Byt, či nebyt? Nedostupné vlastní bydlení očima expertů

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 22. 11. 2019 | 28 komentářů
Bydlet ve vlastním patří v Česku mezi nejčastější životní cíle. Ušetřit si na domek nebo byt, aby člověk v penzi nemusel platit nájem, je jedna z nejběžnějších rad finančních poradců. Dostupnost vlastního bydlení ale klesá. Ptáme se odborníků, čím to je a jestli v tom máme vidět problém.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2019 19:39, deprese

Když je nedostatek bytů tak není o čem diskutovat. V roce 2008 se zvýšilo DPH na stavebni prace, pak na pozemky na 21%, zrušilo regulované nájemné, povolilo se, aby kupovali byty zahraniční zajemcce, tak vyrazne vzrostly ceny. V současné době 30% nemovitostí kupují cizinci. Pokud potřebujete bydlet nemate moc možnosti. Buď nájem nebo hypoteka za zhruba stejnou cenu. Ceny uz dolu nepujdou. Hypoteka je riziko, ale v najmu mate jistotu, ze v důchodu už na nájem mit nebudete. Kdyby se ještě výrazněji omezily hypotéky, tak by se zvýšil zájem o nájmy a ty ceny by stouply. A byl byste v pasti. Stavěly se pak byty určené jen k nájmu.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2019 9:32, Tom Pie

Vsichni se pletou. Nedostupne bydleni je dusledkem nedostatku zahradek a dalsich ploch, kde si clovek muze postavit co mu skutecne vyhovuje. Ja bydlim v domecku postaveny z odpadu a nikdy bych nemenil

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

3. 12. 2021 8:54 | bard32

Pokr.3:Je zde řešení, ovšem. Spekulanti, realitní šmejdi, dnes chtějí kupovat byty i zemědělskou půdu. Že na to dřely celé generace, tomu se posmívají. Stát kritizuje šmejdy prodejní, energetické, ale realitní si oprašuje jako děťátko. Jejich novým cílem je založit na půdě získané za hyperiflační čechokoruny komunistickou formu státních statků, ale v jejich drápech. Nesmíte jim ty byty ani tu půdu prodávat. Z bytů už udělali co vidíte, zejména v Praze, z půdy chtějí udělat pochybné asociace, o kterých ani nebudete vědět, připravit o práci lidi, kteří za té půdě i dělali, dělají nebo ji pachtují, takže místním lidem dávají slušnou práci za min. poplatky jen proto, že je to mravné a těch lidí si váží, nebo jako středostavovští soukromníci jsou zodpovědní a lidští. A migranti? Ti slušní možná, ale budou na své byty a zem poctivě půl života dřít tak jako slušní naši lidé, a nikoli, že nám bude sebranka krást chaty a jim to pak dávat. Nikoli, že jim stát postaví podobně jako některým Cikánům, ne všem, podotýkám, kteří to pak vyplundrují. I oni by si to měli za vedení odborníků sami postavit. A věřte mi to nebo ne, i s tím mám zkušenost. Jeden z privatizujících domu u nás byl totiž Cikán, a byl to slušný dobře naturalizovaný člověk, kterého jsme měli rádi. Stát by měl zavést nejen progresivní zdanění pro vlastníky bytů, které majitelé neobývají od třech bytů výše, Jeden byt či dům mám a obývám, chatu či chalupu mám jako případnou dočasnou zálohu pro případ katastrofy a platím z této výhody také další normální daně, třetí (čtvrtý? nevím) byt mohu držet pro dítě nebo svého nemajetného příbuzného, ale měl(y) by v mém vlastním zájmu tak jako zemědělská půda být pronajat(y), a vlastnictví čtvrtého (pátého-podpora porodnosti?) a dalšího bytu je podnikatelský prostor, a na ten bych vysadil 1% nebo i vyšší daň, výši a formu ale ponechám raději odborníkům, i pronájem je někdy totiž u nás podnikání velmi nejisté. Jsou i nesolidní nájemci. A ještě něco: dostupná výstavba nebo nákup sociálních bytů státem, ne obcemi (ty často jsou pěkně zkorumpované!) ty šmejdy zničí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2021 8:45 | bard32

