Člověk, který chce po práci vypnout telefon, není flákač

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 27. 5. 2016 | 18 komentářů
Pracovní komunikace si hledá nenápadné cesty, jak prosáknout lidem do soukromí. Národní konkurenceschopnost nesnižují ti, kteří se tomu brání, ale naopak manažeři, kteří se bez večerních telefonátů a víkendových mailů neobejdou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2016 11:46, Mikik

Tento nazor se asi nebude libit, ale budiz. Predem jeste zduraznuji (a clanek to udelal rovnez, takze neni duvod mu to vytykat), ze jsou jasne povolani, kde 24/7, byt ve vice lidech je nutnosti. Ovsem v takovem postaveni by tomu mela odpovidat mzde!
Pres vsechny workoholiky a jim naroven postavene sefy a majitele firem je 8 hodinova prac. doba tezce vybojovanym vydobytkem. A je zcela evidentni z historickeho hlediska (jen bohuzel nekteri maji potrebu to prehlizet), ze nebyt toho, ze cast lidstva si musela prozit "komunismus", tak doposud by bylo normalni, aby lide pracovali 10, 12 i 14 hodin denne. Zamestnanci by nemeli zadne zastani.
Dnesni mladi si vubec neuvedomuji, ze 8 hodin, ale napr. i odbory nejsou vymyslem komunistu, ale historickou obranou zamestnancu proti odirani. No oni si to ani uvedomovat nemohou, protoze od mladi je na ne vyuzivan cileny brainwashing - za vse mohou komuniste a jestli budete v stupovat proti mainstreamu potazmo establishmentu, jste stejni jako oni. Takze od mala je pro ne zastavani se vlastnich prav neco fuj, jako pred 100 lety pro mladiky masturbace - proste duvod ke studu, Na tom je zajimave, ze lide zastavajici nazory o co nejvetsi svobode (volnem trhu, prace=zbozi atd.) se nakonec vzdy snazi "demokraticky" pomlouvat a potlacovat nazor na svobodnou obranu svych prav a jedine co doporucuji dotycnym je - zmenit misto (jak blizko to ma k historickemu - vladnout zemi ma vladce a cirkev a ostatni jsou jen pro praci a poslouchani).
Kdyby se Zapad kdysi nebal rozsirovani komunismu vic smerem k Atlantiku, nikdy by neprstoupil na takove "vyhody" pro zamestnance, jako je tech 8 hodin, placena dovolena, nemocenska, atd. Strasak zmizel a tak se pomalu snazi omezit co nejvice tech vydobytku salamovou metodou. Vsichni ti bojovnici za prava majitelu a firem se podivejte do Francie. Ta nikdy nebyl plne komunisticka, ale presto se tam obycejni zamestnanci umi postavit za sva prava. To jen tady vymyvate lidem mozky slovy o pohrobcich komunismu, aby se lide zastydeli a drzeli hubu a krok :-/

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

1. 6. 2016 21:18 | kodiak medvěd

Mikikův text je podle vás zmatený. To ten váš tedy rozhodně není...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 5. 2016 10:58 | Honza

Ahoj,
omlouvám se, pokud text byl myšlen naopak.
Věta """nebýt toho, že část lidstva si musela prožít "komunismus", tak doposud by bylo normalní, aby lidé pracovali 10, 12 i 14 hodin denně. Zaměstnanci by neměli žádné zastáni.""" IMO znamená, že bez komunismu by lidé pracovali 10, 12 i 14 hodin. Lze to chápat jinak? A ten "komunismus" v uvozovkách - co to teda bylo? Socialismus s lidskou tváří?
Formulaci ve formě """Kdyby se Pepa nebál Járy, nikdy by Kubovi nepomohl""" jsem chápal tak, že bez obav z Járy (strašidla komunismu) by Pepa (Západ) Kubovi nepomohl (8 hodin, nemocenská, dovolená). Další věta ("""Strašák (komunismu) zmizel (...)""" je ůplně ve stejném významu (strašák zmizel, nemocenská se zhoršuje). To neumím chápat naopak.
"Výhody" v uvozovkách jsou úplný nepochoppitelné (placená dovolená jako "výhoda") - já jsem za ni rád, Vy ne? Ano, jistě, živnostník ji nemá, ale bez pohledu na to je to výhoda, nikoliv "výhoda". Byť mizernou, tak nějakoju nemocenskou má i ten živnostník (A to si myslím, že parazit je Mládek, nikoliv ten živnostník).
Ten psaný text je prostě zmatený. Je mi líto, ale zvlášť první zmíněná formulace je jednoznačná. Možná ten význam má být otočen na základě uvozovek, ale ty situaci spíše zhoršují. Používat ironii v plain textu je velmi ošemetná věc. Nebyl jsem zjevně jediný, kdo text takto pochopil. Možná není chyba v nedostatku snahy porozumět, ale v ne zcela jednoznačném vyjádření.
Honza
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 23:02 | kodiak medvěd

