhotenství (celkově tedy bude doma asi tak tři a půl roku). Během této doby musel zajistit zaměstnavatel náhradu (tzn. někoho zaučit a pokud jej po skončení kolegyně mateřské neupotřebí, bude jej muset propustit). Že se toho za tři a půl roku hodně změní a že toho kolegyně hodně zapomene je asi jasné. A že se dvěma dětmi nebude doma méně často než když měla jedno je asi také jasné.
Btw. kdo bude v budoucnu platit prvních 14 dní rizikového těhotenství a OČR? Bude to zaměstnavatel stejně jako u nemocenské?

A teď otázky na závěr - měla by Petra dostávat stejný plat jako Petr (Petr odvádí práci stejně kvalitně a ve stejném množství jako Petra). Je Petra pro zaměstnavatele stejně přínosná jako Petr? Měl by zaměstnavatel fungovat jako sociální ústav nebo jako subjekt snažící se dosáhnout (co nejvyššího) zisku? Víte že podnikání je soustavná činnost provozovaná za účelem zisku? (přibližně takto definuje podnikání obchodní zákoník).

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

17. 6. 2008 22:09 | jezevec

Asi nechápete rozdíl mezi předsudkem a zkušeností. Cikáni taky furt kvílej že jsou chudinky diskriminovaný - a podnikatelé tvrdí že zohledňují zkušenost. Kde je chyba? V zaměstnavatelích? Podívejte - práce je zboží jako každé jiné. Vy nabízíte, zaměstnavatel kupuje. A nebo nekupuje. Cenu si sjednejte jak vám vyhovuje, a nčumte po kapsách ostatních. Vše. . . .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 17:01 | Pozorovatel

Po přečtení článku mám také pocit, že tzv. "Gender Studies" naprosto nechápe principy svobodného trhu na zcela základní úrovni. Závěr jako "platová transparentnost se příliš nepěstuje. Bez ní se ale nespravedlnost ve mzdách bude dát jen těžko napravit" je skutečně "perla". Možná, že by výzkum CERGE měl raději vyzkoumat, proč se "genderové poblouznění " musí dotovat z rozpočtu.....
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 15:49 | Marta

Ano, tohle je o předsudcích z minulosti a o tom, že když onemocní dítě, neřeší se, kdo zůstane doma - většinou mamina (pokud je velký platový rozdíl, asi ani není co řešit, že?). Ale co když i ta mamina má domluvené termíny, které nemůže zrušit (tohle byl například neřešitelný problém při jarní stávce učitelů). Tahle společnost jede podle klasického vzorce - chlap do práce, ženská k plotně. Občas narážím na názory opravdu z 19. století. Můj bratr např. před lety zůstal na rodičovské dovolené, kolegové chlapi se na něj koukali přes prsty a on vysvětloval, proč chce být s prckem doma(?!)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 15:24 | janula

co sa tyka dovodov, na jednej strane samozrejme chapem to, ze argument chorych deti musim brat do uvahy, na strane druhej nikdy nikto nevie, ci muz neodide ku konkurencii alebo sa nestane nieco ine. Samozrejme je to zalezitost urcite aj urcitych zvykov a psychologie (a povedzme aj znamosti, napr. v statnej alebo verejnej sprave), vacsej priebojnosti a lepsieho nadvazovania vztahov u muzov (sef radsej prihodi niekomu s kym sa bavi na tenise o praci, lebo ma pocit, ze dotycny sa viac zaujima o firmu). Ono aby pani nereagovali tak podrazdene, uvedomme si, ze aj prave clanky o tychto rozdieloch za tych 19 rokov od revolucie (v absolutnej hodnote:-) mozno zmensuju ten rozdiel a pristup k zenam oproti minulosti. A to je snad to podstatne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 14:08 | Arne

Milý "podnikateli", dovoluji si s Vámi zásadně nesouhlasit, protože to stejné platí i o humanitních oborech. Tedy ta nerovnost v platech. Například v reklamní či marketingové branži nebo i v médiích... není to o tom, že by měly ženy nepoužitelné VŠ, zatímco všichni muži by byli nepostradatelní a měli jen ty dobré a použitelné obory... Je to totiž o přístupu k problematice odměňování jako takové a to není ani zdaleka jen česká specialita. Například velké mediální společnosti, které působí i v Česku a obecně tvrdí, že nikoho platově nezvýhodňují, dávají plat mužům i o několik desítek tisíc korun měsíčně více než ženám, a to ačkoli se jedná o ZCELA stejnou a stejně zodpovědnou práci! A věřte mi, že ženy, které tam pracují se neobávají si říci o dobrý plat, ten proti většinové společnosti rozhodně mají skvělý, ale v porovnání s mužškými kolegy ročně prodělají i několik set tisíc... a to už je dost velký rozdíl, nemyslíte? Aby se ale mohly ozvat, musely by oficiálně znát plat svých kolegů a protože ve smlouvě mají, že se o něm nesmí bavit, nemají šanci mít oficiální argumenty.... navíc by mohly kvůli tomu ztratit práci a pokud je to práce zajímavá, ojedinělá a vyděláváte v ní měsíčně to, co jinde i půl roku, tak se ani nedivím, že se jim moc ozývat nechce. Zajímalo by mne, jak byste se cítil VY kdybyste měl plat o dost menší než Vaše kolegyně a nevěděl byste proč a dělal práci, která by vás bavila a nechtěl ji ztratit....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 12:34 | Podnikatel

