Očima expertů: Smazat lidem dluhy?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 24. 11. 2017 | 33 komentářů
Co by v Česku způsobila dluhová amnestie a jakou podobu by mohla mít? Ptáme se ekonomů, advokátů, zástupců věřitelů a insolvenčních správců a došlo i na prezidentského kandidáta.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2017 21:41

Mám, sebe.
Měl jsem Favorita od GE Money, dnes Moneta.
Pak mi nedal borec přednost, já skončil v nemocnici, auto na vrakovišti, škodu jim uhradil pojišťovna a tím to skončilo.
Po čtyřech letech na mě skočil exekutor a vymáhal 400 000Kč.
Ležel jsem v nemocnici a nezaplatil 2 měsíční splátky včas. Za každé porušení pokuta 5000 s úrokem 0,3% denně a na tuhle prasárnu mě nikdo neupozornil, vytáhli to měsíc před promlčením a zničili mi život.
Favorit za 39000, pokuta za dvě včas nezaplacené splátky, kdy jsem ležel po nehodě v nemocnici, kdy to dobře věděli a dostali peníze od pojišťovny. K tomu likvidační úrok schovaný v mnohastránkových podmínkách a zbytečné čekání, aby to pořádně narostlo.
Toto nemá s placením dluhů a spravedlností společného vůbec nic!

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2017 9:42, socka

na.ozdravění bank nemocnic soukr.gigantů jdou miliardy úsměv vyvolá placení stat.dluhu zemanem při ceně jeho výletu do kraje a jeho slavného výroku stovka denně za za hosp.v nemocnici nic není když 90% národa žije na hranici chudoby korunové dluhopisy je už jen třešnička na dortu pro vyvolené

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

21. 1. 2019 14:32 | Pavel

Mně zničila život skvělá státní VZP. Asi v roce 2005 mě přišel dopis že jim dlužím za pojištění z let 97 a 98 asi 150 tisíc i s úrokem. V té době jsem pracoval u firmy, která za mě neplatila odvody a pojištění. Jak mi bylo vysvětleno, můj problém že jsem si nekontroloval zda opravdu zaměstnavatel dodržuje a platí co má. Dopadlo to tak že se mně tehdejší přítelkyně raději zbavila a já se stal pracujícím bezdomovcem, držel jsem hubu, makal a nechal si strhávat execuce a alimenty. Po dalších deseti letech jsem zjistil, že to celé nemělo cenu, dluh stále rostl, nestačilo to ani na úroky a já mám zničené zdraví. Takže jsem udělal to jediné co šlo, odešel jsem do Německa a dále již tu komedii s demokracií po Česku hrát nehodlám.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2019 11:20 | Jarek

Tady nejde o žádné splácení dluhu.Je to státem podporovaná zlodějna do kapes kmotrů.Měli jsme domek, který jsme prodávali přes R.A.byla složená záloha od kupujícího a podepsaná předběžná dohoda. Přišel makléř, že máme zabavený dům. Nikdo nic nevěděl tak jsme jeli na soud a zjistili, že kdysi asi nezaplatila družka někde 100 kč. Exekutor požadoval 15.500 kč. Dluh o němž nikdo nevěděl byl dávno promlčený. Jenomže na soudě nám řekli, že pokud se proti tomu ohradíme tak to bude trvat několik let. Vzali jsme a peníze zaplatili, exekutor slíbil, že dům odblokuje. Nestalo se odblokoval dům až za dva roky. V té době přišla krize a nemovitosti šli dolů. Původní prodej byl na částku 1 250 000, potom jsme byli rádi když jsme dům prodali za 950 000. Sečteno jsme přišli o 300 000 a 15.500 kč. O tahanicích s R.A. raději nebudu psát. Tento zákon udělali poslanci jenom pro své kmotry. Většinou co to sleduji, tak dlužník nedostane nic. Všechno spolknou exekutoři a ins. správci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2018 22:53 | Jan

Mam velmi podobnou zkusenost. Z jistiny 191 tis bylo "diky" uroku za 6 let 2 mil. Dnes je to 3,5 mil. Rezignoval jsem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2018 20:59 | Ondra

