Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2018 6:06, Vodovod

Spropitné ? Pokud jsem dobře , včas obsloužena ,jídlo je kvalitní jsem ochotna nechat spropitné - i když jsem důchodce. Proč bych měla někomu nechat spropitné, když čekám na obsluhu 15 minut, řízek nejde pokousat , polévka je studená ... tak to určitě . Spropitné ? Dostávají snad někde jinde - než v hospodách a restauracích - spropitné ? Tam , kde jsem pracovala , by se to bylo možné považovat za úplatek. Zaměstnanci restaurací , kaváren atp. pracují tak , jako jiní lidé . Mají dostat od zaměstnavatele dostačující mzdu . Spropitné mně připadá jako přežitek.

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2019 12:46, Alda

Spropitné, je nedílnou součástí mzdy číšníka v ČR. Žádný rstauratér az na několik výjimek nebude platit mzdu personálu tak aby nebyli zaměstnanci závislý na tupech. Češi dávají tragické spropitné a jsou v tomto ohledu neoblibení mezi personálem. Misto zrušení (pro me osobně je pisatel hlupák, že toto navrhuje) by bylo lepší najet na automatických 15% spropitného z účtu a pak si to číšník i velmi rád zdaní. Jsem přes 24 let v evropské gastronomii, Praha, Berlin, Munich, Vídeň, Miláno..

-35
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

25. 5. 2018 21:54 | Platypus Norwegicus

Kdyz ridim a nemuzu si dat pivo, jsem v restauraci nasucho. Protoze dat 40-50Kc za tretinku kofoly (v lepsim pripade 70Kc za 0.2l dzusu v horsim) je ponekud silene. Takze si dam maximalne 1, nebo 2, ale na to, abych nemel zizen bych potreboval minimalne ctyri. To samo o sobe vyrazne snizuje mou touhu davat nekomu spropitne, takze bezne davam 5-10%.
Pokud maji levnou a dobrou tocenou limonadu, tak necham 10-15%.
Pokud jsou mili, ochotni, neprudi, prinesou na stul litr vody z kohoutku zadarmo (nebo za bura) a pripadne udelaji nejakou drobnou upravu v jidle, tak necham vyrazne vic.
Pokud je jidlo sama flaksa, ackoliv pred objednanim tvrdili, ze to je libove. "Palivy" gulas by mohl jist i clovek s alergii na pepr a chilli. Dvoudecka dzusu stoji 70Kc a litr kohoutkove vody taky. Nebo pokud tam pul hodiny sedim, chci platit a vsichni me ignoruji, nechavam si vratit presne na korunu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 21:50 | o

Na spropitném v hotovosti je nejlepší, že z něj neukradne polovinu vrchnost na ty jejich "veřejné zájmy". Aspoň pak o trochu víc peněz zůstane normálním lidem, kteří se živí poctivou a užitečnou prací.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 16:44 | Václav

...a ani to dělat nebudu,to raději skončím! Za měsíc si nevydělám málo, ale když to spočítám na hodiny, tak si to vydělá 60-70% lidí v mém věku a to ještě díky cizincům, kteří to spropitné většinou dávají. Kolik, ale z nich by bylo ochotno a hlavně schopno ty hodiny dělat? Ano, v hospodě u piva 90% z nich, ve skutečnosti možná 10% a do roka... ?? Všichni chcete být skvěle obslouženi, to já také když jdu do restaurace, dost lidí chce nějaký nadstandard, dost ho chce zadarmo, při placení to, ale většinou není vidět(viz anketa - nechápu proč autor nedal částku s 10%) a bohužel se pak my Češi divíme, že pro nás není místo, že číšník dělá to či ono, ale proč to tak je, tak to mají všichni jasno... Jsou to přeci ti co kradou, co se neusmějí a atd.... Ne, že bych takové neznal, ale ono to není černobílé. Za mě byly v Praze školy dvě, takže cca 300 číšníků ročně a dostat se na ni byl velký problém, dnes jich je podstatně víc, takže odhadem si myslím, že to bude tak 2-3x tolik číšníků ročně - mluvím pořád o Praze, přesto narazit na vyučené číšníky je pomalu "zázrak". Nadsadil jsem to, ale ne moc. A tady vidím zakopaného psa. Omlouvám se všem skvělým číšníkům, kteří to dělají skvěle, přestože na to nemají "papír"! Bohužel si myslím a to z vlastní zkušenosti, že větší ostudu, právě dělají ti, kteří tu školu nemají. Proč? Protože většinou když se trochu otrkají, tak se chovají jako: "Po mně potopa". A proč?!? Protože je, když už nikde nevezmou, tak mají jednodušší se chytit jinde, ale my? Praha je malý "plácek". Takže jen hlupákovi to nedojde. Nezastávám se zde lidí, kteří dělají mému oboru ostudu, ale dávám trochu pohled z druhé strany a hlavně číšníci nejsou ti, kteří to takhle nastavili, že bez spropitného by neměli většinou ani na nájem a to je bohužel fakt, ne brek. PS: Spropitné je odměna pro číšníka za jeho dobré služby a známé je minimálně od středověku. Takže uvedené, že mlčí a atd. do toho také spadá, ale není to tou hlavní náplní! Na závěr důležitá věc, kterou má většina této společnosti zafixovanou, včetně komentujicich! Číšník neodpovídá za kvalitu kuchyně! Tudíž "potrestání" číšníka sníženým spropitným je pochopitelné, ale nesprávné! Je to stejné jako by vám sebrali prémie za to, že máte neuklizeno ve vaší kanceláři, přitom by za úklid byla placena uklízečka.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2018 16:14

