Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 18. 12. 2007 | 41 komentářů
Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory. Oběma skupinám by měl život usnadnit nový insolvenční zákon.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2008 19:27, nicamisa

nelibi se mi,ze vetsina obcanu si bere pujcky,ktere nemuze splatita doplaceji na to ostatni,kteri pujcky plati radne a nemaji zadne ulevy.Je fakt,ze nekteri si zaslouzi dostavat jenom to zivotni minimum,ale urcite bych jim neodpustila cast dluhu.Jenom tam,kde se do takove situace dostaly ne svou vinou

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2007 22:23, Občan X

To je neuvěřitelné. Lůza si zase bude moci napůjčovat a prožírat spoustu peněz a pak z dluhů bez větších problémů vyklouzne. Co to je za nesmysl?

-61
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 41 komentářů)

18. 2. 2021 13:17 | Silvia

Pokud má člověk nemovitost, je možné si vzít hypotéku, co je výhodnější forma půjčky v závislosti na částce, kterou proplatí vs. možnost delší doby splácení a tím také menších měsíčních splátkách. Další možnost je zpětný odkup nemovitosti nebo tzv. zpětný leasing. Tady nemáte půjčku, vše splaceno, vyčištěno, dál bydlíte ve své domácnosti, i když ne ve svém majetku, ale pořád máte doživotně možnost získat svůj majetek zpátky. Pěkný popis je tady https://zachrannasit.cz/zpetny-odkup/. Škoda, že jsem o tom nevěděli před lety. V domečku se zahrádkou se bydlelo daleko lépe, než v klasickém pronájmu bytu za vyšší částku :) Všem, co řeší dluhy a bydlení držím palce!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2018 10:51 | Ave Já

proto je potřeba udělat si rezervu! když přijdu o práci mám úspory minimálně na 3 roky slušného života a to je mi ani ne 30!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2018 10:49 | Ave Já

seš v prdeli jednoduše řečeno!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2017 19:32 | Radka

Mám dotaz ohledně skončeného oddlužení jak se vymaže zápis v insolvečním rejstříku ?A zda by si člověk mohl zažádat o úvěr po skončení oddlužení rkotalka@seznam.cz
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2015 19:00 | David

Jak osobní bankrot podat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2014 17:41 | Petra

Musím říct,že kdo nezažil nikdy nepochopí a kdo si myslí,že se nemůže do finančních problémů dostat,tak je na velkém omylu.Nemusí to být hypotéka ani půjčka,stačí,když přídete o práci a nebudete mít na nájem a už se vám dluh bude hromadit a co uděláte?půjčíte si,jen abyste nepřišli o střechu nad hlavou.Zažila sem a nikoho neodcuzuji,není to ostuda,není to zločin,každý se snaží zachránit jak se dá.Kdo v takové situaci nebyl,nemůže soudit ani nikdy pochopit.A co se týče věřitelů,kdyby chtěli od dlužníků pouze to,co dluží nemuseli by plakat nad rozlitým mlékem,ale oni se snaží vytřískat z dlužníka nad rámec,samé pokuty, penále,nehorázné úroky,půjčka se stává nesplatitelnou.Zaplatíte 20tisíc,ale dalších deset vám přibude.Věřitel vidí,že dlužník se dostává do potíží,ale ještě víc přilévá do ohně,a chce víc a víc a nakonec je dlužník v bankrotu a věřitel brečí,přitom to,co fyzicky půjčil má už dávno splacené na pokutách a úrocích.A právě u bankrotů se často přijde na to,že od dlužníka vymáhá nehorázné částky neoprávněně a dluh jde najednou dolu o desítky tisíců.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2014 18:18

Dnes jsou lůza dělníci jako takoví,co?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2013 10:26 | gabriela

nezaplatila som pausal mala som tam dlh necelych desat eciek isla som do zahranicia kvoli praci a po troch rokoch sa mi ozval exekutor ze mam dlh 453eciek tak som si poprosila splatkovy kalendar a splacala kazdy mesiac 5Oeciek splatila som to v pred siedmimi mesiaci a nedavno mi prislo ze po mne chcu dalsich 400eciek ze to je zase nejaky urok tak ja neviem co mam robit ten pako si trva furt na svojom ze to mam zas platit ked to uz mam splatene mam aj od toho listocky ale ani to ho nezaujima
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2013 8:44 | Pavel D.

