Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají méně peněz i na stejných pozicích, jaké zastávají i muži.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2008 16:14, cosmoskaa

vidite a mne jako zene prijde jednodussi vydelat ty penize :o) zkuste si nekdy starat se cely den o pujcene dite, anatoz o to vase...co bych dala za to kdyby manzel rodil za mne.... takhle to budu muset nekdy udelat ja...

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2008 8:38, Rada

Jeden příkládek z praxe. Kolegyně Petra (jmenovala se jinak) byla každý rok měsíc na dovolené (tak jako každý jiný u nás ve firmě) a zhruba dva měsíce na nemocenské a OČR. Měla jedno dítě. Nedávno otěhotněla. Šla na rizikové těhotenství (celkově tedy bude doma asi tak tři a půl roku). Během této doby musel zajistit zaměstnavatel náhradu (tzn. někoho zaučit a pokud jej po skončení kolegyně mateřské neupotřebí, bude jej muset propustit). Že se toho za tři a půl roku hodně změní a že toho kolegyně hodně zapomene je asi jasné. A že se dvěma dětmi nebude doma méně často než když měla jedno je asi také jasné.
Btw. kdo bude v budoucnu platit prvních 14 dní rizikového těhotenství a OČR? Bude to zaměstnavatel stejně jako u nemocenské?

A teď otázky na závěr - měla by Petra dostávat stejný plat jako Petr (Petr odvádí práci stejně kvalitně a ve stejném množství jako Petra). Je Petra pro zaměstnavatele stejně přínosná jako Petr? Měl by zaměstnavatel fungovat jako sociální ústav nebo jako subjekt snažící se dosáhnout (co nejvyššího) zisku? Víte že podnikání je soustavná činnost provozovaná za účelem zisku? (přibližně takto definuje podnikání obchodní zákoník).

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

2. 1. 2009 12:46 | Radmila

Jsem ráda, že se někdo těmito věcmi zabývá. V Česku je to zařízeno tak , že ženy mají na rozdíl od mužů dvě směny (muži si sami smějí rozhodnout, do jaké míry se druhé směny zúčastní), přičemž směna v domácnosti je neplacená, ale ženám ubírá síly i čas. To je jeden z důvodů, proč ženy pak na svou práci pro rodinu v zaměstnání doplácejí a výsledkem je, že v důsledku toho, že celkem odvedou více práce - méně vydělají. Ale i když si vůbec neodpočinou a snaží se pečovat o rodinu a zároveň v zaměstnání udržet s muži krok, mají smůlu, neboť obory, ve kterých pracují, jsou podhodnocovány, a pokud pracují vedle mužů, podprahově působící stereotypy je diskriminují opět. Ve školství je to okaté - počty ředitelů a šéfů-mužů v poměru k ženám-šéfkám na ministerstvu MŠMT o tom jasně svědčí. Ale i mezi normálními učiteli jsou rozdíly - špatně placené, ale náročné funkce na školách, např. metodiky prevence či výchovné poradce, dělají naopak hlavně ženy. To je skutečně k zamyšlení: Když je funkce spojená s pěkným příjmem, je v ní ve školství více mužů, když je spojená s neoceněnou dřinou, převládají ženy. Pro metodičky prevence a výchovné poradkyně nejsou peníze na to, aby se jim patřičně snížil úvazek, na takových lidech, hlavně ženách, se ve školství štípe dříví. To je nesporný fakt.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2008 22:01 | Rada

Dvě zaměstnankyně, které se vzájemně doplňují (buď je doma jedna nebo druhá - kvůli nemoci dětí, nemoci své nebo na dovolené), to si moc nedovedu představit. Nicméně souhlasím s vámi v tom, že zkrácený pracovní úvazek je u nás využíván nedostatečně a to ke škodě zaměstnanců i zaměstnavatelů.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 21:57 | Rada

Nešel bych dělat sekretářku ale sekretáře a kuchaře, ne kuchařku. Kuchaře dělat bohužel nemohu neboť nejsem vyučený kuchař a vařit umím velmi mizerně. Na to kde se vidím za dva roky nebo za pět let jsem byl tázaný a nenapadlo mě že by tím mohli myslet rodičovskou dovolenou:) Moje nadřízená je méně schopná než já (bere samozřejmě vyšší plat) a diskriminaci v tom nevidím. Netvrdím, že diskriminace žen neexistuje, myslím si ale že ženy příliš mnoho svých neúspěchů svádí na diskriminaci.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 17:20 | Marta

