Jak změnit důchody. Tohle nám radí OECD, Maláčová je pro

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2020 | 183 komentářů
České důchody jsou nepřehledné a rovnostářské, upozorňuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Co doporučuje?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2020 7:30, jan

Jelikož žijeme v době diktatury inteligence, je tady obrovská snaha přidat na důchodech právě téhle kastě flákačů! Neustále jsou dávány do popředí jejich nesmírné zásluhy na prosperitě společnosti! Nějak se zapomíná na to, že co nejde prodat, jako by nebylo! A bohužel, většina keců inteligentů, prodat nejde, a proto je táto skupina čím dál, tím větší zátěží pro stát! Školy chrlí každoročně davy nepotřebných titulovaných lití, kteří se nemohou v oboru, který vystudovali uplatnit, místa si hledají po různých známostech...Ale když roste počet různých zbytečných úřadů, může za to Babiš a jeho vláda Tam, kde je lidi potřeba, hlavně do výroby, jsou místo kvalifikovaných dělníků s odpovídajícím platem, příjimáni zahraniční pracovníci bez vzdělání... Má na tom zásluhu i přebujený počet škol nepotřebného zaměření, které se chtějí za každou cenu udržet...Tohle je můj názor, a nikomu ho prosím nevnucuji!

+739
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 11. 2020 9:12, Jan

Takže z toho podle autora příspěvku plyne, že kdo má chytrou hlavu, tak se za to má stydět a místa studování jít dělat dělnickou profesi, i když je to hluboko pod jeho možnosti, jen aby se nedalo s opovržením říci, že je to inteligent. Tak by mne zajímalo, na jaké vzdělání se zmohl autor příspěvku, zdá se, že na žádné. A kdo je chytřejší než on a chtěl chodit do školy, tak je lump a flákač. Tak k takovému duševnímu výkonu blahopřeji! Kdybychom dle rady výše zmíněného nevzdělance zrušili většinu škol, byl by národ degenerován na kopáče a pomocné dělníky - jistě, také jsou potřeba, ale proč tak degradovat většinu národa? Fuj, ještě že o tom rozhodují ti chytří...Staré moudro říká, že se vždycky najdou Eskymáci, kteří obyvatelům Konga vypracují směrnice, co mají dělat v době záplav. A tohle je právě tohoto jevu velmi smutný příklad...

-168
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 183 komentářů)

4. 1. 2021 21:44 | Zdenál

Co tady plácáš za blbosti? Kde by Klaus vzal 330 tvých miliard? To našetřili bolševici, když rok co rok měli přebytek 1 miliardu? To by tady museli vládnout 330 let. Zatím tady škodí 40 plus od roku 2013 dalších 8 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 12. 2020 23:43 | Ivo Patta

Bohužel údajní odborníci na státní důchodové systémy z OECD, stejně jako paní ministryně Maláčová, nedokážou odpovědět na dvě klíčové otázky: 1. Co je to starobní důchod? (definice). 2. Jak jsou starobní důchody ve státním důchodovém systému financovány? Výsledkem je článek, který namísto řešení v podobě sofistikované důchodové reformy jen rozeštvává čtenáře, viz příspěvky s nejvíce kladnými a zápornými hlasy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2020 9:04 | Jan Sokol

Ústavní činitelé slíbil, že budou jednat v zájmu všeho lidu. Ale od roku 2012 si zvýšili příjmy o 72%, pro důchodce to však neplatí. Náš stát tak každému důchodci na důchodech od roku 2012 dluží v průměru asi půl milionu + příslušenství.Více na www.dustojne-stari.estranky.cz
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2020 14:55 | Petr Očenášek.

Tak jako na zimu se má myslet v létě,tak na důchod má se myslet v mládí!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2020 8:37 | honza

Mam stejný názor
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2020 15:19 | Jan Cidrych

Starobní důchod je vypočítán v průměru ale až od roku 1986 do té doby se započítávají jen počet let .Starobní důchod má být vypočítán v PRŮMĚRU za celý život mám odpracováno 43 let a důchod mám 8500 kč v tom je 450 kč za neoprávněné věznění ,které dostávám každý měsíc. Proč není započítán a přidán průměr kdy jsme pracoval v lomu 5 let tři roky šachty a montáže ? Jako OSVČ jste si málo platil mi bylo řečeno .A kde mám tedy peníze kdy jsem odváděl do důchodového systému nejvyšší daně ? Práce v neděli v noci ? 333 našich miliard použil Klaus k vyrovnání státního rozpočtu
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2020 19:28