Myslim ze moznost osobniho bankrotu je ale i dobry bic na ruzne firmicky (ale i vetsi financni ustavy - viz CITI co si budeme povidat), ktere poskytuji spotrebitelske uvery jak na bezicim pasu s vyhlidkou, ze dotycny je stejne nestaci splatit a tim padem ho pak doji pouze na penale a poplatcich. Ano, nekteri lide se do takove situace dostavaji vlastni vinou a blbosti, na druhou stranu ale svuj dil zodpovednosti nesou i takove financni instituce, ktere vesele navysi sve "obeti" uverovy limit aby penale a uroky z nesplaceni mohly byt vyssi a vyssi.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2013 15:46 | Karin

Do průšvihu se může sice dostat každý, třeba tím, že má hypotéku a přijde jeden či oba o práci, ale jsem v tomto ohledu pragmatičtější a myslím si a tak se i chovám, že by každý měl být dostatečně finančně zajištěn, tedy mít finanční rezervu na to, aby mohl rok či dva platit hypotéku ze svých zdrojů. A v tom je dle mne ta finanční gramotnost. Neznamená, že když teď vydělávám 30-40 tisíc, že je budu mít za půl roku. Může se jednat i o úraz v rodině. Prostě při jakékoliv půjčce si musím ještě nechat finanční rezervu na dobu, kdy bude rodina bez příjmů a případně počítat i s tím, že vždy je řešení prodat nemovitost a jít do menšího či do nájmu. Prostě, když na to najednou není, tak to mít nebudu a musím se uskromnit! Vytvořená finanční rezerva slouží k tomu, že máme více času na řešení vzniklého problému, na hledání práce příp. ještě vedlejšího prac. poměru. Nikdy jsem nepochopila lidi, co si vezmou úvěr na bydlení a počítají s oběma příjmy, muže i ženy, a přitom plánují dítě. Pak přeci musí vystačit plat muže na hypotéku i na chod domácnosti. S tím mladí nepočítají, bohužel. A nebo žena zkrátí mateřskou na minimum a musí jít vydělávat jinak to nezvládnou a o bydlení přijdou. Je to bohužel tak. Rodiny mají dle statistiky pouze finanční rezervu na 3 měsíce chodu domácnosti, dle mne by bylo ideální na 2-3 roky. Na to ale málokdo našetří. A také by měl člověk dávat trochu peněz sranou od doby, kdy pracuje, pak to jde po troškách, ale jde. Mám 2 práce a jeden příjem jsem si dávala celý stranou, na dobu " co kdyby se něco stalo". A životní a úrazové pojištění mám také. Radši být pojištěn a nepotřebovat to, než být nepojištěn a potřebovat to. Všem držím palce v řešení problémů a rada na závěr: Řešte své dluhy hned, nečekejte na nic, splácejte v nižších částkách, ale splácejte a domluvte se s věřiteli, jinak to naroste do šílených částek a už to nezvládnete vůbec. Nepůjčujte si na dovolenou, na platiku nosu či prsou, na televizi... nepůjčujte si na věci, které nutně nepotřebujete. Když si na to dokážete našetřit, tak máte finanční myšlení, když ne, ani na částky do 30 tisíc, tak asi těžko zvládnete splácení. Chce to určitě vnitřní morálku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2013 14:47 | Radek

Také si myslím, že do dluhl se může dostat kdokoliv, prostě stačí souhra několika náhod a průser je na světě. Co však nesnáším jsou notoričtí neplatiči, kteří si z toho udělali zábavu. Právě proti nic se snažím bojovat a mám na ně docela silnou zbraň, kterou je portál www.dluzis.cz kde si mohu svého budoucího zákazníka ověřit a nebo také zveřejnit svého dlužníka a udělat mu negativní reklamu na internetu.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2012 19:34 | 5bbbbb

Dobrý den, kdo píše,že se do problémů dostanete jen svou hloupostí, nemá pravdu. My jsme s manželem byli oba zaměstnaní na dobrých postech, prodali jsme panelákový byt a nechali si postavit domeček. Po přestěhování dostal manžel výpověď protože firma skončila činnost, já za dalšího půl roku z důvodu nadbytečnosti. Hypotéka na 13 tisíc měsíčně, pojištění a inkaso, celkem jde z domu 22 tisíc. Protože banka nepočká, hned jsme našli zaměstnání za minimální mzdy. Nevím, co bude dál...myslíte, že jsem finančně negramotná? Tohle může potkat kohokoliv, kdo má slušné příjmy a vezme si půjčku.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2012 14:30 | Milan Mayer