Baťu bych nepřeceňoval, ani jeho „sociální“ cítění. Navíc Baťa byl jen kapka v moři, bílá vrána, rozhodně ne typický příklad meziválečné doby. Stejně tak bych nepřeceňoval kdesi výše zmiňovanou VŘSR. To podstatné nastalo až po velké hospodářské krizi a druhé světové válce, kdy půlku Evropy ovládli komunisti a byla spuštěna železná opona. A v té době, tedy v druhé polovině dvacátého století, dochází k naprosto revolučním změnám v sociálních vymoženostech pracujících na Západě. Je to smutné a těžko se to přiznává, ale bolševik na tom měl lví podíl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 15:48 | josef

Rozhodne nebyly kvuli strachu z komunismu, viz ten priklad s Batou. Ten na to sel metodou win-win
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 14:17 | kodiak medvěd

To ovšem neznamená, že z nich nebyl západ podělanej až za ušima. Představa, že by se lidi na západě mohli taky pokusit o nějaký ten převrat a znárodnění, byla dost strašidelná, aby byla i motivační k umírněné sociální politice vůči pracujícím. Nebo si opravdu myslíte, že sociální výdobytky, kterých pracující na západě během dvacátého století dosáhli (paradoxně ve většině případů na rozdíl od pracujích v komunisty ovládaných zemích) byla dílem demokratických tradic a tržního hospodářství?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 11:13 | josef

Myslet si, ze nekdo mohl reagovat na komunisty v Rusku je dost blahove. Komunisti v Rusku zaridili lidem mnohem horsi pracovni podminky nez nejhorsi kapitalisti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 6:07 | josef

Celé mi to připadá tak trochu mimo. Dnešní doba je samý spěch lidi se ženou za přeludem a odpočinek věcí vyvolených. Svazáckého předsedu Dlouhého komentovat je mrhání časem všichni vědí čím byl a čím je !
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2016 4:42 | F.

V článku se mi líbí passáž o soudruhovi Dlouhém, míří totiž přesně na to, o čem se šeptá "jednou komouš, navždy komouš". Pokud jde o pracovitost generace Y, mám sice taky pocit, že tomu moc nedá, ale jsem dalek to soudit dříve, než budou vidět výsledky. Co na ní naopak obdivuji, je skutečná svoboda, kterou jako první přináší - zkrátka konečně první generace, která nemá v totalitě skutečně namočený ani nehet u malíčku nohy - v tom jsou inspirací.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2016 15:16 | Hunter

