Výpočet RPSN
Interaktivní grafiky
Kde prodávali špatný benzin, naftu nebo LPG? Nový přehled pokut od ČOI
Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Takhle vám vyberou účet. Podívejte se na triky podvodníků
Útoků na internetové bankovnictví přibývá. Falešné webové stránky, e-maily, SMS, zprávy...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Doporučujeme
Zkušený lékař zakládá kliniku celostní medicíny. Pacient není jen diagnóza, říká
Stál u zrodu tří zdravotnických zařízení, které prodal, když mohla naplno fungovat bez...více
Líčení zralé pleti: tyhle tipy make-up artistky by se vám mohly hodit
Ať chceme, nebo ne, přibývající roky se odrážejí i na naší tváři. A stejně, jako je v...více
Harry průkopník. Bude jako Jordan?
Kdo by nechtěl kopat jako hvězda. Byznysoví lídři to vědí a tak Harry Kane nezměnil jen...více
Septembrové zvyšovanie platov na Slovensku: Koho sa týka a kto dostane najviac?
Rok 2023 je pre štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom sektore obdobím zvyšovania...více
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Marek Dalík
lobbista a podnikatel
Tomáš Březina
podnikatel, Best

50,00 %
z 2 duelů

50,00 %
z 6 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Místo karty zaplatíte prstenem. Pak i obličejem
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
25. 6. 2021 9:27, Mike
Jen další ze způsobů jak se banky a obchodníci snaží bezbolestně připravit zákazníka o peníze. Je dávno dokazané, že placení v hotovosti způsobuje že zakazník utrácí o pár procent méně než když použivá plastovou kartu. A to ani nemusím mluvit o tom že banky jsou velice rady za každá data od zákazníku co můžou prodávat dále.
Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)
24. 7. 2021 21:07 | patiala
28. 6. 2021 10:37 | Tomáš Marný
Citace - PepaJa / 24.06.2021 20:37
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
27. 6. 2021 12:01 | PepaJa
Citace - Michal Kubeček / 26.06.2021 13:31
Když o tom teď přemýšlím, musím říct, že několikrát jsem při platbě hotovostí nakoupil víc, než kolik bych koupil při platbě kartou. Při nákupu si v hlavě sčítám ceny položek, abych u pokladny věděl, kolik zaplatím. Když mám hotovost, které se chci zbavit, často k plánovanému nákupu přihodím třeba čokoládovou tyčinku nebo oplatky tak, aby cena vyšla xx,40 Kč. Je to spíš taková hra, kdy zkouším, jestli to z hlavy spočítám dobře. Občas se seknu, zvlášť když je nějaké zboží s cenou třeba 24,90 Kč a k tomu je 30% sleva nebo když je něco na váhu a ne na kusy - např. ovoce (tam už to netrefím vůbec). Na druhou stranu mi to párkrát pomohlo v situacích, kdy je u zboží uvedena jedna cena a na pokladně naúčtují jinou (vyšší).
26. 6. 2021 17:47 | Karel
26. 6. 2021 13:31 | Michal Kubeček
25. 6. 2021 13:44 | PepaJa
26. 6. 2021 0:58 | Karel
25. 6. 2021 19:31 | PepaJa
Za sebe také mohu říct, že tlak na používání smartfounů ve mně vzbuzuje opačnou reakci - stále větší odpor k nim. Ne že bych byl odpůrce techniky, smartfoun je pro mne prostě jen další neužitečné zařízení. A opět zdůrazním PRO MNE. Většina bude mít nejspíš jiný názor, takže lze říct, že "statisticky je to užitečná věc" nebo že "bez smartfounu si průměrný člověk neumí představit život".
25. 6. 2021 18:12 | Michal Kubeček
Citace - PepaJa / 25.06.2021 10:57
S platbami kartou je to stejné, sice vám "každý" řekne, že je to nesmysl a že přece utrácí úplně stejně, ale statisticky jsou při platbách kartou útraty opravdu větší (a nebavím se o nějakém zaokrouhlování). Za sebe třeba můžu říct, že i když se snažím ke kartě a hotovosti přistupovat stejně, často se mi stávalo, že jsem si nějakou drobnost za 10-50 Kč nekoupil jen proto, že bych musel platit tisícovkou, u něčeho dražšího zase může být problém, že tolik v peněžence nemám a nechce se mi hledat bankomat. S kartou to samozřejmě problém není, a tak je větší šance, že udělám nákup, který bych si jinak ještě rozmyslel.
S každým dalším zjednodušením se ta pravděpodobnost, že nějaký "hraniční" nákup, o kterém nejsem úplně přesvědčený, udělám, zase trochu posune. Proto ten tlak na vnucení bezkontaktních karet (a s nimi bezpinových plateb) všem, proto podpora a propagace placení smartphonem nebo smart hodinkami, proto vymýšlení dalších zjednodušení. Pro obchodníky a karetní společnosti je ideálem udělat placení tak jednoduché, že si člověk ani neuvědomí, že platí.
Připomíná mi to pohled na daň z příjmu u OSVČ a zaměstnance. Když jsem byl OSVČ, musel jsem si daň doslova "utrhnout od huby" a poslat peníze, které už jsem měl, finančáku (a to nemluvím o lidech, kteří nosí fyzické peníze na pokladnu). Jako zaměstnanec vnímám daň z příjmu jako číslo, nad kterým si trochu zanadávám, když se dívám na výplatní pásku (a trochu víc, když ho vidím sečtené za celý rok v přehledu pro daňové přiznání), ale s tím pocitem předtím se to nedá srovnávat (přestože je teď to číslo o dost vyšší).
25. 6. 2021 16:37 | Pag
25. 6. 2021 13:25 | Mike
25. 6. 2021 13:09 | PepaJa
25. 6. 2021 12:21 | Matěj
Citace - PepaJa / 25.06.2021 05:56
Nejdřív si spárujete obličej s kartou. U pokladního terminálu (čtečky obličeje) vám pak bude stačit jenom ten obličej. Samozřejmě pro zvýšení limitu, připojení/odpojení karty apod. budete potřebovat počítač nebo mobil.
25. 6. 2021 10:57 | PepaJa
25. 6. 2021 9:27 | Mike
25. 6. 2021 5:56 | PepaJa
25. 6. 2021 0:22 | Karel
Citace - PepaJa / 24.06.2021 20:37
24. 6. 2021 20:37 | PepaJa