xxx/MailDemon error/SPAM/nedorucitelna adresa/chyby v nastaveni/returnmail/deliverSe rver,16.3.2012neočekávaně ukončil připojení. Možnou příčinou jsou potíže se serverem, potíže se sítí nebo dlouhá doba nečinnosti. Účet: 'pop3.volny.cz', Server: 'smtp.iol.cz', Protokol: SMTP, Port: 25, Zabezpečení (SSL): Ne, Chyba zásuvky: 10053, Číslo chyby: 0x800CCC0F 16.
Dobrý den, mám dluhy u finančního úřadu 1.700.000 Kč, na VZP asi 450.000 Kč, úvěr u Cetelem asi 500.000 Kč, úvěr u GE money bank necelých 300.000 Kč a dlužím i přítelkyni asi 200.000 Kč. Exekutoři mi strhávají z platu asi 16.000 Kč a splátky na úvěr jsou 12500 Kč u Cetelem a 4700 Kč u GE money bank. takže mi nezůstává vůbec nic a nebo jsem v minusu a nezvládám poplatit celé splátky úvěru či jiné věci nutné k životu. Jsem v rozvodovém řízení a dluhy vznikly mezi rokem 1993-2001, kdy jsem podnikal. Byly vyšší,ale sociální zabezpečení jsem už splatil i těmi úvěry.Teď již nepodnikám řadu let. Je možné použím osobní bankrot? Co z toho vyplývá? S manželkou v rozvodovém řízení se asi nedohodnu, aby souhlasila s os. bankrotem. Máme družstevní podíl v družstvu na byt, ve kterém bydlíme a chceme ho prodat, je možné ho prodat a pak teprve vyhlásit osobní bankrot? Kolik mi zůstane z čisté mzdy, která je cca 34.000 Kč? Plnoletý syn by po rozvodu žil se mnou, mladší 13 letý si přeje střídavou péči. Neměly by se veškeré úvěry,půjčky a dluhy nahlásit na soudu při rozvodu? Prosím o komunikaci po mailu, jsem často na jednáních. Byl jsem informován, že na dluhy z podnikání nelze použít osobní bankrot, ale já již řadu let nepodnikám a jsem zaměstnaný. Důležité je kolik by mi zůstalo na život se synem, budu muset platit nájem a spojenou režii s bydlením a žitím.
Děkuji za rady. Milan Mayer
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2012 16:29 | Miroslav

Dobrý den všem,je smutný ,že pracujíci lidé v tehle zemi jsou nuceni si brát pujčky, aby vůbec uživily rodinu,lichva tady jen kvete a se spořadanych lidí v tehle zemi přibyvá bezdomovců,nahoře by se nad vším měli zamyslet.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2012 12:25 | Miloš

Jste všichni dospělí. Tak by jste měli vědět, že když si půjčíte peníze, tak je také musíte také za sjednaných podmínek vrátit. Pak by jste nemuseli hořekovat, že musíte platit horentní sumy a podporovat celý ten vymahačský koncern a vymýšlet, jak z toho ven.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 17:23 | Richard

Chtel bych se zeptat,jestli se ma zaplatit 30% z celkove castky vsech dluhu,nebo splatit 30% z kazdeho uveru(pujcky).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2012 9:29 | Hana Nevečeřalová

mám potiže s bankou citibank pokut manžel bral duchod splácela jsem normalne pak mu ho vzali a šel na pracak stale jsem splácela,potom zaměstnavatel změnil výplatní den a bylo to začala jsem splácet později,změnit termín splátek u této banky nejde dostala jsem se do velkých potíži a ted na mě posílají exekutora,manžel nebere už nic a ja posílam jak můžu a je to této bance jedno
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2011 14:14 | maruška

reaguji na tento příspěvek ,spočítejte si kolik zaplartíte u KB české spoř. GE money když si vezmete pujčku 40tisic na rok??? akolik U providentu?čerpám z osobní zkušenosti pujčku jsem měla bezhotovostně !!!!!
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 4. 2011 10:56 | Olga

Ne všichni si berou půjčky na dovolenou a co třeba proto,že s jednoho příjmu musíte živit tři lidi a ocitnete se na nemocenské,anebo na paragrafu?Plat okamžitě klesá a z něčeho nakrmit děti a zaplatit byt musíte a naše byrokratická demokracie trestá poctivé lidi tím,že jím nepomůže,ale potopí!Tak pak nic jiného nezbývá,než si vzít půjčku a lepit jednu druhou!!!!Sama jsem to dvacet let musela dělat a to pracuji na směny.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2011 15:33 | Michalka

Je sice pravdou, že zaplatíte hříšné peníze, ale alespoň nějaké získáte. Přijde-li vám ale exekuce na 1000,- Kč a exekutor od vás chce přes 22000.-Kč je to ubohé. Při 7 takových pohledávkách je to základní dluh 7000.-Kč ale vymáhají 146000,-Kč. Splácím z důchodu 2500,-Kč měsíčně už více než rok a nyní jsem se dozvěděla, že jsem z dluhu neumořila nic. vše jde na poplatky (tzv.příslušenství) a to ještě prý nevyúčtoval další náklady exekutor. To co je ve vymáhaných částkách jsou prý jen paušály. Stala jsem se tedy rentiérem státu (soudu) a exekutora, na věřitele nic nezbývá a já to do smrti nedoplatím.... Největším lichvářem je tu stát a exekutoři....proti tomu je Provident milé peříčko....a mimochodem, provident vám případě nesplacení naúčtuje jen smluvní pokutu ale žádné další útoky, tedy částka je téměř konečná a i na splácení se s nimi dá domluvit a pokud jste alespoň část půjčky spláceli řádně, přijmou i splátky 200,- Kč. Z toho vyplývá, že s trochou snahy se z dluhu u providentu dostat můžete ale exekutora se nezbavíte nikdy.....
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Alexandr Vondra

politik

Tomáš Prouza

ekonom

Alexandr Vondra
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services