Unie nemůže za vaše šeredný fasády

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 1. 9. 2017 | 7 komentářů
Na šeredných nových čtvrtích se ale jedna vlastnost dotací podepsala.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2017 12:30, jezevec

ale může únije za hnusnou fasádu, může. neznám detaily tohoto konkrétního projektu, ale znám celou řadu jiných, kde dotace způsobila čisté zlo.
například na fotce staré školy je docela pěkná fasáda. kterou možná nebylo nutno ani přemalovat. taktéž barák zřejmě byl stavebně-technicky v uspokojivém stavu, a nebylo nutno ho ani zadusit polystyrenem. jenže existují dotace, kde nelze vyměnit jen okna, která potřebovala vyměnit - je nutno splnit podmínky dotace, kombinace více tzv "úspor", a kombinace se zateplením byla povinná pro získání dotace. kdyby si to škola platila sama, nebo občané sobě - možná uvážlivě jen vyměnili okna, zapucovali špalety, a fasádu dělali až za dvacet roků, přičemž před úvahou o zateplení by si důkladně vymodelovali výměnu vzduchu a posuv rosného bodu, neboť ne vždy je zadušení fasády polystyrenem ku prospěchu stavby. ale dotaci bez ní nedostanete. někde jsou dokonce podmínky dotace nastavení tak imbecilně, že je stanoven minimální rozpočet, který musíte na daném projektu utratit - takže často se dělají zbytečné práce, jen aby se dostatečně nafoukl rozpočet a ten dolezl do minimis.
podobné to může být s tvarem oken a soškami. dle podmínek dotace rozhoduje jediné kritérium - cena. opravit a zachovat sošky jistě bylo dražší, než arkádu vyplnit stavební pěnou. zachovat profil okna by jistě bylo dražší, než urazit nadokní, udělat rovnou hranu a dozdít to jutongem. kdyby si to občané dělali sami - třeba by jim záleželo na tom, aby škola byla hezká i na pohled - tak jako jim na tom záleželo když jí stavěli. často není o mnoho dražší dělat věci pořádně a hezky. jenže protože přípustná kritéria výběru jsou stanovená parametry dotace, mezi které štuková výzdoba prostě patřit nesmí - a nakonec povinně rozhoduje jen nejnižší cena - holt se vybere ta nejlevnější prasečina, protože jinak bysme dotaci vraceli. nejlacinější řešení, nemizernější materiály, firma s nejníže placenými zaměstnanci a nejchudší technikou, architekt či dokonce pohledová studie už je nepřípustný výdaj. výsledek je přesným odrazem zadání - nejlevnější sajrajt, který splní parametry.
ó ano, je to jejich škola, zprasili si to k obrazu svému, a budou vedle toho muset bydlet, dobře jim tak. dostatečný trest pro voliče i zvolené. a všem přespolním je do toho kulový.
ale myšlenka, že kdyby ku rozhodování měli více kriterií, než jen parametry dotace, a nejnižší cenu, že by výsledek třeba vypadal výrazně lépe - ta se přinejmenším nabízí ....

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2017 14:52, Hunter

Však si to mohli udělat za svoje, hezky a pořádně.

Nebo jsou už dotace povinné?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

4. 9. 2017 12:09 | jezevec

ne, nejsou povinné. ale právě "díky" tomu, aby se dosáhlo na dotaci - se projekt někdy nesmyslně navyšuje o nepotřebné a zbytečné položky, aby se dosáhlo na minimis - pak se zase šidí materiály a odflakuje práce, aby to bylo co nejlevnější. ostatně - text je právě úvaha o tom, zdali dotace jsou nebo nejsou zlo. pokud výměna oken, kterou škola chce a potřebuje, by stála školu částku X, a na to žádná dotace není, a škola by musela pustit z rozpočtu celé 1X - zatímco na výměnu oken s pochybným zateplením, a zprasením fasády která byla ještě kvalitní, dotace jest, takže sice to stojí 4X, ale škola doplatí jen 0,4X - pak to je právě pointa, kterou kašpárek nepochopil, kde začíná ZLO dotací.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2017 14:52 | Hunter

Však si to mohli udělat za svoje, hezky a pořádně.
Nebo jsou už dotace povinné?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2017 12:30 | jezevec

