Místo karty zaplatíte prstenem. Pak i obličejem

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 24. 6. 2021 | 18 komentářů
Bezkontaktní platby mají za sebou prvních deset let. Teď míří třeba do prstenů. A jednou zřejmě nebudete potřebovat k platbě nic než sebe.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2021 9:27, Mike

Jen další ze způsobů jak se banky a obchodníci snaží bezbolestně připravit zákazníka o peníze. Je dávno dokazané, že placení v hotovosti způsobuje že zakazník utrácí o pár procent méně než když použivá plastovou kartu. A to ani nemusím mluvit o tom že banky jsou velice rady za každá data od zákazníku co můžou prodávat dále.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

24. 7. 2021 21:07 | patiala

Are you looking for Finance? Are you looking for a fast cash to enlarge your business Interested people should please contact us reply to us (Whats App) number: +919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2021 10:37 | Tomáš Marný

Citace - PepaJa / 24.06.2021 20:37

To jako úsměv bude jedna karta, zamračení druhá, mrknutí levým okem třetí, vypláznutý jazyk čtvrtá, ... ? :-)
A pak dostaneš někde na budku a nezaplatíš žádnou :-).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2021 12:01 | PepaJa

Citace - Michal Kubeček / 26.06.2021 13:31

Výjimky se samozřejmě najdou (i když je jich méně než lidí, kteří si to o sobě myslí), ale pro obchodníky (kromě nejmenších) i karetní společnosti jsou podstatná globální čísla a ta vycházejí jednoznačně.
Jak už jsem zmínil v předchozích příspěvcích, mluvím jen za sebe jako zákazníka. Globální čísla neznám a obchodník také nejsem.

Když o tom teď přemýšlím, musím říct, že několikrát jsem při platbě hotovostí nakoupil víc, než kolik bych koupil při platbě kartou. Při nákupu si v hlavě sčítám ceny položek, abych u pokladny věděl, kolik zaplatím. Když mám hotovost, které se chci zbavit, často k plánovanému nákupu přihodím třeba čokoládovou tyčinku nebo oplatky tak, aby cena vyšla xx,40 Kč. Je to spíš taková hra, kdy zkouším, jestli to z hlavy spočítám dobře. Občas se seknu, zvlášť když je nějaké zboží s cenou třeba 24,90 Kč a k tomu je 30% sleva nebo když je něco na váhu a ne na kusy - např. ovoce (tam už to netrefím vůbec). Na druhou stranu mi to párkrát pomohlo v situacích, kdy je u zboží uvedena jedna cena a na pokladně naúčtují jinou (vyšší).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2021 17:47 | Karel

@Michal Kubeček: Globální data říkají, že lidé platící kartou utrácejí více, ale o důvodech, proč tomu tak je, se už nikde nezmiňuje, tak tu nespekulujte nad tím, kolik procent populace se s kartou dokáže uhlídat a kolik ne, když mohou existovat i jiné důvody těchto dat, jako třeba že jsou zákazníci platící kartou bohatší a mohou si dovolit koupit kvalitnější jídlo a tím utratit více, takže větší utrácení nutně neznamená utrácet za zbytečnosti. Co se týče uvažování obchodníků, zda si pořídit platební terminál a jestli se jim vyplatí, tak tyto statistiky mohou být pro obchodníky jen lákadlem, ale každý obchodník je individuální, takže se dopředu nedá odhadnout, kolik zákazníků platících kartou nově přibude a kolik stávajících zákazníků platících hotovostí začne používat kartu, protože ji dosud používal všude jinde. Co se týče karetních společností, ty mají peněz na technologie dost a rozdíl mezi průměrným zákazníkem platícím v hotovosti a kartou je to poslední, co by je mohlo při rozvoji technologií zajímat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2021 13:31 | Michal Kubeček

Výjimky se samozřejmě najdou (i když je jich méně než lidí, kteří si to o sobě myslí), ale pro obchodníky (kromě nejmenších) i karetní společnosti jsou podstatná globální čísla a ta vycházejí jednoznačně. Takže i kdyby teoreticky třeba u čtvrtiny lidí nebyl rozdíl vůbec žádný, je to úplně jedno, pro ně je podstatné, jestli celkové útraty vzrostou o tolik, aby se investice do technologie vyplatila.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2021 13:44 | PepaJa

