Zvýhodnění stravenek je postaveno na mylném základě

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 25. 2. 2008 | 14 komentářů
Tahanice o osud daňového zvýhodnění stravenek se přesunuje na půdu parlamentu. V boji za jeho zachování se ovšem často používají nepřesné argumenty a předpoklady.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2008 0:56, HonzaH

Já jsem pro daňové úlevy na všechny činnoti, které stát podporuje nebo by mohl podporovat pro jejich příznivý vliv na prosperitu nebo život obyvatel. Odpočet z daňového základu by mohl mít každý poplatník za to, že vykonává zaměstnání - to už teď má formou slevy na dani. Zrušení stravenek by se mohlo kompenzovat jejím zvýšením. Při rovné dani je jedno, jestli je použit mechanismus odpočtu ze základu nebo slevy na dani, avšak současná úprava se superhrubou mzdou je tak pitomá a nelogická, že to někdo navrhl tak, aby naschvál lidi nasral. Když třeba dcera - studentka - si vydělá 10K na dohodu, dostane 8.500 čistého. V pořádku. Proč ale v případě, že zaměstnavatel jí chce dobrovolně platiti soc. a zdr. pojištění, tak jí to přičtou k daňovému základu a v čistém dostane o 500 míň. Stejně z toho nikdy důchod neuvidí, tak to musí zaměstnavateli rozmluvit a raději si sjednat víc menších poměrů na dohodu, ze kterých se to neplatí.

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2008 1:01, HonzaH

Na druhé straně je tu ten problém, že s penězi navíc, které by každý dostal jako slevu na dani, by mohl každý disponovat svobodněji. Mnozí by do té restaurace na oběd nezašli a koupili by si 3 rohlíky se sejrem. To se pochopitelně nelíbí stravenkové lobby a restauratérům. HDP by se určitě nesnížilo, protože zaměstnanci by ty peníze zcela jistě utratili za něco jiného.

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

23. 11. 2010 14:53 | Karel

Rád bych vyvrátil jeden všeobecně vžitý omyl kolem stravenek. Od roku 1991 provozuji restauraci a rozhodně si nemyslím, že by stravenky vydávané stravenkovými společnostmi pro mne znamenali přínos. Pouze mi značně zvyšují náklady, neboť ročně jim zaplatím na provizích takřka 70.000,-Kč.Provize za nákup stravenek pro své pracovníky platí i zaměstnavatelé.V dobách před vstupem těchto společností na trh jsem tiskl vlastní stravenky a zaměstnavatelé si je nakoupili přímo u mě za čistou nominální hodnotu, kde je také jejich zaměstnanci utratili. Dnes se velká část stravenkového obratu utrácí i za nepotravinářské zboží.Pokud by se stravenky měli zrušit, ani trochu se nebojím, že v důsledku toho přijdu o své zákazníky, neboť oni své stravenky mohou utratit za oběd u mne stejně tak jako třeba za lahev rumu v supermarketu. Je to naprosto stejné jako by měli v ruce peníze. Jenom vzniká jakési paralerní oběživo přinášející užitek pouze jeho vydavatelům. Pak je ještě dobré si povšimnout, že stravenky už chtěla zrušit každá nová vláda, co moje paměť sahá. No a vždycky nakonec couvla. Proč asi ... Jen pan Topolánek byl tak nešikovný, že se objevily signály stran možného úplatku od stravenkových společností a světe div se, i přes svá razantní prohlášení stravenky také nezrušil. Proč také přicházet o jednu z finančních jistot, která se nechá co 4 roky využít.Pokud chce stát něco udělat pro zaměstnance, nechť zruší veškeré stravenky, dárkové šeky, unišeky, ADHOC šeky, dovolenkové šeky a já nevím jaké ještě, a uleví zaměstnancům na odvodech do státní kasy, ale to by bylo na delší povídání.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2008 10:26 | pozitkár jidla

myslím si, že p. Pekař musí používat správné názvy - zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnanci přestávku na oddych a stranu; tak ať nemate odvolávkami na zákoník práce, který nezná. diletant
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2008 8:08 | Pavel