ale může únije za hnusnou fasádu, může. neznám detaily tohoto konkrétního projektu, ale znám celou řadu jiných, kde dotace způsobila čisté zlo. například na fotce staré školy je docela pěkná fasáda. kterou možná nebylo nutno ani přemalovat. taktéž barák zřejmě byl stavebně-technicky v uspokojivém stavu, a nebylo nutno ho ani zadusit polystyrenem. jenže existují dotace, kde nelze vyměnit jen okna, která potřebovala vyměnit - je nutno splnit podmínky dotace, kombinace více tzv "úspor", a kombinace se zateplením byla povinná pro získání dotace. kdyby si to škola platila sama, nebo občané sobě - možná uvážlivě jen vyměnili okna, zapucovali špalety, a fasádu dělali až za dvacet roků, přičemž před úvahou o zateplení by si důkladně vymodelovali výměnu vzduchu a posuv rosného bodu, neboť ne vždy je zadušení fasády polystyrenem ku prospěchu stavby. ale dotaci bez ní nedostanete. někde jsou dokonce podmínky dotace nastavení tak imbecilně, že je stanoven minimální rozpočet, který musíte na daném projektu utratit - takže často se dělají zbytečné práce, jen aby se dostatečně nafoukl rozpočet a ten dolezl do minimis. podobné to může být s tvarem oken a soškami. dle podmínek dotace rozhoduje jediné kritérium - cena. opravit a zachovat sošky jistě bylo dražší, než arkádu vyplnit stavební pěnou. zachovat profil okna by jistě bylo dražší, než urazit nadokní, udělat rovnou hranu a dozdít to jutongem. kdyby si to občané dělali sami - třeba by jim záleželo na tom, aby škola byla hezká i na pohled - tak jako jim na tom záleželo když jí stavěli. často není o mnoho dražší dělat věci pořádně a hezky. jenže protože přípustná kritéria výběru jsou stanovená parametry dotace, mezi které štuková výzdoba prostě patřit nesmí - a nakonec povinně rozhoduje jen nejnižší cena - holt se vybere ta nejlevnější prasečina, protože jinak bysme dotaci vraceli. nejlacinější řešení, nemizernější materiály, firma s nejníže placenými zaměstnanci a nejchudší technikou, architekt či dokonce pohledová studie už je nepřípustný výdaj. výsledek je přesným odrazem zadání - nejlevnější sajrajt, který splní parametry. ó ano, je to jejich škola, zprasili si to k obrazu svému, a budou vedle toho muset bydlet, dobře jim tak. dostatečný trest pro voliče i zvolené. a všem přespolním je do toho kulový. ale myšlenka, že kdyby ku rozhodování měli více kriterií, než jen parametry dotace, a nejnižší cenu, že by výsledek třeba vypadal výrazně lépe - ta se přinejmenším nabízí ....
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2017 12:36

Já bych řekl, že to že je něco levné, není omluva pro to, aby to bylo hnusné.
Jasně, když je málo peněz, musí se někdě ušetřit. Ale upřímně, kdyby tu budovu nechali celou bílou, nahoře nedělali tu trojúhelníkovou skleněnou úchylárnu a prolomenou zídku s nápisem "škola", tak to mohlo být _hezčí_ a _levnější_ zároveň.
Že se budovy přestavují do "nového slohu" je normální po celé dějiny architekury (nikdy se zámek nebo hrad nerekostruoval tak, aby vypadal jako předtím - vždy se tam přidaly věci v době rekonstrukce aktuální/populární/in). Takže to, když se ze staré (nikoliv historické!) budovy sundají sochy a ozdobičky nyní "demodé" není v principu žádná škoda. Ale ty změny, které se v roce 2017 udělají by opravdu měly být do stylu roku 2017 ne 1997 jako v tomto případě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2017 12:23 | Rybička

A co když je to takhle: Máte v majetku barák, máte povinnost provozovat v něm něco. Školu například. Barák je v katastrofálním stavu. Například je tam plíseň, nedá se vytopit, padají stropy. Na opravu máte x peněz. Aby to bylo funkční a krásný, potřebovali byste ale třikrát x peněz. Vaše x vám stačí maximálně na to, aby to bylo funkční. Co uděláte?
Ten starý barák byl sice pěkný, ale pokud vím, v katastrofálním stavu. Že by byl ale nějak hodně speciální? Nebyl. To necháváme spadnout stovky, ne-li tisíce opravdovějších a cennějších památek. Výsledek rekonstrukce se mně nelíbí. Neznám ale finanční možnosti obce, tak radši moc nesoudím. Pokud je to tak, že tohle byla únosná varianta a na pěknou rekonstrukci nebyly peníze, je to podle mě v cajku. Moje laický oko spíš napovídá, že by mohl být problém s funkčností, že barák nebude dejchat. To by podle mě byl teprve skutečný problém, jinak je to asi dost nafouknutý.
A jinak souhlas s článkem v části o dotacích a uspěchanosti...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2017 11:33 | ellen

Stačí se podívat na školu "před" a "po"... Člověka, který schválil udělat z krásné historické budovy něco takového, by měli zavřít!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2017 9:29 | Hunter

Problém v Česku je ten, že o věcech rozhodují lidé, kteří tomu vůbec nerozumí.
Rekonstrukce veřejné budovy ve vyspělém světě bez oponentury architekta (nebo možná i celé komise)? Nemožné. Na divokém východě standard.
Tak jak vaříme "levně, jednoduše a chutně" (hlavně levně!), tak i stavíme. Koho to udivuje. Tady u nás se tedy používají šetřivé metody "stavění levně" i když to ve výsledku stojí 40 miliard (zdravím Bláňu a jiné dírky).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Janeček

producent a podnikatel

Milan Richter

politik a podnikatel

František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Richter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services