Dávky pěstounské péče v roce 2017: Kolik můžete čerpat

Máme pro vás kompletního průvodce dávkami pěstounské péče v roce 2017: pro klasické i profesionální pěstouny. Druzí jmenovaní nejspíš už brzy přijdou o možnost pobírat na svěřené dítě rodičovský příspěvek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2017 7:36, Jana

Článek informuje naprosto přesně. Jediné, co v něm není úplně přesné je, že pěstoun MŮŽE chodit do práce a přivydělat si. Já bych to opravila na MUSÍ chodit do práce a přivydělat si, což jde se svěřenými zanedbávanými dětmi těžko, vyžadují totiž péči,proto do pěstounské péče svěřené jsou (A jestli si myslíte, že na vás nějaký zaměstnavatel čeká s otevřenou náručí, protože děláte bohulibou činnost, a bude křepčit nadšením, až mu vysvětlíte, že budete pracovat jako ďas, ale že taky budete dost často otravovat s tím,že musíte s dítětem na vyšetření-a to budete, tak na to rychle zapomeňte. Ačkoli je totiž odměna pěstouna z hlediska zákona o dani z příjmu příjmem ze závislé činnosti, ze které se strhává sociální a zdravotní pojištění a daň, nějak zákonodárci zapomněli při odhlasování novely, která je v platnosti od 1.1.2013 dodnes na to, že když už má odměna pěstouna sloužit jako odměna za odváděnou práci, měla by býti také na jisté úrovni. Bohužel v roce 2013 byla na úrovni minimální mzdy (8.000kč hrubého měsíčně na péči o 1 dítě měsíčně, viz tabulka). Minimální mzda se od té doby zvýšila již několikrát, toho času je za nejpodřadnější práce 11.000 kč měsíčně. Bohužel odměna pěstouna je stále stejných 8.000 kč měsíčně. Zřejmě je práce pěstounů ještě podřadnější než ty nejpodřadnější, na které kdo pomyslel. Nebo mají naši zákonodárci dojem, že pěstouni a jejich vlastní děti, které ze svého příjmu, který dostávají za to, že se starají o cizí zanedbané děti, jedí a bydlí levněji než ostatní občané tohoto státu. Opravdu nevím. Nejlepší na tom je, že naše paní ministrině o tom všem ví, ale nic s tím nedělá, prý nemá od nikoho podněty. Neskutečné. Takže jestli zvažujete stát se pěstounem, počkejte si raději na nějakou další novelu, ve které nebude odměna pěstouna zákonem danou částkou, ale bude vázaná aspoň na minimální mzdu, v lepším případě na její násobek nějakým koeficientem. Ovšem pravděpodobnost, že se to stane, je minimální, protože co pěstouni zmůžou. Budou stávkovat? CHachá, jak asi. Vrátí děti do ústavů? Na to nemá nikdo srdce a zákonodárci to moc dobře vědí. Je to bída. Snad se dočkáme a můj příspěvek nebude jen SCI-FI.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2017 21:41, Irena

Adoptovala jsem si chlapečka a pěstounka mi vyčerpala skoro polovinu rodicovskeho prispevku. Je to nespravedlivé a sproste.

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

22. 7. 2021 15:40 | svitiva vera

mam u sebe vnoucka 1a pul roku v pestoun peci soud uz o tom rozhodla jeste mam svoji 10 letou dceru jsem sama mame narok na nejaky prispevek?rodinne pridavky socialni nebo neco jineho?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2019 12:42 | Marie masna

Prosim chtela bych jenom vedet jestli budu brat na svou vnucku nake penize kdys ji dostanu do pestonske pece a kolik penez a jeste ra vnucka je tehotna 6mesicu vnucku mam usebe od ledna uz sem to podala k soudu je ji 15let a ja sem babicka dekuji
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2018 2:13

Mám nárok ná pestocke kdis už nemá mamu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2018 16:43 | Karla

Když bude pestounska péče ukončena ale dítě bude studovat dále a budou dostávat příspěvky , dostane jednorázový příspěvek (25 000) až po studiu, nebo po ukončení pěstounské péče ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2017 11:58 | Lenka

Uzasny. Zajimala by me odpoved na Vas dotaz. Kdo vite, prosim napiste.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2017 8:48 | Jana

