Jak změnit důchody? Máme jasno, teď je to na politicích, říká šéfka komise

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 10. 1. 2020 | 110 komentářů
Důchodová komise dnes bude diskutovat o konkrétních variantách rozdělení prvního pilíře na rovný důchod a zásluhovou část. „Na změnu systému máme pět let. A bez daňové reformy to nepůjde,“ říká předsedkyně komise Danuše Nerudová v rozhovoru pro Peníze.cz.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2020 7:23

O našich důchodech rozhoduje Danuše a genderové neziskovky. Ochraňuj nás Bůh.

+111
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2020 10:07, Rumbum

Resit nejakou zasluhovost je nesmysl. Kdo udelal pro spolecnost vic - ten kdo vychoval 4 deti, nebo ten, kdo vydelaval cely zivot penize? Ty deti muzou by nefachcenka a ten druhy muze byt podvodnik. Kdo to posoudi?
Duchody by mely byt pro vsechny stejne. Proste vezmu penize vybrane na socialnim pojisteni a podelim poctem duchodcu. A kazdy rok to musi vyjit. Bude to udrzitelne a predvidatelne a svym zpusobem nejspravedlivejsi.

-96
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 110 komentářů)

10. 1. 2020 10:28 | Milena

Ale jděte, důchody se vyplácí i vedle, v Německu, Francii, Švýcarsku aj.- je to normální, proto se také strhávají z platu daně, každý stát má své politiky které se vyplácejí z peněz pracujících, tak ti mají zase povinnost zajistit slušný život svým vysloužilým zaměstnancům.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:25

Tak to vás lituji, nemáte žádný život a to je škoda, mladá leta rychle utečou a vy NEŽIJETE, ale jen pracujete, o tom myslím by život neměl být, měli bychom pracovat a vydělávat ,abychom žili, ale ne žít abychom pracovali. Všeho moc škodí, musela jste mít dvě hypotéky? nechtěla bych mít váš život.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:22

Žádný důchodový účet neexistoval a neexistuje. Co přiteče se hned vyplatí na důchody. Maximálně trochu zbyde nebo chybí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:20 | stanik

S paní Danuší v podstatě souhlasím. O důchodech a finančním zajištění v důchodu nerozhoduje uřad ani firma, ale člověk sám. Paní Danuše je ročník 197x je tedy podstatně mladší osoba předdůchodového věku. Má vyšší profesní vzdělání jež ji vzdaluje od minimálního průměrného platu. Záleží jen na ni jak umí finančně hospodařit se svými financemi a kolik díky svému vzdělání si dokáže odložit na dobu až bude po tom.... ! Většina diskutérů, spoléhá na stát a režim tak jak se to naučili jejich rodiče v době socialistického Československa. V současnosti jsou i dnes v ČR vzdělaní jedinci, jež jsou s finančním hospodařením s budoucností v ...... na štíru.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 10:20 | Milena

Měla by být rovná mzda = polovině průměrné mzdy, a pracující lidi by si měli ještě platit důchodové pojištění, aby pak zase měli ty velké penze, ale není nikdy dobré za plně odpracovaná leta, a několik let navíc, brát nyní podprůměrnou penzi, neb v ČR je každý rok dráž a dráž - inflační navýšení pro 1/3 důchodců vůbec není postačující, lidi jen přežívají, delší výlety nedělají, nedají si jídlo v restauraci, ani kávičku, no protože je to docela bída. Je to ostuda státu, po 30ti letech v kaputalismu tohle ještě existuje !
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 10:15 | Petr

Je to jednoduché. Musí se zdanit práce robotů.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:15 | Bartoš

Klaus rozpustil důchodový ůčet. Měli by se tyto peníze vrátit zpět ze státniho rozpočtu a bude peněz dost na důchody i valorizaci.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 10:14 | Ruda

