Ani tu vojnu neumějí konzervy vymyslet pořádně

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 24. 2. 2017 | 27 komentářů
Izraelská armáda vychovává muže i ženy k iniciativě a do života si z ní odnesou podnikatelský mindset. Jiří Čunek chce v kasárnách mladé Čechy naopak naučit, že mají držet hubu a krok. To pak mají předat partnerkám.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2017 12:42, Hynek

Jednoznačně NE nějakým vojenským šarádám úchylných lampasáků! To už jsme tady měli snad dost let. Já jsem naštěstí absolvoval jen vojenskou přípravu během VŠ a i to byla dost velká časová ztráta v životě, která mi opravdu nic ale fakt nic nepřinesla. Vlastně něco ano, informaci o tom, jací dementi tehdy představovali slavnou "Československou lidovou armádu". Opravdu nemám pocit, že ve 21. století, kdyby nedejbože došlo k válečnému konfliktu, že bychom s polními lopatkami pobíhající někde po lese byli k něčemu platní. Současná armáda musí být nejen profesionální, ona musí být vysoce profesionální!

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2017 15:28, Kdo nechce platit vlastní armádu, bude platit cizí

My jsme se WW1 aktivně zúčastnili a to povinně, ve WW2 jsme měli z části kliku, válka se nás moc nedotka, ale dostali jsme se do Stalinova područí.
Ale hlavně, muslimové a černoši ze subsaharské Afriky si nás budou chtít nejprve podrobit, ale nakonec nás budou chtít vyvraždit, tak, jako to udělali r. 1804 černoši s bělochy na Haiti.
Hybnou silou migrace je totiž PŘELIDNĚNÍ a tak migranti budou chtít víc a víc a když budou v přesile, vyvraždí nás.
Proto tomuto byli Hitler se Stalinem lidumilové, kteří násch chtěli "jenom" zotročit.

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

2. 3. 2017 21:57 | Hunter

Jak chcete, zjevně vás baví se nad mladé lidi povyšovat a domnívat se, že máte pravdu a jste ve všem LEPŠÍ než oni.
Možná máte tu smůlu, že sedíte mezi samými "digitální dementy" - a pak Vás lituju. Já viděl dost lidí, o 10, 20 let mladších než já, kteří jsou tak dobří, kteří vědí o tolik víc než já, a využili o tolik víc možností, že mi nezbývá než závidět - ale přát jim to.
Zkuste tu svoji žlučovitost nějak potlačit a mít se hezky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2017 20:14 | kikin

1. Švýcarsko nikdo nenapadl a. protože u něj všichni měli prachy, jako bankéř mělo větší cenu b. protože hory. 2. Finsko se v zimní válce pochopitelně neubránilo, prohrálo na celé čáře. Že tak dlouho vzdorovalo, na tom má jistě zásluhu, že znali prostředí a uměli se v něm pohybovat, mnohem víc ale zkušenosti z občanské války a zkušenosti Mannerheimovy. Ale úplně největší zásluhu na tom má, že tam Rusové poslali nevycvičené a nevybavené vojáky. 3. Nápad s maketou je normální vojenská taktika, ne něco, na co by se musela studovat vysoká. Pravděpodobně by na něj přišel každý chytrý sedlák.
Ale jinak máte v mnohém pravdu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2017 19:46 | Platypus Norwegicus

