Průvodce novým rodičovským příspěvkem

Od začátku roku si mohou rodiče malých dětí zvolit délku probírání a tím i výši rodičovského příspěvku. Problémů při této volbě se můžete vyvarovat díky našemu průvodci novými pravidly pro vyplácení této sociální dávky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 22:02, Ludmila Řezníčková

Je to přesně tak, jak píšete, snad jenom - pojištěna v době mateřské a rodičovské dovolené jste ze zákona, zaměstnavatel za vás fyzicky žádné peníze nikam neodvádí.
Ještě snad jedna maličkost - rodičovská dovolená je podle zákoníku práce stanovena nejdéle do 3 let. Ale vy jako rodič máte právo si o ni požádat v jakémkoliv rozsahu chcete a případně ji pak prodlužovat (i opakovaně) až do těch 3 let dítěte.
Takže pokud plánujete čerpat rodičovský příspěvek do 2 let dítěte, doporučuji vám požádat nejprve v zaměstnání o rodičovskou dovolenou také jenom do 2 let dítěte. Dopředu totiž nevíte, co bude, a tak budete v té době si moci aktuálně zvolit, zda zůstanete dále na rodičovské dovolené a požádáte zaměstnavatele o její prodloužení (takové žádosti je povinen vyhovět), nebo třeba ode dne "návratu do zaměstnání" si necháte vystavit nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství a budete mít jako příjem nemocenské dávky, ze kterých potom přejdete na peněžitou pomoc v mateřství...
Ale to je jenom takový nápad, rozhodnutí je každopádně na vás.
Držím palce, ať vše dopadne jak si přejete.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2008 17:37, Vlasatá

Dobrý den, chtěla jsem se zepat jak to je s čerpáním rodičovského příspěvku když jsem 22.4.08. nastoupila do práce a dítě začalo ten den chodit na celý den do školky do té doby byla pouze na čtyři hodiny. na uřadě mi řekli že už nemám nárok na RP za ten měsíc tj.duben je to vubec možné??? děkuji.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

19. 5. 2009 18:07 | neuro

co to je za blbost že může ženská pobírat rodičák a chodit do práce na jakoukoliv smlouvu tadyhle http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp je jasně napsáno.... Na rodičovský příspěvek má rodič nárok, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. jsem muž a staral se více jak půl roku o naše dítě a nyní když jsem nastoupil do práce tak po mě chtějí nějaké potvrzení o tom no a když jsem to řekl ,teď už bývalé,tak mi odvětila že jsem na žádné dovolené nebyl prostě jsem se jen flákal doma a ona si vesele chodila do práce a brala rodičák.he co teď ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2009 9:28 | Petra Froncová

Dobrý den, jsem na 3-leté mateřské dovolené. Syn bude mít 3 roky 2.8.2009. Čekám druhé dítě a termín porodu mám 15.10.2009. Chtěla jsem se zeptat z čeho se mi bude vypočítávat rodičovský příspěvek a zda mohu být na mateřské s druhým dítětem také 3 roky nebo už budu muset být 4? U svého zaměstnavatele jsem stále zaměstnaná. Děkuji mnohokrát za odpověď! Petra F.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 4. 2009 11:16 | Andrea

Dobrý den, mám dceru, ta měla 11. dubna 2009 3 roky, plánovali jsme druhé dítko, nicméně: Byla jsem zaměstnána u manžela ve firmě, než jsem poprvé otěhotněla, pobírala jsem 7600 (na 3 roky). Nyní je to v takové situaci, že jsme se snažili o miminko, neotěhotněla jsem (alespoň jsme to ještě nevěděli). Jelikož jsme měli v práci za mě náhradu - paní, která převzala práci po mě, dala jsem k 11. dubnu výpověď ze zaměstnání a nahlásila se na pracovní úřad s tím, že si práci najdu. Dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, těhotenstní mám zapsáno od 15 března 2009. Jsme moc rádi, ale netušíme, jak je to s mateřskou, rodičovskou a tak ...dostaneme nějaké penízky??? Co mám teď dělat??? Mohu se i tak nechat u manžela zaměstnat, pokud nám to pomůže, ale nevíme!!! Prosííííííííííííííííííííím poraďte nám!!! Děkujji a pěkný den...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2009 21:26 | Eva Losová

