Nespravedlnost při zvýšení důchodu skončí. Změní se termín

Důchody se pravidelně nezvyšují přesně od 1. ledna, ale až od termínu výplaty konkrétnímu člověku. Část seniorů tak nikdy nedožene ty, kteří dostávají přidáno dřív. Od roku 2022 se to změní, rozhodli poslanci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2020 9:49, občan

Pro Vladimír, samozřejmě nemáte pravdu, termín si nemůžete vybírat, jen manžel nebo manželka mohou pokud partner už důchod pobírá. Ale jen ve stejném termínu. A s tou valorizací od 1.1 má pirát samozřejmě také pravdu.

Zobrazit celé vlákno

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 11. 2020 9:14, Vladimír

Je to pitomost. Je sice pravda, že důchod je ve skutečnosti vyplacen na období ode dne výplaty do dne předcházejícího v následujícím měsíci.
Ale fakticky je to důchod za kalendářní měsíc, ve kterém byl vyplacen.
Je to obdobné, jako u zaměstnanců. Ti dostanou výplatu dokonce až ve výplatním termínu v následujícím kalendářním měsíci, ale nejsou o nic ukráceni, jen úvěrují zaměstnavatele. Proto se v některých zemích vyplácí častěji, třeba týdně. Pokud dostanou přidáno do 1.1., výplata jim přijde až v únoru a samozřejmě s tím zvýšením. Důchodci by přišli o peníze pouze tehdy, kdyby dostali navýšení až ode dne výplaty, ale to tak není, dostanou už od prvního.
Ostatně termín si může každý při podání žádosti určit.

-129
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 143 komentářů)

3. 11. 2020 9:50 | Karel Zítek

jo on je tu již několikrát - tedy můj e-mail Karel.Zitek@Seznam.cz Tedy kdo si přečetl vše na www.mesec.cz/autori/karel-zitek a ještě mu to není jasné, kdo chce "grafy víceletého období" , které jsou součástí znaleckého posudku co na věc mám, ten mi může na ten mail napsat a když budu stíhat, tak rád pošlu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2020 9:42 | Jana

Pro Gabriel Pleska : Pravdu sice máte, ale buďte ubezpečen, že občané, co nemají nárok na starobní důchod, si na své přijdou prostřednictvím sociálních dávek, takže ve výsledku mohou mít vyšší příjem než člověk, který celý život poctivě pracoval a pro stát něco udělal, ne že jen ždímal státní kasu a žil na úkor ostatních.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 9:04 | Jana

ti kteří mají důchod nad 20000 Kč těm bych přidala poté 100 Kč nebo bych jim nedala nic. ------------------------ Správně, soudružko. To máte z vlastní duté hlavy nebo jste to probírali na uličním výboru KSČ? Jestli jste se nevšimla, doby, kdy měl solvíňák 3x větší plat než VŠ konstruktér, už naštěstí skončila, a projevuje se to i na důchodech. ------------------------------ ------ Souhlasím s paní Kyselovou. V tom smyslu byly podány i některé pozměňovací návrhy. Přidávat PLOŠNĚ 5000 Kč ke všem typům důchodů a hlavně k těm vysokým, je nesmysl! Např. vdovec se starobnim důchodem 30 000 Kč dostane na přilepšení 2x 5000Kč. A na straně samoživitelka s malým dítětem/dětmi, co musela zůstat doma za 80% příjmu, nedostane při podstatně nižším příjmu a zvýšených nákladech na živobytí nic?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 8:47