Mate-li pocit, ze bychom meli udelat neco se svoji obranou, zamyslete se prosim nad par vecmi: 1. Svycarsko nikdo nenapadne. Proc? Jeden z duvodu je, ze kazdy bude branit misto, ktere zna (to je velka vyhoda) a kde ma majetek o ktery v pripade neuspechu prijde (to je velka motivace). 2. Jak se ubranilo Finsko v Zimni valce? Znali prostredi, umeli lyzovat a umeli strilet (protoze lovili). 3. Valky se nevyhravaji za pomoci Luftwaffe (jak se dozvedel jeden obezni transvestita ve Stalingradu), ale za pomoci obsazeni zeme. V pripade valky obranne tedy tim, ze mistni zustanou na miste. Dratem dalkove ovladana naloz za par tisick Kc znici tank za par desitek milionu Kc. Obrance ma vyhody, pokud je umi vyuzit. 4. Jiz pres 70 let je dulezitejsi, kdo ma lepsi techniku. Lepsi techniku dokazi efektivne obsluhovat a opravovat jen vzdelanejsi lide. Takze v clanku zmineny duraz na vzdelani je naprosto klicova cast. Napriklad za valku v Jugoslavii americka raketa na niceni radaru za $250000 nicila nepojizdne nakladaky s papundeklo-drevenymi antenami a otevrenou mikrovlnkou za $100 - to chce napad a ten muze napadnout jen vzdelane lidi. Pro kyberutoky to plati nekolikanasobne.
Stat by mel nabizet (nikoliv vnucovat) skoleni uzivani ruznych zbrani (klidne i tanku a stihacek - samozrejme stihacky asi lidem, kteri uz neco pilotovali, to da rozum) a skoleni ve strategii a taktice. Dale by mel mit sklady s materialem od kterym ma nekdo mistni (starosta, velitel policie, apod.) klice a muze zahajit rozdavani zbrani lidem v pripade, ze bude vyrazena komunikace.
Take je nutne, aby stat provozoval rozvedku, aby se vedelo, kdy neco nastane.
Otazka ozbrojeni spolecnosti v dobach miru je slozitejsi (viz strelby na skolach v USA), nicmene USA je extrem, takova Kanada, nebo Finsko ma vice zbrani na obyvatele a vyrazne mene excesu s nimi. Otazka je, jak bychom na tom byli my. V kazdem pripade je chyba delat rychle zmeny! Pokud dneska povolime, aby si kazdy koupil kulomet, zitra si je nakoupi ti nejvetsi frustrati a degenerati, kteri s tim pujdou udelat nejaky pruser. A temer nikdo jiny (protoze skoro nikomu jinemu to nebude pripadat tak dulezite, aby s tim spechal). Menme tedy veci (kdo vsechno muze mit zbran a jakou) pomalu.
Jedna z veci, kterou by se stat mel uz konecne naucit (a te nejen v oblasti zbrani) je navrat ke starsimu stavu, pokud byl lepsi. Zkusili jsme novy zakon, situaci zhorsil, tak ho bez nahrady zrusme a nezavadejme dalsi ujete regulace regulaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2017 23:31 | Honza

Zlobte se na mě nebo ne, ale v čempak to mohutnění znalostí spočívá?
Co se ohromně rozvinulo, je IT, potažmo elektronika a technologie, o kterých ovšem laik ví pramálo, prakticky nic nad rámec ovládání toho či onoho zařízení. Každý máme chytrý telefon, ale jak se na něm něco poondí, neporadíme si jinak než servisem. Každý má super hyper de luxe turbo auto, ale je problém vyměnit si i svíčku. Při jakémkoliv problému je jediným řešením odtahovka a servis. O tom, že finanční povědomí je nulové, o nějakém základním povědomí právním tuplem škoda mluvit, o historickém povědomí ani nemluvě.
Nepanují znalosti, ale povrchnost a roztěkanost, doprovázená pokročilou digitální demencí a závislostí na systému. Kdekdo má vysokou, ale nezná ani Archimedův zákon ani pojmy jako appeasement, o nějakém selském rozumu vůbec být řeč nemůže a o schopnosti to či ono si rukama opravit nemluvě. Že novodobým režimem vychovávané ovce nejsou schopny se rozhodnout, též ani rozvíjet nehodlám, neb bych psal slohovku asi nedoceněnou...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2017 12:42 | Hynek