Citace - Tehir / 10.01.2020 07:43

Udělejme všechny důchody zásluhově - procentem z platu našich pracujících dětí. Nemáš děti? Gratuluju, ušetřil jsi spoustu peněz a jistě na svůj důchod máš. Vychoval jsi nemakačenka? Tvůj problém. :D

To dává rozum až na to, že nechci, aby moje děti otročili na kapitalisty. Projděte se Prahou - samé obchody s čínskými výrobky, vše se točí jen kolem nakoupit, sežrat, vychlastat, vykouřit. Ekonomika, která je založena na neustálém růstu spotřeby je odsouzena k zániku. Nutí nás kupovat víc, pracovat víc, otročit víc. Tento systém je neudržitelný. Bez obětí se nezmění. Jedině ignorace peněz. Cennost tvůrčí práce a práce, která vytváří opravdové statky (lékaři, učitelé, zemědělci, řemeslníci, umělci, vědci, výroba kvalitních potřeb pro zajištění komfortního života, to je tak vše). Zbytek je nadměrná výroba, plýtvání zdroji přírodními a lidskými. Život na planetě je pro všechny až na člověka zdarma. Úplně zdarma! Platíte jen časem - tedy dáváte část svého života. Tak když na auto musím vydělávat 5 let, znamená to de facto, že kvůli sajrajtu, který se zničí hned po uplynutí záruky, mám o 5 let kratší život. Problém je v tom, že se lidi odnaučili pomáhat si. Každý se stará je o svůj zadek. Už ani osamělost nikomu moc nevadí, protože to prázdno se zacpe chlastem, nezdravým jídlem a internetem. Každý se bojí dávat, když nemá záruku, že něco dostane nazpět.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:11 | george

To je jednoduché.Zdaní se práce robotů.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 10:08 | Ivana

i když nás nahradí roboti, stále bude odvedena práce, která bude na prodej.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 10:07 | Rumbum

Resit nejakou zasluhovost je nesmysl. Kdo udelal pro spolecnost vic - ten kdo vychoval 4 deti, nebo ten, kdo vydelaval cely zivot penize? Ty deti muzou by nefachcenka a ten druhy muze byt podvodnik. Kdo to posoudi? Duchody by mely byt pro vsechny stejne. Proste vezmu penize vybrane na socialnim pojisteni a podelim poctem duchodcu. A kazdy rok to musi vyjit. Bude to udrzitelne a predvidatelne a svym zpusobem nejspravedlivejsi.
-96
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 9:58 | Ruda

Jeho starost o nás je mnohem zjevnější než ta od politiků. Škrtněte pravidelné odměny, náhrady nákladů, vydržování poloviny aparátu a hurá, máme na důchody! Známý pracoval v restauraci poblíž Hradu. Denně tam chodili "sluhové národa" a klidně si objednali k obědu jídlo za 8000 tisíc, snědli pár kousků a odešli. Vše se hradí z našich daní! Je to otevřený výsměch občanům. Dělají z nás otroky a už ani neskrývají, že potřebují občany jen jako dojné krávy. Jsme pro ně nicky. Práce ve vládě by měla být placena minimální mzdou. Ale oni tam lezou jako do byznysu - pro velké výdělky, informace a moc. Něco jako imunita, t.j. trestní bezúhonnost je šaškárna. Naopak, přestupky a podvody od politiků a státních zaměstnanců by měly být trestány mnohem přísnějí. Za svoje sliby ať ručí vlastním majetkem a svobodou. Jinak každý toho naslibuje hory doly. Ale co my můžeme politikovi? Můžeme ho jen zvolit..., že?
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:57

S tím musím souhlasit. Průběžný systém jako základ a fondový jako doplněk. Proto byl zaveden 2. pilíř, který byl následně bolševiky v čele se Sobotkou zrušen.
Jako jedinou možnost pro udržení důchodů vidím obnovení povinného fondového pilíře s povinným přispíváním zaměstnavatelů. Tento fond by musel ze zákona investovat agresivně a s nízkými náklady do akciových indexů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:52 | Simona