S tou závodní jídelnou to není pravda. Pokud zaměstnavatel provozuje závodní jídelnu, tak veškeré něklady s ní spojené (mzdy kuchařů, nájem prostor, vybavení, atd.) má jako náklady a neplatí z nich daň. Proto může být jídlo v závodní kantýně výrazně levnější než v hodpodě, i když na to zaměstnavatel přímo nepřispívá. Stravenky slouží jen k tomu, aby se nepoměr mezi cenou stravování mezi závodní jídelnou a hospodou snížil.
Když se můj bývalý zaměstnavatel snažil získat pro nás v sousední fabrice levné obědy v kantýně, tak formálně zaměstnal jednu jejich kuchařku a bylo to. Bez toho formálního zaměstnání bychom platili dvojnásobek ceny jen kvůli odvodu daní. Právě tento nepoměr odstraňují stravenky.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2008 10:35 | Jarmila

Nezlobte se, ale v tomto bezbožném národě je církev jen vysavačem na peníze. Kostely a jiné církevní stavby se opravují nikoli za peníze církve, ale peníze všech. měly by tedy sloužit všem. většinou mají báječnou akustiku, proč v nich tedy nepořádat koncerty? Ne hiphopové, ale klasickou muziku. 1x za rok je trochu málo. Navíc doufám, že by se takové užití kostela ani církev nebránila. A pokud k tomu, abyste se choval mravně, potřebujete obezličku v podobě svaté zpovědi, pokání v kostele apod., co Vám brání si tyto služby platit ze svého?
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2008 13:02 | Vašek

Na 86 let, ty matematiku. Církvím se vrací jen to, co jim paří, a zdaleka ne vše.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2008 15:51 | Jarmila

Tisíce lidí stravenky nemá, stejně jako regulovaný nájem a jiné vymoženosti, a přesto jsou živi.
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2008 15:26 | Nox

A uvedomujete si, kolik by ta "primerena odmena" musela byt? V dnesni dobe milionovych cen skromneho bydleni, nerealnosti duchodu pro mladsi rocniky, cen energii, atd. Ono ani nekolik desitek tisic cisteho neni zadna vyhra, ackoliv je vydela jen mensina lidi. Podle tohoto by muselo asi 70% nizkoprijmovych obyvatel vymrit, ale lide maji nastesti tuhy korinek. Ale jinak souhlasim, ze lide by meli mit moznost vybrat si za co utrati sve penize sami, tedy: zadne stravenky, zadne statni podpory na to ci ono. Ovsem za soucasneho stavu by to znamenalo silne snizeni zivotni urovne vetsiny lidi, protoze tyto veci by se rusily pochopitelne bez nahrady.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2008 14:05 | Jarmila

Probůh, na co se taky diskutuje o nějakých stravenkách? Závodní stravování bylo zavedeno po 2. sv. válce, v době, kdy byly mužské pracovní síly zdecimovány nebo vybity, bylo třeba, aby do fabrik nastoupily ženské a aby se tyto pracovní síly aspoň jednou denně nadlábly. Je 60 let po válce. Doba se změnila. Jídla je dost a ve slušné kvalitě. Tak co se má kdo starat, jesli zaměstnanec jedl, kde a za kolik? Zaměstnanec má pracovat a za to dostat přiměřenou odměnu. Takovou, aby měl na dlábenec v poledne a aby uživil děti - budoucí danové poplatníky. Pokud nemá na cestu do a z práce, nemá na jídlo, nemá na bydlení a staví si ho po odpolednách svépomocí, je něco špatně. Už tu není socialismus, vážení. Dokonce 18 let, jestli jste to někdo nepotřehnul. Zvonili jsme pro zodpovědnost? Zvonili. Tak ji taky chtějme. Nebo nás bude pořád někdo kontrolovat jako malé děti? Napapal jsi se Pepíčku hezky? Nabumbal taky? A co pracovat? To teď teda budeš? Kde to proboha jsme?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2008 10:27 | Hanz

Tohle jsou efektivne vynalozene penize, lide se slusne naji, nemaji zaludecni vredy a vypadaji spokojene. Spokojene vypadaji i jejich zamestnavatele coz je naprosto idelani stav. Neefektivne vynalozene penize jsou dle meho nazoru napriklad miliardy vyhozene do vyrovnani s cirkvemi. Hodit 270 mld. do chrtanu cirkve v tomto bezboznem narode je luxus. A pokud to dame do souvislosti s jednoduchou matematikou a stravenkovym problem vyresime jej na 270 let dopredu:-))
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2008 9:54 | Andy