To je to o cem mluvim, ja na to 8 let kaslu a ziju si normalne a nezivorim. A co kdyz to bude trvat 20 let nez se vyskrabu na tu nulu - 20 let zivorit? (S ruky do huby). A pak budu chtit sehnat novy byt, auto dovolenou v 50 - 60 letech, to na to kaslu, radsi si ty prachy vydelam a uziju ted. Zlata seda ekonomika! A ti nahore to dobre vi - tak at stim neco delaji at vymysli neco na ty exekutorske hyeny a vymahacke firmy co rizujou na chudakach a kvuli par kacek je skubou jak slepice. Kaslu jim na to, budu to sledovat jak se to vyvine. Beru kazdy melouch a fusku co se naskytne a prachy si uziju se zenou a deckama pokud je ta moznost. Nebudu zivorit a sponzorovat hyeny co rvou a sezerou aj mrtvolu. A jestli to maji ti "statni exekutori" posvecene ceskou republikou ta at dou do prdele i s ni!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2018 17:46 | Simona

Jsem v exekuckach přes 8 let,platím každý měsíc z ne mzdy.. Ani za 8 let nejsem z kola venku,díky narůstajících penalu,úroků.Amnestii bych dala jen tem kteří mají snahu splácet..mají praci.A záleží jim aby byly opět na nule a mohli zase znovu žít a ne zivorit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2018 11:46 | Ondra

Nejake dluhy se nasekaly, clovek se musel casto stehovat resit bydleni male dite ap. Pak to zacne naskakovat penale, soudni polatky, advokati, uroky a exekutori. Pak prijde moment kdy si veznete hromadku papiru se vsema dluhama proti tomu castku kterou muzete realne platit a vysledek je ze uroky rostou rychleji nez dluh uhradite, takze budete furt platit a hovno stoho nikdy to nezaplatite. Udelate si rozvahu jako rozumny clovek a prestanete to resit. Co stejne nezaplatim do konce zivota at si roste do konce zivota, no a co. Sup na socku- sehnat praci na cerno a je to. S exekutorem to nejak sehrat - naslibovat splaceni, vymlouvat se by, bydliste na obci, drahe elektro vam koupi na oko nekdo z rodiny at mate fakturu, auto zaregistrovat na strejdu, dedu ap. A zijete normalne - chodite do prace, mate auto, velkou televizi, jedete na dovolenou, jako kazdy druhy. A dluhy... A duchod.... Cha Cha.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 12. 2017 19:42 | Baviš

Duhová amnestie by měla špatný vliv na morálku budoucích dlužníků. V tomto státě jsou peníze až na prvním místě. To že volba prezidenta republiky sebou často přináší amnestii za trestné činy, převážně plánované, to je v pořádku. To by si ale také mohl občan před takovou volbou říct, skočím k sousedům a vyberu jim byt. Za měsíc je volba prezidenta, tak si ani neposedim v base. Ale to tak nefunguje. Myslím, že trochu chytrý člověk by si takové jednání rozmyslel. Samozřejmě by se muselo jednat o jednorázové oddlužení, kdy dluhy vznikli ještě v plenkách našeho samostatného státu. V době kdy většina lidi nevěděla která bije. To totiž dávali půjčky úplně všem a téměř bez jakehokoliv posuzování zda na to dlužník bude mit.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2017 23:27 | Petr

Exekuce byly v dřívějších letech občas vážně hnus. Teď se to sice postupně zmírňuje, ale lidi, kteří se tehdy zadlužili, budou v tom kolečku klidně dalších deset nebo dvacet let a už se z něj nevyhrabou.
Rozhodně pro lidi, kteří do dluhů padají teď, je lepší než Provident a další (nic proti nim, občas se hodí, ale obecně ty úroky nepomůžou), je lepší zkusit v P2P sektoru u soukromých investorů. Zas tak moc tržišť v ČR není, www.bankerat.cz je spíš v nejhorší situaci (úroky vysoké), www.zonky.cz je tak napůl, ale zkusit se vyplatí, www.benefi.cz už nefunguje, tak rozhodně se vyplatí ještě www.banking-online.cz - úroky od 3%, splatnost až 60 měsíců, půjčka až 500 000 Kč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2017 11:08 | Monika

