Realitní zákon: Prořezávání džungle

Vladimír Zuzák | rubrika: Co se děje | 13. 7. 2016 | 10 komentářů
Přes dvacet let čeká realitní trh na zákon, který by makléřinu změnil v živnost vázanou a zavedl pravidla pro prodej a pronájem nemovitostí. Ministryně Karla Šlechtová dostala svůj návrh až do připomínkového řízení. Co by přinesl realitnímu trhu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2016 15:37, dan

A od kdy makléř nebo makléřka vypracovává kupní smlouvu. Každá slušná realitka má svého právníka třeba externího. Pokud jste zvolil realitku bez toho ,že
jste se předem nezeptal jak bude obchod probíhat je to váš problém. Od toho vás neochrání žádný zákon.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

7. 8. 2016 16:59 | Dana K.

Nahlédněte na http://kauza-century21.webnode.cz/ .Nejhorší ze všeho je, když v "solidní" a pojištěné realitce dojde ke ztrátě peněz za prodané nemovitosti a okradený klient se ničeho nedomůže skončí bez bytu i bez peněz. Příklad zpronevěry 70 milionů v realitním gigantu Century 21 ukazuje, že těmto případům nová legislativní změna nezabrání - tzn. největší realitní riziko není vyřešené.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 7. 2016 15:50 | denis

Tak bych si přál, aby většina živnosti byla ne volná , ale konečně už VÁZÁNA , na nějakou odbornost. Už mně štve svobodný trh různých diletantů, neodborníků, chamtivců, podvodníků atd. (asi voličů ODS a Kalouska, co je hájí ?), ale tak málo poctivých opravdových odborníků.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2016 19:51 | kodiak medvěd

Ten zákon výrazně neprospěje ani klientům, ani realitkám, vyřeší pár drobností a řady neméně důležitých věcí se vůbec nedotkne. Důležité ale je, že se vláda bude opět moci pasovat do role ochránce slabých a že se vytvoří další potrava pro právníky a především zajímavá místa pro lemply s kulatým razítkem, kteří budou rozhodovat, kdo může v této branži pracovat. Docela by mě zajímalo, kde v zákulisí se už nějaká samozřejmě soukromá, dobře informovaná a s někým v této akci důležitým spřízněná firma chystá na nekonečný miliardový byznys. Jak vidno, příležitosti tu jsou, jen se jich chopit a zlaté časy nekončí registrem vozidel, Opencard, ani elektronickými zdravotními knížkami.
Velké realitky přežijí, malé z velké části pomřou. Co asi budou dělat ti necertifikovaní „nekvalitní“ makléři z malých realitek? No jistě, půjdou dělat pro ty velké. Velké realitky sice brblají kvůli nesmyslům typu zákaz úschovy peněz nebo zákaz ochranné lhůty na zprostředkovaný obchod, ale na druhé straně se těší na likvidaci velké části konkurence a příliv nových pracovních sil. Ony totiž makléře nezaměstnávají, jak nemyslně tvrdí autor článku, ale spolupracují s nimi jak s OSVČ a proto i náklady na takové „pracovní“ místo jsou zlomkem nákladů na skutečného zaměstnance.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2016 9:36 | xXx

To je prece uplne jedno, kolik toho vite o oboru samotnem. U zkousek na zbrojni prukaz je take nepodstatne, kolik toho vite o zbranich, jejich razich, ucincich jednotlivych konstrukci strel na zivou tkan, balistice apod., podstatne tam je, kolik cini odmena zkusebniho komisare, jak dlouho trva zkouska, kolik cini zakonne lhuty pro ruzna konkretni podani a jak daleko od sebe maji byt mrize. Cili otazky u zkousek budou, jak je v kraji zvykem, naprosto nesmyslne a jejich znalost Vase sluzby lepsimi neucini (casto naopak).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 7. 2016 0:19 | Pavel

Ať žijí čeští politici, kteří mají patent na rozum co nejdéle. Za pár let bude třeba mít 5 vysokých škol na uklízečku. A jen největší debil bude vymýšlet nová nařízení a zákazy. Kdo zkouší tyhle pitomce kteří nám otravují život a z našich podstivě vydělaných peněz nám jen užírají a škodí! Pavel, bývalý makléř, prodáno minimálně 100 domů a mnoho bytů. Bez vysoké školy a taky bez problémů! A klidně půjdu spáchat jejich debilní zkoušky, vím víc než ty nuly!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2016 15:37 | dan

A od kdy makléř nebo makléřka vypracovává kupní smlouvu. Každá slušná realitka má svého právníka třeba externího. Pokud jste zvolil realitku bez toho ,že jste se předem nezeptal jak bude obchod probíhat je to váš problém. Od toho vás neochrání žádný zákon.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2016 12:08 | jj

Přesně tak, ještě se paní z realitky divila, když jsme vyrukovali se smlouvou od našeho pravníka který v tech jejich našel spoustu děr. Sice paní maklerka neměla asi zájem někoho podvádět,ale tak jednoduché smlouvy by opravdu zvládli i ti laici. Respektive realitka transparentnost a kvalitu aspoň v tomhle případě rozhodne negarantovala......ačkoli je pravda, ze nás jako také skorolaiky na některé věci upozornil az advokát a sam i poradil co a jak do smlouvy zanést, my jsme jen řekli čeho všeho se chceme vyvarovat a pan JUDr to zpracoval. A po teto zkušenosti už nikdy nic nebudu řešit pres realitku, výhradně pres svého pravnika.Sice kacka navíc, ale vzhledem k transakcim za statisice a miliony, a za ten klid je to vlastně zadarmo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2016 11:41 | jezevec

dej volovi funkci - a vymyslí lejstro. to už říkal císař františek. a tak fakt by mně zajímalo, jak nějaké školení či registrace (nebo dokonce snad vysoká škola???) zabrání šmejdům šmejdovat. 90% práce realitky v podobě zpracování inzerce + ukazovače nemovitosti budou i nadále dělat nedovzdělaní pitomečkové za provizi, protože k tomu se žádná licence nevztahuje. a kdo uzavírá smlouvu bez notáře, nebo tak dokonce platí peníze - je to blb, a nejlicencovatější licence ho před ničím neochrání, přinejmenším už jen proto že zamýšlené povinné pojištění nechrání klienta před největším rizikem, zpronevěrou. takže co se reálně svázáním živnosti stane? pár menších šmejdů chcípne hlady ve prospěch několika větších šmejdů, vydělají řetězce s mnoha provizními leštiči klik, které každému stu provizních nadháněčů koupí jednoho koncesovaného makléře. pokud má z tohodle někdo vánoce, at si dá na hlavu obklad ....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2016 11:15 | Oto

Nerozumím té poznámce, že smlouva uzavřená mezi laiky nezvýší bezpečnost. Když se k tomu přidá realitní agent, který je také laik a jeho jediným cílem je vydělat, tak je to bezpečnější? Regulace by měla být přísná s možností postihu, protože co si dnes dovolí realitaci a realitní kanceláře je k nevíře. Ale lidi jsou hloupí, uzavřou s kanceláři exkluzivní smlouvu a pak pláčou nad výdělkem. Je to bizarní, že si prodávající najme realitku kvůli usnadnění a kupující musí platit právníka, který hlídá, co ten podvodník z realitky vymyslí. Tak se prodej prodrazuje oběma stranám a vydělávají strany třetí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2016 9:21 | Pedro

Už aby to platilo. Dneska dělá realiťáka kdejakej trotl co má sotva základní školu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Eva Štěpánková

podnikatelka, Ryor

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Eva Štěpánková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services