Vraždí muži s vousy, ne ženy v burkinách

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 8. 2016 | 44 komentářů
Zákaz celotělových plavek je pokrytecký a Evropu paradoxně přibližuje Saúdské Arábii.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2016 15:16, Dale

Opravdu Vám ta odlišnost tak vadí? Jak typická česká vlastnost. Hlavně uniformní stádo...a máničky/pankáče/dredaře oholit a seřezat pendrekem.
To už jsme tu měli. Kolika muslimek jste ze zeptal jestli jsou v životě nešťastné. Jestli jim nechybí ten stres moderní evropské ženy.
Že se mohou věnovat tomu, čemu byli přírodou určeny, tedy výchovou potomků.
Že mají víc dětí, protože na ně mají čas, že jejich děti nemusí vstávat v 6 ráno, aby je matka stihla rozvést do jeslí, školek a dalších předškolních institucí, kde stát vychovává své poslušné stádo.
Že si nemusí ničit tělo nesmyslnými dietami, aby měly postavu kterou diktuje společenská poptávka, že nemusí sledovat co in/out a měnik každý rok svůj šatník, že se nehoní za kariérou a mamon není jejich bůh?
Svoboda je o právu volby a toleranci. Burkiny nikoho neomezují, tedy pokud nemyslíme na práva voajérů a jiných "šmíráků".
Určitě budou zaměstnání, které budou zahalené ženy diskvalifikovat, tady ať stát, ve chvíli, kdy to má reálné opodstatnění (zdravotnické, hygienické důvody) nařídí "dress code".
Pak bude na jejich svobodné volbě, zda se podřídí, nebo vyloučí. A nemyslím, že těch situací bude tolik, že by jim to znemožňovalo společenské uplatnění.
Tak moc se snažíme utvrdit v tom, že společenské zřízení ve kterém žijeme, je to nejlepší možné, až ztrácíme schopnost dívat se na věci realisticky.
Zákaz burkin je jen gestem naštvaného dítěte, které se chce nějak pomstít za spáchané příkoří, podporuje a prohlubuje vzájemnou nesnášenlivost a eskalaci násilí.
Nevyřeší to vůbec nic, jen se "přileje olej do ohně". Diskriminace, ať pozitivní, nebo negativní, je stále formou "politického nasílí" páchané vůči části společnosti, ať už se jedná o minoritu nebo majoritu.
Nejsem žádný sluníčkář, migranty nevítám a myslím, že EU celou situaci hrubě podcenila a nezvládla. Teď hledá jak z toho ven a rozhoduje se už jen mezi variantami "špatné" a "horší".
Za dnešní situaci máme všichni máslo na hlavě, ať je to EU, Rusko, USA. Zákaz burkin (šátků a kdoví čeho ještě) nás nikam neposune, terorismus nevyřeší, jen prohloubí stávající příkopy.
Islám nevymažeme, na světě žijí miliardy muslimů, to je prostý fakt.
To je vyvraždíme? Evropa bez muslimů je jen hnědá pohádka bez řešení. Miliony muslimů tady již jsou a jsou legálními občany svých zemí.
Braňme svoje hodnoty, nastavme "pravidla". Stále máme, a dlouho budeme mít většinu, ale nědělejme kroky ve stylu "to máte za to!", které situaci pouze zhoršují.
Nebuďme tupým, nemyslícím stádem, kterým populisté nabízejí "jednoduchá" řešení. Protože není jednoduchých řešení, věci nejsou čenobílé, byť pro spoustu lidí je jednodušší příjmat pouze "své" pravdy, bez toho
aby museli nad věcmi přemýšlet a vytvářet si vlasní názor. Pak jsme jen loutkami v rukou politiků/populistů, kteří vytvářením pseudoproblémů, odvádějí pozornost od problémů, které se nás reálně dotýkají, a my pak
uděláme, to, o co jim jde hlavně, zvolíme je znovu...
Hezký víkend