Konkrétních příkladů je hodně, stačí se jen podívat kolem sebe. Úmyslné zdrzovani hledání dlužníků, podvodné vypisování jízd na černo od dopravních podniků... Příklad: klientka si vzala úvěr, nevšimla si malé poznámky pod čarou, kde poslední splátka 700,-kč činila poplatek za vyřízení. Přestěhovala se a jelikož ji našli až po 20-ti letech, částka se vyšplhala až do neúnosných výšin. Zablokovaný účet, mzda a další majetek ji znemožnilo platit další závazky...nájem, elektrika, plyn....a takový člověk se dostane ....hádejte kam??
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2017 21:54 | ludmila

Ano ....priklad dluzim za pojisteni 1 49,- korun v exekuci uz dluzim po 2 !! Mesicich 15000 ...a muj prijem?? Duchod 6000 a zdravotni problemy Tohle nema reseni kdyz neni kde brat ....
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2017 18:52 | Kocián

.. v okolních státech mají oddlužení mnohem mírnější, né z důvodu syndrom "matka Tereza" ale protože jim věřitelé a exekutoři prostě dlouhodobě (kradou) likvidují "jejich ovce ke stříháni" ze stáda. S důsledky - šedá zona,beznadějnost, vztek a tím pádem chybí daně, chut pracovat a pak prachy do státní kasy. Záleží na tom kdo bude větší pes a urve si větší kořist,jestli stát nebo exekutoři. Předlužené ovce už nedokáži sehnat víc natištěných hajzlových papírků !
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2017 21:41

Mám, sebe. Měl jsem Favorita od GE Money, dnes Moneta. Pak mi nedal borec přednost, já skončil v nemocnici, auto na vrakovišti, škodu jim uhradil pojišťovna a tím to skončilo. Po čtyřech letech na mě skočil exekutor a vymáhal 400 000Kč. Ležel jsem v nemocnici a nezaplatil 2 měsíční splátky včas. Za každé porušení pokuta 5000 s úrokem 0,3% denně a na tuhle prasárnu mě nikdo neupozornil, vytáhli to měsíc před promlčením a zničili mi život. Favorit za 39000, pokuta za dvě včas nezaplacené splátky, kdy jsem ležel po nehodě v nemocnici, kdy to dobře věděli a dostali peníze od pojišťovny. K tomu likvidační úrok schovaný v mnohastránkových podmínkách a zbytečné čekání, aby to pořádně narostlo. Toto nemá s placením dluhů a spravedlností společného vůbec nic!
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 11. 2017 21:32 | Andy

Nějak zapomněli, že v okolních státech nejen že mají oddlužení ještě mnohem mírnější, než navrhuje nyní Pelikán, ale že velká většina dluhů by tam ani nebyla, protože takové penále a příslušenství by soud nikdy neschválil a některé lichváře by rovnou zavřel. Takový advokát Sokol, spoluautor našeho exekučního paskvilu a kmotr plzeňského exekučního úřadu by měl chodit kanály a ne mluvit o morálce. Ten má na svědomí strašných lidí. Totéž páni bankéři. Vydělávají majlant a když půjčují sockám, mají z toho peníze. Když to nevyjde, stát do nich napumpuje peníze nás všech a jede se dál, pro ně bez jakýchkoliv následků. Ale obyčejné lidi, ty by zotročili nadosmrti a nejraději i rozprodali na orgány.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2017 0:08 | Macchiavelli

Povězte, jak přesně taková "vysmátá" socka-dlužník bude dělat další dluhy? Dejme tomu, že bude jezdit načerno MHD, nebude platit elektřinu a vodu. To asi ano. Většina dluhů ale jinak pochází z úplně jiných příčin - spotřebitelské úvěry, různé půjčky atd. Jak se teda dají nasekat milionové dluhy, když vám nikdo nepůjčí ani na slanou vodu? Dává smysl, aby věřitelé cpali peníze člověku, u kterého tuší, že nebude splácet? Notabene, když na sobě má exekuci nebo zápis v registru dlužníků? Copak mají takoví nezodpovědní věřitelé morální nárok na plné uspokojení?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2017 19:21 | deprese

