Očima expertů: Pandemie exekucí. Jak ji léčit?

Každý desátý Čech starší patnácti let má exekuci. Proč tolik lidí končí v dluhové pasti a co s tím?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2018 15:17, Kikina

To že je "to" u nás zákeřná lichva a "spešl podmínky" je jasné. To, že "to" přerazilo nohy už skoro 1/6 vydělečně činné časti společnosti je taky vidět. To, že nám "to" odsává kupní sílu a lividuje pracovní je jasné dokonce i vládním ekonomům.
Pro autora článku, zajímavějším by možná bylo srovnaní zákulisí, to je počet exekucí v normál fungujících státech jako nemecko, francie, spanělé a chování úřadů atd. Např. v německu je 3x upomínka na neplacení a jednání, tady hned likvidacní pokuty atd. Asi si němci nechtějí hned tak zaříznout ovce v šlapajícím průmyslu. S nadějí dokáže člověk nemožné ale bez ní ...

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

2. 12. 2018 15:28 | Ivan

Od svých 20ti let jsem podnikal a svoji práci jsem dělal s láskou a nasazením.Zaměstnával jsem lidi a nebral je jako zaměstnance,ale jako partnery v podnikání.Pak přišla finanční krize,ta mě nepoložila, ale velmi oslabila.Co mě téměř zlikvidovalo, byl problém developera,kterému začala pracovat stavba, noví majitelé museli být vystěhování a Ti,kteří měli nakoupené byty,které jsem měl vybavovat,tak logicky odstoupili od kupní smlouvy.Mě tím vznikla mnohamiliónová ztráta.Ale ani ta mě neodradila od dalšího boje.Co mi zlomilo vaz, byla financující banka,která mi kvůli poklesu obratu zespaltnila provozní úvěr,za který jsem ručil osobní směnkou a tuto směnku prodala nějakému polomafiánovi. Přitom jsem u banky nebyl s žádnou částkou po splatnosti.Jen tabulkově jsem neprošel.Vůbec jsem netušil,že když se zadlužíte banky,ona může Vaší směnku prodat komukoli z ulice.Bohužel tímto krokem mě úplně zničila a nyní již nic neprodukuji, nikoho nezaměstnávám, neplatím žádné daně a jsem doživotně odsouzený žít mimo systém, jako nějaký podvodník. V podstatě čekám, kdy se tento systém exekucí zhroutí. A ono to příjde velmi brzy.Banky zvedají u hypoték úroky, přijde 100% další finanční krize a až do ekekuce spadne tak kolem 100000 celých rodin,možná už nebude mít kdo na tento naś krásný a starostlivý stát pracovat...Součastnost je nežitelná:-/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 11. 2018 19:37 | mimi

stát u nás povolil lichvu a pak se diví kolik lidí má exekucí. Exekutoři dotují politiky a ti s nimi nic proto neudělají. Největší kamarád exekutorů je Pospíšil!!! Politici se starají sami o sebe a ne o lidi!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 3. 2018 20:01 | Milda

Exekuci jsem dostal v 26 letech v roce 2011.Nastoupil jsem do sve prvni prace, kterou jsem pred tim delal rok brigadne na nekolik mesicu na jinou pozici- nez se mi uvolni misto. Cas svatby, domu a podnikani-ktere me prijdou normalni.Prvni exekuce me socialne vyloucila. Pocinaje prvni exekuci jsem nemel na splaceni veci , ktere jsem pred tim splacel-pr.mobil.A uz to jede uz se vezete. Nemohl jsem priznat- kde bydlim pac by obrali spolubydlici. Nedostal jsem spravedlivej proces, pac jsem nemel po 1.exekuci na advokata.Se zablokovanym uctem tezko podnikas-navic kdyz jsem na ne potreboval pujcku. Pak jsem onemocnel. Cim vic jsem makal tim vic jsem dluzil. Padl jsem a zkusil jsem to znova. Ale ... Nakonec jsem emigroval a proto mam lidsky prava a obcansky protoze kaslu na ty vase zakony. Spachal jsem par prestupku-v mhd praha z par set udelal nas system par desitek tisic -ok.Povyrostes-mysleno osamostatnis se az nastoupis do prace budes se soudit o to s cim nesouhlasis a splatis zbytek/normalni zapad.Jasne nas system mi nadelal par set tisic bez advokata spravedliveho procesu a protoze mi branil vydelavat penize.Nezaplatil jsem tady sokolovi a jeho kumpanum.1.POsilali hned penize na ucty mimo cr a mimo dnesni ue-skotsko , prej odborna prace-ale urcite jen by ji zvladl delat automat na plechovky to vase pravo , prej antikomunisti- tak dik za stb metody2.Nezaplatil jsem dp podniku a tim se neucastnil jedne z nejvetsich korupcnich afer.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2018 16:54 | josef