Nikdy jsem netvrdila, že žena není schopná dosáhnout plat několika desítek tisíc měsíčně (když budu hodně sarkastická - může to být i plat 20000,-). Jen tvrdím, že zaměstnavatel zohledňuje při výběru fakt, že žena bude mít paragrafy nebo odejde na MD a on bude muset nějak tuto chybějící sílu nahradit - což je také logické a samozřejmé. Z vlastní zkušenosti - žena musí stíhat termíny i děti. Co mi chybí v tomto státě, je zkrácený pracovní úvazek - proč neexistuje třeba na jednu pozici dvě zaměstnankyně, které se navzájem mohou nahradit - i když v některých provozech to nejde. Nicméně jakýkoliv dotaz při konkursech na zkrácený úvazek znamenal ukončení pohovoru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 16:14 | cosmoskaa

vidite a mne jako zene prijde jednodussi vydelat ty penize :o) zkuste si nekdy starat se cely den o pujcene dite, anatoz o to vase...co bych dala za to kdyby manzel rodil za mne.... takhle to budu muset nekdy udelat ja...
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 8:46 | comment

Na začátku Vašeho příspěvku mi přišlo, že Vaše dotažení tezí článku ad absurdum je vtipnou ironií, která trefně poukazuje na nesmyslnost článku. Ke konci jsem si ale už nebyl jist, zda to opravdu myslíte ironicky. Pokud to myslíte skutečně vážně, tak Vám přeji, aby se Vaše odtržení od reality ještě o malý kousek zvětšilo (o velký už to totiž ani nejde), abyste byla kompletně ušetřena strašné trýzně žití v tom "mužském světě".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 16:10 | cosmoskaa

Dovolte mi reagovat...a vy by jste sel delat sekretarku/kucharku atd? :o) urcite ne...
Dovolte mi rici, ze jako muz se tezko nekdy setkate s otazkami typu-co planujte v blizke budoucnosti/po dokonceni studii/kde se vidite po nekolika letech a je vam jasne, ze se mysli vase materska... Ze ve veku kolem 30cca +/- uz vas radeji ani nikam nevezmou ( bezdetnou), protoze jste podezrely duh, nebo na dobu urcitou... Myslim, Jezevce, ze tech diskriminaci ohledne zen je mnohem vice. Vratit se po materske do prace...naco "nekoho takoveho brat" kdyz budete mit porad nemocne deti atd...
Nejsem ufnukany ukrivdenec. Na svou praci ani plat si nestezuju, ale vidim to realisticky...Zeptejte se jakekoliv zeny a rekne vam pribehy ze zivota z pohovoru a zamestnani a uvidite, ze to neni vymysl - ale fakt.
Musim, ale priznat, ze to byl jeden z duvodu meho odchodu z predchoziho pusobiste. Kdy kolega na stejne pozici, stejnymi zkusenostmi, mene schopnostmi a horsimi vysledky mel vyssi plat a byl mu navysovan. Kdyz jsem si zadala o navyseni - tak k nemu nedoslo a tak jsem proste odesla....
pekny den vsem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 15:33 | Rada

"Především by se Vaše žena musela dostat na pozici, na které by těch několik desítek tisíc měsíčně dostala."
Což považujete za nemožné / velmi obtížné neboť ženy jsou v kariérním postupu diskriminované že? Existuje nějaký dostatečně průkazný výzkum zaměřený na diskriminaci žen při kariérním postupu?
Muži jsou také diskriminovaní. Ne zrovna ojediněle se vyskytují inzeráty ve kterých hledají asistentku / sekretářku / kuchařku apod.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 14:22 | Marta

Především by se Vaše žena musela dostat na pozici, na které by těch několik desítek tisíc měsíčně dostala. Jinak mé názory jsou reakcí na mé vlastní okolí a vlastní zkušenosti, možná že ve větších městech je situace jiná. Byla jsem v situaci, kdy jsem se já ve svých pracovních záležitostech musela přizpůsobit dětem, což je přirozené, nicméně některé schůzky a termíny prostě musíte stihnout a NIKDO vám nepomůže (a nebere ani ohled).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 12:37 | Rada

Měl jsem na mysli IQ. EQ (emoční inteligenci) mají naopak ženy v průměru vyšší než muži.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 12:36 | Rada

