Kartou platí už přes sto tisíc dětí, můžou i prvňáci. Pozor na rizika

Pro rodiče může jít o skvělý nástroj, jak kontrolovat výdaje svého potomka. Kartu by mu ale neměli dávat příliš brzo.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2019 13:06, Starší generace

Pro Annu:
Kdybych teď měla malé dítě do první třídy, udělala bych to samé, co jsem udělala před 24 lety, když šel syn do první třídy.
Vyrobila jsem mu domácí "vkladní knížku" z malého sešitku.
Týdně připisovala částku kapesného, a také další vklady od prarodičů, k svátku, narozkám, za domluvenou "brigádu" jako vysbírání padaných jablek, shrabání padaného listí na chalupě atd. Kdykoliv požádal o hotové peníze, dostal je okamžitě a bez otázek, protože to byly "jeho peníze". To jsem zaznamenala jako výběr.
A každý týden jsem připisovala úroky. Časem - v té první třídě ne, už si to nepamatuji, ale překvapil mě, že fakt brzo si počítal úrok na kalkulačce sám a když ho měl spočítán dobře, dostal připsáno dvojnásobek.
Dnes bych tuhle ručně vedenou domácí vkladní knížku nazvala kontem, a "propojila" právě s tou platební kartou. Protože o tom, kolik na té kartě bude peněz, rozhoduju já, takže není problém poslat na kartu pouze částku na výběr. Tak se naučí nejprve používat kartu a přitom bude vidět, že když si dokáže odříci nákupy, tak se částka na kontě zvětšuje a může si začít "spořit" na něco většího. Brzo by se naučilo úročit a vést si konto samo, já bych jen kontrolovala... Podle mé osobní zkušenosti-pokud jste finančně gramotný a zodpovědný rodič Vy a zároveň svým dětem věnujete to nejcennější pro ně-svůj čas: hrajete si s nimi a formou hry je učíte to, co potřebují pro život, budou finančně zodpovědné velmi brzy.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2019 18:30, Daisy

Absolutně nesouhlasím, jsou to dospělí lidé, kteří právě na karty a internetové či mobilní bankovnictví nebyli naučení, kteří kartou utrácejí více.
Jsem student, mám appku v mobilu a v každý moment si můžu zkontrolovat kolik jsem ten měsíc utratila a kolik ještě mám. Nejsou to žádné abstraktní peníze, které je těžké uchopit a představit si a lehké utratit. To si může myslet jenom někdo z předchozí generace. A děti by se na karty učit měly, hlavně s tempem, se kterým se méně a méně používá hotovost. Od osmi let je vhodný věk.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

20. 12. 2019 17:52 | torpey clare

Jaké velké svědectví, jsem torrey clare a byl ženatý, bylo s mým manželstvím spokojené, teprve když můj manžel začal poslouchat klepy na mě, že jsem nevěrný našim manželským slibům, snažil jsem se ho pochopit, že jsou lži, ale ztratil v nás lásku, důvěru a důvěru. Stali jsme se tak otravnými páry a pak jsme se rozešli, později jsme se rozešli. let po našem rozvodu jsem se snažil žít normální život, ale nemohl jsem, takže jsem začal pátrání po tom, jak se vrátit zpět mému manželovi, pak jsem byl označen, BaBa ogbogo velký a vysoce duchovní muž, který vrhá kouzlo lásky mě a můj EX se mi vrátil do 48 hodin. Jsem ohromen, takže sem upustím jeho kontakt pro ty, kteří mají problémy se vztahem a manželstvím. greatbabaogbogotemple@gmail.co m.Spojte se s ním, on je opravdu skvělý a mocný. Pomáhá také v následujících záležitostech ... (1) Zastavte rozvod (2) Ukončete neúrodnost (3) Hodně štěstí Kouzlo (4) Kouzlo manželství (5) Zbavte se duchovních problémů
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 11. 2019 16:37 | pag

to je ultra svinstvo!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2019 16:13 | Miroslav

Ahoj, bankám nevadí výroba mladistvých dlužníků. Mají totiž jistotu, že to za ně rodiče zaplatí :-). M
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2019 13:06 | Starší generace

Pro Annu: Kdybych teď měla malé dítě do první třídy, udělala bych to samé, co jsem udělala před 24 lety, když šel syn do první třídy. Vyrobila jsem mu domácí "vkladní knížku" z malého sešitku. Týdně připisovala částku kapesného, a také další vklady od prarodičů, k svátku, narozkám, za domluvenou "brigádu" jako vysbírání padaných jablek, shrabání padaného listí na chalupě atd. Kdykoliv požádal o hotové peníze, dostal je okamžitě a bez otázek, protože to byly "jeho peníze". To jsem zaznamenala jako výběr. A každý týden jsem připisovala úroky. Časem - v té první třídě ne, už si to nepamatuji, ale překvapil mě, že fakt brzo si počítal úrok na kalkulačce sám a když ho měl spočítán dobře, dostal připsáno dvojnásobek. Dnes bych tuhle ručně vedenou domácí vkladní knížku nazvala kontem, a "propojila" právě s tou platební kartou. Protože o tom, kolik na té kartě bude peněz, rozhoduju já, takže není problém poslat na kartu pouze částku na výběr. Tak se naučí nejprve používat kartu a přitom bude vidět, že když si dokáže odříci nákupy, tak se částka na kontě zvětšuje a může si začít "spořit" na něco většího. Brzo by se naučilo úročit a vést si konto samo, já bych jen kontrolovala... Podle mé osobní zkušenosti-pokud jste finančně gramotný a zodpovědný rodič Vy a zároveň svým dětem věnujete to nejcennější pro ně-svůj čas: hrajete si s nimi a formou hry je učíte to, co potřebují pro život, budou finančně zodpovědné velmi brzy.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2019 12:26 | Starší generace