jako ze naklad na vymahani 1000 Kc na nezaplacene vode nesmi presahnout 1000 Kc? A jak to udelate? Razem byste z rady pohledavek udelat nedobytne pohledavky. A to veritel treba ani nemohl ovlivnit, ze bude veritelem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 2. 2018 10:39 | o

Ve vyspělé společnosti náklady na vymáhání nemohou přesáhnout samotný dluh. Existuje tam i něco jako zodpovědnost věřitele. Pokud věřitel půjčuje kdekomu bez řádného prověření a záruk, musí počítat s rizikem, že dostane zpět část, případně nic. V žádném případě nemá právo dlužníka kvůli bagatelnímu dluhu zcela zruinovat. Představa, že naše tvrdost na vsechny dlužníky nějak vychová spodinu společnosti je směšná a absurdní. Jen ji to vytlačí do šedé a černé ekonomiky, do kriminality, na ulici. Nejsme všichni stejní a nikdy nebudem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2018 14:28 | sagenit

Za současný stav exekucí nesou odpovědnost zejména jak psychopati tak užiteční idioti, kteří před mnoha lety vytvořili a uzákonili český Exekuční řád a ten pak po desetiletí dodnes průběžně (víc jak 30 x) „vylepšovali“. Za mnohé uvedu Klause, dodnes velmi oblíbeného Zemana, nejoblíbenějšího politika, ministra Pospíšila, ministra Blažka, nedávného ministra pro lidská práva Chvojku... Specifickou postavou už od dob tvorby EŘ je pak zde se projevující letitý člen vedení exekutorské komory Plášil, který kromě podílu na vzniku a „vylepšování“ paskvilu, podle kterého ty exekuce v česku probíhají, jde exekutorskému spolku příkladem i šikanózním prováděním exekuce, kdy hrubě porušuje platné zákony a snaží se okrást povinného jak jen to jde... a tady rozdává rozumy... Exekutorský business by ale nemohl tak kořistnicky devastovat celou společnost, pokud by v tomto státě dobře fungovala justice nebo alespoň veřejnoprávní media. Soudy jsou nepoužitelné už jenom proto, že ani netuší, že existuje něco jako dobré mravy, které jsou už od dob starého Říma v civilizovaném světě zákonům nadřazeny, mnozí soudci jsou pouze administrativní úředníci, na soudech nemají co pohledávat, ale mají dobré platy a doživotní neodvolatelnost a nedotknutelnost... Veřejnoprávní media místo aby zveřejňovala excesy exekutorů, produkují za spoustu našich peněz vatové výplně vysílacího času: seriály, soutěže, vaření, klábosení o pseudoproblémech, odvádění pozornosti ukřičenými patlaninami afektované Jílkové, mlácení prázdné slámy s profláknutými a vyčpělými politiky i moderátory... V případě exekucí je na ČT možno vidět leda každé dva roky servilní prezentaci nového prezidenta exekutorského spolku nebo strašení koncem exekutorů v Čechách, pokud jim bude nepatrně snížena nemravná odměna za „práci“, což nakonec byl hubený výsledek mnohaleté činnosti mistra Pelikána... Pak nepřekvapuje, že se nikým nekontrolovaní, k odpovědnosti za excesy nevedení exekutoři nejednou chovají jak z řetězu utržení. Umíte si představit, že by v Německu byla prezidentkou exekutorů osoba pravomocně odsouzená za majetkový trestný čin? V Česku realita. Nikdo si ani nepoloží otázku, jak je možné, že nejenom ve všech okolních státech, ale v celém civilizovaném světě pracují exekutoři bez excesů, nelikvidují a nevysávají společnost a to vše za mnohem menší odměny, než jaké mají exekutoři v Česku. Dokud si občané neuvědomí, že pro společnost potřebné exekuce lze dělat civilizovaně, že exekutor podléhá zákonům jako každý druhý, že za návratnost půjček nese velký díl odpovědnosti i ten, kdo peníze půjčuje a zejména, že stát není garantem mohutných příjmů exekučního podnikání, do té doby se toho moc nezmění... Stačí se ale podívat k nejbližším sousedům, podívat se na jejich exekuční zákony, fungování justice a také třeba na bouřlivou celostátní reakci obyvatel Polska, když tam jeden exekutor zkusil použít české exekutorské manýry...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 2. 2018 19:54 | o

