Neptej se prodavače zlata, jestli koupit zlatou cihlu

Martin Tománek | rubrika: Polemika | 13. 7. 2017 | 36 komentářů
Četl jsem článek s názvem Jak správně a efektivně spořit do zlata. Dal jsem Kanceláři pro uvádění románových příběhů na pravou míru pár dní na reakci, leč nepřišla. Ujmu se toho tedy sám, vždyť před otevřením článku Pavla Ryby by vám aspoň na pár vteřin mělo z prohližeče vyskočit varování Tento text může vážně ohrozit vaše finanční zdraví.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2019 18:00, Petr

Zlato je běh na dlouhou trať. Nesouhlasím s Vámi, že zlato není uchovatel hodnoty. Cena zlata se v čase mění viz. http://www.aktualni-cena-zlata.cz/. Vždy záleží, kdy ho člověk nakoupí a kdy potřebuje prodat. Teď se o zlatu moc nepíše a cena dokonce klesá. Ale jak dlouho? Z dlouhodobého hlediska si svoji hodnotu drží stejně jako pozemky a nemovitosti.

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2017 16:17, xxx

Dříve mělo zlato hodnotu, protože peníze byly kryty zlatem, dnes absolutně žádnou. Zlato si může koupit kdokoliv. Je to jen otázka nabídky a poptávky a zlato k životu opravdu nepotřebuješ. Hodnotu mají dobré pozemky, kde si vypěstuješ jídlo, nemovitosti atd, ne zbytečnosti a "luxusní věci". Stačí najít větší ložisko zlata a zlato půjde okamžitě dolů. Stejně tak diamanty a ostatní jiné bezcenné hovadiny. :)

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

13. 7. 2017 15:40 | Arnie Fieldi

a) typek mluvi o spekulativnim zlatu
b) zlato nikdy v historii nepadlo na nulovou hodnotu - fondy, akcie a dluhopisy ano ci tunelovani, ponzi, krach atd...
c) vis, komu patri "penize.cz"? pak ti to dojde
d) vzdyt prisel prusvih, ropa zdrazovala, ekonomika problem - zlato rostlo (prusvih + zvyseni poptavky) - nasledne se situace uklidnila a tak zlato zaclo klesat az do milenia (internetova bublina praskla - krize - zlato zaclo rust)
e) zlato je dlouhodobá vec a on si vybral 20 lete obdobi, kdy koncla studena valka, uklidnovaly se stavy atd...
f) navic studie 111 let je tez nepresna - mnozstvi penez, cena zbozi, od krize nekrize...
cena zlata treba udelala 1% ale koupis si za to mnohonasobne vice... kdyz barak stal 3000 dolaru a ted stoji 170000 dolaru tak sice to zlato mohlo udelat malo procent nominalne ale realne...
g) zlato neni na vynos, ale na udrzeni hodnoty majetku.... proste i za 100 let si za nej koupis podobne, za penize ne
h) měnová reforma, kupní síla peněz, inflace, válka, poválečná období, měna (to nejsou peníze - peníze jsou zlato) atd... to je to, co zlato dělá... Proč asi Buffet i Šoroš i Kellner nakupovali nedávno zlato, podíly v dolech atd... očekává se krize, v tu chvíli bude zlato cenné, po krizi zas bude klesat... je to udržitel hodnoty, je to jistota, která má stejnou hodnotu po celém světe - 5000 Masaryk je krásný, ale muze se stat ze za nej za par let koupíme 3 vejce, pak budeme rádi za 5g zlata.... a chápu, proč to píšete, je to Váš byznys.... nicméně investovat do fondu, ktere Vám tak vydelavaji je proste lepsi, jak říkával majitel jednoho z největších investičních amerických fondů - Bernie Madoff, že? :) Je super mít 8% ročně tři roky a pak zjistit, že jste o vše přišel :)
i) za trzni hodnotu paproveho zlata je jasne, ze si nekoupis realne...
j) s ohledem na vlastnika serveru clanek je pochopitelny, nicmene si dela ostudu, zlato je primarne uchovatel hodnotu - muze to byt dobra investice, kdyz se správne nakoupí, ale muzes byt i v minusu nekolik let - ale hmotne zlato nezkrachuje, to firma s dluhopisem muze, stat muze, muze nevyplatit ci tiskem penez ty penize znehodnotit - a tomu se autor clanku cilene vyhyba
k) tez se vyhnul cilene tomu "sporeni" je to nazev produktu, navic si clovek, který nema na to, aby si kupoval zlato po uncich muze na firemni ucet postupne odkladat po tisicovce mesicne a az "dospoří" jednu unci, tak si ji hmotne vyzvedne... proto sporeni - je to spravne oznacene
l) zlato je diverzifikace, ukazuje autor i graf po krizi 08-11 - kdy v krizi setrvacne zlato vysplhava (jeden z duvodu) - trhy padaj, neco krachuje, ldie se upinaji k jistote (zlato) a poptavkou roste na cene... pak se trhy zase postavi na nohy, lidi investuji do trhu a tudiz poptavka po zlate klesa, tak jeho cena klesa.... samozrejme, ze pote nelze ocekavat rust... ale zlato ma dlouhodobe diky tisku penez pravidelny rust ale v ramci teto rusto ve krivky ma vykyvy dolu i nahoru - coz je normalni.... Demagogie autora je vsak spatna a chybi mu vzdelani o zlate (ma vsak dobre vzdelani o trzich) - je to problem, kdyby si zlato ekonomicky nastudoval, mohl by napsat clanek negativni vuci zlatu, nic neni jen krasne - ale byl by vecny a pravdivy a ne splacany z par clanku, co si dohledal na internetu...
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 14:05 | josef

