Mají demonstrace odborářů v Česku smysl?

Čeští odboráři ohlásili na červen výstražnou stávku. Chtějí demonstrovat proti vládním reformám, ačkoli některé ještě neexistují. Myslíte, že protesty odborářů mají své opodstatnění? Podělte se o názor a přečtěte si mínění ostatních.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2008 14:18, Mayha

Prohoha! Ta inflace 7% ve lednu, 7% v únoru, 7% v březnu - to je meziroční, nikoliv meziměsíční inflace!!! Tj. oporoti stejnému měsíci před rokem, nikoliv proti předchozímu měsíci.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 5. 2008 14:22, Mayha

Kdyby zaměstnanci DP Praha stávkovali proti tomu, co se děje v Dopravním podniku - to beru a jsem pro. Ale aby např. tramavajáci stávkovali proti reformě zdravotnictví a kvůli tomu nejela hodinu MHD, tak to promiňte, ale naplivat jim! To není stávka, ale politický mítink.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

29. 5. 2008 10:57 | Mirek

každá reforma a dělání pořádku / kýmkoliv a kdekoliv / trochu bolí a určitě nejvíc ty ,kteří na ní umí a dovedou parazitovat .Například lékaři jsou proti reformě ,protože není vyzkoušena .... Jestli spíš to není o tom ,že v chaosu a nepřehledné džungli se těch korunek ze systému přece jen nakutálí víc ... Nebo že by šlo o zdraví nás pacientů ? :-)) Před asi dvěmi roky jsem vystoupil z odborů . Bylo to hned poté ,co jsem si na internetu přečetl materiály ze sjezdu odborů . Odbory nejsou nic jiného ,než pátá kolona ČSSD a KSČM a jsem přesvědčen ,že i ta připravovaná stávka je uvařená stejným kuchařem a ve stejné kuchyni ... Aneb základní otázka :Komu ku prospěchu ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 10:52 | Toni

Pokud by vláda konala věci účelné, ekonomické pak by jistě byly odborové aktivity samoúčelné. Protože ale tato vládá dělá více kopanců než je statisticky únosné je třeba jí to dát jakkoli najevo. Sice je třeba nějaké úpravy, či reformy ve státě provést ale nelze se projevovat jako partička pouličních zlodějů, odborných diletantů a arogantních týpků z pochybné reklamy za to množství peněz, které jsou na výplatní pásce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 10:20 | Maxová Jana

Dá se říci, že zřejmě odbory jsou jedinou organizací, která se ještě snaží. Spousta lidí bude nadávat v hospodách, ale nic neudělá. 1) Na jedné straně čteme v denících jak se lidé smířili s inflací a srovnali se s cenovým šokem na straně druhé jak roste zadluženost českých domácností, které dnes na dluh kupují již i základní potraviny apod. 2) Na straně jedné jak méně jsme nemocní, na straně druhé ale již nikdo nenapíše kolik lidí na nemoc čerpá dovolenou. 3) Doporučila bych se každému podívat na stránky MFČR kde je zveřejněn věcný záměr daní od r. 2010 .Tady je možné si přečíst, že sazba daně pro každý následující rok se bude stanovovat při schvalování státního rozpočtu. Bylo toho mnohem více, ale to by se vešlo těžko do jednoho malého komentáře. mohu tedy jen říci jedno na závěr " Pokud dovolíme aby se k nám někdo choval jako k hlupákům a onucím, nemůžeme se nakonec divit, že k nám tak chovat budou" protože každý si k nám dovolí jen tolik, kolik sami dovolíme. Jana
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 9:55 | miroslav švancar

Proti této arogantní vládě která byla zvolena podvodem je třeba vystupovat nekompromisně! Vláda která nenaslouchá svým lidem a slouží jen americkým zajmům ,předsedu má hulváta nejhrubšího zrna,ministry podvodníky a vládne mafiánskými praktikami nemůže být slušnými lidmi tolerována a musí být odstraněna všemi prostředky!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 8:11 | Michal Kára

V tom pripade si racte zjistit strukturu statniho rozpoctu a kam jde jeho vetsina. Do armady ani hornim deseti tisicum to rozhodne neni ;-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2008 8:07 | Rafter

Pravo na stavku nikomu neberu, ale taky by to chtelo trochu soudnosti. Inflace kterou uvadite je mezirocni (takze zadne tolik v breznu, tolik v dubnu) a navic prisla po letech velice nizke inflace kdy mzdy presto rostly. Pridat plat by samozrejme chtel kazdy a tak je pochopitelne, ze lidi na populistickou vyzvu ihned zareaguji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2008 8:00 | T.