To říkal Jyrka dluhy se platit nemusí a jak dopadl. :))
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2017 17:50 | Hunter

Palčivý problém roku 2010 se řeší na konci roku 2017? Proč?
Téma vyčpělé jak vymazané křížky v Řecku a kdo ho vytáhl, jde se stejným křížkem po funuse.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2017 15:57

Doplněk k mému komentáři jde i o to že je mi 45 a nemáme a ani kvůli dluhům nemůžeme mít rodinu i proto bych si moc přál začít znovu od nuly a to co nejdříve protože už je málo času na to mít rodinu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2017 14:54 | Eva

Já celý život pracovala, nikdy jsem se nezadlužila, dnes mám přes 4000 Kč důchod, musím dále podnikat, abych přežila a lidi, kteří mě okrádají oddlužují, že mi nemusejí dát ani korunu? Proč za takové lidi mám já přicházet o peníze? Tak ať dluhy zaplatí stát a platit za ně budeme všichni, nejen někteří. Nicméně, pouštět se do podnikání, když si ani neumím spočítat, kdy mám přestat, je jen a jen Vaše blbost. Proč za ni mají platit jiní? Souhlasila bych maximálně stím, nepenalizovat, ale dluhy splácet. Za blbost, či nezodpovědnost se holt vždycky platilo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2017 14:12 | Radek

Hsem zkrachovalý živnostník který šel podnikat z čistým štítem i myšlenkou nikdy jsem nechtěl někoho okrást prostě jsem tenkrát bal krátce na ÚP a přišla nabýdka jít podnikat já ji z dnešního pohledu málo uváženě a riskantně přijal a tim si dal doživotní trest protože mě to podnikání dostalo do obrovských dluhů. Držel hsem se zuby nechty podnikání protože jsem věděl že jenom tím jsem ty velké dluhy splatit ale po čase už to prostě nešlo udržet tak jsem prostě zakonči podnikání a padl do šedé ekonomicky a to ne nesplácet své dluhy ale přežít protože mě zabíjela myšlenka minimální mzdy hak budu a z čeho žít ale po čase nejistot stability oné šedé zóny hsem nastoupil do oficiálního zaměstnání a splácím ty obrovské nesplatitelné dluhy protože dijy sankcím odměnám exekutorům a úrokům ty dluhy narůstají místo ubývají navíc je začali přeprodávat jiným společnostem a já už jsem jen na doživotí odsouzená figurka co chodí do práce na tři směny s příjmem cca 9300kč A tiše závidí vsem xo nemají dluhy a nosí domů celou výplatu. A toužím potom udělat tlustou čáru za svým unáhleným rozhodnutím jit podnikat. A začít nový zivot vez dluhů protože nemýt přítelkyni která ma celý příjem tak ja s tím svým skončím na lavičce v parku protože bych z 9000 nezaplatil nájem energie jídlo a oblečeni. Ano uvažoval jsem o oddlužení ale i přes oficialni příjem okolo cca 20000kč na insolvenci nedosáhnu a sem bezradný s tím co bude dál protože cca 11000 měsíčně co mi každý měsíc odchází do dluhů mi ty dluhy nesplácí. Už teď vím že ty dluhy oproti začátku jsou dvojnásobné a stále rostou a mě se tím vytrácí vidina normálního života po kterém rak moc toužím.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2017 13:17 | Veterán

Stát by měl pouze nastavit pravidla hry. Například, že úrok nad úrok centrální banky plus X procent je lichva, že dlužná částka se nemůže různými penále zmnohonásobit druhý den po nezaplacení atd. Odpouštění dluhů je ale cesta do pekla, kdy dlužník s radostí půjde páchat další dluhy v naději, že to zase dobře dopadne. Řešením by bylo pouze, že kdyby opět dlužil po splatnosti, žádná další amnestie by se ho netýkala a naopak by musel zaplatit i předchozí odpuštěné dluhy.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Hušák

podnikatel

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services