Příspěvek na bydlení 2016: Jak vás podpoří stát

Jestli máte tak nízké příjmy, že nezbývá na činži, pomůže stát. Přečtěte si, za jakých podmínek dostanete příspěvek na bydlení a nechte naši kalkulačku spočítat, v jaké výši.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2016 12:56, Macháčková

Hezký den, žiji singl v malém RD a jsem rok OSVČ, ale velmi schází alespoň malá podpora na bydlení a když jsem se zajímala, bylo mi sděleno, že je počítána polovina ročního průměru mzdy v CR, což by při více jak 13tis. nebylo možné získat tento soc.příspěvěk. Jak je to tedy pro malé živnostníky nebo začínající podnikatele. Děkuji

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2017 12:05, Lucka

Dobrý den, bydlíme v rodinném domě jejím vlastníkem je můj přítel s podílem 50% a jeho matky 50%. Začali jsme u něj bydlet já s 2 dětmi z předchozího vztahu a nyní máme společného syna. Pracuji a přítel také děti jsou malé 7,5 a 3 roky. Náš příjem je nízký Byvalý přítel alimenty platí jednou za dva měsíce a to 4000kč. Já dělám ve školní jídelně mám 7500kč měsíč čístého. Přítel má 13000kč čistého. Věškeré náklady na bydlení platíme jen mi dva a to je 7200kč měsíčne. (jen popelnice, elektřina, voda, plyn, dan z nemovitosti, revize komína, revize kotle). Jeho matka na bydlení nic nepřispívá má prý malý důchod a hodně dluhu. Máme v domě dvě kuchyně dvě koupelny a žijeme jako dvě rodiny. Matce přispíváme k tomuto ještě na jídlo. 1200kč. Po zaplacení školek a jídla nám společně moc nezbyde. Máme nárok v tomto případě na příspěvek na bydlení??? Děkuji

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

13. 3. 2016 10:39 | inka

Dobrý den.Jak je to s družstevním bytem,kde se nájem počítá ne co se platí,ale pouze určená částka 1923 kč. K tomu elektřina,plyn.Přidá se k tomu ještě topení nebo voda,která je v nájmu,nebo to vše je už v té částce 1923? Děkuji a zdravím Inka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2016 15:42 | sebastien Mutti

prosim o radu,,,znama mam dojem bere neopravnene prispevek na bydleni,v hmotne nouzi,je evidovana na jednom uradu prace a na druhem ve stejnem meste bere prispevek v hmotne nouzije v podnajmu v duzstevnim tripokojovem byte sama, ale trvale bydliste ma v jinem meste navic pracuje v erotickem clubu kde si vydela i 50000,-za mesic ktere samozrejme nezdanuje trapi me to nevim co s ni ma na tato soc.castky narok myslim ze ne je financne s vydelanych penez zajistena navic se jeste jinde prizivuje deti nema dekuji predem za radu s pozdravem seb
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2016 11:19 | radka

Dobrý den. Také me zajímá, za jak dlouho je davka od podání vyplacena. I ja jsem podavala koncem ledna a prozatím nepřišlo ani vyjádření ani davka. V jake lhůtě toto bývá vyplaceno? Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 2. 2016 1:14 | Gabriel Pleska

No – schválně. Dejte, pak vědět :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2016 18:04 | jana25

Dobrý den. 29.1 jsem poprve žádala PnB a zajímá me, za jak dlouho přichází rozhodnuti o vysi příspěvků? Pobiram 4500,- materskou a za byt vyplacim 8tis. Přijde mi nemozne aby mi UP vyplatili to, co mi vyslo v kalkulacce? 6500,- zas tak stat stedry nebude ne? Dekuji J.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2016 14:32 | Zbyněk

Problém bude asi v tom, že majitel bytu dělá vyúčtování jednou za rok a jelikož v bytě bydlím teprve rok, tak první vyúčtování bude asi v květnu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 2. 2016 14:03

Ta problematika je složitější a nejlepší bude, když se najdete poradit přímo na příslušný úřad. Co se týká nákladů na bydlení, tak se za každé čtvrtletí dokládají skutečně zaplacené platby tj. zálohy, vrácené přeplatky, nedoplatky atd. V každém čtvrtletí to bude jinak. Rozhodně na nic nečekejte a už vůbec ne na vyúčtování.... Příklad: v jednom čtvrtletí máte třeba 3x3000Kč zaplacenou zálohu za elektřinu, tak vám jde do nákladů 9000 Kč. V dalším čtvrtletí máte také třeba 3x3000 Kč zálohy, ale přijde vám i roční vyúčtování a vrátí vám 2500Kč, takže za toto čtvrtletí budete mít náklady jen 6500 Kč atd. Co se týká Vašich nákladů, tak 10500 Kč je dost a bude záležet, kolik vám pak skutečně napočtou, protože můžete být přes normativní limit, který pro lokalitu kde bydlíte může být menší, takže by vám pak náklady započetli jen do výše toho limitu. I tak ale můžete mít na nějaký příspěvek nárok. Ohledně příjmů na ŽL. Myslím, že by to nemuselo tolik vadit, pokud jde o činnost vedlejší (což asi při souběh s důchodem bude). Problém by nastal, pokud by šlo o hlavní činnost, protože by napočítali mnohem vyšší příjem, než máte. Loni to bylo tuším 12 800Kč měsíčně, pokud byl skutečný příjem dle daňového přiznání nižší. Nevím, zda to letos není zase více. Ale to se Vás snad týkat nebude. Vemte si všechny papíry (daňové přiznání za 2014, příp. i 2015, výpisy z účtů a platební doklady týkající se příjmů a výdajů za bydlení za uplynulé čtvrtletí apod ) a najděte na úřad. Tam se dozvíte přesněji... Jinak o příspěvek lze žádat i 3 měsíce zpětně...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 2. 2016 10:58 | Zbyněk

Dobrý den. Jsem sám- důchodce /76/ Důchod mám cca 10400 a nájem včetně záloh na energie je 10500. Zatím jsem nedostal vyúčtování záloh, takže nevím, v jaké výši je spotřeba energií. Musím ještě chodit do práce, kde mám cca 4-5 tisíc. Problém ale může být i v tom, že i kyž prodávám lístky do galerie, musel jsme si nechat udělat ŽL, takže jsem vlastně "podnikatel". Takže asi musím počkat, až mi přijde rozepsané vyúčtování?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2016 20:15 | J. Bubla

Ještě zbývá vysvětlit definici pojmu byt. Podle NOZ je to místnost, nebo soubor místností určených k bydlení. To pracák akceptuje pouze u bytových domů. U pronajatého obytného patra v rodinném domku považuje všechny obyvatele v tomto čísle popisném za společnou domácnost i když k sobě nijak nepatří a každý hospodaří po svém. Vysvětlení rozporu nedostanete.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Jiří Paroubek

politik

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services