Jednoznačně NE nějakým vojenským šarádám úchylných lampasáků! To už jsme tady měli snad dost let. Já jsem naštěstí absolvoval jen vojenskou přípravu během VŠ a i to byla dost velká časová ztráta v životě, která mi opravdu nic ale fakt nic nepřinesla. Vlastně něco ano, informaci o tom, jací dementi tehdy představovali slavnou "Československou lidovou armádu". Opravdu nemám pocit, že ve 21. století, kdyby nedejbože došlo k válečnému konfliktu, že bychom s polními lopatkami pobíhající někde po lese byli k něčemu platní. Současná armáda musí být nejen profesionální, ona musí být vysoce profesionální!
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2017 10:53 | Hunter

Ani se mi nechce reagovat na všechno, protože nemáte ani tušení kolika myšlenkových chyb se doupouštíte (například zcela ignorujete celkové masivní zvětšování znalostí lidstva - dnešní děti vědí obrovské kvantum informací, o kterých maturant před 30 lety nemohl ani slyšet, protože ty vědomosti ještě neexistovaly - proto je prakticky nemožné srovnávat objem vědomostí v čase). Ale jen pro informaci - ten kdo má 6 titulů získaných "regulérním způsobem" (tj. asi za 20 let studia), tak to opravdu nemá z vašich daní - "zdarma" je jen 6 let.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2017 7:23 | Honza

Jak jsem odpovídal i Hunterovi, vzdělanost se snižuje právě tím, že maturita je dnes na úrovni dřívějšího učňáku a mnozí ti slavní vysokoškoláci by před čtvrt stoletím ani neodmaturovali. Já tedy nevolám ppo snižování vzdělání, naopak, to se děje právě tím, že aby byl kšeft z hodně žáků, nabírají se sebevětší blbci a místo ke vzdělávání slouží školství jako továrna na tituly.
A ano, v mekáči se tito asi uplatní dobře...
Neříkám paušálně, že veškeré např. humanitní obory jsou zbytečné, ale budou-li zastoupeny jen minoritně, prosím. Ne jako novodobý VUML a ulívárna pro ty, kterým se nechce dělat, a vlastně ani nic odborného studovat... A bohužel právě z těchto se stávají ti tupí užiteční idioti.
Pokud si někdo chce dělat titulů třeba 6, prosím, ale ať si to zaplatí sám, ne z mnou odvedených daní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2017 7:17 | Honza

Milý p. Ťutíku, pobavil jste me. Mě nesere inteligence. Mě s prominutím sere, že školství je naprosto znehodnocováno a degradováno, maturita má obtížnost takovou, jaká před dvaceti lety odpovídala výučnímu listu. Velká část dnešní "inteligence" na vysokých školách by před čtvrt stoletím nezvládla odmaturovat. Zcela reálně poukazuji na fakt, že rok co rok je proveň školství nižší, místo odbornosti opět začíná se cenit angažovanost, a upotřebitelnost těchto hlav titulovaných je veškerá žádná. V mekáči teda.
A nevím, co sám děláte, ale pokud platíte daně, měl byste též být nerad, kolika mamánkům z daní zajišťujeme, aby co nejdéle nemuseli jít dělat... A jak je tento "systém" asi udržitelný...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 2. 2017 8:17 | vavrabo

Po sedmi létech většinou úspěšných pokusů se svým „reálným“ dvojníkem jsem stále vytvářel dojmy okolí o jeho bezesporné existenci. Odvodní komise československé armády vytvořila v roce 1954 dvě složky o dvou odvedených a po celou dobu branné povinnosti do roku 1996 armáda vedla mě a Bobeše jako dva vojáky, kteří různě střídavě chodili na vojenská cvičení a později v devadesátých létech oba v 14 denním odstupu na přeškolování. Bobeš tušil asi po deseti létech co se mu povedlo, později již věděl a nechal pokus probíhat. Nakonec se po ukončení branné povinnosti po 42 létech s každým zvlášť opět ve 14 denním odstupu slavnostně s poděkováním za dobrou službu s oběma armáda rozloučila, s kapitánem chemické a zdravotní služby a s rotným (tehdy nejvyšší dosažitelná hodnost v základní službě) chemikem. Jen tento „jediný“ pokus trvající přes 40 let by mohl být samostatným příběhem s návrhem na zastřelení obou dvou, protože v mobilizaci by jeden nenastoupil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2017 21:09 | Martin