Jsem ta starší generace, mým potomkům je 25 a 30 let, já jsem oslavila 60. A přesto se oba potomci ohledně finančních záležitostí nejprve radí se mnou, tou starší generací.. S PC jsem se setkala až po první mateřské a brzo jsem pak nastoupila na druhou mateřskou, takže jsem měla ohledně nových technologií těžkou pozici, vše jsem se musela učit za běhu v práci a při starosti o rodinu. Ani nejsem fin.poradcem, umím se však orientovat v této oblasti, mám prostě víc zkušeností. A moje dospělé děti odmala vědí, že je potřeba věnovat svůj čas a porozumět, jak funguje systém (nějaký produkt). Pouze tak ho mohou využít tak, aby to bylo ku prospěchu jim. V opačném případě se běžně stává, že prospěch má pouze systém a klient neprospěch. Domácí vkladní knížku (taková náhrada dětského bankovního účtu) jsem svým dětem vyrobila každému od první třídy, připisovala jsem jim týdně kapesné a také úroky. Takže dřív než trojčlenku si uměli spočítat úroky, které jsem jim měla připsat. Pokud spočítali dobře, připsala jsem jim dvojnásobek :-) Tak se mi zdá, že s vámi si doma takhle nehráli. A nejen s vámi, vím z vyprávění mých dětí, že mezi jejich vrstevníky, kteří mají v malíčku od mala chytré technologie, se najdou finančně gramotní zrovna tak jako totální finanční neználkové, kteří nevyjdou s žádným příjmem, utrácejí dokud to jde... Takže já ze svých osobních zkušeností nevidím žádný rozdíl mezi finančně nezodpovědnou starší nebo mladou generací.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2019 10:25 | Michal Kubeček

Nějaké studie existují a opravdu potvrzují, že lidé s kartou opravdu utrácejí víc než při placení v hotovosti. Ale není to nějak propastný rozdíl, IIRC statisticky spíš v řádu procent.
S inteligencí to až tak moc společného nemá, ten psychologický efekt rozdílu mezi abstraktním číslem a tím, že člověk musí vzít ty fyzické kousky papíru nebo kovu a někomu je dát, tam prostě je a pravděpodobnost, jestli si koupí něco, co úplně nepotřebuje, trochu ovlivní. Stejně tak o sobě spousta lidí tvrdí, že jsou inteligentní a reklamu zcela ignorují, ale ve skutečnosti to nikdy úplně pravda není.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2019 22:49 | Pendejo Trafficante

Clovek, ktery se nenauci zachazet s hotovosti se nenauci ani s kartou. Clovek, ktery na neco setri a nechce vsechny penize rozhazet to dokaze i s kartou i s hotovosti, protoze dulezite je kolik penez ma a ne v jake forme. A klidne i v tech osmi letech.
Opravdu by me zajimalo, jestli nekdo delal vyzkum rozdilu jak lidi utraceji kartou versus hotovosti. A pak jeste rozdeleni do grafu podle priblizneho IQ. Jestli se to nahodou nebude lisit jenom u lidi, kteri nezvladaji pochopit souvislous mezi stavem jisticu a tim, jestli funguje svetlo.
Nicmene detem bych karty nevnucoval z uplne jineho duvodu a tim je ztrata soukromi. Banka opravdu nemusi vedet kde a kdy dite bylo a co si kupovalo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2019 18:30 | Daisy

Absolutně nesouhlasím, jsou to dospělí lidé, kteří právě na karty a internetové či mobilní bankovnictví nebyli naučení, kteří kartou utrácejí více. Jsem student, mám appku v mobilu a v každý moment si můžu zkontrolovat kolik jsem ten měsíc utratila a kolik ještě mám. Nejsou to žádné abstraktní peníze, které je těžké uchopit a představit si a lehké utratit. To si může myslet jenom někdo z předchozí generace. A děti by se na karty učit měly, hlavně s tempem, se kterým se méně a méně používá hotovost. Od osmi let je vhodný věk.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2019 17:55 | Anna

Rodice se zblaznili. Potrebovali by na leceni. 6tilete dite neumi ani cist a psat, platebni kartu by neme tak male dite nemelo mit. nejdrive od 15 let a to je jeste I tak riziko. Kartu bych jim dala az kdyz si na svou utratu vydelaji, jinak bych jim davala male mesicni kapesne, aby se decka naucila hospodarit s penezmi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services