Hezký den. Prosím odpovězte na můj dotaz týkající se rodičovské dovolené. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou. Pracovala jsem na plný úvazek 4 roky. Od ledna 2007 jsem potom nastoupila na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství. 4. 6. 2007 jsem navázala mateřskou dovolenou. 19.7. se mi narodila dcerka. Rodičovský příspěvek jsem si zvolila na 2 roky. Plánovala jsem totiž navázat poté další mateřskou dovolenou. Bohužel se mi ale ještě nepodařilo podruhé otěhotnět. Podle mých informací mám nárok na rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte ikdyž jsem si zvolila vyplácení rodičovského příspěvku po 2 roky. Zajímalo by mě, zda si mám zažádat u zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené nebo to je do 3 let věku dítětě automatické? Je mi jasné, že od 2 let věku mojí dcerky už nebudu pobírat rodičovský příspěvek. Nastoupit do zaměstnání ovšem s takhle malým dítětem nebudu moci. Pevně doufám, že se mi co nejdříve podaří znovu otěhotnět. Potřebuji vědět, jestli bude moje rodičovská dovolená trvat do 3 let věku dítěte, když mám pracovní poměr na dobu neurčitou. Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2009 18:57 | reznickova

Bohužel, protože nemáte trvající pracovní poměr, nemáte na PPM nárok a až ode dne porodu budete dostávat rodičovský příspěvek. Pro dobu mezi mateřskými doporučuji evidenci na úřadu práce, mohla byste dostat alespoň podporu v nezaměstnanosti ve výši cca 2.500 Kč měsíčně. U rodičovského příspěvku si nebudete moci zvolit délku jeho čerpání, ze zákona jej budete čerpat v 4leté variantě. Jedinou možností by bylo, kdyby si ve svém zaměstnání požádal alespoň na pár dnů o mateřskou dovolenou manžel a pobíral peněžitou pomoc v mateřství. Potom by si požádal o rodičovský příspěvek, zvolil variantu jeho čerpání a převedl jej potom na vás. Manželem provedená volba by platila i pro vás.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2009 18:53 | reznickova

Ano, vyplácí se zpětně obdobně jako mzda. Jenom v tuto dobu je trošku problém s výplatou peněžité pomoci v mateřství, kdy se od ledna 2009 vstoupil v platnost nový zákon o nemocenském pojištění a okresní správy sociálního zabezpečení nyní nestíhají a jsou s výplatou PPM v prodlení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2009 18:51 | reznickova

Bohužel toto nelze, pokud byste pobírala rodičovský příspěvek vy, manžel už jej nedostane (a to ani na jiné dítě), tak to upravuje zákon o státní sociální podpoře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2009 9:00 | Veronika Pomahačová

Mám dotaz. 5.května mi končí rodičovský příspěvek a čekám druhé dítě, ale až 11.června. Nástup na mateřskou bych mohla uplatnit posledního dubna. Nevím zda na ní budu mít nárok, protože jsem před narozením prvního dítěte ukončila pracovní poměr. Jak to tedy budu mít pokud nebudu mít nárok na mateřskou? Z čeho se vypočítá a pokud nárok nevznikne budu moci stále pobírat 7600 Kč po dobu 3 let i na to druhé dítě? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2009 15:47 | Mrka Macháčková

Dobrý den, prosím o informaci zda se PPM nebo rodičovský příspěvek vyplácení zpětně. Například za duben v květnu. Děkuji za informaci
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2009 15:16 | Prokešová

Dobrý den, mám dvě děti, tříročního syna (chodí do mateřské školky) a jednoročního syna se kterým jsem doma na rodičovské dovolené. Na druhého syna jsem už nemohla pobírat mateřsko, protože jsem v práci měla smlouvu na dobu určitou. Nejsem už nikde zaměstnaná a čekám v květnu třetí dítě. Chtěla jsem se zeptat, zdali nejde převíst rodičovský příspěvek ročního synka na manžela a já abych pobírala nový rodičovský příspěvek na třetí dítě(manžel sice chodí do zaměstnání, ale péči bych obstarávala já). Slyšela jsem od známe, že to nějak tak jde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2009 15:54 | reznickova

Peněžitá pomoc v mateřství i rodičovský příspěvek se vyplácí zpětně, jako například mzda. Takže budete dávky pobírat takto: - květen 2009 : rodičovský příspěvek za duben 2009 - červen 2009 : poměrnou část peněžité pomoci v mateřství, pokud by byla nižší než rodičovský příspěvek 7.600 Kč, tak i část rodičovského příspěvku (rozdíl do částky 7.600 Kč) - červenec 2009 : peněžitou pomoc v mateřství za červen 2009
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 3. 2009 15:47

Nárok na rodičovský příspěvek není zcela vyloučen, ale bude záležet na tom, zda vám nebudou vypláceny mateřské dávky z Německa z titulu vykonávaného zaměstnání. Pokud má vaše matka plnou moc, může za vás dávky vyřídit. Co se týče nároku na porodné, jste občanka ČR, máte stále trvalé bydliště v ČR, dítě má také občanství ČR? A nedostala jste obdobnou dávku z DE? Pokud splňujete uvedené podmínky, budete mít skutečně nárok i na porodné, můžete o něj požádat ve lhůtě do 1 roku od narození dítěte. Zase platí, že s plnout mocí pro tento účel jej můžete za vás požádat i vaše matka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2009 23:53 | Martina Světlíková