Proč bych měl mít celou výplatu na kartě? Peníze mám na spořícím (nebo prostě jiném) účtu a když jdu do obchodu, převedu si menší obnos na běžný účet, ke kterému mám kartu. Podle mne je to naprostý ekvivalent toho, když někdo vytáhne tisícovku "ze slamníku" a dá si ji před cestou do obchodu do peněženky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2021 0:58 | Karel

Pepaja má pravdu. Každý člověk je jiný. Nepochybně jsou lidé, kteří utrácejí s hotovostí méně, protože fyzicky vidí ubývat peníze, ale s kartou se nedokáží tolik ovládat. Na druhou stranu, existují lidé, kteří se s kartou dokáží při nákupech uhlídat a případně si díky výpisu transakcí své nákupní chování zlepšovat, ale hotovost rozkutálí, ani nemají představu, kam. Já si také na běžném účtu udržuji jen takový zůstatek, který chci v obchodě utratit a podobně, jako uživatelé hotovosti si nějakou věc nekoupí, aby nemuseli jít k bankomatu, tak já si tu věc nekoupím, abych nemusel do mobilu přesouvat si peníze ze spořicího účtu a měnit limity karty. Co se týče těch statistik, je možné, že té první skupiny je více, ale to neznamená, že ta druhá skupina neexistuje. Také ta statistika může být pokřivená třeba tím, že hotovost používají chudší lidé, kteří si nemohou dovolit utrácet více, třeba i za potřebné věci, jako jsou ovoce a zelenina, a kartou platí ti bohatší, kteří si mohou dovolit nakupovat více a kvalitnější potraviny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 19:31 | PepaJa

Tomu bych i věřil, že v průměru jsou útraty kartou větší než hotovostí, ale právě že V PRŮMĚRU. Takže se najdou lidé, kteří utratí kartou mnohem více, lidé co utratí o trochu více, lidé utrácející stejně a možná i lidé, kteří utratí s kartou méně. Já jsem přesvědčený, že způsob placení u mne osobně nemá vliv na velikost útraty.

Za sebe také mohu říct, že tlak na používání smartfounů ve mně vzbuzuje opačnou reakci - stále větší odpor k nim. Ne že bych byl odpůrce techniky, smartfoun je pro mne prostě jen další neužitečné zařízení. A opět zdůrazním PRO MNE. Většina bude mít nejspíš jiný názor, takže lze říct, že "statisticky je to užitečná věc" nebo že "bez smartfounu si průměrný člověk neumí představit život".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 18:12 | Michal Kubeček

Citace - PepaJa / 25.06.2021 10:57

Já sice hotovost moc nepoužívám (karta je pohodlnější, lehčí a menší), ale nepřijde mi, že bych s kartou utrácel víc.
To je asi jako když vám každý řekne "na mne reklama vůbec nefunguje", ale firmy za ni stejně utrácejí hromadu peněz - a moc dobře vědí proč, protože bez ohledu na to, co lidé prohlašují, statisticky reklama funguje.
S platbami kartou je to stejné, sice vám "každý" řekne, že je to nesmysl a že přece utrácí úplně stejně, ale statisticky jsou při platbách kartou útraty opravdu větší (a nebavím se o nějakém zaokrouhlování). Za sebe třeba můžu říct, že i když se snažím ke kartě a hotovosti přistupovat stejně, často se mi stávalo, že jsem si nějakou drobnost za 10-50 Kč nekoupil jen proto, že bych musel platit tisícovkou, u něčeho dražšího zase může být problém, že tolik v peněžence nemám a nechce se mi hledat bankomat. S kartou to samozřejmě problém není, a tak je větší šance, že udělám nákup, který bych si jinak ještě rozmyslel.
S každým dalším zjednodušením se ta pravděpodobnost, že nějaký "hraniční" nákup, o kterém nejsem úplně přesvědčený, udělám, zase trochu posune. Proto ten tlak na vnucení bezkontaktních karet (a s nimi bezpinových plateb) všem, proto podpora a propagace placení smartphonem nebo smart hodinkami, proto vymýšlení dalších zjednodušení. Pro obchodníky a karetní společnosti je ideálem udělat placení tak jednoduché, že si člověk ani neuvědomí, že platí.
Připomíná mi to pohled na daň z příjmu u OSVČ a zaměstnance. Když jsem byl OSVČ, musel jsem si daň doslova "utrhnout od huby" a poslat peníze, které už jsem měl, finančáku (a to nemluvím o lidech, kteří nosí fyzické peníze na pokladnu). Jako zaměstnanec vnímám daň z příjmu jako číslo, nad kterým si trochu zanadávám, když se dívám na výplatní pásku (a trochu víc, když ho vidím sečtené za celý rok v přehledu pro daňové přiznání), ale s tím pocitem předtím se to nedá srovnávat (přestože je teď to číslo o dost vyšší).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 16:37 | Pag

