H-System: krajina po bitvě

Petr Němec | rubrika: Co se děje | 29. 8. 2018 | 12 komentářů
Poslední rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System není prohrou družstva Svatopluk a lidí, co si sami dostavěli domy. Ve skutečnosti jde už jen o zametání bitevního pole po válce dávno prohrané.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2018 8:26, PD

Problém je v tom, že věc neměl rozhodovat JUDr. Zdeněk Krčmář ze senátu 29, ale senát 26! Stačí se podívat na rozvrh práce Nejvyššího soudu z doby, kdy tam dorazilo dovolání JUDr. Monsporta. Vyklizování nemovitostí řeší vždy senát 26 a protože pro vyklizování nemovitostí není speciální právní úprava v konkursním zákoně, tak nejde o incidenční spor, který by měl řešit specializovaný senát 29. Jde prostě o běžný spor, který měl rozhodovat senát 26.
A judikatura senátu 26 týkající se vyklizování nemovitostí "neoprávněnými" osobami v případě úpadku vlastníka nemovitosti je také velmi zajímavá, protože v celé řadě případů odmítl senát 26 vyklidit "neoprávněné" osoby.
Ústavní soud to jistě rozhodne správně a pochybuji o tom, že by potvrdil rozhodnutí JUDr. Krčmáře jako správné. Předpokládám, že jedním z argumentů bude porušení práva na spravedlivý proces, protože přidělení do senátu 29 bylo v rozporu s rozvrhem práce Nejvyššího soudu (říjen 2015).

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2018 10:33, KAB

Tuneláři nevyhráli díky amnestii (byť já bych ji takto nevyhlásil), ale díky tomu, že soudy nebyly schopny vynést pravomocné rozsudky nad tuneláři déle než 10 let - jednoznačně je to chyba soudců, kteří rozhodovali, respektive tedy nerozhodovali.

Takže to neházejte na amnestii - ta přišla v době, kdy už pachatelé měli několik let sedět v kriminále a žádná amnestie by se na ně nevztahovala (když už tedy používáte slovo amnestie, ve skutečnosti šlo o abolici, ale dnes už od novináře neočekávám, že rozumí tomu co píše, když ho může dělat každý i bez vzdělání a všeobecného rozhledu).

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

28. 7. 2019 1:25 | Hubert

Může se nám to nelíbit, můžeme protestovat, ale to je tak všechno co můžem dělat.
Správce konkurní podstaty měl pravdu, celou dobu dotčené vlastníky někdo utvrzoval v myšlence, že ne, ze správce konkurní podstaty měli legraci a na konec se ukázalo, že tahají za kratší provaz.
Vhodné řešení je odkup za bězné ceny a vyplacení poškozených tj dostanou určitou částku zpět, a nebo se vystěhovat a bytové jednotky prodat a vyplatit poškozené.
Jsou to oni kdo celou záležitost neúměrně prodlužují, odkladají ale neuniknou ji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2018 22:11 | Jana

SBD Svatopluk je družstvo vytvořené přímo zlodějem Smetkou z H systému na vyvedení peněz z konkurzu. Neoprávněně zabírají domy a pozemky co patří nám všem poškozeným. Najednou se do toho neoprávněně zapojuje hnutí ANO. Hejtmanka Jermanova vyplácí ze státní kasy 7502.000 těmto lidem na právníky. A druzí postižení na právníky nemají.Premiér Babiš pro družstvo lobbuje. Senátor Cunek jim pořádá tiskově konference a dává k dispozici svoji PR.Nemáme náhodou nezávislé soudy? Jasně volby se blíží. Ale spravedlnost všem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2018 22:58 | Michal Hušák

Problém je v míře uznání investic do zhodnocení majetku v konkurzu a zpúsobu jak tyto investice vypořádat ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2018 15:03 | L..