Podle mě máte velice zkreslenou představu o tom, co si "dnešní mladí" myslí.
To, co jste popsal je spíš smýšlení vyšší střední třídy padesátníků, rozhodně ne generace Y (cca věk 18-34 let). Možná nějací pomatení libertariáni si myslí, to co jste napsal, ale mladí libertariáni jsou stejně zmatení, jako mladí komunisté a zejména zastupují zcela nepodstatnou část populace, navíc jejich názory v několika posledních desetiletích ani neposilují.
Generace Y si nejen že nemyslí, že 8 hodinová pracovní doba je komunistický vynález, ale naopak si myslí, že by měla být standardně ještě kratší* (kromě provozů 24/7 kde to zcela nefunguje by zkrácení na 7h rozhodně nepřineslo žádné národohospodářské škody, stejně kancelářský pracovník tráví 3 z 8h na internetu, a jestli to dělá doma nebo v kanclu je tak nějak jedno), ani by nesnížilo efektivitu a produktivitu.
Stejně tak by žádnou zásadní škodu neudělalo 5 týdnů dovolené dané zákonem, 6-7 by se dávalo jako benefit.
*ve skutečnosti si tedy myslí, že by v mnoha oborech, kde se dodnes jako relikt používá, neměla být stanovena vůbec.

Honza/Josef > Ne, Mikik to napsal přesně naopak, než si oba myslíte.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 15:01 | Mikik

Rijnova revoluce byla 1917 !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 13:38 | josef

Napsal jste to tak, jako kdybyste tvrdil, a ted to potvrzujete, ze kratsi pracovni doba byla dusledek komunismu, coz je naprosta blbost. A proc by Francouzi zkracovali pracovni dobu jeste vice? Co je k tomu nuti, kdyz ne komunismus?
A co Bata???? V červenci 1934 zavedla firma Baťa čtyřicetihodinový pětidenní pracovní týden. https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_koncernu_Ba%C5%A5a
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 12:56 | Mikik

Prosim napred si to vicekrat prectete nez budete reagovat (za preklepy se omlouvam, snad nezpousobily logicke nepochopeni-psano na tabletu) Nikde, slovy NIKDE! jsem nepsal o komunistickych vydobytcich!!! Psal jsem, ze velka cast ustupku pro zamestnance vznikla na zaklade obavy statu z rozsireni se komunismu na zapad. Udelat ustupky misto hrozby politickeho prevratu bylo proste prijatelnejsi. Nezbyva mi nez zopakovat - napred si psane nekolikrat prectete a az si budete jist, ze jste pochopil myslenku, zkuste teprve reagovat. Zdravim
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 12:26 | Honza

To není jen pitomost, ale lež. Zkracování pracovní doby není výdobytek komunismu, docházelo k němu mnohem dříve.
Československý zákon "o 8hodinné době pracovní" je z z roku 1918. Skutečná délka pracovní doby podle něj nesměla "trvat zásadně déle, než osm hodin ve čtyřiadvaceti hodinách nebo nejvýše čtyřicet osm hodin týdně".
Například pracovní soboty byly zrušeny v komunismu později než na Západě. https://cs.wikipedia.org/wiki/Pracovn%C3%AD_sobota "V souvislosti se zkracováním pracovní doby v západních zemích byl v roce 1968 zaveden pětidenní pracovní týden i v Československu s dvěma dny pracovního volna."
Takže prosím nelžete o "výdobytcích komunismu".
Diky Honza
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 2:04 | jezevec

naštěstí máme svobodu, a práce je zboží jako každé jiné. takže bude-li poptávka po zaměstnancích, kteří v 16.01 za sebou zaprásknou dveře a vypnou mobil, a do 7.59 příštího dne je nějaký šéf nebo práce nezajímá - super - - - a bude-li poptávka po zaměstnancích, ochotných pracovat a řešit 3,14-čoviny 24/7, a dostanou za to adekvátní odměnu, tak co je komu do toho. každému co jeho jest ... hlavně si můžete VYBRAT a vovovovotomtoje!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2016 11:46 | Mikik

