Je dobře, že Ústavní soud zrušil neplacenou nemocenskou?

I za první tři dny nemoci musí zaměstnanci dostávat nemocenskou, rozhodl ve středu Ústavní soud. Poprvé tak zasáhnul do reformy veřejných financí. Rozhodl správně, nebo měly zůstat první dny v nemoci neplacené? Napište svůj názor a přečtěte si mínění ostatních čtenářů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2008 16:44, Wildes

Ústavní soud rozhodl nepochybně správně. V případě, že by výše daně na nemocenské pojištění byla každý měsíc propočtena na dny a o součet tří dnů by byla daň snížena, pak by to bylo vpořádku. Za současného stavu je to však sprosté okrádání lidí a neoprávněný majetkový prospěch státu, zrovna tak, jako poplatky ve zdravotnictví. Je nehumánní a v rozporu s dobrými mravy, aby stát vybíral poplatky od novorozených dětí, dětí nedonošených, nemocných, je nehumánní, aby poplatky platili studující, lidé bez práce a důchodci, kteří navíc desítky let odváděli daně důchodové, na nemocenskou, na zdravotní pojištění, kterým odchodem do důchodu klesnou příjmy v některých případech i o více, jak 60 % . Současná vláda, svým rozhodnutím donutila většinu lidí přecházet své nemoci, vždyť většina mladých je zadlužená, mají rodiny, všichni obrací každou korunu. Samozřejmě, jak můžeme očekávat pochopení , když o našich životech rozhodují lidé s měsíčními přijmy, jen ze svých politických funkcí,tak vysokými, ńa které my nedosáhneme ani za rok. Věřím, že Ústavní soud bude při rozhodování o poplatcích ve zdravotnictví repektovat Ústavu, čl.31-Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 4. 2008 23:06, Gold Petr

A tak se zaměstnanci stanou ještě víc,OTROKY zaměstnavatelů!Tři dny zadarmo né,ale místo 3 dny nemocenské-3 dny vybrat dovolenou nebo neplacené volno!To bude další kšeft pro zaměstnavatelé!

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

24. 4. 2008 8:31 | bredy.jinak.cz

Já to vidím jednoznačně. Cokoliv obsahuje slovo "pojištěni" by měla mít na starost pojišťovna a né stát. Klidně pojišťovna se státní účastí, ale v konkurečním prostředí, aby si klient mohl vybrat. Mohu se pojistit prakticky na cokoliv. Takže si mohu pojistit zdraví, nemoc, socialní situaci, prostě cokoliv, je to jen otázka ceny a rozsahu plnění v případě likvidace. Nechápu, proč do toho pořád kecá stát.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2008 8:24 | Michal Kára

Milan: Nahaneji pageviews :-D

V tom rozhodnuti jsou legracni dve veci. Jednak tvrzeni o neucinnosti toho reseni je vylozene smesne; podobne klauzule pouzivaji komercni pojistovny (i kdyz tam to je vetsinou 1-4 tydny) a neni to nic jineho nez prachobycejna spoluucast, ktera se pouziva u prakticky vsech pojisteni.

A co se tyce te dovolene: Pokud lidi potrebuji treba zrekonstruovat neco v byte nebo zaridit na uradech, tak si na to berou taky dovolenou na zotavenou. Ale jelikoz ustavni soud ted rekl, ze je to spatne, bude samozrejme nutno zavest "rekonstrukcni dan", "uradovou dan" atp. a z nich se bude proplacet mzda lidem, kteri si potrebuji neco zrekonstruovat nebo zajit na urad, aby si na to nebrali dovolenou. Nebo nekdo vidi jinou moznost? ;-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2008 7:48 | Milan

To je ale blbá otázka. Co tím chcete dokázat ? Jasně že naprostá většina napíše že je dobře že dostanou peníze za první dny nemocenské. Na blbou otázku dostanete blbou odpověď.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2008 7:27 | Emval

Ústavní soud dokázal, že jsou tam lidé. kteří myslí hlavou. Je to moc dobře. Myslím, že každý ví, jak je mu první tři dny nemoci,- většinou nejhůře a brát si dovolenou? To je nesmysl, dovolená je na regeneraci sil a ne na léčení neduhů. Řada podnikatelů to ví a Ti, kteří to nechápou, to nejsou podnikatelé, ale novodobí otrokáři.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2008 7:23 | dana

ano, souhlasím s tím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Nečas

politik

Miloš Čermák

žurnalista

Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services