Máte pravdu, že důchodový systém by fungovat měl. Bod 1 samozřejmě nestačí, ale zaměstnanci především ti bezdětní platí zároveň daně. Pokud je platí zaměstnanec rodič jsou podstatně nižší. Pokud je rodič OSVČ platí většinou jen právě SP+ZP. Dále rodič ať už je zam, nezam, OSVČ pobírá nejrůznější příspěvky /pnp, ošetřovné, rodičák, plánuje se náhr. výživné/ jak už bylo psáno v minulém příspěvku.Na to vše musí někdo vydělat. Takže i ti bezdětní investují do cizích dětí. Nemluvě o nepracujících rodičích , kteří pobírají nejrůznější dávky. Skutečně je to jen pár úlev? Dítě pokud je vychováváno v rodině kde se více čerpá než odvádí je velmi nepravděpodobné, že z něj bude běžný daňový poplatník. Zohlednění při výpočtu důchodu má být především to co dotyčný odvedl do systému. Samozřejmě, že bez dětí není udržitelný, nicméně děti končící např. v dětských domovech živí též zaměstnanci s vyššími daněmi, nikoli rodiče, kteří třeba vůbec nepracují. Boží mlýny melou to máte pravdu, ale mnohdy na ně doplatí rodiče končící v domově důchodců.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2020 17:13 | Parabellum

Noim, tomu se nedivte, inženýr byl za komoušů poskok, a projektantka s 25 lety praxe se dostala na úroveň uklízečky vagonů až poté, co tuto povýšili na vedoucí projekce. A jinak 17 000 Starobní + vdovský není zase až tak neobvyklé.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2020 17:10 | Parabellum

LŽETE, soudruhu!!!!! OECD navrhuje, aby ten systém byl zásluhovější, to znamená, že bude více zohledňovat to, kolik kdo do toho systému odvedl, Problém není 20 procent soumarů, kteří živí ostatní, problém je 70 procent socek, které z toho systému čerpají víc, než do tohoto odvedli. protože nyní ti, co mají nadprůměrné mzdy, rovná se průměrné příjmy, dotují ty, kdož jsou ve skutečnosti vysokopříjmoví, a používají danovou a odvodovou optimalizaci. VY jste vyučenej na zloděje, že??? Alespon to zde nemusíte prezentovat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 23:59

Citace / 23.11.2020 21:11

Takže podle Vás bezdětný, který mimo jiné odváděl do systému často daleko více / žádné přídavky, rodičáky, ošetřovné atd./ by neměl mít nárok na důchod? Tak si představte kdo teď nejvíc živí všechny natažené ruce. Rodiny s dětmi to asi moc nebudou. Takže až ten bezdětný bude chtít důchod tak si na něj měl našetřit, že?

Kazdy duchodovy system funguje na principu, ze generace v produktivnim veku dela dve veci:
1. Zajistuje generaci svych starych rodicu. 2. Vychovava deti, ktere na stara kolena v budoucnu zajisti i je.
Bez deti to proste nemuze fungovat, platba socialniho pojisteni - tedy v podstate bod 1 - sama o sobe nestaci.
Cena vychovy jednoho ditete on narozeni po samostatnost vychazi v soucasnosti v CR asi na 1.5 milionu, u dvou deti mluvime o castce 3 milionu ktere rodice v prumeru v dnesnich cenach vynalozi. To je castka kterou bezdetni mohou minimalne investovat do zajisteni sveho stari aniz by museli pak danove drit cizi deti ktere nevychovali. Podivejte se na to z pohledu tech deti - oni maji moralni zavazek jen vuci svym rodicum, nikoliv vuci cizim lidem.
K "natazenym rukou" - dite, pokud zacne pracovat - a to dela naprosta vetsina - je z hlediska statu vydelecna investice. V zemich OECD ma stat v prumeru do peti let vsechny do nej investovane penize - vzdelani, porodne atd. zpet a pak jiz ma jen cisty zisk. Rodice take plati naprostou vetsinu rozhodujicich dani - soc/zdrav pojisteni, DPH, spotrebni dane a dalsi, tech par ulev nehraje roli.
Znovu, jediny, kdo v soucasnosti nedostane investice do deti zpet, jsou rodice - pocet vychovanych danovych platcu neni zohlednen pri vypoctu duchodu, i kdyz je to klicovy parametr - bez deti, tedy budouci produktivni generace, neni zadny ale zadny duchodovy system udrzitelny.
Kvuli tomu ze podstatna cast populace nevychova za sebe nahradu, klesne pocet pracujicich pripadajicich na jednoho duchodce z dnesnich tri pracujicich na mene nez polovinu v dohledne dobe, a to nema zadne dobre reseni, nebot demografie ma obrovskou setrvacnost.
Bozi mlyny melou pomalu a i na ty bezdetne dojde - budou mit velmi smutne stari, zejmena az se jim casem zhorsi dusevni schopnosti a budou ponechani na pospas statu a ruznym smejdum na vsech urovnich.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 21:11

