Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků dopadnout na lidi, kteří mají malou spotřebu a velký jistič nebo elektřinu čerpají nepravidelně. Podle úřadu se celkový obnos vybraných peněz nezmění, jen se změní distribuce plateb.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2016 15:00, patos

Ono je to nakonec úplně jedno, jestli nakonec NTS spustí nebo ne. Když pohlaváři své požadované tučné zisky nedostanou, tak v druhé fázi stanoví výpalné na hlavu, jako to udělali u rozhlasu, televize nebo u odpadů.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

5. 5. 2016 14:14 | Rostislav Bílek

Ahaa, joo tak ono už se nám nevyplatí topit ekonomicky a civilizovaně na 18-20°C. Koukám, že mi celkem vniveč přijde i přestup k Bohemii, která mi celou dobu drží cenu na uzdě. Tak to ve finále vidím, že mi možná ještě levněji vyjde přejít na dřevo, všude se ho stejnak valí haldy a nikdo s ním nic nedělá, tak aspoň lesníkům ušetřím práci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2016 12:43 | stanislav

Proč se v tomhle státě něčemu divit prostě z lidí vytáhnout i poslední peníze je jedno kolik spotřebujem a jak budeme šetřit tady se prostě musí zaplatit honosné pobočky a příjemné platy všech zaměstnanců čezu. Stejně jako s kotlíkovou dotací dostanete dotace ale kde nejdřív vytahnete těch min 70 tisíc nikoho nezajímá prostě pracujícího člověka obrat kudy to pujde.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 2. 2016 23:59 | Hoffmannová M.

Co k tomuto říci. Přítel co má elektro pod palcem, tvrdí, že hodnoty jističů jsou často zbytečně velké a pak, když je třeba, nedostává se kapacita. Že když se toto opatření provede, bude to k dobru věci. Píši to prosím jako laik, a svým pohledem. Potud bych to chápala. Co se týká mé kapsy, měli by tedy zpozornět návrháři projektu, tvrdící do médií, že budou přihlížet k názorům lidí. Těžce a obyčejně se živím po celý život v kraji, kde není práce nadbytek, za obyčejný plat, zvíci třetiny až poloviny průměrného, jak je zde obvyklé, a na další rozhazování ve prospěch všech státních i nestátních zlodějů nemám. Všichni tito nás o těžce vydělané peníze setrvale a důsledně okrádají většinou direktivním způsobem, což se jak vidno opět chystá.Pokud mne tedy někdo požádá o snížení hodnoty jističe, a zvážím li, že mám zbytečně vysokou hodnotu, řeknu ano, udělám to. V tom případě, mne čeká v obydlí, kde stávající jistič byl již před mým příchodem, povolat elektrikáře, s prací ..odhad cca 1000, - Kč a víc. První položka. Nadále, přes moji dobrou vůli ochotu, a investici, budu platit - už mám spočítáno, víc. při zdejších příjmech dotkne se všech těch, co se alespoň nějak živí a snaží se tento stát neotravovat. Kdo má velký plat, asi mu to bude jedno? Obyčejní na to opět, jako vždy, doplatí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2016 14:24 | Jaromír Bednář

Kdyby všichni motoristé přijeli najednou k pumpě, asi by benzín brzo došel. Přesto se nesčítá objem jejich nádrží, ale počítá se s určitou spotřebou. Rezervovaný výkon je proto podle mě jen zástěrka, příprava na další zdražení. Kdyby šlo o snížení hodnoty jističe, tak by se to taky mělo umožnit a ne si za to nechat platit dost velké částky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2016 23:00 | lave

Uvedu příklad. Obytný dům o 6bytech. Na osvětlení společných prostor (Chodba+sklepy) elektroměr a jistič 1x10A. Spotřeba ročně 45kWh. Platba ročně 430Kč. Dle nových pravidel po dosazení do tabulky ERU - základní platba při nulové spotřebě 1749Kč a při spotřebě oněh 45kWh 1851Kč. Takovýchto míst s minimálním odběrem i jističem jsou v republice statisíce - právě společné prostory obytných domů, garáže, vikendově a jen v létě využívané rekreační objekty atd. Takže tam všude se nezdraží v řádu % nebo desítek procent, ale v řádu stovek % a postihne to počítám nejmíň 50% obyvatel.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 1. 2016 17:54 | Jarda 2.