Podle mého mínění jsou odborové "nepokoje" jen účelovou ukázkou síly postbolševických kádrů, které si z odborářství udělali u nás výhodný job. V konečném důsledku mi tato "demonstrace síly" připomíná light versi Lidových milicí a jiných method, které používali komunisti, o politickém spojení s ČSSD nepochybuji. Tolik stav, ale co dále? Buď nejsme myslícím národem a chceme projíst budoucnost až do posledního sousta, nebo si odbory konečně kopou jámu. Domnívám se, že druhá varianta by vzhledem k výhedům do budoucna byla lepší zprávou. Pokud jde o odborářství v naší zemi, dotazoval jsem se mnoha členů odborů, jak to se stávkou myslí, a nemohu se zbavit dojmu, že zase začíná vítězit stádovost a touha po "rovnosti všech", kterou máme bohužel přespříliš v krvi. Za milý aspekt celého konání všeho považuji to, že aspoň odbory začaly organizovat v období relativně teplého počasí - vhodného třeba k výletům do Prahy a jinam :-) Mějte se pěkně, a neplať te si svého odborového bosse, ušetříte, a budete na tom stejně.....
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 7:38 | Jarod

Kdyby nebylo horních deset tisíc tak by jste pili místo kávy cikorku a ke snídaní by jste měli týden starý chléb. Chtěl bych vidět, kdyby se všichni co stávkují, stali živnostníky .... to by bylo žebráků. Máme se snad hůř a hůř ? To bych neřekl. Schopným budiž přáno a neschopný ať je rád že je rád. Každej se může ozvat, že jeho práce není dobře zaplacená a když nedostane přidáno tak to může zkusit někde jinde, nebo jít podnikat na vlastní pěst. Podle mě , jsou stávkující jen zmanipulovanými ovcemi ČSSD a Komunistů ( nechápu že tuhle stranu, která lidem dávala taky ho..o a sami si žili v palácích, ještě nepostavili mimo zákon), kteří za vidinou slíbeného žvance jdou mávat a nadávat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2008 7:06 | Senior

Jsem přesvědčena o tom, že tyto stávky a protesty smysl mají, i když možná bez výsledků. Ale lidé musí vyjádřit nahlas svůj názor, nemůžeme se podvolovat jen názorům vladní moci, ať je u vesla kterákoliv strana,protože jsou to vždy jen lidé a moc zaslepuje . K protestujícím by se měli nutně přidat rodiny s dětma a v ne poslední řadě důchodci.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 6:49 | Rodič

Myslím, že demonstrace smysl mají, že dávají signál zamětnavatelům, že zaměstnanci nejsou spokojeni se současným poměrem zvyšování mezd versus zvyšování cen. Odbory běžně demonstrují v každém demokratickém státě, proč by tomu mělo být v ČR jinak? Podle údajů ČSÚ byla inflace v lednu 2008 7,5%, v únoru 7,5%, v březnu 7,1% a v dubnu 6,8%. Rostou takhle mzdy? Nerostou. Chápu snahu zaměstnavatelů nezvyšovat mzdové náklady, ale ředitelé a majitelé firem naopak musí pochopit, že zaměstnanci se v době hospodářského růstu nesmíří s poklesem reálné mzdy. Vládní koalice zvýšením DPH a poplatků ve zdravotnictví nastartovala růst cen, čímž zaměstnavatelům zvýšila zisky, ale též na zaměstnavatele přenesla odpovědnost za výši mezd a koupěschopnost zaměstnanců.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2008 5:58 | Jana Málková

Se stávkami souhlasím, nevím přoč by se mělo neustále obohacovat jen těch horních deset tisíc. Státní rozpočet příjmy má, le je to bezedná díra, lidem dole se opasek utáhne a těm nahoře povolí a že přitom ti nahoře prošustrují například v soudních sporech tu miliardu tu dě, to vůbec nevadí nebo se peníze prošustrují například viz neuvážený prodej státních pozemků kolem letiště a teď jejich nákup mnohem větší ceny. A odpovědný není nikdo, poplatníci to zaplatí, trošku se přitáhnou daně. A těch peněz do resortu ministerstva obrany, nevím na co - abysme platili nějaké mise v bývalé Jugoslávii nebo v Iráku? Když si tam američani válku spustili, tak ať si to teď sami řeší.Atd.....
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kužel

prezident Hospodářské komory

Lubomír Stoklásek

podnikatel, Agrostroj Pelhřimov

Petr Kužel
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lubomír Stoklásek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services