Tak já napíšu že by mi nevadilo kdyby rodinu živila manželka a já bych se staral o domácnost a vy mě označíte za dinosaura. Líbí se mi na vás že nejste při myšlení omezována logikou:) Inteligentních žen jsem potkal spoustu. Průměrná inteligence žen není podle výzkumů o moc nižší než inteligence mužů.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 11:46 | Simona

Přeji štěstí v hledání uklízečky, vychovatelky a služky. K Vašim příspěvkům není co dodat. Takhle 18.té století by pro dinosaura Vašeho typu byla ideální doba. Je mi líto, že jste ve svém životě nikdy nepotkal inteligentní ženu nebo že byste to nepoznal?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 10:53 | Rada

Jo jo, máte pravdu. Společnost stále bere muže jako živitele rodiny a ženu jako uklízečku a kuchařku. Mně by vůbec nevadilo kdyby moje žena vydělávala podstatně více než já. Vydělat pár tisíc, uvařit, uklidit a postarat se o děti mi přijde snazší než vydělat mnoho desítek tisíc měsíčně.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 8:49 | Marta

Možná nechápu nic, jsem přece ženská, že... nekvílím a nedemonstruju. Obtížnost hledání práce s dětmi na krku beru jako nezbytnost, která mi nevyhovuje, ale bohužel s tím nic neudělám. Navíc mám zkušenosti s tím, jaké problémy způsobí náhlý odchod na mateřskou, paragrafy apod., takže chápu i zaměstnavatele. Jen opět ze zkušenosti mluvím o charakteru této společnosti, která rozděluje stále role muže ženy tradičním způsobem a nebere v potaz změnu společnosti a nároky dnešní doby na ženy
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 8:38 | Rada

Jeden příkládek z praxe. Kolegyně Petra (jmenovala se jinak) byla každý rok měsíc na dovolené (tak jako každý jiný u nás ve firmě) a zhruba dva měsíce na nemocenské a OČR. Měla jedno dítě. Nedávno otěhotněla. Šla na rizikové těhotenství (celkově tedy bude doma asi tak tři a půl roku). Během této doby musel zajistit zaměstnavatel náhradu (tzn. někoho zaučit a pokud jej po skončení kolegyně mateřské neupotřebí, bude jej muset propustit). Že se toho za tři a půl roku hodně změní a že toho kolegyně hodně zapomene je asi jasné. A že se dvěma dětmi nebude doma méně často než když měla jedno je asi také jasné. Btw. kdo bude v budoucnu platit prvních 14 dní rizikového těhotenství a OČR? Bude to zaměstnavatel stejně jako u nemocenské?
A teď otázky na závěr - měla by Petra dostávat stejný plat jako Petr (Petr odvádí práci stejně kvalitně a ve stejném množství jako Petra). Je Petra pro zaměstnavatele stejně přínosná jako Petr? Měl by zaměstnavatel fungovat jako sociální ústav nebo jako subjekt snažící se dosáhnout (co nejvyššího) zisku? Víte že podnikání je soustavná činnost provozovaná za účelem zisku? (přibližně takto definuje podnikání obchodní zákoník).
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2008 8:11 | Rada

Btw. existuje studie ze které vyplývá, že muži tráví v práci o více než hodinu více času než ženy. O studii, která by dokazovala, že ženy dřou v průměru více než muži, nevím. Kde jste zjistila že jsou pornoherečky hůře placené než pornoherci? Možné to je, četl jsem, že je pornoherců nedostatek. A mzda je daná nabídkou a poptávkou. Zda je náročnější být pornohercem nebo pornoherečkou je otázka, já si myslím, že obojí je dost náročná práce. Nucené prodávat se...podle mě je minimum (pokud vůbec nějaké jsou) žen nucených pracovat v pornoprůmyslu.Jde o dobře placenou práci, dobrovolnic je spoustu. Možná si to pletete s prostitucí. K postituci je nuceno hodně žen. To ale nemá s diskriminací mnoho společného.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2008 7:55 | Rada

Jestli je článek pravdivý nebo ne je otázkou názoru. Co se týče důchodů, nemají si ženy na co stěžovat. Ženy v ČR žijí v průměru o 6-7 let déle než muži a donedávna chodily do důchodu dříve. Stát vyplatí ženám na důchodech podstatně více než mužům. Ještě že již byla odstraněna dávná (a pro mě zcela nepochopitelná) diskriminace v podobě dřívějšího odchodu žen do penze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 23:36 | Radmila Dobešová