Dobrý den, mám dotaz týkající se způsobu vyplácení rodičovského příspěvku a PPM. Nevím přesně, jestli se vyplácí za aktuální či předcházející měsíc a prosím o vysvětlení.jsem na MD s prvním dítětem, pobírám rodičovský příspěvek a čekáme druhé dítě. Termín porodu mám 23. června, tzn. PPM bych měla pobírat za období počínající 12. květnem. Kdy dostanu poslední rodičovský příspěvek na první dítě? 10. května za celý květen? Nebo poslední v dubnu, za květen už nic a pak až v červnu PPM zpětně za předcházející měsíc (tedy poměrnou část za období 12.-31. května?). Jsem z toho trochu zmatená a ráda bych měla jasno, aby se mi nestalo, že budu během přechodného období třeba měsíc téměř bez peněz nebo po mně bude chtít někdo něco vracet... Díky předem za vysvětlení.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 2. 2009 14:30 | Foková

Dobrý den.Mám trvalý pobyt v tuzemsku.Provdala jsem se do zahraničí.Žiji v DE . Začátkem února jsem porodila první dítě v DE. Jak jsem zjistila mám nárok na porodné , ale jak je to z rodičovským příspěvkem? Před Mateřskou jsem byla zaměstnána v DE a pojištění platila tam. Jsem nyní sama bez manžela a po narození dítěte chci být nějakou dobu zase v ČR a bydlet u mojí matky, která mně jina v ČR zastupuje ve všech řízeních a má moji plnou moc pokud jsem mimo ČR. Může za mně požádat o porodné ? Mohu si podat žádost o rodičovský příspěvek do 3 let dítěte?Může to za mně vyřídit moje maminka? Byla bych ráda o poskytnutí každé informace. Na Úřadu práce to mamince vysvětlují pokaždé jinak. Děkuji a jsem s pozdravem . Foková
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 2. 2009 1:41 | reznickova

Ano, rodičovský příspěvek je možné pobírat současně s nemocenskými dávkami. Ovšem až 6. týdnů před termínem porodu začnete pobírát peněžitou pomoc v mateřství, budete muset rodičovský příspěvek zrušit, tyto dvě dávky souběžně pobírat nelze.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2009 1:37 | reznickova

Ne, to nebude problém, protože rodičovská dovolená zaručená zákoníkem práce trvá až do 3 let dítěte, takže klidně můžete ten 3 rok zůstat doma s dítětem bez rodičovského příspěvku. Stát za vás bude platit zdravotní pojištění, na důchod se vám tato doba bude započítávat jako doba pojištění a zaměstnavatel by vám měl držet pracovní místo po celou dobu rodičovské dovoelné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2009 9:25 | Frančiaková

Dobrý den, v březnu 2009 budou synovi tři roky, čekáme v září 2009 druhé dítě, jsem stále zaměstnaná, chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla pobírat rodičovský příspěvek na první dítě a zároveň nemocenské dávky od dubna do srpna a potom nástup na mateřskou 6 týdnů před porodem.Předem děkuji za odpověď.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2009 22:16 | Daša

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené s druhým dítětem a uvažuji o volbě rodičovského příspěvku, mám nárok i na 2letou variantu. Pracovní poměr mi trvá, mám povolenou mateřskou do tří let dítěte Chci však změnit práci, proto nevím, kdy přesně nastoupím do nové práce- dle volného místa. Ráda bych jse zeptala, jestli je možné zvolit si dvouletou variantu a případně zůstat doma např. do tří let dítěte?. Nebude to problém v práci? Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2009 16:12 | Monika Pavelcová

Velice děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2009 13:19 | reznickova

Rodičovská dovolená podle zákoníku práce trvá do 3 let dítěte bez ohledu na to, jak dlouho pobíráte rodičovský příspěvek. Z toho vyplývá, že můžete klidně i 3. rok péče o dítě zůstat doma i bez pobírání rodičovského příspěvku, stát za vás bude platit zdravotní pojištění a doba péče o dítě se vám bude započítávat jako odpracovaná pro nárok na důchod. Pokud zvažujete další dítě, bylo by pro vás podle mne výhodnější si požádat o rodičovský příspěvek do 2 let dítěte, protože od konce rodičovské dovolené byste mohla jít na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství. Pokud byste na nemocenskou jít nechtěla či nemohla, můžete klidně požádat zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené jak dlouho budete chtít, ovšem nejdéle do 3 let dítěte. Zaměstnavatel je povinen vám v tomto vyhovět. Protože vám stále bude trvat pracovní poměr, budete mít stále nárok na peněžitou pomoc v mateřství při narození dalšího dítěte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services