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

19. 8. 2016 17:25 | jezevčík

Směšujete otázku svobody a její ochrany veřejnou mocí s otázkou konformního či provokativního chování v konkrétní situaci. V současné rozjitřené situaci po islamistických atentátech si možná ty holky v burkinách objektivně koledují o "přesdršku", ale je to jejich volba a jejich riziko. A pokud přes dršku skutečně dostanou, mají právo hledat u veřejné moci (státu atd.) ochranu a satisfakci z titulu svobody názoru a přesvědčení, včetně náboženského, kterou evropské ústavy garantují. Zákaz veřejného přihlášení se k určitému přesvědčení je popřením svobody přesvědčení samotné (navíc v tomto případě je zákaz uplatňován selektivně, tedy diskriminačně). Nejsem si jist, že ty ženy chtějí cíleně provokovat. Vůbec nepřipouštíte možnost, že k zahalování byly prostě vedeny výchovou nebo že to naplňuje jejich představu o cudnosti apod. - že je to prostě součást jejich cítění a přesvědčení, dělají to dobrovolně a necítí se tím znevažovány. A ještě drobnost - kromě příslušníků uprchlické vlny z posledních dvou let nemají ti lidé žádné "tamdoma", kde by mohli 5x denně modlitbou okázale manifestovat svůj fanatismus. Oni mají své tadydoma v Evropě a mají prostě právo, aby k nim státní a jiné veřejné orgány přistupovaly v souladu s ústavou a zákony, i proti momentálním náladám veřejnosti. Argumentace obhájců zákazových vyhlášek o snaze předcházet konfliktům je úsměvně podobná nedávným (ostře kritizovaným) doporučením oné německé starostky místním (bílým) ženám, aby veřejným producírováním neprovokovaly muslimské muže ke znásilnění. Kdyby na mě dali, jistě bych muslimům v dnešní Evropě doporučil, aby svůj původ a názory nedávali zbytečně na odiv, ale ne každý se tím bude řídit. Jsou lidé (zvláště mladí), kteří mají potřebu svou příslušnost ke skupině nebo hnutí manifestovat vnějšími atributy - závoji, pejzy, řetězy. V 60. a 70. letech učitelé a ředitelé škol (a ani to nemuseli být komunisti) šíleli z dlouhých vlasů a odesílali mé spolužáky z vyučování k holiči. Ostatně stejně šíleli o deset let dřív američtí tatíci z rock ´n´ rollu. Byly jejich zákazy a šikany oprávněné?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 15:16 | Dale

Opravdu Vám ta odlišnost tak vadí? Jak typická česká vlastnost. Hlavně uniformní stádo...a máničky/pankáče/dredaře oholit a seřezat pendrekem. To už jsme tu měli. Kolika muslimek jste ze zeptal jestli jsou v životě nešťastné. Jestli jim nechybí ten stres moderní evropské ženy. Že se mohou věnovat tomu, čemu byli přírodou určeny, tedy výchovou potomků. Že mají víc dětí, protože na ně mají čas, že jejich děti nemusí vstávat v 6 ráno, aby je matka stihla rozvést do jeslí, školek a dalších předškolních institucí, kde stát vychovává své poslušné stádo. Že si nemusí ničit tělo nesmyslnými dietami, aby měly postavu kterou diktuje společenská poptávka, že nemusí sledovat co in/out a měnik každý rok svůj šatník, že se nehoní za kariérou a mamon není jejich bůh? Svoboda je o právu volby a toleranci. Burkiny nikoho neomezují, tedy pokud nemyslíme na práva voajérů a jiných "šmíráků". Určitě budou zaměstnání, které budou zahalené ženy diskvalifikovat, tady ať stát, ve chvíli, kdy to má reálné opodstatnění (zdravotnické, hygienické důvody) nařídí "dress code". Pak bude na jejich svobodné volbě, zda se podřídí, nebo vyloučí. A nemyslím, že těch situací bude tolik, že by jim to znemožňovalo společenské uplatnění. Tak moc se snažíme utvrdit v tom, že společenské zřízení ve kterém žijeme, je to nejlepší možné, až ztrácíme schopnost dívat se na věci realisticky. Zákaz burkin je jen gestem naštvaného dítěte, které se chce nějak pomstít za spáchané příkoří, podporuje a prohlubuje vzájemnou nesnášenlivost a eskalaci násilí. Nevyřeší to vůbec nic, jen se "přileje olej do ohně". Diskriminace, ať pozitivní, nebo negativní, je stále formou "politického nasílí" páchané vůči části společnosti, ať už se jedná o minoritu nebo majoritu. Nejsem žádný sluníčkář, migranty nevítám a myslím, že EU celou situaci hrubě podcenila a nezvládla. Teď hledá jak z toho ven a rozhoduje se už jen mezi variantami "špatné" a "horší". Za dnešní situaci máme všichni máslo na hlavě, ať je to EU, Rusko, USA. Zákaz burkin (šátků a kdoví čeho ještě) nás nikam neposune, terorismus nevyřeší, jen prohloubí stávající příkopy. Islám nevymažeme, na světě žijí miliardy muslimů, to je prostý fakt. To je vyvraždíme? Evropa bez muslimů je jen hnědá pohádka bez řešení. Miliony muslimů tady již jsou a jsou legálními občany svých zemí. Braňme svoje hodnoty, nastavme "pravidla". Stále máme, a dlouho budeme mít většinu, ale nědělejme kroky ve stylu "to máte za to!", které situaci pouze zhoršují. Nebuďme tupým, nemyslícím stádem, kterým populisté nabízejí "jednoduchá" řešení. Protože není jednoduchých řešení, věci nejsou čenobílé, byť pro spoustu lidí je jednodušší příjmat pouze "své" pravdy, bez toho aby museli nad věcmi přemýšlet a vytvářet si vlasní názor. Pak jsme jen loutkami v rukou politiků/populistů, kteří vytvářením pseudoproblémů, odvádějí pozornost od problémů, které se nás reálně dotýkají, a my pak uděláme, to, o co jim jde hlavně, zvolíme je znovu... Hezký víkend
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 14:47 | verka