Milí pěstouni, sama jsem pěstoun, ale mám v PP 2 děti a protože odměna pěstouna jaksi nestačí k tomu, aby mě a mé vlastní děti uživila, musím do práce, vždyť to znáte. Chodím na normální smlouvu na krátký úvazek a protože už jen 1 dítěti je do 15 let,ale zase víc než 7 let, začali mi ze mzdy strhávat velké zdravotní pojištění. Pídila jsem se proč a dopídila - dorovnávali mi ho do min. vyměřovacího základu ( 4,5%+9%z min. mzdy 11000 = 1485kč)- zapomněli totiž, že pobírám odměnu pěstouna a z té je mi zdravotní poj. strháváno... A tak mne zajímá, jak je to vlastně s odměnou pěstouna za 1 dítě v PP, která je také menší než min. mzda. Jestliže chodíte někde do práce a u odměny pěstouna neuplatňujete slevu na poplatníka na daně a daňový bonus na děti, chodí vám na účet 5095Kč (tedy máte z 8000kč strženo 4,5%=360kč, zaměstnavatel platí 9% 720kč a ještě vám k těm vašim 4,5% připočtou strhnutý doplatek do min. vyměř. základu 405kč) nebo 5500Kč (máte normálně stržený odvod na ZP 4,.5%=360kč a zaměstnavatel platí 9%=720kč)? V případě, že uplatňujete slevu na poplatníka a bonusy na děti,chodí vám na účet odměna s dorovnáním do min. ZP/bez dorovnání do min. ZP?: 1 vyživované dítě kč7832/kč8237, 2 děti 9249/9654, 3 děti 10966/11371kč. Opravdu mne zajímá, jestli ten doplatek na zdravotko stát strhává pěstounům z jejich odměny nebo to za ně platí - zaměstnavatel to totiž za zaměstnance může zaplatit... Dočetla jsem se totiž že:Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mohou pracovat za nižší měsíční mzdu než 11 000 Kč, ale jejich zdravotní pojišťovna bude muset stejně obdržet měsíčně na svůj účet zdravotní pojištění alespoň v částce 1 485 Kč (11 000 Kč x 13,5 %). Výjimkou jsou státní pojištěnci (např. studenti, penzisté, ženy na rodičovské dovolené), u kterých nemusí být minimální vyměřovací základ dodržen. Doplatek do minima je přitom na straně zaměstnance a zaměstnavatel platí na zdravotním pojištění vždy 9 % z hrubé mzdy zaměstnance. Doplatek do minima mohou platit zaměstnavatelé, ale dobrovolně. Je tedy pěstoun státní pojištěnec? Zatím jsme totiž zvláštní kategorie snad úplně ve všem...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2017 12:14 | JiBi

Pro Janu
Ano, dítě v PP může jít na brigádu, je to jen žádoucí. Co by tomu mělo bránit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2017 12:08 | JiBi

Tak rodičovský příspěvek je určen na zaopatření rodiče po dobu, kdy nemůže pracovat z důvodu péče o dítě, jak známo,..anebo z čeho myslíte, že rodič žije v tu dobu? A za další - pěstoun pobírá svoji odměnu pěstouna, pokud má dítě starší, se kterým je dokonce více starostí než s miminkem, nemá na žádný rodičovský příspěvek nárok. Dítě v pěstounské péči nežije z rodičovského příspěvku, ale z dávky na potřeby dítěte, zákonem stanovené ve výši podle věku. Naopak adoptivní maminka potřebuje být se svým dítětem doma co nejdéle, aby si na sebe zvykli, navázali vztah. Ale jak může, když v tomto případě mu finanční částku odčerpala pěstounka? Je jen spravedlivé, že od dalšího roku pěstounka na rodičovský příspěvek nebude mít nárok - však není žádným rodičem dítěte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2017 19:35 | Jana

Muze plnolete, studujici dite v pestounske peci na brigadu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2017 12:26 | Dáša

Já bych k tomu chtěla jen napsat, kdo si myslí, že máme hodně peněz a přitom by jsme mohli vychovávat a chodit do práce tak jako všechny rodiny co mají děti. Tak ať si vezme taky 3deti do PP. Bude taky v balíku jako my. Třeba pak pochopi, že tudy cesta fakt nevede. Pěstounů je pořád málo a ústavy jsou plné děti co touží po rodině. Přece každý děláme práci co nás živí. Tak do toho.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 9. 2017 13:29 | Jana

Ano, můžete, je to dítě, které s Vámi žije v domácnosti. Nad 15 let dokládáte potvrzení o studiu, až do 26, když bude stále studovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 9. 2017 13:27 | Jana