Dovolím si jen okomentovat poslední část Vašeho komentáře viz." když jsem četla článek se statistikou, že mají vyšší vzdělání než muži..." Tato statistika asi mmj. nezohledňuje příliš fakt, že ženy mají mnohem častěji vzdělání "humanitního" typu, které upřímně řečeno zdaleka nedosahuje kvalit vzdělání typu "technického". Jinými slovy absolvent/ka např. "peďáku" nemá obvykle ani zlomek v praxi použitelných kvalit jako absolvent MatFyzu nebo ČVUT. Není VŠ jako VŠ a ženy obvykle studují ty VŠ, jejichž reálná hodnota v zaměstnání je poněkud diskutabilní...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 12:15 | Podnikatel

Dovolím si s Vámi souhlasit ve všem co jste napsal :) Kdyby vše bylo tak snadné jak si ty feministické přísavky na státních dotacích z Gender Studies představují....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 11:16 | jezevec

dobře ale tohle jsou přesně DŮVODY, proč zaměstnavatelé nabízejí některým ženám menší plat - nikoliv diskriminace. zohledňují prostě riziko. dokud mi berňák neodloží termín pro přiznání daní, protože zaměstnávám ženskou s dětma a ty jsou zrovna nemocný - nemůže po mně nikdo chtít, aby ženská účetní měla stejný plat jako chlap, protože si na ten výpadek musim vytvořit rezervu. a praděpodobnost, že ženská se třema dětma bude potřebovat s nima pobejt doma - je prostě vyšší, než že se mi chlap zabije cestou do práce v autě. a vovovotomtoje.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 10:11 | Marta

tady jsme v diskusi o mužské a ženské povaze, tudíž v povaze odvedené práce. To je jediný důvod, proč existují platové rozdíly. Nicméně troufám si říci, že i mezi muži existují rozdíly v přístupu k stejné pracovní pozici. Ale přiznejme si všichni, že mladou kočku nikdo moc nechce, protože ještě nic neumí a "do roka slehne". Potom ji zase nikdo nechce, protože má děti a ty budou nemocný. Potom ji zase nikdo nechce, protože je v přechodu a tudíž má vlastní problémy. Potom zase, protože už je stará.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 10:02 | jezevec

Zajisté. V době kdy zaměstnavatelé hledají úspory v řádu jedntek až zlomků procent - někomu nasypou až o 50% větší plat jen proto, že je jeho "kamarádíček"??? Božínku, zkuste si taky někdy někoho zaměstnat, a vydělat na jeho mzdu . . . schválně kolika kamarádům přitom dáte opulentní plat, a kolik klíčových lidí si nízkou mzdou necháte přeběhnout ke konkurenci. Vždyť smyslem podnikání není zisk, že, ale zaměstnat kamarádíčky. Furt mi neni jasný, proč to všichni dělají schválně špatně.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 9:56 | jezevec

Autorka sama zná odpověď a dokonce jí sama v textu uvádí - přesto žvaní capiny. 1) stejná pracovní pozice neznamená že je vykonávána stejně 2) zaměstnavatel nehodnotí podle pohlaví, ale podle výkonu Tak vo co sakra de????? Kdyby ženy skutečně dělaly STEJNOU práci jako muži za méně peněz, zaměstnávání takových žen by se stalo nesmírně lukrativní. Každý by je chtěl zaměstnat, tedy by si je zaměstnavatelé mezi sebu přetahovali a přepláceli, až by se mzda za jejich práci srovnala se skutečným přínosem pro zaměstnavatele. Proč si myslíte, že právě tohle se uplynulých dvacet let nedělo a nestalo????? Mimochodem - existují-li nedoplacené ženy, proč se nezaměstnávají navzájem, a nezikvidují neschopné mužské šovinisty? Pokud muži platí ženám až o 30% menší mzdu než jim "náleží" - ženy by se mohly zaměstnávat za 90% plat a jejich výstup by byl o 10% levnější než muži vedený podnik. Pak by si mohly koupit muže-ředitele a zikvidovat čistě mužskou konkurenci STEJNOU prací za nižší cenu. Pokud ovšem ta práce skutečně tu hodnotu má, nicht-wahr? No tak do toho, soudružky z GenderStudies - udělejte něco užitečného: přestaňte žvanit, zaměstnejte ženy, a prodejte jejich práci za 90% ceny práce mužů (s použitím muže ředitele se nemáte na co vymlouvat).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 9:52 | Simona