Citace / 23.11.2020 00:23

Primarni probem je demografie. Z generace, ktera pujde do duchodu po roce 2030 asi 40% lidi vychovalo jedno nebo zadne dite a ocekavaji, ze je budou zivit deti jinych. Obrazne, tricet let po roce 1989 se narodilo v CR o milion deti mene nez tricet let pred rokem 1989. Bez deti zadny duchodovy system, at jiz prubezny ci kapitalovy fungovat nemuze, pokud nechcete z potomku udelat danove otroky.
Je cas zohlednit pocet vychovanych danovych platcu pri vypoctu duchodu.
Takže podle Vás bezdětný, který mimo jiné odváděl do systému často daleko více / žádné přídavky, rodičáky, ošetřovné atd./ by neměl mít nárok na důchod? Tak si představte kdo teď nejvíc živí všechny natažené ruce. Rodiny s dětmi to asi moc nebudou. Takže až ten bezdětný bude chtít důchod tak si na něj měl našetřit, že?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2020 0:23

Primarni probem je demografie. Z generace, ktera pujde do duchodu po roce 2030 asi 40% lidi vychovalo jedno nebo zadne dite a ocekavaji, ze je budou zivit deti jinych. Obrazne, tricet let po roce 1989 se narodilo v CR o milion deti mene nez tricet let pred rokem 1989. Bez deti zadny duchodovy system, at jiz prubezny ci kapitalovy fungovat nemuze, pokud nechcete z potomku udelat danove otroky.
Je cas zohlednit pocet vychovanych danovych platcu pri vypoctu duchodu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2020 17:15 | Parabeelum

Aha, takže podnikatelé mají mít možnost si optimalizovat daně a odvody, zatímco kvalifikovaní zaměstnaci, kteří mají mnohem nižší úroveň Vám mají dotovat důchod od státu. Klasickej praslovanskej postbolševickej zloděj.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2020 17:07 | Parabellum

Proč tady lžete, vy špíno komoušská? Víte, že jste zralý na trestní oznámení pro pomluvu, podle §184 trestního zákona, který navíc pášete obzvláště účinným způsobem? Kalousek vůbec na důchodový účet neměl přístup, tohle spadá po gesci MPSV, a ČSSZ!!!! Druhý pilíř je naprosto běžná součást důchodového systému v jakékoli civilizované emi, s výjimkou ČR, a nově i Madarska, kde levotoči ten druhý pilíř lidem ukradli, aby měli z čeho vyplácet lemplácké socky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 23:25 | Novak

Žádná kalkulačka, pro všechny tři varianty, aby se daly přesně vypočítat důchody není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 20:51 | Lichva

Citace - tonda / 20.11.2020 22:03

stary lidi v cr nechceme
Věřte, že blbce tady většina lidí taky nechce.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 19:56 | Novak

Toníčku, co ty chceš, nebo nechceš je úplně jedno. Makej, aby se měli důchodci lépe. Ty se budeš muset Toníčku uskromnit, aby si mohli důchodci i o 5 tisíc přilepšit na vánoce. Problém nejsou důchodci v republice, ale zdejší hlupáci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 19:46

Váš návrh by se líbil Kalouskovi, ten již vyváděl peníze z důchodového účtu do zahraničí, s velice pochybnou návratností a přitom chtěl ještě tyto přihlášené účastníky druhého důchodového pilíře okrást, při výpočtu na důchodě o 20% ze zásluhové části důchodů. Lidé kteří se tam nemohli přihlásit, i ty ostatní ještě okrádal na zvýšeném DPH. Pokud jste již zaopatřen, bude zajímavé, jestli si v budoucnosti zažádáte o starobní důchod. Pokud ano, tak tady píšete bludy. Mimochodem, já si o důchod nezažádal. To je rozdíl o keců a reality. Můj starobní by byl několikanásobek průměrného.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2020 14:09 | kobliha

DK v čele s Nerudovou+Maláčovou+opozice neumí udělat DR. Nyní se Maláčová chytá stébla a líbí se jí paskvil OECD! Jejich návrh obsahuje slovo spoření (absolutně nevhodné pro zajištění na stáří,proto ho nenávidím) je nutné investovat (nemovitosti,obchodování na burze),dále podporuje bohaté sobce pro které žádání o penzi by měl být shoz případně almužna bez které se lehce obejdou (jejich počet je nyní nejméně 20% a v dalších letech se bude průběžně zvyšovat i zásluhou dědictví). Celkově návrh OECD tím pádem je ještě náročnější na úhradu penzí,což je pravý opak jak to má řešit DR! Jinak doporučuji všem dejte si cíl,že nejpozději do 60 let i dříve se dokážete zajistit na stáří sami bez státu. Osobně jsem to zvládl za rodinu už v 55ti letech jako úspěšný podnikatel a vlastník dlouhodobého akciového dividendového portfolia!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2020 10:50 | pag

Citace / 20.11.2020 09:53

Maláčévá je magor.Důdchodci berou běžně 17000 kč a dělníci makající těžce rukama dostanou 18000 hrubého.To musí kupovat ošacení,jídlo,živit auto.....Podivný je tento stát a jeho představitelé!Pracující žebrota je každému u (_!_).Každému mladému říkám "Mazej aspoň do Rakouska".Tady štěstí není!
Běžně 17000?Celá moje rodina vysokoškolské vzdělání technického směru a nikdo takový důchod nemá.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/10

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Vladimír Bezděk

ekonom

Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services