O stravenkách se pořád říká, jak je to nejrozšířenější benefit pro zaměstnance. Otázka je, jestli to firmy skutečně jako benefit vnímají, a pak by nemělo vadit odstranění daňového zvýhodnění, nebo tím jenom optimalizují daně.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2008 8:31 | rpolasek

Ono s těmi stravenkami to je diskutabilní. Na jedné straně spousta lidí má díky těm stravenkám během práce pravidelné teplé jídlo a taky přestávku v práci, kdy musí zvednout zadek a někde na ten oběd zajít, takže to působí příznivě na jejich zdraví oproti těm, co si dřepnou někde v odpočinkové místnosti na židli a vytáhnou na oběd chleba se sádlem. Na druhé straně, kdo bude chtít šetřit, tak stejně bude pojídat ten chleba se sádlem a ty stravenky bude šetřit a hledat samoobsluhu, kde za ně nakoupí třeba toaletní papír nebo svíčky na hrob na Dušičky či prací prášek, takže ony slevy formou daňových odpisů budou zneužity. Já se přikláním k možnosti daňové zvýhodnění stravenek zrušit. Kdo se cítí na to, že přežije každodenní oběd chleba se sádlem nebo musí zrovna nějaký rok intenzívně šetřit , tak aspoň nebude něco zneužívat. A zaměstnavatelé, co mají skutečný zájem, aby jejich zaměstnanci chodili na teplý oběd, ne jenom získat něco navíc na státu, budou ty stravenky vydávat i tak, jen si budou přísněji hlídat nějaké zneužití.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2008 7:39

Mno, tak si radeji vytahnete kalkulacku a zacnete znova pocitat. Pokud ji zamestnavatel zacne navic platit k 10000 i zdrav + soc .pojisteni, tzn vyda za ni dalsi 3500, tak si tato studentka vydela o 250 KC vic nez na dohodu :-)
10000 - zdravotni 450 - socialni 800 je 8750. Zaloha na dan je 15%z13500=2025, ale sleva na dani je letos 2070/mesic a dale 335/mesic pro studenty. Tzn odvede nulovou dan a zustane ji tech 8750Kc.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2008 1:01 | HonzaH

Na druhé straně je tu ten problém, že s penězi navíc, které by každý dostal jako slevu na dani, by mohl každý disponovat svobodněji. Mnozí by do té restaurace na oběd nezašli a koupili by si 3 rohlíky se sejrem. To se pochopitelně nelíbí stravenkové lobby a restauratérům. HDP by se určitě nesnížilo, protože zaměstnanci by ty peníze zcela jistě utratili za něco jiného.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2008 0:56 | HonzaH

Já jsem pro daňové úlevy na všechny činnoti, které stát podporuje nebo by mohl podporovat pro jejich příznivý vliv na prosperitu nebo život obyvatel. Odpočet z daňového základu by mohl mít každý poplatník za to, že vykonává zaměstnání - to už teď má formou slevy na dani. Zrušení stravenek by se mohlo kompenzovat jejím zvýšením. Při rovné dani je jedno, jestli je použit mechanismus odpočtu ze základu nebo slevy na dani, avšak současná úprava se superhrubou mzdou je tak pitomá a nelogická, že to někdo navrhl tak, aby naschvál lidi nasral. Když třeba dcera - studentka - si vydělá 10K na dohodu, dostane 8.500 čistého. V pořádku. Proč ale v případě, že zaměstnavatel jí chce dobrovolně platiti soc. a zdr. pojištění, tak jí to přičtou k daňovému základu a v čistém dostane o 500 míň. Stejně z toho nikdy důchod neuvidí, tak to musí zaměstnavateli rozmluvit a raději si sjednat víc menších poměrů na dohodu, ze kterých se to neplatí.
+78
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Tomáš Čupr

podnikatel, Slevomat a DámeJídlo.cz

Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů
×
Tomáš Čupr
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services