Pokr.2 Vím, že řada mladých je na tom špatně, nesou plody politiky předešlých vládců. Byty byly totiž podobný problém i za socializmu, ale nesmělo se o tom mluvit. S tzv. družstevní výstavbou se šmelilo ostošest, dětičky komunistů měly vždy přednost, na byt se čekalo i 30 let, a to, i vy pokud jste se dostali do pořadníku, museli jste chodit dělat nádeníky na jejich stavbu po své vlastní práci, a dočkali jste se nakonec zmetečného bytu, který jste si sami několik let po nastěhování předělávali, aby v něm vůbec bylo možno žít, a pak jste ještě družstvu platili docela velký nájem. Alternativně žít, to stíhala tehdejší policie - veřejná bezpečnost. Pokud jde o tehdejší sdílené bydlení, tzv. koldomy apod., tak před tím důrazně varuji: i tehdy takové projekty končily rozhádáním všech obyvatel, bitkami a zákroky policie. Příčinou byly, stejně jako dnes, podobné kreativní týpky mezi lidmi, které trápí vás. Naopak komunistické dětičky měly i tehdy byty v osobním vlastnictví, prošly totiž kádrováním, kterého k tomu bylo třeba. Dnes řada převlečených komunistů dělá vše pro to, by se zejména mladí o nich nic nedozvěděli, mají totiž stále své posty na úřadech, dokonce v průmyslu, na jehož řízení nemají schopnosti, ve státní správě, v tajných službách. Ty dva poslední jsou nejhorší, jejich tolerantizmus vám mladým působí, že dnes nemůžete sehnat byt za rozumnou cenu, rozumný nájem. Kdyby neodstavili skutečně výkonné techniky a technické inženýry, především ty, kteří ještě byli schopni tvořit prodejné výrobky, ti totiž ani za socializmu nevládli a neřídili podniky, vše by vypadalo dnes jinak. Jako Česko jsme dnes civilizovaným zemím pro smích a zmůžeme se akorát tak na ostudu typu posílání nábojnic lidem, kteří nám nejdou v Evropském parlamentu pod nos. Jsme tím trapní a směšní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2021 8:43 | bard32

Budu ještě pokračovat: tito ekonomové jsou dodnes u moci a v současné době při předávání faktických mocenských pozic svým kamarádům nebo příbuzným neznají ohledy. Zlí lidé si tyto manýry vykládají dodnes jako tu správnou demokracii, tu správnou tržní ekonomiku - do svých kapes ovšem. A nejsou neobvyklé ani mediální názory, že pro důchodce budeme stavět Unimont-buňky na střechách předražených špatných paneláků z dob socializmu nebo je nutit bydlet po dvou až několika v předražených bytech či dokonce jako zvěř v jedné místnosti. Za podobnými názory stojí často chtiví kreativní chlapečci nebo holčičky, kterým se nechce skutečně pracovat, tedy jinak než jako protekční ulejvárnu v uměle vytvořených pozicích ve zbytečných kancelářských funkcích, myslí si, že je normální někoho okrást, když na stáří třeba zůstane sám ve svém bytě neb domě, nebo se k němu nastěhovat a vystrnadit ho z něj - např. tím, že mu metodicky zničí psychiku. Tomu všemu musejí lidé, kteří poctivě celý život pracovali, byli dobří ve svém oboru, a dík výše uvedenému ve spojení s korupcí přišli třeba několik let před penzí o práci, dnes čelit. Jen méně takových, i já patřím mezi ně, tyhle klausovské neb naší AVČR manýry přežili, řadě z nás ale zbylo jen pár korun důchodu a exekuce či spekulantští a šmelinářští majitelé nemovitostí s dobrým politickým pozadím na krku. Jsme na prvních místech v počtu sebevražd, cca 80% Čechů nenávidí celý systém, o tom nedávno probleskla i oficiální zpráva v médiích. Co s tím chcete dělat, vážená pravicová koalice? Pan Fiala se zatím jeví jako slušný člověk, ale co bude dále? My už nevěříme, protože před převzetím moci se třeba pan Topolánek taky uměl tvářit. Víte vy vůbec, co skutečná pravice je? Měli jste to možnost slyšet od někoho v cizině? Já ano, a tak vám říkám, že to je hlavně rovné jednání, pořádnost, čestnost, mravnost, pracovitost. Nikoli zlodějna, drbanství vpravdě komunistického, spíše ale komunoidního typu, sociální a systémový terorizmus.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2021 8:42 | bard32