Jenže tady není problém v úpadku vlastníka nemovitosti, ale v tom, že ti lidé bydlí v nemovitostech bez jakéhokoli právního titulu. To už bylo rozhodnuto a uzavřeno před deseti lety.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2018 8:22

Je to rozdil mezi situaci: 1) Muzete si za 2.5 M koupit svuj byt v trzni hodnote 3.5 M a 2) Za 5M si muzete koupit 2 byty v trzni hodnote 7 M s tim, ze z toho druheho si musite vystehovat sveho souseda duchodce bez penez na vlastni naklady.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2018 8:14

Nabídl celou lokalitu Horoměřice za 140 M s tim ze uzna 80M pohledavek. Vzhledem k tomu, že se jedná jak o pozemky pod řadovými domy, tak o bytové domy s pozemky, nedá se o nabídce konkrétním lidem za 2.5M vúbec mluvit, protože se to musí koupit jako celek. A to je sakra rozdil z hlediska proveditelnosti. Kdyz 1/2 lidi ty penize nema tak to uz mame 5 M na rodinu ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2018 23:18 | Gabriel Pleska

Jestli se nepletu, nabídnul je k odkupu družstvu za 50 mio, v přepočtu ca 2,5 mio za jednotku. To je snad přípustné zjednodušení.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2018 23:04 | Michal Hušák

V klíčové části je článek totálně zavádějící. Spravce nemohl nabídnou lidem odkup za 2.5 M, neboť se jedná a nerozdělené bytové domy v ceně dle odhadu kokem 50 M. Dále je trochu proti logice věci neuznat náklady na dostavbu rovnou při odkupu, když je všem ve V. Přílepech uznal. Ovšem klíčové je že správce nechce uznat náklady na dostavbu vúbec - a soud mu dává za pravdu z důvodu promlčení požadavku . To se ukázalo při dalším soudním řízení o uznání pohledávek na jeden dům ve V. Přílepech ...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2018 10:33 | KAB

Tuneláři nevyhráli díky amnestii (byť já bych ji takto nevyhlásil), ale díky tomu, že soudy nebyly schopny vynést pravomocné rozsudky nad tuneláři déle než 10 let - jednoznačně je to chyba soudců, kteří rozhodovali, respektive tedy nerozhodovali. Takže to neházejte na amnestii - ta přišla v době, kdy už pachatelé měli několik let sedět v kriminále a žádná amnestie by se na ně nevztahovala (když už tedy používáte slovo amnestie, ve skutečnosti šlo o abolici, ale dnes už od novináře neočekávám, že rozumí tomu co píše, když ho může dělat každý i bez vzdělání a všeobecného rozhledu).
-18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2018 8:26 | PD

Problém je v tom, že věc neměl rozhodovat JUDr. Zdeněk Krčmář ze senátu 29, ale senát 26! Stačí se podívat na rozvrh práce Nejvyššího soudu z doby, kdy tam dorazilo dovolání JUDr. Monsporta. Vyklizování nemovitostí řeší vždy senát 26 a protože pro vyklizování nemovitostí není speciální právní úprava v konkursním zákoně, tak nejde o incidenční spor, který by měl řešit specializovaný senát 29. Jde prostě o běžný spor, který měl rozhodovat senát 26. A judikatura senátu 26 týkající se vyklizování nemovitostí "neoprávněnými" osobami v případě úpadku vlastníka nemovitosti je také velmi zajímavá, protože v celé řadě případů odmítl senát 26 vyklidit "neoprávněné" osoby. Ústavní soud to jistě rozhodne správně a pochybuji o tom, že by potvrdil rozhodnutí JUDr. Krčmáře jako správné. Předpokládám, že jedním z argumentů bude porušení práva na spravedlivý proces, protože přidělení do senátu 29 bylo v rozporu s rozvrhem práce Nejvyššího soudu (říjen 2015).
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2018 6:02 | ip

Problém vidím v tom, že správní proces se snaží být papežštější než papež. To potom vede k různým odvoláváním se a nekonečnému protahování řízení. Nemluvě o některých kličkách, které tomu dávají korunu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2018 5:12 | Tomáš Smolík

prostě je vidět, že ti šaškové v talárech jsou k ničemu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Bohumír Ďuričko

podnikatel

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Bohumír Ďuričko
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services