Pro ViR: Vaše paní sestřenice musela mít velmi dobře placené a ne příliš namáhavé zaměstnání, když jí byl přiznán starobní důchod i s přihlédnutím k navýšení díky přesluhování zhruba o 5500 Kč vyšší než byl v té době průměrný starobní důchod žen. Zřejmě si mohla dovolit přesluhovat, neb nebyla sedřená zaměstnáním a péčí o rodinu. To si mohou dovolit ženy rozvedené, popř. vdovy, které již nepečují o děti (některé ženy mají tu smůlu, že mají děti např. invalidní), vnoučata buď nemají, nebo o ně pečuje druhá babička, většinou matka matky, že. Nemají ani staré rodiče, kteří potřebují jejich péči a starostlivost. Tímto se muži většinou vůbec nezabývají, to si přiznejme. Naopak očekávají doma servis a péči ze strany manželky. Takže prosím nesrovnávejme nesrovnatelné. Kdyby ženy měly dobře placené, fyzicky nenáročné zaměstnání a nebyly by na ně kladeny požadavky na péči ze strany rodiny, jistě by mnohá setrvala nadále v celkem pohodlném zaměstnání např. dobře placené bankovní úřednice při dosažení důchodového věku a odpracovaných let s cílem navýšit si starobní důchod. Mnohým ženám však ta štvanice při nízkém platu a tudíž výhledově nízkém přilepšení si do budoucna za postupně ničené zdraví nestojí. Pokud již sama v té době nebojuje např. s nějakým druhem rakoviny či jinou vážnou nemocí. Dokud nebude ohodnocena práce ženy při péči o rodinu alespoň průměrným příjmem muže ze zaměstnání, budou ženy i nadále diskriminovány.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2020 8:39 | Tomáš Marný

Citace - Bohumila Kyselová / 03.11.2020 08:23

ti kteří mají důchod nad 20000 Kč těm bych přidala poté 100 Kč nebo bych jim nedala nic.
Správně, soudružko. To máte z vlastní duté hlavy nebo jste to probírali na uličním výboru KSČ? Jestli jste se nevšimla, doby, kdy měl solvíňák 3x větší plat než VŠ konstruktér, už naštěstí skončila, a projevuje se to i na důchodech.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 8:37 | Gabriel Pleska

Pravdu samozřejmě mám.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 8:35 | Tomáš Marný

Citace - Pag / 02.11.2020 22:51

a pak bere důchod z průměru.
Důchod z průměru... Tak to jo. To je asi nějaký tajný zákon z péra ANO, že?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 8:23 | Bohumila Kyselová

Přidala, bych důchodcům, kteří mají velice malé důchody, a valorizována, bych jim důchod aspoň o 1500 Kč a ti kteří mají důchod nad 20000 Kč těm bych přidala poté 100 Kč nebo bych jim nedala nic. Aby se zvedl důchod těm, kteří ho mají pod průměrem. Protože se zdražují nejen potraviny, ale i ostatní výrobky atd... Není možné se z takto malých důchodů uživit.Hlavně se to týká lidí, kteří nemají manžela/ku.A jsou sami.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 11. 2020 1:52 | ViR

Ono je to politicky nekorektní, ale většina současných důchodkyň měla vzhledem k dřívějšímu nároku na důchod (ale nikoli povinnosti do něj odejít!) o 3 - 5 let kratší dobu pojištění, neb o tuto dobu odešly do důchodu mladší, než muži stejného ročníku. Takže s ohledem na to mají o 4,5 - 7,5 % nižší procentní výměru, než jakou by měli jejich vrstevníci (muži) při stejném výdělku. Jinak, pokud vezmete současnou mediánovou mzdu mužů a žen, mají ženy příjem o necelých 16 % nižší. Pokud však z těchto příjmů vypočtete důchod pro stejnou dobu pojištění, je důchod žen (díky redukční hranici) jen o cca 5,5 % nižší. Jenže vtip je v tom, že např. u ročníku 1957 "dvoudětné" ženy mohly odejít do důchodu již v r. 2017 - 2018, zatímco důchodoý věk jejich vrstevníků je přesně o tři roky vyšší. A teď ten bombónek :-), pokud by ty "holky" pracovaly bez pobírání důchodu dalších 18 měsíců (a odešly do důchodu namísto o 3 roky dříve než muži jen o rok a půl, zvýšila by se jim prací "nad nárok" procentní výměra důchodu o 6 %, čili dosáhly by, přes oddpracování kratší doby, na stejný důchod jako muži. Udalala to jen málokterá Osobně znám jen jednu, a to mojí sestřenici. Odešla do důchodu minulý rok v prosinci, tedy poněkud později, než její vrstevnice. A byl jí vyměřen důchod ve výši cca 18500 Kč. Valorizován byl letos na cca 19660 Kč a v r. 2021 se jí zvedne na 20870 Kč. Takže tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 1:18 | ViR