Kašpar Kašpárek je asi nesmrtelný. A hlavně - pořád se se svými blbými názory cpe, kde ho nikdo nechce, protože na Peníze.cz zabírá místo článkům a odborníkům na finance k našemu poučení - TO JEDINĚ SEM PATŘÍ. nE POLITICKÁ PROPAGANDA NĚJAKÉHO PISÁLKA Z PRAŽSKÉ KAVÁRNY NEBO Z NĚJAKÉ"BEZPRACNÉ ZISKOVKY". DIVÍM SE, ŽE SE TU TEN KAŠPAR POŘÁD TRPÍ.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 12:58 | D

Merkelová a ostatní politici na Západě vykřikují, jak chtějí muslimy integrovat do společnosti a zajistit, aby pracovali. Ale to si alespoň v případě muslimek , které jsou zahalené od hlavy až k patě, dost odporují. Nebo snad nechtějí zaměstnávat ženy muslimky, ale jen některé muže? Skoro v každém povolání je předepsán nějaký pracovní oděv či dress code. Těžko to bude celkové zahalení v černých hadrech, "ručník" kolem hlavy nebo šátek do půl zad. Takto se jim integrovat těžko budou, když to budou odmítat ze sebe sundat. Vždyť i u nás udělala Šabatová kovbojku z muslimského šátku na hlavách dvou studentek zdravotnické školy, které si ho odmítaly sundat i na praxi. Ve zdravotnictví přitom je zakázáno chodit na pracoviště - do ordinace, natož na operační sál v oděvu přineseném z domova a ne vypraném jako infekční prádlo ve speciální prádelně.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 12:27

máš pravdu taky zvracíš, podle tebe bliješ
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 11:42 | Mirek

A kam bude pak pan Kašpárek přispívat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 11:28 | plavec

Článek ani diskusi jsem nečetl. Na penize.cz je jeden jediný autor, jehož články nemají s financemi nic společného, většinou jde o čirou politickou agitaci, nadto do omrzení opakovanou a velmi jednostrannou. Agitce pak obvykle odpovídá i přiblblá diskuse. Finanční magazín by se měl držet svého zaměření a nenechat se zaplevelit politikou. Nechodím sem, abych nasával ducha Lidovek, Idnes nebo Novinek.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 11:15 | Mirek

Evropa? Možná Francie a Británie. Ale máte pravdu, neměli tam strkat rypáky. Jinak myslím, že po 2. světové válce odešli a vrátili se tam až Rusi v 70-letech do Afganistanu a Buschové v 90-letecu a začátkem tisíciletí do Iráku. Teď už se v tom vezeme. Zapařený skrček Sarkozy nechá rozbouchat Miragema Libyi, v Evropě nechají zbudovat pátou kolonu ve formě Kosova. Ale jinak si ti muslimští blbci stačí na to vraždění sami. Odkud západní armády odešli, tak se řežou jak zběsilí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 10:59 | Hunter