Velkou chybou nedostatečně vzdělaných ekonomů u moci v 90. letech min. století byla tzv. divoká privatizace a patologické podcenění role státu v bytové politice. též preference cizinců proti našim občanům. Naopak na daňové výhody nedosahovali naši podnikatelé, ale cizí zavedené firmy dík pochybné liberalizačně korupční politice zejména vlády V. Klause. To vedlo k prakticky totálnímu zastavení výstavby bytů, prodeji fabrik, zejména průmyslových, které po modernizaci mohly vydělávat, ale raději se likvidovaly nebo prodávaly zahraničním firmám, které je odstěhovaly a odešly od nás hlavně kvůli neochotě nás Čechů poctivě pracovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2020 20:40 | FrantaRetaz

Jak to tady čtu, tak můžeme být rádi, že se za komancu stavěli ty opovrhovane kralikarny. Nebýt nich, tak by už snad ani nebylo kde bydlet. Vývoj cen je taky jako v San Francisku, Los Angeles, Seattle Honolulu a dalších městech USA. Tam se lidé nastěhovali do městských parku, okupují svými stany chodníky, viadukty. A to je předzvěst pro ČR a pro sociální nepokoje. V R. 89 spousta lidí cinkala klíčem...... některým už nezůstaly ani ty klíče. Jak nebudou mít lidé práci, nebudou mít kde bydlet a mít, co do huby, tak lze ocekavat sociální nepokoje a možná i změnu tohoto reálného kapitalismu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2020 20:25 | FrantaRetaz

Bylo by potřeba se podívat kam jde tvůj trus, zda máš čističku nebo septik.......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2019 14:02 | VašekPloutko

Jak se zmiňuje pan Weiss z Partners, tak v dnešní době bydlení pro mladé je vlastně nereálné. Pokud něco nezdědí, někdo z rodiny se nezaručí tak jsou víceméně bez možností. Jediné v co se může asi doufat je to, že se za pár let všechno změní, protože na to bydlení nebude mít nikdo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2019 9:32 | Tom Pie

Vsichni se pletou. Nedostupne bydleni je dusledkem nedostatku zahradek a dalsich ploch, kde si clovek muze postavit co mu skutecne vyhovuje. Ja bydlim v domecku postaveny z odpadu a nikdy bych nemenil
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2019 12:28

ČNB už závazek ukončila a kurz se vrátil tam kde byl před intervencí. S diplomem to nesouvisí. Hospodské kecy si nechte do nálevny.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 18:55 | Jiri

Bylo oficiálně zveřejněno, že ČNB nakoupila eura za více než dva biliony korun. Odkud ty Kč vzala? A kam se poděly když podle vás se nedostaly do oběhu, vy odborníku. Že "odborníci" v čele ČNB několik let úmyslně znehodnocovali měnu je podle vás v pořádku a každý kdo nemá diplom z ekonomky by měl držet hubu,podle vás,že?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 17:04

Nikoliv, každá komerční banka může emitovat nové peníze vkladem klienta. Nevíte? A k těm penězům z ČNB. Na jedné straně korun je druhá strana eur. Banka zvýšila svoji rozvahu, nerozdala ale ani jedinou korunu. Ty koruny se konvertovaly do eur. Jsou to prosté věci, ale ne na diskusi s prostými lidmi...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 16:30 | Zdenek

a chtěl jste říct úvěrem, nikoliv vkladem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 16:21 | Zdenek

A jak tedy vznikly a kam se poděly ty peníze co oslabovaly korunu? I CB totiž radostně "tisknou" peníze. Mimochodem za 10% takto vzniklých peněz nakoupila naše CB akcie. A není sama, SNB jich nakoupila v podobné situaci podstatně víc. ECB to hrne neboli uvolňuje přímo do koupě dluhopisů.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 13:34

Lžete. Možná nevědomě. Pokud nevědomě, tak nepište o tom, čemu nerozumíte. Emitovat (laicky "tisknout") peníze může jakákoliv komerční banka, nikoliv ČNB. A mohou to dělat jakýmkoliv vkladem. ČNB nevytiskla ani korunu. Víte vůbec jak vypadá finanční rozvaha? Tak se do ní podívejte. Dnes si může na netu vykřikovat kdejaký trdlo a lidi mu za to ještě tleskaj...
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 11:48 | deprese