Dle mého názoru by zásluhová část měla být vypočítána z toho, co ten dotyčný za celý svůj život odpracoval, nikoli z jeho dětí, na ty by se mohlo přihlížet jako na bonus do naší základní části. Kdo má více dětí by jednoduše spadal do vyšší třídy a jeho důchod by byl o něco navýšen. Nelze ale říct, že kdo nemá děti, má smůlu. Třeba ten dotyčný nemůže mít děti ze zdravotních důvodů, to vám nebliklo co? Ale jinak ano, máte pravdu, na stáří je nutno si našetřit a neříkejte mi, že to nejde, všechno jde. Já platím 2 hypotéky a taky ušetřím. Ale to víte, nepiju, nekouřím, nejezdím každý rok na dovolenou k moři, nejezdím autem (půl roku jezdím MHD na předplatné a půl roku jezdím zadara na kole) a nekupujeme si předražené dárky na Vánoce ani na narozeniny. Každý si musí ujasnit své priority a potřeby. Ano, je těžké ušetřit, pokud se ani nesnažíte šetřit. A to málo, co dáte bokem, je taky nutné někde uchovávat, aby vám 2-3% ročně neukrojila inflace, jinak na stáří opravdu nebudete mít co do huby. Já si na důchod spořím už od 18 let, přispívá mi i zaměstnavatel. Zároveň mám bokem něco málo, kdyby mi vypadl příjem, abych mohla zaplatit hypotéku a něco na nenadálé události. Je mi 30 a taky ještě dítě nemám, protože jednoduše na něj nemám prostředky a ani čas. Mám 1 práci a další 2 brigády, každý druhý víkend musím jezdit domů pomáhat tátovi a babičce. Táta má hospodu, takže ho o víkendu vystřídám a pomáhám mu aspoň s úklidem, na vše je sám, protože by si žádnou pracovní sílu nemohl dovolit, to by rovnou zkrachoval, takže uklízí, obsluhuje, zásobuje i daně a účetnictví si dělá sám. Zároveň tátovi dělám běžné domácí věci (praní, žehlení i na tu hospodu), protože jsou naši rozvedení od mých 9 let. Babička už je stará, je jí 84 let a nezvládne se o sebe postarat sama. Táta je určený jako její opatrovník, ale sám by to taky nezvládl. Takže vždy o víkendu ji pomáhám s úklidem bytu a veřejných prostor v paneláku (úklid chodby a haly, když na ní vyjde služba a ta vyjde akorát každé 2 týdny, takže to dělám pokaždé, když přijedu), chodím na nákup, občas i vařím, koupu ji a další drobnosti. Mami taky v jednom kuse musím pomáhat, protože je v zahraničí a platí půjčku, kde nechtějí peníze posílat na účet, takže mi to posílá na účet a já to pak vyberu a s výběrčím se sejde a předám mu hotovost. Můj bývalý otčím má zase exekuci, takže nemůže mít svůj účet, takže veškerá mzda chodí na můj a já se musím starat o jeho náklady (aby se zaplatil nájem, elektřina, plyn) a pak chce často vybírat hotovost, on dělá řidiče dodávky a jezdí do zahraničí, takže další starost navíc. Teď mám že jo i svou domácnost, kde mi taky vesměs nikdo moc nepomůže, taky musím uklízet, prát, žehlit, vařit a starat se o kočku. Přítel občas pomůže, ale ten dělá spíš technické věci a vše ostatní spadne opět na mě. A teď mi vy chytrolíni řekněte, kdy mám čas na to pořídit si dítě? Kdo by se o babi a o všechny asi tak staral, kdybych měla dítě? To dítě si budu moct pořídit, až tu minimálně babi nebude a starost o babi se vymění za starost o dítě. Jenže to vy asi tak komplikovaný nemáte, když hned všechno smetete ze stolu a neřešíte další sociální a zdravotní rovinu. Suma sumárum si myslím, že si prostě musí každý člověk na stáří i šetřit, nemůže počítat s tím, že mu najednou padne 65 let a říct si ejhle, mám nárok na důchod, tak se státe starej. Jestli o tom nevíte, tak i v dnešní době jsou státy, kde ani nic jako povinný důchod lidi nedostávají a jsou plně závislí buď na tom, co si za svého produktivního věku vydělali, nebo na svých dětech. Souhlasím ale s vámi, že robotizace je problém budoucnosti. Osobně si ale myslím, že je to ještě daleká budoucnost a že to v případě robotizace nakonec dopadne tak, že roboty si nebudou firmy kupovat za své, ale pronajímat si je od lidí, dnešních zaměstnanců. Takže jednoduše pošlete svého robota místo sebe do práce a on bude pracovat za vás a firma vám i tak bude platit mzdu. Co se ale nezmění, budou poměry mezi bohatými a chudými. Bohatý člověk si logicky bude moct pořídit více robotů a mnohem kvalitnějších než ten chudší. To je ale opravdu věc daleké budoucnosti, možná našich dětí, možná až našich vnoučat.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:37 | Old