Obávám se aby podobné řešení nezavedly hypermarkety. Zákazníkovi s velkým nákupním vozíkem, jen zčásti naplněným, naúčtují za použití vozíku přirážku. A zákazníkovi který stejné zboží narve do malého nákupního košíku, bude poskytnuta sleva. Ale v průměru oba zákazníci zaplatí stejně. A důvod bude takový : Vážený spotřebiteli my tady k vůli tobě topíme, svítíme, udržujeme prodejní prostory, perzonál a ty nám nedáš vydělat, v tak velkém vozíku si toho moc nekupuješ. ˇAť žije Ondřej a Kocourkovská tradice.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2016 14:14 | Jaromír Bednář

Jsou tu dva základní pohledy. Jeden říká, že změna je v pořádku a je potřeba udělat pořádek v jističích a druhá, která odůvodnění změny nevěří a nic dobrého pro lidi za tím nevidí.
Do té první skupiny zřejmě budou patřit ti, kterým se platby po nějaký čas sníží, ovšem na úkor toho, že jiným se naopak zvednou. Je ale velice pravděpodobné, že i kdyby se v nějakém přechodném období celkově vybralo méně, změna umožní toto v budoucnu dohnat v podobě vyšší ceny pro všechny v následném, velice brzkém období. Ten, kdo má na změně zájem, rozhodně neplánuje od výplaty k výplatě, ale na několik let dopředu. Dobře také ví, že se mu vyplatí, když si nyní koupí přízeň třeba poloviny lidí nižší cenou za to, že mu tito lidé mu pomohou důležité plánované změny prosadit.
Druhý pohled je, že změna má v budoucnu přinést možnost kompenzace zisků při poklesu spotřeby elektřiny. A dost možná také může být s tímto nástrojem v budoucnu vyrovnávána vyšší cena elektřiny z nového bloku JE. Záměr možná je takový, že cenu elektřiny je potřeba zvyšovat postupně aby protitlak ze strany uživatelů byl rozmělněn v delším časovém úseku a nedošlo k podobným akcím, jako na Balkáně.
Je na každém, jak uvažuje a co od změny očekává. Každý má nárok mít svůj vlastní názor. Mě toto ale připomíná situaci v teplárenství v některých městech, kde se cena podobnými "změnami" vyšplhala do neúnosné výšky a lidé se hromadně od teplárny odpojovali, což vedlo až k celkové změně koncepce vytápění města. Více kotelen blíže ke spotřebě vychází mnohem efektivněji - levněji. Co když i u elektřiny nakonec zjistíme, že efektivnější je celou soustavu rozdělit do menších celků, které se o svoji spotřebu budou starat samy a přebytky si přeprodávat - nakupovat mezi sebou? I v případě teplárny se říkalo, že to nejde, že je to nesmysl apod. A nakonec to je realita.
Ať už patříte svým názorem do kterékoliv skupiny, pokud potřebujete kvůli hodnotě jističe zjistit jaké jsou vaše špičky v odběrech a jak vypadá vaše spotřeba v grafech, mohu vám pomoci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2016 13:57 | Jaromír Bednář

Tak mě napadá, jestli se nevyplatí jeden velký jistič pro panelák, nebo pro ulici v případě RD, a na něj napojeno X podružných elektroměrů. A co když se takto zachová celá vesnice, nebo město? To je taky decentralizace, ale s takovou se možná nepočítá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2016 8:55 | Roman Vráblík

Bydlím v nájemním bytě (v panelovém domě). Jističe mají hodnotu 16A a na chodbě má (jednofázový) jistič pro můj byt hodnotu 25A. A to je také nejnižší hodnota, kterou lze vybrat v srovnávací kalkulačce na www.eru.cz.
Měl jsem problém s pračkou (vyhodila po 5min bytový jistič na chodbě) a proto jsem zavolal opraváře. Proměřil pračku: byla v pořádku. Takže šel po jističích: Velmi se divil, že na chodbě nemám 20A ale až 25A jistič!!! Když jsem na jeho doporučení žádal o nový funkční jistič ale s hodnotou 20A, stejně mi opraváři dali 25A !!!!!!!! Protože "pro jistotu, aby pračka nevyhazovala jistič" a také proto, aby se nemusela do ČEZu dělat hlášení změny tj. snížení hodnoty jističe!!!!
Závěr: vše v duchu navyšování spotřeby a ceny tj. NAHORU TO JDE SNADNO, ALE DOLŮ UŽ NE (resp. NE TAK SMADNO!) Tedy tu cestu "dolů" si každý zákazník tvrdě odmaká sám a stijí ho to spoustu sil!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2016 20:17

A proto je treba tlacit na zavedeni jisticu 5 A a 7 A - na osvetleni domu dostatecna velikost.
Samo i s prislusne mensi pausalni platbou za ten maly jistic.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2016 16:29 | Honza

No, JE opravdu produkují zdaleka nejlevněji (~1 Kč/kWh), ale musíte počítat s tím, že OZE schálené ČSSD a KSČM vyrábí za řádově víc (jednu dobu opravdu o řád). Vzhledem k tomu, že platy a mzdy od doby těch slibů minimálně dvakrát vzrostly, tak náklady na elektřinu z JE opravdu odpovídají. Bohužel výrazně vzrostly náklady na OZE a údržbu sítě navíc z toho plynoucí (náhodná dodávka elektřiny).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2016 17:21 | Bohumil Faltejsek