Článek je pravdivý a velice odvážný. Odvážný v tom, že je pravdivý. Můžeme mít nakrásně v legislativě zakotvenou rovnost v odměňování pohlaví, pokud se to však nebude nikým kontrolovat, pořádek stěží bude. Ženy samy se bránit nemohou a muži jim v tom nepomůžou, protože jim to vyhovuje. Veškeré mechanismy, jak článek uvádí, fungují obecně. Situace je však ještě horší, ženy za nižší mzdu často nejen že nevykonávají stejnou práci - ony dokonce na tuto nižší mzdu často dřou mnohem více než muži. (!) Z hlediska života žen je pak pracovní "ocenění" tohoto pohlaví o to tristnější , že i v rodině pracují , dle statistik i očividné praxe , mnohem více než muži - zde ovšem zcela zdarma, neboť tady se, jak je jasné, mzda nedává. Dalším problémem pak je otázka plánovaná výše důchodů, prý dle zásluh, jak rádi hovoří páni politikové. Ale na základě nespravedlivých mezd žádný kouzelník spravedlivé důchody nevypočítá, to je jasné, a ženy tedy čeká v důchodu hrozb bídy. Takže jak z toho ven? Důslednou prací genderovou, důslednými kontrolami, kde to lze, ve státní sféře to lze určitě. Největším důkazem , že ženy mají nižší příjmy než muži, je fakt, že prosperuje sexuální průmysl, kde je výrobním prostředkem právě ženské pohlaví, často nucené se prodávat. (A přesto není bohatší!) Jinými slovy řečeno, tento průmysl by neprosperoval, kdyby ženy dostávaly za svou práci spravedlivou odměnu, anebo by byl pohlavně vyvážen. Další záležitostí je potom reklama, která už odmalička učí děti tomu, kdo je doma "přes" peníze a kdo naopak na práci. Kdo je šťastný z čisticích a pracích prostředků všeho druhu apod. Dalším problémem jsou učebnice, které stále jsou psány v duchu mužského světa, je to čitelné obzvláště v učebnicích literatury, kde ženy-spisovatelky, ač třeba velmi dobré , stěží " se dostávají " do učebnic. Závažné jsou např. představy, že rozvodovost je způsobená tím , že se ženy mohou samy uživit: Jinými slovy tímto řečeno, násilím (finančním vydíráním) je v tom svazku udržet nelze. Problematika je nesmírně široká. A tak by bylo nejlépe vzít si příklad ze severských zemích, kde jsou v dané oblasti obě pohlaví mnohem dále a rozhodně nejsou méně šťastnější , spíše naopak.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2008 23:28 | Podnikatel

1.)Člověče, já jsem ve svém příspěvku komentoval jen níže zmíněnou jakousi "statistiku vzdělanosti dle pohlaví". Sakra, já měl také více/méně peněz než x kolegů/kolegyň za stejnou práci (dle mého názoru!). A na Vaší otázku, zda se mi to líbilo, odpovím, ne...a víte co jsem s tím udělal ? Zvýšil jsem si kvalifikaci a šel jsem jinam....kouzlo, že ? Zvyšovat (i snižovat) někomu plat na úroveň X jen proto, že se narodil jako muž/žena je cesta do pekel. Co zrovna v dnešní době brání komukoliv jít za lépe placenou prací ? 2.) A tohle je taky hezké "kdybyste měl plat o dost menší než Vaše kolegyně a nevěděl byste proč a dělal práci, která by vás bavila a nechtěl ji ztratit...." - odpověď máte sám vlastně v textu: je to otázka priorit - prachy nebo zajímavá práce ? Málokdo to skloubí dohromady. 3.) Za chvíli abych se bál zaměstnat ženu jen proto, že se budu bát žaloby za "diskriminaci" (na důvodu nezáleží, vždy se něco najde)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2008 23:22 | Pavel

Především by mě zajímalo, kde diskutující berete konkrétní informace o konkrétních platech. To jsou utajované údaje ke kterým mají přístup jen personalisté, vedoucí prac. a částečně odbory. Patřím mezi informované a mohu prohlásit, že jezevec má pravdu. Náš zaměstnavatel (nejedná se o stát) platí všem podle pozice a kolektivní smlouvy. Pracovitá žena je velmi ceněna. Především netrpí smrtelnými chorobami na 7 jako chlapi (rýmečka), nehraje PC hry a neprokouří půl pracovní doby. Manýry popsané v článku se mohou vyskytovat jedině v nevýkonném státním sektoru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services