A ti co mají děti si budou sami platit školné, mateřskou, zdravotní péči pro děti, rodičovský příspěvek apod. Pokud ano, pak si ti bez dětí zajisté ušetří na svůj důchod.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:35

a jak jste prisel na to, ze je to jediny funkcni system? Zajimave je, ze ve svete naprosto v pohode koexistuje prubezny a fondovy zpusob. Fondovy ma treba tu vyhodu, ze neni zavisly na NASI DEMOGRAFII, protoze vas muze diky investicim v zahranici zivit CELY SVET. Zkuste rici Svycarum a Nemcum, ze fondovy system nefunguje... budou vas mit za blazny.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:32 | Petr

Řešení tohoto problému je velmi jednoduché. Zrušte armádu(jeden stát na světě už je bez armády,tak bedeme druhý),a ušetříme tolik peněz,že bude na důchody bez problémů. Nyní,proř nepotřebujeme armádu. Odpověď je jednoduchá až primitivní,náš světový ekonom jménem Václav Klaus prodal všechny větší fabriky,všechny banky a dokonce i podzemní vodu do cziny.NÁM TU NIC NEPATŘÍ! Ať si za ty svoje majetky bojují ti co je vlastní.Pokud padne Německá Škoda Auto nebo Barum Continental do cizích rukou je mi u (_!_). Stejně nám tu nic nepatří!!!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 9:30 | Iks

Jediný udržitelná systém na důchody je průběžný. tedy lidi zaplatí daně a z toho se vyplatí důchody. Pokud lidi budou někde spořit, ukládat peníze na hromádku, tj. vytvoří se nějaký fond, nebo záloha, vždy se najde nějaký vykuk, který ty peníze v dobrém rozmaru rozkrade.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2020 9:14 | Vladimír Víšek

A co když budou roboti schopny vyrábět, v podstatě bez lidí, třikrát tolik než dnes. Ta doba obrovského úspěch lidstva se zřejmě blíží. Kdo bude ty výrobky kupovat, když málo kdo bude pracovat a mít plat? O tom téměř nikdo nediskutuje, politici vůbec.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2020 9:03

spatne to neni. 1) socialni pojisteni bylo zavedeno, myslim, v roce 1995, takze pred tim jste ho neplatil 2) to, ze se budou pocitat duchody za cely pracovni zivot (ale od roku 1986) se zavedlo jeste za komancu. 3) bez obav, i doba pred rokem 1986 vam bude zapocitana, jen prijmy neovlivni duchod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kužel

prezident Hospodářské komory

Dana Bérová

exministryně a podnikatelka

Petr Kužel
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Dana Bérová
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services