Správně.
Sice si Evropa, Rusko a USA už 70 let dělají z blízkého východu herní mapu pro své vojáčky, ale ONI si začali, to ví přeci každý.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 10:51 | Lloyd

Žil jsem 4 roky v muslimským statě a jsem křesťan a musel jsem dodržovat jejich tradice a omezovat se i v době ramadanu. Nechápu proč když chtějí žít v Evropě tak nedodržují zdejší pravidla. Opravdu nechápu.... Evropa jde do kopru a s téma blbama co je vítají a bojuji za ne....
Manzelka jako katolicka musela v muslimským světe nosit abaju když cestovala a nikdo se neptal na její viru.... Už se probudte...vše ma své hranice.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 10:50 | Ed

Čtení jen pro inteligentní tvory, ne pro magory:
Vývoj ženských koupacích úborů v Evropě: http://www.extra.cz/uz-jste-konecne-zhubli-do-plavek-tohle-je-10-zajimavosti-z-historie-tohoto-titerneho-kusu-obleceni
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 10:39 | Mirek

Já to vidím tak, že si muslimové začali. Přišli jsem a všechno jim vadí. Naše kultura, naše zvyky, demokratický způsob vládnutí, holky v minisukních, nahoře bez, dole taky a furt něco. Tak tohle mají za to. Je to možná trochu dětinské, ale nemají vyrypovat. Když jim tolik vadí náš způsob života, tak ať vypadnou a můžou se doma koupat třeba v potápěčských skafandrech, magoři vymaštění. Multikulturalismus nefunguje. Ani trochu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 10:05 | Hunter

Už nadpis mi napovídal: "To bude zase v diskuzi nablito."
A taky že jo.

Škoda že tento článek není na Novinkách nebo Babišovinách, to by čtenářům popraskalo cévek a byl by klid. Já mám takovou škodolibou radost když pár nepodstatných písmenek někoho nase*e :D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 9:13

a co je ta ta tvoje logika ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 9:11 | PEPA

takže, podle tebe se evropská kultura má nechat asimilovat muslimy a přijmout jejich právo šaria ? ne to pro svoje děti nechci
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 9:03 | veb

A kdo asi tak ty vraždící vousáče porodil a vychoval? Vychoval k vraždění a pohrdání nemuslimy? Je potřeba vykázat islám z civilizovaného světa jako takový. Je to pseudonáboženství příkazů a zákazů, z 80% vykradený judaismus, založené negramotným vrahem, kurevníkem, pedofilem, otrokářem, pouštním lupičem a lhářem, ďáblovým poslem Machometem. Jen za posledních 15 let mají jeho pomatení následovníci na svědomí 29 000 atentátů. Dvacet devět tisíc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 8:39 | HonzaV

Pan Kašpárek zde uvažuje v rámci evropské liberální logiky celkem správně. Problém je v tom, že už nevidí ten princip jezinek - jen dva prstíčky tam strčíme, pak nohu do dveří a už je jich plnej barák. Před patnácti lety by si báby v neoprénu všimla opravdu jen módní hlídka v Květech a bylo by to tak v pořádku, zákazy ve Francii ale chápu spíš jako signál "odsaď až pocaď, doma jsme tady my".
Předsudek je zobecněná zkušenost. Když se mi na pole řítí mračno kobylek, taky nebudu naslouchat přednášce včelařů o užitečnosti hmyzu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 8:33

Ono je to celé problém přizpůsobení. Zatímco většinová společnost doufá, že imigranti se přizpůsobí jejím zvyklostem a kultuře, oni sami to bohužel nedělají zdaleka v takové míře jak by se líbílo. Preferují své vlastní, importované, a snaží se tradice většinové populace nabourat a sabotovat. Což může samozřejmě dělat i nějaký záškodník z původní společnosti. Takže ano, motiv toho zákazu chápu, ale jeho logika skutečně pokulhává.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 8. 2016 7:52 | MoB

Vždyť je to popsané v článku. Zkuste si jej přečíst ještě jednou nebo dvakrát... Když mě zbije zlý soused a já se pomstím jeho manželce, přispěl jsem k vyřešení problému? Hmm, asi ne, že?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 8. 2016 7:34 | PEPA

máte pravdu já to dnes už říkám aspoň posté je to kašpar
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Rath

politik a kriminálník

Tomáš Prouza

ekonom

David Rath
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services