Vy evidentne expert nejste. Protoze byste netvrdil to, ze inflace po roce 1989 lidi okradla vice, nez Zapotockeho mena. Mozna to plati pro lidi, co moc penez nemeli. Ale lidi, co meli za Zapotockeho vice penez, nez byl pomerne maly limit, dostali penize vymenene 50:1, coz byl desetinovy pomer oproti tem, co se vesly do limitu (smena 5:1). Takze jste prisel o celych 90% hodnoty. To inflace od roku 1989 neudelala do ted, protoze tam jsme na urovni cca 65%. JENZE - za Zapotockeho to bylo pres noc. Penize z roku 1989 sice prisly o 65% sve hodnoty (pokud byly pod polstarem), ale za tech skoro 30 let jste je mohl zhodnotit, takze ta ztrata nebyla zdaleka takova.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 13:50 | Jan

A co třeba zákonná konfiskace ? https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 12:31 | KYSOŇ

Nějakej takovej pseudoexpert radil mýmu dědovi před měnovou reformou ( myslím tu v 53 roce , ne tu Klausem "řízenou" inflaci po 89, která nás okradla daleko více ). Nekupuj zlato radil mu tento taky odborník, to je drahý a pak se chudák děda jednoho rána probudil a měl PRD !!! Pozoruji, že tady radí opravdu samí odborníci , nedávno ten expert , jak dělal grafy o blahobytu ( hlavně důchodců) po 89 , bylo to krásné- barevné grafy atd. , pouze zapomenul odečíst dokonce z "průměrného platu" náklady na bydlení ( nepočítal průměrný důchod) a po zůstatku by byl totálně v haj..... s vyšší životní úrovní dnes a to u většiny obyvatel. Holt , koho chleba jíš , toho píseň zpívej.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 12:13 | Kysoň

Když nebude na chleba, tak nebude ani na bydlení ......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 12:11 | Václav Cingroš

Další věcí pohledu je diverzifikace a to autor vůbec nezmiňuje a to pan Ryba vždy tvrdí. Neuložit všechny peníze do zlata, ale rozdělit rizika a zlato je protikrizový nástroj. Stejně tak je nesprávný pohled na zlato jako investici, protože do r. 2014 se zlato chovalo jako komodita, aby se opět vrátilo ke své původní funkci a to je platidlo. Nyní právě vzniká velký tlak na kryptoměny. Tam je prostor na spekulace a zřejmě by je měl investor zařadit do svého portfolia, ale opět se vrátím ke gró. Zlato je protikrizový nástroj inteligentního investora, který má část prostředků uložených v tomto kovu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 10:30 | Al

Nakupuji investiční zlato pravidelnou měsíční částkou. Nedělám to ze spekulativních důvodů. Jde o jakýsi "odkaz" pro děti našich dětí. Chci, aby po mně měly něco, co má trvalou hodnotu. Čím levnější zlato právě je, tím lépe. Momentálně je to 908,76 Kč za gram, což je skvělé, neboť ještě nedávno to bylo přes tisíc korun. Tady nejde o realizaci nějakého zisku, (z něhož se mimochodem neplatí daň), jde o tzv. rodinné stříbro. Pokud je mí vnukové nebudou muset použít, tím lépe. Peníze se rozkutálejí...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 10:20 | X.X.

To je klidně že za 2WW šli nacisté po zlatě, jenomže zlato na rozdíl od půdy a movitostí pane má jednu výhodu a to, že je přenositelné a lze velké hodnoty akumulovat do malého množství ( např. 1 kg zlata je cca 900 tis. ) takže si umím představit že budu utíkat před válkou s kufrem ve kterém mám 2-3 kila zlata, ale že budu utíkat s kufrem kde mám 2-3 domy nebo pár parcel, bohužel ne. A ty vaše měny, pokud v to věříte OK, jedna rada, hlavně to nediversifikujte tak, že je necháte na BÚ, první co udělají v případě mim. událostí bude, že vám znemožní jak veškeré převody, tak výběry. ( viz. Řecko - tam je drží jen bezedné nalívání EUR z EU a MMF, a to mají štěstí, že EURo mají, pokud by neměly EURo, bylo by již roky s jejich národní měnou - min. do 2009 jako v Zimbabwe. )
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 10:09 | josef

Co bylo prvni vec, po ktere sli nacisti u Zidu? Ze by po zlate? Nejen ze se nenajite penez, ale ani zlata. Pokud chcete diverzifikovat, pak muzete drzet nekolik svetovych men, pripadne aktiv (akcii) v techto menach. V dobe valky byla nejcenejsi komoditou puda. Kdo mel pudu, mel sanci, ze nechcipne hladem. Pri uteku zase bylo nejcenejsi komoditou neco, co neni moc videt, moc to nevazi a nejdou po tom uchvatitele. Takze treba behem WWII to byly znamky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 9:53 | X.X.