No, není to krásné, pěstounům se zvýší z 8.000 na 12.000 a minimální mzda se zvýší na 12.200, to je fakt nádhera! Takže shrnuto, podtrženo:ten,kdo má v péči jedno dítě v PP, dostane přidáno 4.000 hrubého a bude brát stále méně než minimální mzdu (není to tedy pomalu něco jako charitativní činnost pro stát?) Ten, kdo se stará o dvě děti v PP, dostane přidáno 6.000 a ten kdo se stará o tři děti v PP, dostane přidáno 10.000 (z 20.000 na 30.000). No, ať se na mne nikdo nezlobí, je to hloupost a absolutně to neodpovídá vynaloženému úsilí, protože pěstoounské rodiny se neskládají pouze z dětí v PP, ale i z dětí vlastních. Takže rodina se dvěma vlastními dětmi, které se musejí uskrovnit a přijdou o část pozornosti svých rodičů a s jedním pěstounským nebere a nebude brát ani minimální mzdu. A běda, jestli pěstounské dítě bude sirotek, to rodině započítají do příjmů (a že rodina musí mít i příjmy ze zaměstnání vedle odměny pěstouna je jasné, protože, z čeho by jinak pěstoun žil, to je jasné)jeho sirotčí důchod-o který ovšem zkrouhnou příspěvek na úhradu potřeb dítěte,a sbohem přídavky na všechny děti a sbohem příspěvku na bydlení...)A rodina se třemi pouze pěstounskými dětmi bude brát 30.000kč a ještě jí vznikne nárok na přídavky na děti a příspěvky na bydlení, protože ze 30.000 se pěstoun uživí. Uznávám, že tři děti jsou záhul, ale 12.000 za jedno a 30.000 za tři? Pěstounské děti nám rozvracejí naše rodiny, to je zkrátka fakt,o kterém se nemluví a proto si myslím, že při vyplácení odměny pěstouna by měl být brán zřetel na to, kolik dětí pěstounská rodina ve skutečnosti vychovává a ne kolik pěstousnkých dětí vychovává,protože vlastní děti pěstounů přicházejí o hodně a přinášejí často velké oběti, ale jim nikdo žádnou odměnu nedává.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 9. 2017 21:58 | JanaK

Přece když je vám teprve 57 let a vnucce už 8,tak můžete pracovat.To chcete,aby vás živil stát,respektive my vsichni ostatni?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2017 22:51 | Nela

A dite jste chtela kvuli rodicaku? Myslim si, ze do doby nez slo k vam z toho zilo a tezilo u pestounu, ne? Podle meho soudu je to davka pro dite, ne pro dospele...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2017 20:45

Souhlasím s vámi mám v pěstounské péči vnučku je jí 8 mě 57let.tedy s čeho se mi bude vypočítávat důchod? To teda nevi!m! 8000hrubeho? To .to asi chcípnem hlady. Přitom stát vynakládá 4vice peněz na ústavy! Jak málo je pěstounů jak se propaguje finále? Dítě je takový a makovýproč ho vůbec chcete romský dítě vůbec takový makový a ještě geny. Spíš se vás snaží odradit!Ne než pomoct to dítě dostat z ústavu.Ustavy taky pěkná kasa dotovaná státem.Nemyslim ústavy děti post kde tu druhou péči skutečně potřebují! Keci! Co ty děti? Který by skutečně mohli mít kousek stoho domova? Ivana
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 7. 2017 21:41 | Irena

Adoptovala jsem si chlapečka a pěstounka mi vyčerpala skoro polovinu rodicovskeho prispevku. Je to nespravedlivé a sproste.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2017 13:22 | Renata Povolná

Paní Ivana tomu hodně,ale opravdu hodně rozumí.Ty děti jsou jiné,mají traumata,matky alkoholičky,narkomanky,atd...N ormálnímáma dítě nedá do dětského domova.Já smekám před každým pěstounem,dala bych jim peněz daleko víc,stát na nich ušetří a dětem je v rodinách líp.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 7. 2017 23:18 | Jitka Pokorná

Mám dítě v PP ve stupni zavislosti 1. Nevedela jsem, že mám nárok na vyšší příspěvek na dítě. Můžu žádat zpětně?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2017 11:41 | zlatkavachova

Mohu si odečítat dítě v pěstounské péči ze základu daně,děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 6. 2017 21:39

Dobry den uplně svami souhlasim a davam vam za pravdu sama mam tři děti v pěstounske peči a vim co to obnaši
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslava Němcová

politička

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services