Kdyby liberálové navrhli pobyt v kasárnách, kde by mladé učili recyklovat odpad a vyjadřovat se politicky korektně...TO UŽ ALE EXISTUJE, JSOU TO HUMANITNÍ FAKULTY NA UNIVERZITÁCH.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2017 15:28 | Kdo nechce platit vlastní armádu, bude platit cizí

My jsme se WW1 aktivně zúčastnili a to povinně, ve WW2 jsme měli z části kliku, válka se nás moc nedotka, ale dostali jsme se do Stalinova područí. Ale hlavně, muslimové a černoši ze subsaharské Afriky si nás budou chtít nejprve podrobit, ale nakonec nás budou chtít vyvraždit, tak, jako to udělali r. 1804 černoši s bělochy na Haiti. Hybnou silou migrace je totiž PŘELIDNĚNÍ a tak migranti budou chtít víc a víc a když budou v přesile, vyvraždí nás. Proto tomuto byli Hitler se Stalinem lidumilové, kteří násch chtěli "jenom" zotročit.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2017 17:33 | Franta

Dobrý den. Osobně hodnotím mladou generaci jako málo ambiciózní, neprůbojnou a bohužel, i zhýčkanou a někdy až línou. Ono nějak všechno je, a manuální práce se stává skoro trestem či něčím potupným. A v kontextu širších souvislostí, např. systém vzdělávání, kde má maturitu skoro každý, přitom není maturita jako maturita, na VŠ je nespočet studentů, mnohdy jenom proto, aby ještě nemuseli pracovat, pak to vede i k závěrům, jak píše p. Čunek. ALE, a top je velké ALE, vojna to nevyřeší, to jsou jenom keci starších. A pan Čunek tady ukázal svou maximální naivitu a totálně vymetené myšlení. bohužel, podobné myšlení, obecně, není vlastní pouze p.Čunkovi, ale drtivé většině našich politických představitelů, kteří jsou mimo realitu, a jak trefně auto někde píše - je to mimoň = toto bych zobecnil na tu většinu politiků! Protože jsem již starší generace, tak vůči mladší musím pouze napsat, že tuto jsme si značně pokazili i sami, a v tom nám velice úspěšně napomohl i celkový systém. A nějaká vojna s tím nic nenadělá! Nesmyslné blábolení Čunka je jenom další ukázka toho, kdo nám tady velí, jak nám velí a tedy že se nemůžeme ani do budoucna divit, jak to u nás bude vypadat! Hurá, pojďme všichni na vojnu !! :) Franta
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2017 10:40 | Johana

Takového "hejtmana" si mohu zvolit jedině lidovci.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2017 20:52 | Hunter

Titulovaných máme rozhodně nedostatek a při nezaměstnanonsti pod 4 % (a nezaměstnanosti vysokoškoláků téměř 0) mají uplatnění asi všichni.
Samozřejmě - dás e namítnout, že ti "kulturní antrolopologové" (oblíbený příklad - nejspíš, proto, že správná "lopata" neraozumí ani jednomu z těch slov, takže to zní dostatečně zbytečně) pracují v jiném oboru, než který vystudovali.
Ale já se ptám NO A CO?
Co je to za debilní představu, že primárním cílem, smyslem a důvodem existence vysokých škol a univerzit je připravovat levnou pracovní sílu pro potřeby oligarchiátu?
Svět, ve kterém by každý dosáhl maximální vzdělání, kterého je intelektuálně schopen - lhostejno zda by se potom s vědomě se šesti tituly rozhodl ručně vyrábět došky a šindele - by byl krásnější místo k životu, než co tu máme dnes.
Požadavek na snižování úrovně vzdělanosti pod heslem "zbytečnosti" je volání po růstu tupé, nezvdělané snadno ovladatelné mase - stádu užitečných idiotů.
Komu tím prospějete?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2017 16:22 | jezevec