To nemáte pravdu, v případě mimořádných událostí, kdy papírové peníze ztratí hodnotu v daném státě, si za ně skutečně nic nekoupíte ani v daném státě ani nikde jinde. ( pro příklad nemusíme jít daleko aktuálně dnes v Zimbabwe nemají jejich peníze hodnotu, používají je k hygienickým účelům, protože toal. papír je dražší než jejich měna. Je nahrazena měnou v USD)Zlato má vždy hodnotu a může být použito jako směnný nástroj ( například za ten chleba ) případně jej směníte kdekoli na světě za jinou měnu, která hodnotu má. Nikdy se nestalo že by byly znehodnoceny všechny měny po celém světe, v kontinuálním okamžiku. Zlato uznávají jako platidlo či hodnotu směny stejně tak v USA, jako Indii, Číně, Rusku, Saudské Arábii,...prostě všude. Takže za zlato se vždy "někde" najíte, za znehodnocenou státní měnu daného státu ( ať již hyperinflací, válkou, přírodní katastrofou, občanskými nepokoji, ekonomickým kolapsem ) nikoliv. ( A neplatí to jen o penězích, akcie, dluhopisy, atd. jsou na tom stejně. ) Takže fyzické investiční zlato má místo v diversifikaci měnového portfolia.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 8:31 | Libor Miklas

Problem zlata je jeho likvidita v prave takovych pripadech jak uvadite. Pokud stat skrtne nekolik nul a vy si misto domu stezi koupite chleba, tak stejne tak stezi najdete cloveka, ktery od vas zlato odkoupi za alespon polovinu toho, co jste do toho dal. nebo vlastne vubec za co to odkoupi? Za 20 bochniku chleba, kdyz penize nebudou mit hodnotu? Pokud predpokladate ze penize ztrati svou spolecenskou dohodou nastavenou hodnotu (nicim jinym kryty nejsou), radeji se orientujte na nemovitosti z kterych je prijem, nez na lezici zlato...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2017 8:29 | Kybic

V článku se vůbec nezmiňuje spread mezi prodejní a nákupní cenou fyzického zlata, který je obrovský. Takže ihned po koupi už člověk tratí 10% i víc. Navíc chybí jistota, že zlato, byť s certifikátem, od vás po letech bude vůbec někdo ochotný odkoupit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 7:30 | Otto Salva

Kancelář pro uvádění románových příběhů by se měla také zajímat o tento článek. Fyzické držení zlata je hlavně o jistotě. Na spekulaci na růst či pokles ceny zlata jsou určeny hrátky na burze při obchodování s papírovým zlatem. Zlato jsou pravé peníze, nelze ho aspoň zatím stvořit více než ho je. Na rozdíl od papírové měny, která se může vytvářet ze vzduchu a je postavená pouze na víře lidí v její hodnotu, která každým dnem v lepším případě ztrácí na kupní síle (v tom horším během chvíle nebude mít žádnou hodnotu). A lidská víra není zrovna konstanta ve vesmíru. A zatím se v té proměnné lidské víře zlato drží na horní pozici už dlouhá tisíciletí. Snaha o jeho degradaci na obyčejnou komoditu je tu stále ale zatím se to moc nedaří. Což je také důkaz o síle zlata a víry v něj.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 7:07 | Mirek

Po dlouhé době reálný pohled na dlouho vychvalované "investice " do zlata .
Pokud to pomůže alespoň některým případným "investorům" pak splnil svůj účel a díky za něj.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 7:06 | Pistolnik

Úsměvné. Jako přes kopírák - nejdřív pan Mašát, pak pan Tománek ... ještě mi chybí podobný článek od pana Tůmy :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2017 4:52 | Ramesse II.

Celý člínek je pouze o jednom pohledu vyjádřeném větou "Pokud ovšem nakupuji zlato, spekuluji na růst jeho ceny." Ovšem já zlato kupuji z jiného důvodu - peníze jako takové nemají žádnou objektivně danou hodnotu a ze dne na den mohou o svoji hodnotu přijít a mít cenu jen toho papíru, který ani pořádně nehoří, aby se dal použít na zátop. To už se nakonec několikrát i stalo, stát jednou o půlnoci škrtne pár nul na bankovkách a z člověka chystajícího si koupit dům je člověk, který si za veškeré úspory koupí jeden bochník chleba. A dnes je to ještě jednodušší, stačí vytáhnout ze serveru kabel a peníze nejsou a nic s tím nikdo neudělá. Zlato je pro mě finanční alternativa pro případ, že peníze přestanou z technických nebo politických peněz fungovat.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services