Když si to namalujete do grafu sumu obdržených důchodů třeba za 5 let či 10 let od data přiznání důchodu pro důchodce se stejným datem nároku (např. 15.6.) a stejnou výší důchodu, kdy jeden z nich má datum výplaty 6. den v měsíci a druhý 24. den v měsíci, zjistíte, že prostě v součtu dejme tomu k výročí přiznání důchodu nedostanou stejně, a že ten rozdíl se zvětšuje. Čili současný stav sice každému důchodci pošle na každé valorizační úrovni 12 splátek, ale tím, že je neposílá ke stejnému datu znevýhodňuje toho, kdo dostává důchod později.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 11. 2020 1:07 | ViR

Těch "zabitýchmladých chlapů" zase není tolik. Nicméně, pokud odhlédneme od věku dožití celé populace a podíváme se na dobu pobírání důchodu, tak podle statistické ročenky za rok 2019 (ta je nejnovější) muži pobírají (řádný starobní) důchod v průměru 19,31 let, zatímco ženy 28,22 let. Ženy tedy pobírají důchod zhruba o devět let déle, než muži. Věk zániku (starobního) důchodu je přitom u mužů v průměru 79,81 roků zatímco u žen 83,75 roků. Uvedené údaje jsou již samozřejmě "očištěny" od úmrtí v mládí. Jen na okraj, uvedená čísla krásně ilustrují nejen to, že ženy se dožívají vyššího věku, ale také to, že současné důchodkyně odešly, a stále ještě odcházejí, do důchodu v nižším věku, než jejich vrstevníci. Což samozřejmě zejména u tzv. "starodůchodkyň" znamenalo významně kratší dobu pojištění, neb mohly (ale nemusely!) odejít do důchodu dle počtu dětí dříve o 5 let (i více) než stejně staří muži. Což ovšem znamná o pět let kratší dobu důchodového pojištění a tedy o 7,5 % nižší procentní výměru. Toto má zpravidla větší vliv na nízké důchody žen, než jejich nižší výdělky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2020 23:44 | Jana

Citace / 02.11.2020 22:56

A co vám brání si taky takovej život zařídit? Můžete se starat o invalidního člena rodiny za 12800korun.nebo sám mít 3stupen inv. důchodu.

Myslím, že dobře vychovaný člověk nemá tyto ambice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2020 22:56

A co vám brání si taky takovej život zařídit? Můžete se starat o invalidního člena rodiny za 12800korun.nebo sám mít 3stupen inv. důchodu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2020 22:51 | Pag

Citace - Gabriel Pleska / 02.11.2020 16:02

Paní Heleno, je mně potěšením udělat vám dneska radost. Člověk, který bral celý život sociální dávky a nepracoval, nemá na starobní důchod nárok, nemá dost let povinného důchodového pojištění. Spokojena?
Nemáte pravdu,místo práce se mu počítá např. doba péče o dítě, doba vlastního invalidního důchodu, péče o invalidního člena rodiny, pěstounská péče a jiné. Takže příslušník té šikovné skupiny skutečně celý život nemákne a pak bere důchod z průměru.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2020 21:46

Podle vašich názorů soudím, že jste ještě mladý, zdatný, bezdětný, ...a hlavně nezralý, ať je vám, kolik chce. Nebo zůstávate vy doma s nemocnými dětmi na ošetřovačce za 60 % platu? Máte pocit, že takový příjem vám vylepší důchod? Vstáváte k nim v noci? Taháte těžké nákupy pro celou rodinu? Vaříte jim? Pečete? Uklízíte pořád dokola? Chystáte jim oslavy narozenin, svátků, Vánoce, Velikonoce, staráte se, kde budou trávit prázdniny? Nakupujete jim oblečení, učíte se s nimi, chodíte s nimi k lékaři, vodíte je do školy, chodíte na třídní schůzky,koupete je, čtete pohádky, povídáte si s nimi, hrajete si s nimi? Perete, žehlíte, chodíte s nimi na výlety, a staráte se o tisíc dalších věcí a povinností? Tak laskavě hloupě nemelte !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 11. 2020 20:11 | ještě jednou debil