pokud se příští válka povede formou dronů, supertanků, statosferických raket, a počítačových hackerů - bude nám na 3,14ču nejen domobrana a branný výcvik, ale i vlastní profesionální armáda. takovou válku rozhodne jen členství v nějaké obranné alianci, například NA - kamž musíme především posílat prachy, a ne cvičit pro ní půl roku brance. ale proti gerilové válce hladových či loupeživých hord, která je daleko pravděpodobnější - by se nějaké základní povědomí o obraně vlasti více než hodilo. jest otázkou, zdali opravdu na půl roku - zdali by nestačilo deset víkendů během kalendářního roku, nebo jedno intenzívní 14-tidenní cvičení. v případě delšího povolání by se především muselo vyřešit, kam se vrátí ti, kdo během takové branné povinnosti přijdou o práci. třeba takový venkovský švec, který na dva měsíce odjede, a než se vrátí, je tam jiný švec, a oba se už neuživí. řidič s vlastním kamionem, kdo by za něj platil leasing a povinnné mručení, když půl roku nejezdí. nebo mladý nadějný programátor, kterému by utekla životní šance v silicon valley. ale když jsem například viděl, kolik frustrovaných pitomečků vnímalo potřebu plivat na konvoj NAŠÍ severoatlantické aliance - tak třeba jednou za rok povinně cosi jako "branný víkend výcviku k obraně vlasti" by v dnešní rozmazlené době vůbec nebylo na škodu. a čunek? až se sám vrátí z takového půlročního vojenského cvičení, nebo až se odtama vrátí jeho děti - pak at pindá. do té doby nechť využije svou příležitost pomlčet o tom, co by pro něj mohl dělat někdo jiný, to sorry jako.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2017 16:11 | Eskom

Nevím co vede Miroslava k takovým úvahám. Myšlenka o zbytečnosti armády je zcestná, která vedla jen k tomu, že byla armáda zrušena. Jsme malým státem a samozřejmě nelze předpokládat, že se postavíme větším státům, ale nyní jsme Evropská unie a to už je mohutná síla, jde jen o to se domluvit. Učme naše děti angličtině už od malička a naučme je být hrdé na to že jsou Evropané. Nebude to za týden, ale když se pro to něco udělá bude moci EU postavit silnou armádu srovnatelnou se současnými. Odnaučili jsme se poslouchat zapomněli jsme na lásku k vlasti, každý umí jen kritizovat a pomlouvat a to není správný přístup. Kde by byla celá Amerika, kdyby se roztrhala na jednotlivé státy?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2017 14:19

Čunek , génius který dokáže zvládnout tři funkce za tři platy a ještě blábolit svá moudra nemůže být příkladem slušného člověka.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2017 10:41 | Ťutík

Ale to se pletete, buď jsme hajlovali, nebo kreslili rudé hvězdy. To je ta poslušnost přece.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2017 10:40 | Ťutík

Nejste levičák, jen vás tak nějak sere inteligence. Ale ani to že byste ji nejradši nahnal do výroby a do dolů jako bolševik v padesátejch z vás ještě nedělá bolševika. Jen máte společného nepřítele.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2017 10:40 | Miroslav

Po přečtení předchozích příspěvků jsem došel k závěru, že je armáda zbytečná, nikdy jsme žádnou válku nevyhráli, vždy to za nás vyřešil někdo jiný a podrobili jsme se vždy. Vždy jsme se přizpůsobili někomu silnějšímu beze zbraně, buď jsme hajlovali, nebo kreslili červené hvězdy. Takže nějaká poslušnost, disciplína je zbytečná a pro lidský život nežádoucí. Je to sice strašná představa, ale taková je dnešní společnost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services