Jinak s tím, že chcete snížit poptávku jste měl pobavil. Tím, že budete regulovat nabídku nesnížíte poptávku. Akorát vznikne tlak na nelegální korupci, jak byty získat, třeba úplatky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 11:44 | deprese

Tak on píše: Stát a jeho úředníci omezují nabídku nemovitostí, protože uplatňují tuhé stavební regulace a neúnosně protahují proces výstavby na mnoho let." To je hlavní příčina, chyba státu, když stavební povolení trvá v průměru 7 let. V současné době chybí v Praze 20tis bytů., staví se 5tis ročně. Pokud se dnes rozhodne někdo stavět nové byty, tak budou až za 10 let. Není potřeba další stupidní komplikované regulace.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 10:35 | KYSOŇ

Byty nejsou drahý "relativně" , ale jak sviňa .....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 9:01

az na to, ze nejvice korun se vytisklo az ZA RUSNOKA. SInger si jen zacal. A ackoliv byl Rusnok jmenovan Zemanem, ktery byl proti intervencim, Rusnok s nimi souhlasil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 11. 2019 7:51 | Christopher Hrouda

Odpověď na pana Kovandu...jako Čechoameričan ýíjící v Praze 13 let a majitel bytu v Praze mám na to jiný názor. Pan Kovanda vám dává asi 25 procent toho celkového obrazu, a hraje roli populista. Jak to? Protože on je krmí ten předpoklad, že vláda může za vše co dělá svým konaním. Povídá, že se držely úrokové sazby moc nízko. Jo, ale to dělala víceméně celá evropa, a Česko je nemělo tak nízké jako třeba v Německu. Dále, kdyby je Česko mělo dost vysoké aby to hnulo s trhem nemovitostí, tak by se to mělo velký dopad na Českou ekonomiku, a vývozce by s tím určitě nesouhlasili. Dá se s ním souhlasit, že oslabování měny bylo hloupé. Ale on vynechává to, že kdyby ceny nemovitostí byli nižší tak cizinci budou kupovat nemovitosti alespoň v Praze ještě víc, a Čeští spekulanti také. Výšší úrokové sazby by tlačili ceny dolu, ale chce to mnohem víc. Chce to pravě toho co mnoho z vás se bojí, ale to je pravě naše slabost. Chce to aby naše vedení zasáhla. Jde zkrátka o konkurence na realitním trhu, a o nabídce a poptávce, a o naší budoucnost. Musíme zkrátka zvýšit nabídku a ne jenom prodeje ale i pronájem, ale to co většíná z expertů vynechalo je i snížit poptávku, ale jak na to? Nabídku zvýšíme tím, že ve velkých městech, omezíme Airbnb, opravíme městské byty, postavíme další městské byty na pronájem, a pro ti kdo nevlástní nemovitosti, a nevydělávaji dost aby si koupili a developérům prodáme pozemky jen když část těch bytů bude na pronájem. A také podporovat družstevní byty, na městských pozemků určené pro střední a nižší třídu. Jak snížit poptávku? Zřídit nový druh pozemků, které se daji prodát developerům jen těm kdo nevlastní více než jeden byt. Zakážeme prodej bytů cizincům ze států mimo EU, a postavme další koleje aby studenty nemuseli pronajímat si byty. Taky zvýšíme daně na byty používané jako sídla firem. Dále už nebudeme dotovat firmy, který si chtěji zřídit sídla v Praze, naopak je zdaníme víc, a kde se dá, tak přestěhujeme úřady a Ministerstva mimo Prahu. Vynechal jsem něco?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 0:28 | Jiri

Pan Kovanda to vystihl úplně přesně, na současné realitní bublině má největší podíl ČNB když pod vedením dřívějšího šéfa Singra pustila do oběhu přibližně dva biliony ničím nekrytých korun což způsobilo následnou inflaci a růst cen. Svůj podíl na tom má i současné vedení ČNB které udržuje úroky cca 1,5 procenta pod hodnotou inflace což způsobuje stálé znehodnocování hotových peněz a hypotéky za těchto okolností jsou vlastně zadarmo což vyvolává tlak na růst cen nemovitostí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services