Tento nazor se asi nebude libit, ale budiz. Predem jeste zduraznuji (a clanek to udelal rovnez, takze neni duvod mu to vytykat), ze jsou jasne povolani, kde 24/7, byt ve vice lidech je nutnosti. Ovsem v takovem postaveni by tomu mela odpovidat mzde! Pres vsechny workoholiky a jim naroven postavene sefy a majitele firem je 8 hodinova prac. doba tezce vybojovanym vydobytkem. A je zcela evidentni z historickeho hlediska (jen bohuzel nekteri maji potrebu to prehlizet), ze nebyt toho, ze cast lidstva si musela prozit "komunismus", tak doposud by bylo normalni, aby lide pracovali 10, 12 i 14 hodin denne. Zamestnanci by nemeli zadne zastani. Dnesni mladi si vubec neuvedomuji, ze 8 hodin, ale napr. i odbory nejsou vymyslem komunistu, ale historickou obranou zamestnancu proti odirani. No oni si to ani uvedomovat nemohou, protoze od mladi je na ne vyuzivan cileny brainwashing - za vse mohou komuniste a jestli budete v stupovat proti mainstreamu potazmo establishmentu, jste stejni jako oni. Takze od mala je pro ne zastavani se vlastnich prav neco fuj, jako pred 100 lety pro mladiky masturbace - proste duvod ke studu, Na tom je zajimave, ze lide zastavajici nazory o co nejvetsi svobode (volnem trhu, prace=zbozi atd.) se nakonec vzdy snazi "demokraticky" pomlouvat a potlacovat nazor na svobodnou obranu svych prav a jedine co doporucuji dotycnym je - zmenit misto (jak blizko to ma k historickemu - vladnout zemi ma vladce a cirkev a ostatni jsou jen pro praci a poslouchani). Kdyby se Zapad kdysi nebal rozsirovani komunismu vic smerem k Atlantiku, nikdy by neprstoupil na takove "vyhody" pro zamestnance, jako je tech 8 hodin, placena dovolena, nemocenska, atd. Strasak zmizel a tak se pomalu snazi omezit co nejvice tech vydobytku salamovou metodou. Vsichni ti bojovnici za prava majitelu a firem se podivejte do Francie. Ta nikdy nebyl plne komunisticka, ale presto se tam obycejni zamestnanci umi postavit za sva prava. To jen tady vymyvate lidem mozky slovy o pohrobcich komunismu, aby se lide zastydeli a drzeli hubu a krok :-/
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2016 11:31 | Mikik

Toto je krasna ukazka demagogie a zjednodusovani. Proste nemate pravdu! Prace neni zbozi jako kazde jine. Stejne jako doktor ci hasic neni povolani jako kazde jine. Uz jen to, ze se pro praci - podle Vas zbozi jako kazde jine - vytvari samostatny zakonik, Vas usvedcuje ze lzi! Mate pocit, ze uz se pisi zakoniky pro rohliky, hodinky, ci zmrzliny?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 8:24 | HonzaV

"první generace, která nemá v totalitě skutečně namočený ani nehet u malíčku nohy -" - já jim to samozřejmě přeju, jen se trochu bojím, že jak ty komáry nezažili, tak si to budou muset historicky zopakovat.
Podobně si všimněme, že touto dobou umírají poslední pamětníci 2. sv. války, resp. poslední války, která v Evropě zuřila. To mě taky trochu děsí. Nové, "nedotčené" generace jsou, obávám se, trochu mimo, mně o tom aspoň vyprávěla babička, jim akorát dějepisář.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2016 8:20 | HonzaV

Ono by bylo potřeba k tomu A říct taky B. V případech, kdy spolupracovník nebo zákazník zavolá v 7 nebo 8 večer a SMS posílá do 10 (maily neřeším, tam zatím netiketa povoluje odpověď do 24 h), se obvykle řeší buď průšvihy nebo věci, na kterých dělá víc lidí v sérii a 5 minut, které tomu večer věnuji, ušetří někomu celé hodiny - může dokončit svou práci a druhý den už na zakázku nemusí cestovat.
To B je to, že člověk, který ten telefon bere i večer, obvykle má volnější pracovní dobu a když potřebuje něco zařídit, nikdo ho v práci neshání a jeho přítomnost se neřeší ponižujícím způsobem píchačkami a podobně (viz nedávno někde článek "jaký je rozdíl mezi pracovní dobou a přítomností v práci" atd.). Podotýkám, že telefon beru do té doby než jdu spát, pak ho zcela vypínám, ale nemám problém vypnout zvonění a celý večer "nebýt".
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Komárek

podnikatel, KKCG

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Karel Komárek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services