Ano, je to něco jiného, pokud byla například způsobena škoda na majetku vandalem, musí být ke škodě přičteny i náklady na čas poškozeného. Případ s nízkými nezaplacenými částkami za vodu (a jiné drobnosti) lze řešit výrazně snadněji, než vykrmováním exekučního byznysu. Stačí vzít dostatečnou zálohu při připojení a případně včas odpojit. Skutečně je to tak, že ve všech civilizovaných zemích je větší zodpovědnost na straně (potenciálních) věřitelů drobných částek. To jen v našem bananistánu nachytáme na švestkách tu nejméně nadanou čtvrtinu obyvatel, srazíme ji na kolena a ještě na tom vybudujeme byznys. Mě by to mohlo být fuk, protože nedlužím ani nepůjčuju, ale dlouhodobě je to tragédie, vymstí se nám to.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2018 18:22 | roman

a vše se děje za pomoci tohoto statu a jejich absurdnich zakonu----kaitalismus ojebat zlikvidovat cloveka
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2018 15:17 | Kikina

To že je "to" u nás zákeřná lichva a "spešl podmínky" je jasné. To, že "to" přerazilo nohy už skoro 1/6 vydělečně činné časti společnosti je taky vidět. To, že nám "to" odsává kupní sílu a lividuje pracovní je jasné dokonce i vládním ekonomům. Pro autora článku, zajímavějším by možná bylo srovnaní zákulisí, to je počet exekucí v normál fungujících státech jako nemecko, francie, spanělé a chování úřadů atd. Např. v německu je 3x upomínka na neplacení a jednání, tady hned likvidacní pokuty atd. Asi si němci nechtějí hned tak zaříznout ovce v šlapajícím průmyslu. S nadějí dokáže člověk nemožné ale bez ní ...
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2018 10:33 | Referent

Podle mne by to nefungovalo, většina dluhů nevzniká tak, že si nemajetní lidé půjčí "na blbosti". Spousta dluhů vzniká neuhrazením nájmů, služeb zboží, čerpáním kontokorentu, kreditu atd. Např. relativně majetný držitel kreditky roky řádně splácí, když se dostane do problémů (to už je nemajetný), tak vyčerpá limit do mrtě (třeba 100.000 Kč) a je z něj nemajetný dlužník. Co s tím?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2018 6:04 | Vladimír

Peníze se půjčovaly a půjčovat budou. Problém je v tom, že se půjčuje nemajetným lidem. Jedinou cestu jak z toho ven je, aby exekutor nemohl z důchodu, sociálky, platu do určité výše vzít ani korunu. Pak se lidem prostě půjčovat nebude. Dnes je velmi jednoduché obstavit exekucně účet, důchod, socky. To je jistota a motor lichvářů. Mimoto exekuční zákon je paskvil, který umožňuje uvrhnout do exekuce čerstvě dospělé.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Stropnický

umělec a politik

Milan Jančík

politik a podnikatel

Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services