Nechápu pánové, proč tak agresivně reagujete. Není to proto, že pro pravdu se člověk zlobí? U nás ve firmě na stejných pozicích se stejnou náplní práce i odvedenou prací jsou i 50% procentní rozdíly v platech a světe div se, je to vesměs ženský kolektiv. Takže zaměstnavatel si prostě své kamarádíčky vždycky ohodnotí jinak ať jsou to muži nebo ženy. Trapné je, když se to všichni dozvědí. Jak si vážit takového šéfa? No sranda. Každá firma si vždycky bude dělat, co chce a články to prostě bohužel nezmění. Tak nám třeba šéfuje chlapec s maturitou a pár lety praxe a pod sebou má ženský s VŠ a mezinárodními certifikáty, praxí atd. Je to prča, pánové. Při konkurzu bylo naznačeno, že chtějí někoho na delší dobu, no každá asi do roka po konkurzu slehne, že?
Jinak mi taky vrtá hlavou, proč ženy vydělávají méně, když jsem četla článek se statistikou, že mají vyšší vzdělání než muži (více vysokoškolaček a žen s maturitou než mužů). Jedině mě fakt napadá, že někdo s minimozkem si pořád myslí, že muž je živitel a žena šup k dětem a je jedno, že žena má na víc.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 9:37 | Marta

S platovou diskriminací jsem se osobně nesetkala. Když se totiž po letech vracíte do práce, máte 3 děti, v podstatě možná mimo Prahu a velká města nemáte moc šancí. Po x letech přistoupíte na cokoliv, co Vás trochu zajistí. Navíc většina mamin opravdu řeší nemoci dětí, nemožnost dát dítě do družiny, přesuny na odpolední aktivity atd., takže její pracovní výkonnost je jiná než u mužů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 8:36 | comment

Pochybuji, že autorka těmto nesmyslům skutečně věří. Spíš mi to přijde jako nutnost vyprodukovat nějaký výstup (článek), aby dokázala ospravedlnit to, že nedělá nic užitečného (nebo dokonce vůbec nic) a bere za to peníze z dotací.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 8:26 | Rada

Moje zkušenost je taková že se při pohovoru ptají na to jaký si uchazeč představuje plat. Pokud vám nechce dát zaměstnavatel tolik o kolik si řeknete a chce vás zaměstnat, zavolá vám a zeptá se zda jste ochotný/á nastoupit za nižší mzdu. Buď nabídku přijmete nebo ne.
Někdo si naopak řekne o méně než je pro danou pozici běžné. U nás je běžný plat manuálně pracujícího zaměstnance kolem 20 tis. brutto. Jistý uchazeč si řekl o 12 tis. brutto. Kolik nakonec dostal nevím, pokud dostal 12 tis., je to jen jeho problém.
Makléřka si možná řekla o málo a pak jí to mrzelo (zvlášť když dodatečně zjistila kolik bral její předchůdce) a tak dala zaměstnavatele k soudu. Nikdo ji jistě nenutil nastupovat za nízký plat.
A že jsou velké rozdíly v odvedené práci a že se často špatně posuzuje kdo odvádí lepší práci je myslím bez debat. Pokud by makléřka dostatečně prokázala, že odvádí práci stejně dobře nebo lépe, věřím, že by soud vyhrála.
Srovnávání společenského přínosu učitelky v mateřské školce a IT specialisty, to byl snad jen vtip. Výše platu se neurčuje podle společenské přínosnosti ale podle nabídky a poptávky. Pokud by bylo dost IT specialistů ochotných pracovat za plat učitelky v mateřské školce, pochybuji, že by měli IT specialisté takové platy jaké mají:)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 6:40 | ja

Ja tem podnikatelum a firmam nerozumim. Oni maji k dispozici na trhu prace zeny, ktere jsou ochotny odvadet levneji stejnou praci jako muzi a ti podnikatele jsou tak blbi, ze porad radeji plati vice muzum.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 0:31 | Honza

Mám jednoho kamaráda, který tzv. "Gender Studies" nazývá studium nenávisti k mužům. Nicméně v případě autorky článku by zřejmě nepomohla ani hormonální terapie ani větší úspěchy v intimním životě. Spíš by jí pomohlo pochopení principů svobodného trhu na zcela základní úrovni. IT specialista bere několikanásobně více než učitelka v MŠ prostě proto, že lidí schopných a ochotných vykonávat tuto činnost je (vytaženo k poptávce) mnohem méně. Případ té makléřky neznám a ani autorka článku o něm neuvádí nic jiného než fakt že zastávala stejnou pozici a měla jiný plat než její předchůdce. Chtěl bych autorku upozornit na skutečnost, že stejná pozice neznamená automaticky stejnou kvalitu odvedené práce, a tedy ani stejný plat. Neznám podrobnosti, ale již skutečnost, že se se svým zaměstnavatelem soudila, naznačuje, že rozdíl v platu byl zasloužený.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services