Jako penzista platím 6 měsíců svoji spotřebu el. energie v paneláku a zbývajících 6 měsíců na své chatě. To bude dodavatel energie všechny položky, ze kterých se celková požadovaná suma skládá...dělit dvěma ??? Jaderné elektrárny se postavily z daní poplatníků, příslib do budoucnosti byl že,1kwh bude za cca 0,50 Kč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 21:24 | Petr

Na to není potřeba balíček. S tímhle ušetřím 4 tisíce (3x25A) :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2016 20:35 | DD

Kéž by bylo víc takových MoBů!!! Mirek: "Moje máma má doma hlavní jistič 25 A" má mámu, co má doma pomalu vysokou pec, ale nic neušetří... Mahoja: Chce prát na valše ROMAN: si plete MW a MWh Jan Solvar: "samozřejmě mají 3x25, protože když se byt stavěl, tak nikdo netušil, že to bude "problém"" neví, že není problém změnit velikost jističe, aby odpovídal zatížení A pan Kybic má doma megaelektromotory z pravěku.(tak si je holt zaplatí!, nebo sešrotuje)
My máme doma 3x20A a odběr během roku téměř konstantně cca 450kWh měsíčně. Pokud spotřeba energie bude zachována, ušetříme až 25% nákladů. Pokud jí snížíme na 250kWh měsíčně, stále výrazně ušetříme. Takže rada: Přemýšlejte hlavou, než si vyberete velikost jističe. Už teď platíte za blbost. A pokud změna projde, budete zkrátka za stejnou blbost platit více. Máme doma elektrickou varnou desku a je na 2 fáze. Elektrická trouba je také na 2 fáze. Máme doma několik 1 a 3 fázových motorů, ale nikdy se nám nestalo, aby nám nestačil jistič 3x16A, který je v rozvaděči!!! Hlavní jistič ještě nikdy nevypadl z důvodu nějakého přetěžování. Mít jistič 3x25A a spotřebovat 100kWh měsíčně je prostě blbost, blbost, blbost. A jestli je to zrovna cirkulárka, tak je ta řetězovka opravdu lepší volbou. Jestli je to čerpadlo, je čas ho zahodit a pořídit lepší. Jinak je to vždy jen blbost, protože to jde určitě jinak, lépe a levněji! A to my doma máme stále obrovské rezervy, co se úspory spotřeby, nebo příkonu jako takového týká.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 17:47 | Kybic

Slyšel pan Touše někdy o náběhovém proudu elektrického motoru? Bez silného jističe motor prostě nespustím i když po rozběhu je proud podstatně menší.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 17:15 | xyz

Do jisticu muze byt kazdemu suma fuk co mam. Dulezity je snad to co odeberu, z jakeho jineho duvodu mam merak!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 15:00 | patos

Ono je to nakonec úplně jedno, jestli nakonec NTS spustí nebo ne. Když pohlaváři své požadované tučné zisky nedostanou, tak v druhé fázi stanoví výpalné na hlavu, jako to udělali u rozhlasu, televize nebo u odpadů.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 14:50 | kybos

Kdyby všichni chataři spustili cirkulárky, tak se síť položí. Ono se totiž počítá s tím, že je nespouštějí najednou ale jen s určitým minimálním souběhem. Takže ani dnes žádný dodavatel negarantuje, že budete mít k dispozici rezervovaný odběr. Je to pouze iluze. To jen polostátní moloch podporovaný ERÚ chce vybírat další daně pro hrstku nenažraných nahoře protože s rostoucím počtem individuálních výroben elektřiny jim klesají zisky a hledají si na to nějaké zdůvodnění.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2016 12:22 | MoB

Já si to uvědomuju, ale zase síť musí být schopna unést ten rezervovaný odběr - na to jsou zákony - a když všichni chatař (trošku si zapřehánějme...) spustí cirkulárku, tak tam prostě ta elektřina musí být k dispozici. Sporáky často potřebují tři fáze, zase, souhlasím, ale je-li zbytek spotřebičů dost úsporný, tak jim těch 3x16 nejspíš stačit může. Ale to je už případ od případu a to tu obecně nevyřešíme.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2016 12:05 | Jan Solver

Ono je trochu sporné dát rovnítko mezi velikost jističe a spotřebu. Jsou domácnosti, kde vaří na elektrickém sporáku, nemají plyn a 3x16 je pro ně minimum, samozřejmě mají 3x25, protože když se byt stavěl, tak nikdo netušil, že to bude "problém". Typická spotřeba u těchto bytů může být klidně 1,2 MWh za rok. Tak si to tam dosaďte a podívejte se, jak se prohnou, a efektivní řešení moc nemají. Dvouplotýnka na 230V a 1x16A? Ano pak ušetří. Osobně bych vázal jen na spotřebu, jinak je ekologie jen prázdný pojem...
Vzkaz pro ERÚ: Hlavně žádné výjimky
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services