Ten nejcastejsi? pripad, tedy 210 v ankete chybi...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 14:42

...práci přes 30 let, takže jsem zažil dva roky za komunistů.Hosty nešidím ani neokrádám
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2018 14:38 | Václav

Dělám tuto
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 12:39 | kp

Jako živořící důchodce spropitné nedávám. Podmínkou je spokojenost. Pokud jsem doma, tak k pivnímu účtu připočtu dohromady ještě korunu, k jídelnímu dvě nebo tři. Jinde k pivu nic, k jídlu někdy opět ty dvě, tři. K pivu za více než 30 včetně nikdy nic. Při naprosté spokojenosti a vyjimečné příležitosti někdy zaokrouhlím na pětikorunu, jednou, někdy dvakrát ročně na desetikorunu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 11:43 | Czhunter

Dávání spropitného je jednoznačně záležitost kulturní a tak je těžké ji měřit ekonomickými ukazateli.
Stejně tak se dá říct, že dávání dárků dětem k Vánocům je ekonomicky nevýhodné a nesmyslné - ale zkuste to neudělat - asi nebude spokojený nikdo.
Jinak to není je záležitost restaurací - já třeba dávám běžné dýško i v kadeřnictví, při vazbě kytice atd. Obecně tam, kde si myslím, že si za práci říkají zbytečně nízkou odměnu. "Konec levné práce" přece znamená, že střední třída začne "pouštět chlup".
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 11:01 | Radim

Trestní zákoník § 251Neoprávněné podnikání
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
Nemá živnostenský list, neplatí daň, nemá nárok.
Není co řešit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 10:19 | Pedro

Dýško nedávám, je to diskriminace ostatních povolání. https://www.youtube.com/watch?v=hoFOC-sq1Yo
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 9:40 | D

U nás je to letitý zvyk dávat spropitné, který ani socializmus neodstranil. Takže asi jen tak nevymizí. Nedat spropitné znamenalo, že jsem nebyl spokojen, takže jistou zpětnou vazbu i mělo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 9:17 | Často se stravující v restauraci

Mně připadá, že v mnoha restauracích je účelem jenom dostat spropitné. Hodně cestuji, takže často musím do nevyzkoušených podniků. Polévka studená, pivo teplé a ještě nakyslé (pivo vaří sládek, dělá ho hospodský, jak ho dokáží zkazit), jídlo nic moc. Z personálu vysloveně čiší: CHCEME DÝŠKO! A za co? Za studenou polévku, nechutné jídlo, teplé zkažené pivo? A ty ksichty, když ho nedostanou. Jo, když jsem někde spokojený, budiž. Ale, pokud se mi stane to, co se mi stalo tuhle v Jaroměři - obyčejný podnik, podle socíku bych řekl trojka, prostě žádná luxusní restaurace, dostal jsem jen jídelák, ne nápoják - to jsem se při placení divil - plzeň za 49. Takže sorry (i v Praze nebo Plzni dostanu luxusní, ale fakt luxusní za 43, mně nechutnala, byla vyvětralá, jiný host ji reklamoval s tím, že mu načepovali Náchodský Primátor, neuspěl), napakují se dost na pivu, dýško ani koruna. A všeobecně: Dostávají snad jiné profese spropitné? Dělník na páse, učitel, řidič autobusu?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 7:29 | Honza z Boudova

Všichni majitelé hospod různého typu počítají s tím, že obsluha spropitné dostane a tak v gastronomii jsou malé platy, chtěl bych vidět majitelé jak se budou kroutit až budou muset zvýšit mzdy
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2018 7:26 | Honza z Boudova

Nic nového pod sluncem, za minulého režimu býval v některých restauracích plakát s nápisem!neurážejte nás spropitným", že by se vracel socializmus. V naších bratrů v USA musí číšník automaticky platit daň ze spropitného, na to naši kapitalisté ještě nepřišli
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2018 6:06 | Vodovod

Spropitné ? Pokud jsem dobře , včas obsloužena ,jídlo je kvalitní jsem ochotna nechat spropitné - i když jsem důchodce. Proč bych měla někomu nechat spropitné, když čekám na obsluhu 15 minut, řízek nejde pokousat , polévka je studená ... tak to určitě . Spropitné ? Dostávají snad někde jinde - než v hospodách a restauracích - spropitné ? Tam , kde jsem pracovala , by se to bylo možné považovat za úplatek. Zaměstnanci restaurací , kaváren atp. pracují tak , jako jiní lidé . Mají dostat od zaměstnavatele dostačující mzdu . Spropitné mně připadá jako přežitek.
+59
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services