Já bych tedy raději platil penězi, prsten i obličej bych si raději ponechal.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2021 13:25 | Mike

Je rozdíl pokud budete mít v hotovosti jen 500kč a nebo platební kartu kde máte celou výplatu je hromada lidí co u nákupu nebude přemýšlet jestli něco potřebuje nebo ne tím pádem si koupí více zbytečností co uvidi v regálech ve slevě než kdyby měli omezené množství v hotovosti. Taky pokud budu mit v peněžence 10k v hotovosti tak tam rozdíl mezi kartou a hotovosti nebude. Já ušetřím hromadu peněz pokud jdu na nákup s manželkou a vezmu si hotovost, protože nemužeme koupit každou hloupost co vidí v regálu nebo ve výloze a koupíme jen to co opravdu potřebujeme. Je mi jasné, že toto nemusí být aplikovatelné pro každého, ale u mě to funguje velice dobře.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 13:09 | PepaJa

Lepší než párovat obličej bude nějaký ID čip pod kůží (kostí?) na čele (na ruce ne, o tu můžete přijít). Pak už jen přiložíte čelo ke čtečce. U nějakých automatů nebo nižších stolů bude potřeba napřed kleknout, ale to je v pořádku - poklekávání je teď v módě. Případně to ještě vylepší kamera, která zajití přijetí platby, až když pokleknete předpisovým způsobem. :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 12:21 | Matěj

Citace - PepaJa / 25.06.2021 05:56

Jak přesně to funguje? To si nějakou aplikací přiřadím k obličeji vybranou kartu? Hádám, že bez smrtfounu to asi nejde.

Nejdřív si spárujete obličej s kartou. U pokladního terminálu (čtečky obličeje) vám pak bude stačit jenom ten obličej. Samozřejmě pro zvýšení limitu, připojení/odpojení karty apod. budete potřebovat počítač nebo mobil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 10:57 | PepaJa

Já sice hotovost moc nepoužívám (karta je pohodlnější, lehčí a menší), ale nepřijde mi, že bych s kartou utrácel víc. Tedy nepočítám situace, kdy se při platbě v hotovosti částka zaokrouhlí dolů. V takových situacích hotovost cíleně využívám, ale to je maximálně úspora 40 haléřů na nákup (v některých obchodech zaokrouhlují dolů i 50 haléřů). Takže v tom nejoptimističtějším odhadu ušetřím při platbě hotovostí tak 8 Kč měsíčně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 9:27 | Mike

Jen další ze způsobů jak se banky a obchodníci snaží bezbolestně připravit zákazníka o peníze. Je dávno dokazané, že placení v hotovosti způsobuje že zakazník utrácí o pár procent méně než když použivá plastovou kartu. A to ani nemusím mluvit o tom že banky jsou velice rady za každá data od zákazníku co můžou prodávat dále.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2021 5:56 | PepaJa

Jak přesně to funguje? To si nějakou aplikací přiřadím k obličeji vybranou kartu? Hádám, že bez smrtfounu to asi nejde.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2021 0:22 | Karel

Citace - PepaJa / 24.06.2021 20:37

Když mám více karet, tak k terminálu přiložím tu, kterou chci právě platit. Ale obličej mám jen jeden. To jako úsměv bude jedna karta, zamračení druhá, mrknutí levým okem třetí, vypláznutý jazyk čtvrtá, ... ? :-)
Při takových situacích využijete fintech Curve.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 6. 2021 20:37 | PepaJa

Když mám více karet, tak k terminálu přiložím tu, kterou chci právě platit. Ale obličej mám jen jeden. To jako úsměv bude jedna karta, zamračení druhá, mrknutí levým okem třetí, vypláznutý jazyk čtvrtá, ... ? :-)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Daniel Volopich

podnikatel

Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services