Co sem pletete výši důchodů, přidat všem stejně appod. zatím vždy platilo a v dom dnešním marasmu obzvláště, že každý si lehne podle toho jak si ustele. A co stále srovnáváte baby co se staraly o děcka. Pokud ženská odpracuje stejný počet let a se stejnou výplatou jako chlap, tak na důchodový účet oba odeslali stejnou částku a dostanou stejný důchod!!! Ta čárka dole na to nemá vůbec vliv, ale odpracované roky a odvedené peníze. A dobře těm p o d n i k a t e l ům co tak živořili, že si na důchod platili jenm základ, tak to těď mají!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2020 20:09

Dodatek k tomu, že se ženy dožívají vyššího průměrného věku : nesnižují vám náhodou statistiku ti mladí chlapi zabití na silnicích, předávkovaní drogami, páchající sebevraždy ve věznicích nebo jinde, vyřizující si mezi sebou účty a pod.? Znala jsem dost žen, co zemřely poměrně mladé a naopak dost mužů, co se dožili vysokého věku, daleko přesahujícího ten průměrný pro muže. Je to často o způsobu života, víte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2020 20:03 | Tomáš M

Řekl bych že stávající úprava (tj. zvýšení od lednové splátky) je v pořádku, oba důchodci dostanou v průběhu roku 12 výplat důchodů valorizovaných stejným způsobem. Nová úprava (zvýšení od 1. 1.) přiznává důchodci s pozdní splastností navíc "jednu valorizaci" (pokud by měl výplatní den na konci měsíce). Oba způsoby jsou oprávnitelné, ale stávající se mi zdá jednodušší, logičtější a tak nějak spravedlivější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2020 20:03 | debil debilový

Takže proč je v zákoně o důchodech napsáno, že pokud zemřel před výplatním termínem v měsíci, tak plátce dopočítá dny v měsíci a pokud již v měsíci převzal důchod, tak pozůstalí musí dny po smrti do konce měsíce v r á t i t !!! Kde je vaše logika, podle výkladu, že je důchod ode dne do dne v násl. měsíci, to by pozůstalí museli vracet dny vždycky do následujícího výplatního termínu!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 11. 2020 19:53

Hedvika: pracovala jsem 40 let jako dělnice měla jsem celý život nišší plat než muži a měli stejnou profesy teď mám i nišší důchod než muži příjde někdy vyrovnání důchodu mezi muži a ženy? ------------------|----------- ---------- A taky jste sla do duchodu DRIVE nez muzi, pokud jste mela deti, a budete v prumeru pobirat duchod dele nez muzi v prumeru. Zeny sice maji o 20% mensi platy a tedy i odvody, ale z duchodoveho systemu cerpaji o 20% vice nez muzi.
Dokonce je system postaven tak, ze kdybyste sla do duchodu ve stejne dobe jako muzi, tak byste mela stejny duchod jako ti muzi, prestoze jste mela mensi prijmy. Jenze to se zenam nechce a chodi do duchodu moc brzy (vetsinou hned jak mohou), cimz si ten duchod nijak nevylepsi. ------------------------------ ---- Nevím, kde jste sebral, že by paní při nižších příjmech měla stejný důchod jako její kolegové - muži. Samozřejmě neměla. Výše zásluhové části důchodu záleží na počtu odpracovaných let a výši příjmu v příslušných letech. Protože příjmy dříve byly podstatně nižší, přepočítávají se pomocí různých koeficientů. Dále záleží na náhradních dobách pojištění atd. Proč myslíte, že ženy odcházejí do důchodu často, hned jak mohou? Mají totiž hůře placenou práci, starají se o domácnost, manžela, často hochy "mamánky", co mají doma mamahotel, o vnoučata, protože jejich maminky musejí pracovat, i když jsou děti nemocné. Kromě toho také často pečují o své staré rodiče, či o rodiče manžela. Závidíte ženám, že se průměrně dožijí o pár let vyššího věku než muži? Víte, čím to je? Ženatí muži se totiž také většinou dožívají vyššího věku, neboť čerpají péči manželky. Ti, co žijí sami, se zhusta o sebe špatně starají. Kouří, pijí alkohol, stravují se po hospodách a mají málo pohybu.Neumí se postarat ani sami o sebe, nebo jsou tak líní?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Telička

politik a lobbista

Miroslav Ševčík

ekonom

Pavel Telička
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miroslav Ševčík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services